Opera'nın Amacı Ne?

Bu konuyu okuyanlar

ikxan

Doçent
Katılım
14 Eylül 2007
Mesajlar
926
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Tamam microsoft ve diğer firmalarda melek değil, microsoft zaten bir kısım kodunun çalıntı olduğundan dolayı tazminat ödedi ama tazminat davası açan üniversite ve firma niye davayı bu kadar geç açmış, kaç sene geçmiş kodlarının çalıntı olduğu şimdi mi akıllarına geliyor, yada ie ün yapsın bizde pastadan payımızı alırız. Tabi bu microsoft u haklı yapmaz, haketmiş. Ama sen diyosun ki jscript çalıntı, benim bildiğim kadarıyla bu konuda açılan bir dava yok, olmadığından dolayıda senin bu yaptığın firmayı karalamak. Eğer linkini atarsan hepimiz bu konuda bilgi sahibi oluruz.
http://www.ntvmsnbc.com/news/228422.asp

Standart lar konusunda kablosuz ağlar, iletişim protokolleri (Tcp/ip), web standartlarını düzenleyen kurumlar var. W3c gibi kurumlar web standartlarını düzenler . Microsoft un bu web standartlardan bazılarına tam uyumluluk göstermediği doğru. Bunu acid2 testi ile görebilirsiniz (Acid2, web tarayıcılarının mevcut standartlara uygunluğunu tespit eden bir testtir.)

http://www.webstandards.org/files/acid2/test.html#top

Eğer tarayıcının tüm özellikleri standartlara uygun üretilmiş ise "gülen bir adam yüzü"nün sayfada doğru şekilde belirmesiyle testten onay alınır. Yüz resmindeki kırmızı noktalar ve dağılmalar web tarayıcısında standart dışı ya da eksik özelliklerin bulunduğunu gösterir.
Ben denedim opera 9.24 sürümü tam gösteriyor fakat windows ie7 dağıtmış ortalığı ;D. Firefox tada deneyin arkadaşlar ben kullanmadığım için bilemicem.

Diğer bi husus ise şimdiye kadar en tehlikeli açıklar sanılanın aksine nedense firefox ta meydana geldi. İspatı;

Firefox
graph


Windows Internet Explorer
graph


Opera
graph


Internet Tarayıcıları için karşılaştırma
http://internet-browser-review.toptenreviews.com/

Ayrıca microsoft open source ada destek veriyor, bende yenim öğrendim. Xml standardıymış. Eğer office 2007 ile kaydedilen dökümanının uzantısını rar yapıp bunu winrar la açtığımızda karşımıza xml uzantılı dosyalar geliyor. Destekleyen diğer uygulamalar OpenOffice, AbiWord, and Apple's iWork. O zaman xml kullanarak microsoft tan daha iyisini yapmak mümkün olmuyor mu sizce. Openoffice in microsoft dökümanlarını açıyor ama microsoft office, openoffice dökümanı açamıyor. Seçim hakkı kullanıcıda.

Peki ben microsoft karşıtıyım, yaptıklarına karşıyım, kurallara uymuyor, daha iyisi var; o zaman kullanma, bunu kullanmayarak veya satın almayarak yapabilirsin. Bu tıpkı; hayvanların kürkleri için öldürülmesine karşıyım ama deri ceket giymek gibi oluyor. Web site sahipleri niye sadece ie de doğru gösterilecek bir web sayfası hazırlıyorlar, ie windows la geldiği için mi yada frontpage veya visual studio kullandıkları için mi, ben sadece bunu merak ediyorum.

Microsoft sömürmek ister, bende piyasayı elimde tutsam ezici olurdum herhalde ayakata kalabilmek ve konumunu koruyabilmek için bunlar gerekli. Daha önce verdiğim örnek gibi adobe firması da macromedia yı satın almadı mı.

Diğer bir husus sanırım "internet explorer" microsoft a kayıtlı değil sadece logosu sanırım. Adresten bakabilirsiniz.
http://www.microsoft.com/library/toolbar/3.0/trademarks/tr-tr.mspx

Son olarak ben hangi ürün benim çıkarıma ise onu kullanıyorum. Firma ismi beni ilgilendirmiyor.
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
ikxancım, savunmanı güzel yazmışsın, örneklendirme ve deliller sunmuşsun, takdir ettim doğrusu.

