Pardus 2007.2 Caracal Caracal Kurulumu (Resimli Anlatım!)

Bu konuyu okuyanlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Luka

Asistan
Katılım
2 Ocak 2008
Mesajlar
165
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Bugün bir sonraki sürümünü sabırsızlıkla beklediğimiz bu günlerde, Ulusal İşletim Sistemimizin son sürümü olan Pardus Linux 2007.2 Caracal Caracal’ın nasıl kurulacağını adım adım anlatacağız.

Bu anlatımda indirdiğimiz ISO dosyasının sanal olarak kurulumunu gerçekleştirdik. Ancak siz sabit diskinizde yer açıp Windows ile ortak kullanabileceğiniz gibi tamamen Pardus Linux kullanmaya da başlayabilirsiniz. İndirdiğiniz bu ISO dosyasını CD’ye yazıp kullanmak için bu kaynaktan faydalanabilirsiniz.

Öncelikle CD ye düzgün olarak yazdırdığımız dağıtımımızı bilgisayarımıza takıp bilgisayarı yeniden başlattığımızda (ki BIOS ayarında CD-ROM ilk açılış kaynağı olarak ayarlı olacak) karşımıza Pardusun karşılama ekranı gelecektir.

İndirmek için: ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/2007.2

Cd Yazma Kaynağı: http://tr.pardus-wiki.org/Pardus:Kurulum/iso_yazdirma


1.jpg


Bize GNU/GPL lisansını kabul edip etmediğime dair bir seçenek sunan bu ekranda tabii ki “Kabul Ediyorum!” seçeneğini tıklayarak alttaki sağ/sol okların aktif olmasını sağlayarak sağa kayan devam et niteliğindeki butona tıklayacağız.

2.jpg


Daha sonraki ekranda ise CD doğruşuğunun kontrol edilmesi ile alakalı bölüm gelecektir. Bu alanın amacı CD yazım işleminde sayısal hata (indirilirken kaybolan veri [MD5 Checksum] veya yazım esnasında kaybolan veri) yada CD üzerinde fiziksel hata (çizik vs.) olması ile ilerde işlemimizin yarıda kalmaması için gerekli bir ön testtir. Bu zorunlu değildir ancak önerilir.

3.jpg


Bu bölümde ise kullandığımız klavyenin ayarı bölümüdür. Kendimize uygun olan bölümü seçip alttaki alandan kendimize özgün karakterler ile test etmemiz iyi olur.

4.jpg


Bu bölümde ise diskimizin bölümlendirme işlemi yapılmaktadır. Bu işlem aslında apayrı bir makale olabilecek kadar geniş bir bölümdür ancak şimdilik diskinizin tamamen pardus için ayrıldığını ve üstündeki herşeyin silinip sadece pardus kurulacağını belirten resimde de seçilmiş olan ilk düğmeyi seçiyoruz ve ilerliyoruz. (Bu konu ile ilgili makaleyi en kısa zamanda hayırlamayı umuyoruz)

5.jpg


Zaten yukarda anlattığımızı bize PArdus birdaha hatırlatarak emin olup olmadığımızı soruyor. Tamam. Devam Et diyoruz.

6.jpg

7.jpg


Ve bu işlemden sonra PArdus Linux bilgisayarımıza kuruluyor. Bilgisayarın hızına göre 15 ile 40 dakika arası sürebilecek olan bu işlemde genelde yaptığım şey neleri kurduğunu okumak oluyor. Sizlere de tavsiye ederim.

8.jpg


Daha sonra kurduğu paketleri yapılandıran sistem yaklaşık 5-15 dakika arası daha kurulum için çalışmaya devam ediyor.,

10.jpg


Temel kurulum işlemi bittikten sonra Pardus bizden sistem yöneticisi (root hesabı) parolalarını istiyor. 2 kere girdiğimiz bu alandan sonra makine adı denilen yerekendi adınızı yazabilirsiniz.

11.jpg


Bu bölümde ise root kullanıcısı dışında makineyi kullanacak olan kişilerin hesaplarını açıyoruz. Bu işlem en az 1 kişi için kesinlikle gereklidir çünkü bilgisayarı daima root kullanıcı olarak kullanmak ciddi problemlere yol açabilir. Diğer kullanıcı tanımlamaları daha sonra da yapılabilir.

12.jpg


Bu bölümde GRUB kurulumu için seçenek sunuluyor. En sık kullanılan ve önerilen seçeneği işaretleyip devam ediyoruz.

