Otomatik Takip ve RT’lerden Nasıl Kurtulursunuz?

Bu konuyu okuyanlar

Rom.

Müdavim
Emektar
Katılım
11 Aralık 2008
Mesajlar
15,332
Reaksiyon puanı
177
Puanları
63
[h=1]
Twitter3.jpg
[/h]
Şu sıralar ünlüler başta olmak üzere Twitter’da birçok kişinin başını ağrıtan bir konu var: Twitter’da istem dışı hesaba eklenen sahte takipçiler. Kimileri şaka amaçlı kimileriyse daha farklı sebepler ile 1000′den başlayan rakamlarda takipçiler hedeflenen kişiye gönderiliyor. Genel olarak sahte hesaplar bu işlemde kullanılırken son dönemde gerçek kullanıcıların da kendi iradeleri dışında tanımadıkları kişileri takip etmeye başladıklarına şahit oluyoruz. Otomatik takibe başlayan kullanıcılar, hesaplarından isyan dolu tweetler atıp, itibarınızı zedeliyebiliyor.

Bu durumun dünyadaki son örneği ABD’de başkanlık yarışında Barack Obama’nın karşısında olan Cumhuriyetçi aday Mitt Romney. Geçtiğimiz haftasonu boyunca Mitt Romney’in Twitter hesabındaki takipçi sayısı 135.000 artış gösterdi. Mitt Romney’in ekibi hızlı büyüme ile ilgili ek bilgi edinmek için Twitter yönetimine başvurduklarını ve cevap beklediklerini dile getirdi.

Ülkemizde ise geçtiğimiz hafta Ferhat Göçer’in başına benzer bir olay geldi ve takipçi sayısı birkaç gün içinde 80 bin yükseldi. Ferhat Göçer’e gelen sayısız tepki üzerine Ferhat Göçer’in resmi Twitter adresinden ‘Bir komplo var sanırım. Araştırıyoruz. Bilgilendireceğiz.’ açıklaması yapılmıştı. Ancak o konuda halen net bir bilgi yok.
Peki suç kimde? Çözüm ne?


Şu anda 10 binin üzerinde aktif Twitter uygulaması var ve birçoğu hesaplarımız üzerinden tweet yazma, retweet, takip etme gibi işlemler yapmak için izin istiyor. Ancak bazı işlevlere izin verirsek uygulamayı kullanabildiğimiz ve fazla dikkat etmediğimiz için bunları kabul ediyoruz. Hepimiz ‘Twitter’daki popülerlik puanını öğren.’, ‘Ben öğrendim, sen de öğren.’, ‘Profiline Kimler Bakmış?’ tadında merak uyandıran linkleri görmüşsünüzdür.

İşte bu tür güvenirliği kuşkulu uygulamaları açarken ‘Bu Uygulamanın Yapabilecekleri’ başlığı altında ‘Zaman akışındaki tweetleri okumak, takip ettiğin kişileri görmek, yeni kişileri takip etmek, profilini güncellemek, senin adına tweet göndermek, RT edebilmek’ gibi koşulları da kabul etmiş oluyoruz. Bu Uygulamanın Yapamayacakları’ başlığında ise ‘Özel mesajlarınıza ulaşmak ve Twitter şifreni görmek’ bulunuyor.

Anlayacağımız üzere bu uygulamanın sahipleri aynı zamanda ‘Bizden Takipçi Satın Alın, %100 gerçek kullanıcılar’ diyen kişilerden başkası değil. Yani bu uygulama sahipleri birkaç gün içinde 100 binlerce hesabı yönetebiliyor ve istedikleri hesabı takip ettirip, istedikleri tweeti RT ettirebiliyorlar. Bu nedenle uygulamaları kullanırken daha dikkatli olmamız gerekiyor. ‘Peki oldu da bu tuzağa düşdük, nasıl kurtulacağız?’ dediğinizi duyar gibiyim. Çözüm ise çok basit. ‘Ayarlar’ bölümünden ‘Uygulamalar’a gidin ve güvenmediğiniz uygulamalar için ‘Erişimi Kaldır’ butonuna basın.

Şifrenizi mutlaka ayda 1 kez değiştirin. Güven vermeyen uygulamalara izin vermemeye özen gösterin.





Alıntı
 

Son mesajlar

Üst