Yalnız beni "karamalamaya" çalışıyorsun diyerek anlamamışsın. Çünkü bu işten bir çıkarım yok; ama son kullanıcı olarak zararım var. O yüzden Microsoft'un beğendiğim ürünlerini kullanıyor beğenmediklerimi de kullanmıyorum.

Patentler konusunda senin de linkini verdiğin haberden anlaşılacağı üzere Microsoft kopyacılığından ötürü çok fazla ceza yedi. Esas sorun kopya da değil; başka sistemden esinlenebilir bu normal; ama Microsoft her zaman bunu kendisi sıfırdan üretmiş gibi gösterip fahiş fiyatlarla sattı çok şeyi. Bu ise ahlaksızlıktır. Zaten Microsoft başka yerde değil, kendi ülkesinde kanunlara göre suçlu bulunup mahkeme tarafından şirketin bölünmesi cezasına çarptırıldı. Bazı arkadaşlar hala kabullenmek istemiyorlar ama Microsoft'un yaptığı sadece ahlaki açıdan değil, kanuni açıdan da suç.

Verdiğin grafiklere bakılırsa en tehlikeli açıklar FF'de değil, önce Operada, sonra da IE'de görülmüş. (Sisteme erişim sağlayan açıklar.) Zaten bu grafikler sayı belirtmediği için aslında tek başlarına hiç bir şey ifade etmiyorlar. Sonra açıklardan daha önemli olan açıkların kapatılma hızıdır. FF'nin kodlarında yüzlerce kişinin emeği var, o yüzden bir açık bulunduğunda bir iki gün içinde kapatılıyor. Ama IE'nin versiyonu bu kadar tehlikeli açığa rağmen yıllardır değişmedi. Ayda yılda bir yama çıkıyor ancak, o da canları isterse..

JScript konusunda elbette bir dava yok, ama JScript'in tarihini ve referansını incelersen tıpatıp JavaScript temeline dayanır, zaten tam JavaScript'in çıkışından sonra piyasaya sürülmüştür. Hatta adı bile JavaScript'ten alıntıdır farkedersen: JScript

İstersen internette "history of JScript" şeklinde bir arama yap, JScript, JavaScript, ECMAScript ile ilgili dokümanlar bulacaksın; örneğin bir tanesi:
http://www.webmasterworld.com/forum91/68.htm

IE bu şartlarda standartlara destek vermediği gibi, bir çok hayati önem taşıyan yeteneklere de sahip değildir. Örneğin en basitleri ve en hayati olanlarından; bir dosyayı indirirken tarayıcı kapanır veya internet kesilirse sıfırdan başlamak zorundasınız. Onlarca sayfanız açıkken bilgisayarınız hata verip kapanınca belki de bir daha asla bulamayacağınız doküman sayfaları kapanır saatlerinize mal olur..

XLM desteğine gelince; MS, açık kaynak koduna destek vermez. Henüz geçenlerde .NET kütüphanesinin kodlarını açıklayacağını duyurunca olay oldu. İnternette araştır, hatta SDN'de daha bir ay önce makalesi yazıldı. "Microsoft'tan beklenmeyen sürpriz" şeklinde bir başlığı olması lazım. Bu Microsoft tarihinde bir ilk idi. Yani Microsoft açık kaynak kodla ilgilenmez, açık kaynağa destek de vermez. Office 2007 örneğini vermişsin ama aslında Office 2007 ve onun yeni formatı olayı koparan bir nokta. Çünkü MS bu şekilde kendi standardını bile hiçe sayıp kendi müşterilerine de işkence yapmıştır. Çünkü yeni sisteme geçenlerin dosyaları Office 2003'te bile açılamıyor. Açılabilmesi için bir kullanıcı için her zaman bulunamayacak internet ortamından, çoğu kullanıcı için makul olmayan 30 MB civarında dosyanın indirilip kurulması gerekiyor. Hem diğer sistemlerin onu okuyabilmesi için XML standardına uyması da gerekmiyordu. Çünkü OpenOffice, Office 2003 dosyalarını da açabiliyordu. Evet, XML işi kolaylaştırdı ama bir şeyi bir daha bir daha göstermiş oldu; Microsoft hala "ben kurallara uymam kuralı koyarım herkes bana uyar" demiş oldu. Buna istinaden demişsin ki beğenmediğini kullanmazsın. Zaten ben de bu yüzden MS Office değil, OpenOffice kullanıyorum. :)