13.jpg

Bu bölümde Pardus bize herşeyin yolunda gittiğini ve devam edebileceğimiz belirtiyor. Bu bölümden sonra bilgisayar yeniden başlayacak ve artık disk üzerinde koşan bir Pardus Linux’a sahip olacağız.
15.jpg


Bu bölümde yeniden başlayan bilgisayarımızn GRUB ile açılan ilk seçenek bölümü görünmekte. Eğer bilgisayarında birden fazla işletim sistemi var olsaydı ve disk bölümlemeniz ona göre yapılmış olsaydı o işletim sistemleri de bu listede olacaktı ve seçim yapılarak onlara geçiş sağlanabilecekti.

17.jpg


Pardus açıldıktan sonra il işimiz yukarda tanımladığımız normal kullanıcı hesabı ile sisteme giriş yapmaktır. Unutmayın; sistem yöneticisi (root user) sadece bazı ve/ya önemli durumlarda kullanacağımız bir hesaptır.

18.jpg


Giriş yaptıktan sonra hazırlanan sistemden bir görünüş.

19.jpg


Veee, Pardus karşımızda. Bu bölümde Kaptan Masaüstü bizlere yardımcı olacak ve fare, görünüm, masaüstü resmi ile ağ ayarlarında bizlere yol gösterecek. Daha sonra paket yöneticisinin ayarını soracak. Paket yöneticisini sistem çekmecesine yerleştirip 12 saatte bir güncelleme kontrolü yapmasını isteyebiliriz.

20.jpg


21.jpg


22.jpg


23.jpg


24.jpg


25.jpg


26.jpg


27.jpg


28.jpg


Yukarıda karşımıza gelen TASMA adlı uygulama da bizlere bilgisayarımızın diğer ayarları ile ilgili yapabileceklerimiz listelemekte. Tamamen Türkçe olan bu bölümlerde deneyerek öğrenebileceğiniz seçenekler çok fazla. Bu sebeple hepsini tek tek anlatmaktansa deneyerek tabiri caizse kurcalayarak daha net öğrenebilirsiniz. Unutmayın; bu sisteme korkarak yaklaşmak yerine öğrenme hevesi ile yaklaşmanız daha güzel olur, sonuçta bozarsanız yeniden kurarsınız.

29.jpg


Ve tertemiz Pardus Linux 200.2 Caracal Caracal ekranımız birlerle beraber. Artık sağı solu kurcalamanın neyin nasıl olduğunu anlamanın ve internetteki kaynaklardan okuyarak denemenin zamanı geldi. Bundan sonrası sizin içinizden geldiği gibi faydalanacağınız bir sistem. Ancak sizlere tavsiye edeceğimiz bir konu da sağ alt barda saatin yanında (sistem çekmecesi) bulunan PiSi ye çift tıklayarak, paket güncellemesi ve hali hazırda bulunan güncel paketlerin sisteme kurularak daha stabil (kararlı) hale getirilmesi olacaktır. Onun da temel resimlerini aşağıda görebilirsiniz.

32.jpg


33.jpg


35.jpg


Evet, eksiklerimiz hatalarımız olabilir, ancak sıfırdan bir Pardus Linux kurulumunun nasıl yapılacağını sizlere anlatmaya çalıştık. Bu konuda yakın zamanda hazırlayacağımız planlarımızda bulunan bir diğer konu da “Mükemmel Pardus, Nasıl?” başlıklı konu olacak. İçerik olarak kurulumdan sonra sistemin gerek multimedya gerekse de görsellik ve işlev ile görünüm açısından nasıl mükemmel hale getirileceğini anlatacağımız diğer yazımızı en kısa zamanda hazırlamayı ümit ediyoruz.

Bol Linux’lü Günler…


Kaynak: http://www.moraaz.org/pardus-20072-caracal-caracal-kurulumu/


Not:Ayrıca 5dk sonra "Pardus Caracal Caracal'ı" kendi pc'me kuracağım.. ;)
 

Luka

Asistan
Katılım
2 Ocak 2008
Mesajlar
165
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Ben pardus caracal caracal'ı kurdum ve gerçekten mükemmel yalnız bir türlü internet bağlantı ayarlarını yapamadım o sorunuda çözersem tam süper olacak..
 

turoksin0

Profesör
Katılım
18 Ağustos 2007
Mesajlar
4,656
Reaksiyon puanı
0
Puanları
36
ben pcmag dan almıştım felis chaus. pek kullanamadım yabancı geldi biraz :D
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst