Neden Linux Kullanıyorsunuz?

Özgür Yazılım

  • Sistem Kalitesi

    Kullanılan: 11 45.8%
  • İdeolojik Nedenler

    Kullanılan: 2 8.3%
  • Kullanım Kolaylığı

    Kullanılan: 2 8.3%
  • Eğlence - Hobi

    Kullanılan: 6 25.0%
  • Özgür Yazılım

    Kullanılan: 10 41.7%
  • Diğer

    Kullanılan: 3 12.5%

  • Kullanılan toplam oy
    24

Bu konuyu okuyanlar

ConfickerBelasi

Müdavim
Katılım
8 Ekim 2011
Mesajlar
53,870
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
16,121
Puanları
113
kabaca Linux her türlü Windows'tan daha güvenli.
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
113
Bende hobi amaçlı Windows yanına Linux kurup kullanmışlığım var ilk başlarda merak yüzünden kurdum, pardus denedim ubuntu denedim kısa bir fedora denemişliğim var, en son mintte kaldım rahat çalışan sıkıntısız bir sistem genel olarak. İşin güvenilirlilik kısımında biraz kafam karışıyor yanlız, Windows 10 ile mesela Linux dağıtımlarını karışılaştırırsak hangisi daha güvenlidir mesela, pek anlamadığım yerleri var işin mesela Linux 'da yüklenen programlar cihaza erişebilirliliği varmı uygulama marketleri ne kadar güvenilir.
-Programlar bütün sisteme rahatlıkla erişemez, genellikle sistem üzerinde etkili olan programlar bütün sistem üzerinde etkili olabilir ki bu dahi Unix felsefesine aykırı kabul edildiği için böyle programlara pek denk gelmek mümkün değildir. (Yani Linux camiası bu programı kabul etmez.) Unix felsefesi özünde şunu savunur, her program en sade şekilde çalışmalı ve sistemin diğer araçlarına müdahale etmemeli. En son Systemd ile bu yaklaşım biraz biraz kırıldı lakin bu dahi Linux camiasında büyük tepki uyandırmıştı. Windows'taki programlar böyle değildir, kurduğunuz müzik çalar dahi sistem üzerinde tam yetki elde edebilir. (Tabii Windows bu konuda yavaş yavaş gelişti.) Teoride Linux bu konuda kat kat daha güvenlidir, ama Linux'u kırmak isteyen adam nihayetinde bir yol bulur kendisine. Özetle güvenlik için ya OpenBSD kullanmak ya da biraz dikkatli olmak gerekli.
-Linux "mağazası" (Ki biz mağaza demeyi sevmeyiz, yazılım deposu deriz.) Apple Store ve Play Store'dan çok daha farklı. Burada programlar kullandığınız sistemin dağıtımcısı tarafından bir yazılım deposuna eklenmiştir ve oradan alıp kullanabilirsiniz. Çoğunlukla depolarda Linux topluluğu tarafından bilinen, belli kriterlere uygun programlar bulunur. Bu kriterler aşağı yukarı şunlardır:
1- Unix felsefesine uyumluluk
2- Özgür yazılım felsefesine uyumluluk
3- (Kısmen) Açık kaynak olmak
Bu üç kritere uymayan programlar eğer zorunlu değilse depolarda bulunmaz. Yani siz basit bir program yazıp bunu depoya gönderemezsiniz, depolarda birinci öncelik her zaman sistemin çalışması için gerekli olan uygulamalar veya Linux topluluğu tarafından tercih edilen programlardır. Son zamanlarda Linux depolarını iyi kötü bir mağazaya çevirebilmek üzere çeşitli atılımlar oldu, Ubuntu depolarında paralı uygulamalar falan kendisine yer edindi ve üçüncü taraf yazılımlar için AUR gibi depolar kuruldu lakin l.inux'ta depo mantığı halen daha aynıdır.
 

Harnapazade

Müdavim
Katılım
16 Şubat 2017
Mesajlar
1,610
Reaksiyon puanı
1,442
Puanları
113
Yaş
30
Windowsla ömrümü yedim. Neden mi Linux?
1. En büyük avantajı linux dağıtımlarının çok büyük bir kısmı ücretsiz ve ücretsiz kalmaya devam ediyor :)
2. En sevdiğim yanlarından biri işletim sistemini sende geliştirebiliyorsun. Yazılımcıysan açık kaynak kodlarını görebilir onları değiştirip daha iyisini yazıp geliştiricilere sunabilirsin. Duvar kağıdı, ikon paketi, yeni bir giriş logosu gibi sanatsal çalışmalar yapabilirsin. Bunun yanında program çevirilerine Launchpad üzerinden katkıda bulunabilirsiniz.
3. Virüs programı derdi yok. ( Windowsta ilk iş virüs programı kurmaktı :) ) Güvenlik duvarı var tabiki ama o da tek tıkla yükleniyor sistem kaynağı yemiyor ve bir tek ayarı var sonra temiz. Sürücü kurma derdi yok ama sürücülerde azda olsa sıkıntılar olabiliyor. Bu genelde sürücünün sürümünden veya kendisinden kaynaklı olmuyor. Linux ile iletişiminden kaynaklanıyor. Mesela benim Wi-Fi çipim Realtek RTL8723BE. Linux Realtek Wi-Fi çipinin hangi anteni kullandığını anlayamıyor henüz ama ilerde çözülür büyük ihtimal. Sürücüde bir sıkıntı çıksa bile çözümü Linux'ta sadece bir kod yazmaktan ibaret :)
4. Kurulumu Windowsa göre daha kolay, daha hızlı yükleniyor, daha az yer kaplıyor. Windowstan daha fazla güncelleme alıyor. Kişiselleştirilebilme seçenekleri çok fazla. Windows'tan daha az RAM tüketiyor.( Bazı arayüzler için geçerli.)
5. Önyüklü gelen uygulamalar çok kullanışlı. Mesela Ubuntu Budgie'de Chromium önyüklü gelir. Windowsta ilk yaptığımız şey ney Chrome yüklemek :). Ayrıca bi GNOME Disks diye bir uygulaması var bittim abi herşeyi görüyor yapamadığınız şey yok. Windowsta iki saat uğraş Denetim Masasıydı disk yönetimiydi oradan görecekte ohoo ömrümü yedi. Linuxta uygulama o kadar az kuruyorum ki çünkü önyüklü gelenler işimi görüyor bi çok alanda.
6. Linux daha sade bence gereksiz birsürü özellik yok. Windowsta bilmem Single Language yok Pro Education falan temelde ne kadar farkları var? En sadesini kursan bile ( Home Single Language) o bile bence çok karışık :D
7. En güzel yanına geldik Linux ile önyüklü olarak Root değilsiniz yani yanlışlıkla şifre girmeden herhangi bir sistem dosyasına müdahele edemezsiniz bu da güvenlik açısından çok iyi. Geliştiricilerle IRC veya Gitter üzerinden muhabbet edebilir soru sorabilirsiniz :)
8. Linuxta seçenek çok. Bir çok taban, dağıtım ve arayüz var mutlaka kendine göre birşeyler bulabilirsin. Çok eski bilgisayarlarda çalışabilecek versiyonlar bile var.
Bu liste böyle uzar gider...
Eksi yanları bence eğer spesifik mesela Adobe Premier, Visual Studio gibi bi uygulama kullanıyorsunuz olmazsa olmaz bir programınız varsa Linux size göre değil. Gerçi onun için çözümler var ama maliyetli. Windowstaki kadar oyun yok ama kullanıcı sayısı dünyada %7 o normal. Herkes Linux kullansaydı bu seferde Windowsta oyun olmazdı. Para nerde kullanıcı nerde oyun yapımcıları orda. Son bir kötü yanı çok fazla Radikal değişiklik olmuyor ama bence bu güzel birşey.
 

Türkçesever

Profesör
Katılım
12 Eylül 2016
Mesajlar
1,570
Reaksiyon puanı
2,969
Puanları
113
Microsoft çok baskıcı bir şirket. Mesela bir tane LibreOffice'da slayt hazırlarsın. Microsoft Office'da açmaya çalışırsan dosyanın bozuk olduğunu falan söyler. Internet Explorer'ın rakipleri çıkınca kullanıcı sayısı azalmaya başladı. Sonuç ne oldu, Internet Explorer bitti. Microsoft Edge diye bir şey çıkarmaya başladı. Artık çoğu kimse kullanmıyor. İşlemcilerdeki açıkları kapatmaya çalıştı geçen. Sistemlerin bazıları çökmüş. Ubuntu da aynı sorunu yaşamış zaten. Ubuntu'dan Amazon ve Unity macerasından sonra fazla bir şey beklememek lazım bence. Windows 8'de başlat menüsü kaldırdılar. Sonra ne oldu, geri getirdiler. Sistemi kuruyorsun, birkaç gün boyunca sistemi yeniden başlatmaya korkuyorsun. Çünkü güncellemeleri kurmaya falan çalışıyor. Eninde sonunda kuruyor zaten. Kurmazsan da güvenlik açıkları oluşuyor. Uygulamaları tek bir yerden güncelleyemiyorsun. Ama Linux dağıtımlarında öyle değil. Paket yöneticisinden kuruyorsun. Onu da istediğin zaman. Üstelik yeniden başlatma istemiyor, bekletmiyor. Güvenlik açıkları, açık kaynak olduğundan dolayı daha çabuk kapatılıyor. Daha sayılacak birçok neden vardır. Ama şimdilik aklıma gelenler bunlar.
 
Üst