Ayakta kalabilmek için sömürmene gerek yok. Adobe'un Macromedi'ayı alması piyasa açısından çok büyük etkiler yaratmadı, o yüzden bu bir sömürü değil büyüme olarak nitelendirilebilir. Ama büyüdüğümde illa ki tüm kazanmaya çalışanları yok edeyim mantığıyla hareket edersen düşüşün kötü olur. Microsoft da aynen bu şekilde herkesi kendine bağımlı hale getirmeye çalışıyor. Yine de "ben de olsam ben de ezerdim" demeye devam edersen o senin kararın olur; ama ahlaki olmadığı kesin.

Sonuç olarak ben de hangi ürün çıkarımaysa onu kullanıyorum, ama uzun vadede daha önemli çıkarları kısa vadede daha küçük çıkarlara satmak hiç akıllıca olmaz doğrusu. :)

Sevgilerimi sunuyorum.
 

ikxan

Doçent
Katılım
14 Eylül 2007
Mesajlar
926
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Ben konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum. Dediğin gibi ürünü fahiş fiyata satıyorsa, ve alıcı varsa kimse suçlanamaz. Örneğin microsoft çinde çok pahalı satıyor diye şikayet edilince ürününün satışı yasaklanacaktı ve şirket pazar payı kaybetmeyeyim diye indirime gitti. Herkes şikayet etme özgürlüğüne sahip. Ürünlerinin kullanılmasının bir nedeni de firmalardan kaynaklanıyor. Ürünlerine teknik destek verilmesi ve güncellenmesi bu etkenlerden bazıları. Birde şöyle düşünün bir firmasınız ve linux kurulu server iniz var. Bu server internet ortamından servis dışı bırakılsa, hacklense, bilgileri çalınsa bu kimin suçu olcak. Linux açık kaynak kodlu, kodu yazanlar mı suçlu olcak böyle bir açık olduğu için. Suçlanması gereken birisi olmak zorunda.
Benim şimdi yaşadığım sorunu anlatayım daha açıklayıcı olur. Ben 3-4 ay önce wireless modem aldım. Pc' im o güne kadar hata vermiyordu hatta askerde olduğum 15 ay boyunca sorunsuz çalışmıştı. Wireless adapter i pc mi yükledim. 3-4 saat sonra mavi ekran verdi ve ilerki günler de vermeye devam etti. Format attım yeniden yükledim gene pc'im 5-6 saat aralıklarla mavi ekran veriyor. Bir günde 3 kere format attım, wireless adapter takılı değilken sorunsuz çalışıyor. Kullanma klavuzunda yer alan yükleme yönergelerini aynen uyguladım gene olmadı netten en son sürücüsünü yükledim gene olmadı. Dayanamadım firmaya mail attım 2-3 kere ve bir cevap bile yazmadılar. 1 hafta sonra canım iyice sıkıldı bu sefer telefonla aradım ve sorun sizdedir diyor ve öyle bişey olması imkansız diye yanıt aldım, o zaman buyrun diyom siz kurun hatasız çalıştırın 2 gün pc mi ben tüm masrafları ödeyecem dedim gene sorun sizdedir dediler ve yüzlerine kapattım telefonu. Ben şimdi bu firmayı dava etsem kazanırım, veri kaybı yaşadım sürekli mavi ekranlar yüzünden, sözde driverleri xp ve vista ile uyumlu. İyiki sorun microsft ta demediler :D, yoksa iki firmayı birbirine düşürürdüm ;D ,şaka tabi. Destek olmadıktan sonra o ürün neye yarar ki. Bir sorunla karşılaştığımda ben kime danışacam.

Verdiğim grafikler açıkların grafiksel gösterimi. Bir açığın ne kadar tehlikeli olduğu ile ilgili değil. Daha fazla bilgi için grafikteki adrese bakabilirsiniz.

