Okullarda yeni dönem! Öğrencilere artık ücretsiz yemek verilecek

Bu konuyu okuyanlar

HÜDHÜD

Müdavim
Katılım
5 Mayıs 2017
Mesajlar
10,093
Reaksiyon puanı
6,555
Puanları
113
Gelecek yıl tekli eğitim sistemine geçişe hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı, tüm okullarda 5 milyon ilkokul öğrencisine ücretsiz yemek verilmesini planlıyor. Yemek listesini ise Sağlık Bakanlığı hazırlayacak.


1528225367302.png



Sağlık Bakanlığı, “Okul Yemeği Programı” üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, çocuklara öğle yemeğinde ücretsiz 3 kap yemek verilecek ve menüler bakanlık tarafından hazırlanacak. Devletin bedelini ödeyeceği bir sistem için uğraştıklarını söyleyen yetkililer, devletin çok büyük paralar vermeden bu işi halledebileceğini, mali kısmında Sağlık ve MEB’in birlikte çalıştığını kaydetti. Yetkililer, okul sütü ve kuru üzüm programlarının önemli adımlar olduğunu belirterek, “Beslenme çocukların gelişimi için çok önemli. Devlet bu konuda elinden geleni yapıyor. Gerekirse insan sağlığı yönünden zararlı olduğu belirtilen yiyecek ve içeceklere ek vergi konulsun, sağlanacak kaynak okul yemeği programına aktarılsın” diye konuştu.

‘ÖĞÜNLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR TAMAM’

Yemek transferi konusunda da çalışıldığını kaydeden yetkililer, “Okul sütünün bile transferinde bazı sorunlar çıktı. Yemekte transfer konusu tartışılıyor. Biz de yerel olsun istiyoruz. 81 ilde, o kadar ilçede yönetmek zor olur. Para da tek bir yerde kalmasın. Her il kendi firmasını kursun. Böylece para yerelde de kalmış olacak” dedi. Velilere seçenek de sunulacağını söyleyen yetkili, şunları söyledi:

“İstemeyen veliler de olabilir. ‘Ben çocuğuma kendim para vererek yemek sağlayacağım’ diyebilir. Özel okullar zaten böyle yapıyor. Öğünlerle ilgili çalışmalar da tamamlandı. Çocukların yaş gruplarına göre hangi ürün gruplarından ne kadar kalori almaları gerektiğiyle ilgili planlarımız hazır. Obeziteyi ve bodurluğu önlemek için menüler hazırlandı. Okul yemeği programıyla çocuklara doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı da kazandıracağız.”

(Habertürk)
 
M

Murat Burç

SDN Okuru
Üniversitede yemek veriyorlar. Nugget vardı. Birisi çatalla bölmüş bir süre sonra orası kararmış. :D :D Nankörlük etmek istemiyorum üniversiteden indirimli çok yedim ama ögretim kurumlarında KYK yurtları dışında (KYK yurdu dayım buradaki yemekler gayet iyi fakat yüklenici yemek firması bariz paragöz ) verilen yemekten bir hayır geleceğini sanmıyorum. Hele ilk okul gibi daha az tepki gelecek bir yerde. Üniversitede özellikle KYK yurdunda aksi durumda ortalığı yıkarız. Amma velakin ülkemizde iş ahlakının olmayışı sebebiyle birlikte buradaki yemeklerin düzgün yemek olacağını sanmıyorum. Yine bir yandaşa verilir. Mis gibi para kazanır o da.
 

HÜDHÜD

Müdavim
Katılım
5 Mayıs 2017
Mesajlar
10,093
Reaksiyon puanı
6,555
Puanları
113
İlkokulda eğer yemeklerde bişey olursa veliler ortalığı yıkar, ilkokul daha bi hassasiyet gerektirir. Ama bu işe veliler çok sevinecektir diye düşünüyorum. Güzel bir gelişme, inşaAllah ortaokul ve liselerde de olur aynısı.
 
M

Murat Burç

SDN Okuru
İlkokulda eğer yemeklerde bişey olursa veliler ortalığı yıkar, ilkokul daha bi hassasiyet gerektirir. Ama bu işe veliler çok sevinecektir diye düşünüyorum. Güzel bir gelişme, inşaAllah ortaokul ve liselerde de olur aynısı.
Ben ayrıca Yemek kalitesinden bahsediyorum. Küçükler bunu dillendirmez. Düşük kalite yemekler yapıp devleti soyar yüklenici firma.
 
M

Murat Burç

SDN Okuru
Yemekleri incelemek üzere her okula da bir diyetisyen ya da diğer adı neydi şimdi hatırlamıyorum ama yemek-yiyecek uzmanları gerekli o zaman...
Gerekli ama denetlenmeyecek. Ne kadar birileri inkar etse de mekanizma böyle işliyor. Bir iş olur. Yandaşa verilir. Yandaş düşük kalite iş yapar. Devletten yüksek ücret alır. Bu denetlenmez ve ses çıkarılmaz. İstisnalar olabilir veya kullanıcı tarafında tepki oluşabilir.
 

Web Kartalı

Asistan
Katılım
3 Ağustos 2017
Mesajlar
177
Reaksiyon puanı
115
Puanları
43
Lafı ağzımdan aldınız hocam..
İlgli yetkililer bu işi kazanca dönüştürecek, Türkiye'de herzaman olduğu gibi.
Ayrıca denetleme ve kalite ilk günler göz boyamak için olacak, sonrası malum.. Herkes cebine girenin hesabını yaptığı için yemek kalitesi vs. vasat olacak..

Öğrenciler zehirlenecek. Muhalefet bunu fırsat bilip reklam rant peşinde koşacak, iktidar firmayı suçlayacak :) fox da haber olacak bu durum, diğer kanallar değinmeyecek bile :)

Sonra bir kaç ay sonra yemek hizmetide ortadan kalkar..

Sonuç :
- olan vatandaşa olacak
- işi fırsat bilenler ceplerini kasalarını doldurmuş olacak.
- iktidar parti yine haklı
- muhalefet yine haklı olacak
 

Elbruz46

Müdavim
Katılım
22 Şubat 2008
Mesajlar
11,931
Reaksiyon puanı
1,338
Puanları
113
Yıllardır taşımalı okullarda yemek veriliyor. Sistem çok da güzel işliyor. Bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir ama büyük oranda işler çok güzel yapılıyor.

Nöbetçi öğretmenler gözetiminde her yemekten numune alınıyor.

Yemeklerde sorun olduğunda, öğrenciler şikayet ettiğinde nöbetçi öğretmenler tutanak tutuyor ve milli eğitim müdürlükleri şirketlerle sorunu çözüyor.
 
Üst