Gelelelim ie desteğine, bende mağdurlarından biriyim. Yaptığım web sayfası artık düzgün çalışmıyor microsoft yüzünden. Visual studio 2002 ile yapmıştım msdn de de microsoft belirtmiş zaten çalışması için ie 5.5+ gerek. Yaparken tüm bunları göze almıştım. Sayfam kendi pc im üzerinde ve nette düzgün çalışıyordu. Askerden geldim. Deneme amaçlı visual studio 2003 kurudm. web sayfam gene düzgün çalışıyordu. Hatta adresini herkese vermiştim. Visual studio 2005 olduğunu öğrendim ve kurdum. İe 7 yide kurdum. Oda ne; sayfa kodlarında hata, server dan framework 1.0 seçtim. Bu sefer ne oldu, site çalışıyor ama istenen işlevi yerine getirmiyor, üstelik ie de daha önce düzgün gözüken fotoğraf albümüm artk düzgün gösterilmiyor tıpkı opera da olduğu gibi. Şimdi bu kodlar benim hiçbir işime yaramaz. Sözde yeni çıkan teknoloji eskisini destekliyecekti, microsft un pazarlama stratejisi.

30 Mb bir dosya çok değil bence, gene 2003 için destek vermiş, vermeyip 2007 kullanmaya da zorlayabilirdi. Zaten office i güncelleştirme seçeneği var, kullanmayı bilmeyen kullanıcı bile hemen hemen güncelleyebilir. Yeni bir sürümün çıkma amacı eski sürümünün yeni ürününe destek vermesi değil, yeni ürünün eski sürümünün eksikliklerini, hatalarını gidermesidir. Hep aynı şeye bağlı kalıncak diye birşey yok. Ayrıca çoğu firma yeni sürümü çıktığında eski sürümüne destek vermek yerine yenisine güncellerse fiyatta indirim yapar. Yani eski sürümü yeni sürümüne uysun diye çaba göstermez. Firefox, winamp taki gibi her açıkta yeni sürüm çıkarmak değil amaç, Zaten toplasan 30 mb tı gene geçer. Son olarak ie nin diğer tarayıcılar gibi olmasını istemek benim açımdan saçma. Çünkü düşünün tüm tarayıcılar standartlarla tam uyumlu, hepsinde aynı özellik var peki ben hangisi seçecem (A). Arada avantaj ve dezavantaj olmak zorunda. İE yle beraber indirme yönetici gelse microsoft bu sefer indirme yöneticileriyle mahkemelik olur, ie winodws la beraber gelmiyor mu yada diğer tarayıcıları örnek almış olmaz mı.

Tartışma ortamı olduğu için çok iyi bence, herkes görüşünü, fikrini paylaşabiliyor. Ben burda kendi fikirlerimi ve görüşlerimi belirttim, kimseye şu daha iyi, bu daha kötü, bunu kullanın yada kullanmayın demek istemiyorum. Fikirler paylaşılmak içindir. :)
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Şunu da eklemek lazım, IE, kapalı kaynak olduğu halde onlarca açık bulunuyor üstelik en tehlikelilerinden. FF ise açık kodlu olduğu için daha çok açık bulunması normal; ancak açık kaynak olduğu halde IE kadar tehlikeli değil.

Bütün tarayıcılar aynı olsun istemeyiz tabi; ama bütün tarayıcıların W3C standartlarına uymasını isteriz.
 

ikxan

Doçent
Katılım
14 Eylül 2007
Mesajlar
926
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Internette okuduğum haberlere göre sanırım IE8 yaklaşık olarak Nisan 2008 de çıkması bekleniyormuş ve standartlar konusunda akılları başına gelmiş Microsoft un sonunda.
Hem zaten standartlara uyulmadığını mayıs ayında verdiği röportajda belirtilmiş. Ie 8 ile bunu düzelteceklerini de ekliyor.
Because previous versions of Internet Explorer strayed from standards, new versions of Internet Explorer, such as IE 7, have caused some Web sites to not work for end users, he said.
Opera niye bu konuda bastırıyor anlamıyorum, adamlar zaten itiraf etmiş. Bide rakip olarak firefox u görüyorlar işin ilginç yanı, operadan bahsetmiyorlar bile.
Opera daha flash ları düzgün görüntüleyemiyor gidip başkasına laf atıyor. Operada sayfa kaydıkça flash çerçevelerininde aşağı doğru sadece bende kaydığını sanıyordum ama bugün sdn sayesinde başkalarınında bu sorunu yaşadığını öğrendim.

Makaleleri okumak isteyenler için linkler:
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070502-microsoft-drops-hints-about-internet-explorer-8.html
http://www.news.com/Microsoft-hints-at-general-plan-for-IE-8/2100-1012_3-6181334.html?tag=html.alert.hed
 
Üst