Necati Şaşmaz'ın İslamı seçen İtalyan Hocası!

Bu konuyu okuyanlar

|Ⓢєччαh|

Müdavim
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,323
Puanları
113
O Necati Şaşmaz'ın İslamı seçen İtalyan Hocası!


O bir İtalyan. Ancak Müslüman olmuş, islama aşkla bağlanmış ve Kadirilik tarikatına gönül vermiş bir derviş yürekli yazar. Mauro (Mevlud)Martino'dan söz ediyoruz.


2. Malatya Anadolu Kitap Fuarı'nda bir akşam yemeğisırasında karşılaşıyoruz. Yanında Malatyalı yazar Erol Afşin kardeşimiz var ve kendisine Malatya'da mihmandarlık yapıyor. Sevgili Erol masamıza gelip hatırımızı soruyor ve laf arasında Yazar Mauro Mevlud Martino'dan söz ediyor.

Başımızı kaldırıp bakıyoruz. Az ötedeki masada tek başına yemek yiyor. Merhabalaşmak istiyoruz ve kalkıp masasına gidiyoruz. Güler yüzlü ve cana yakın bir insan. Adımı söyleyince daha da gülümsüyor ve:

“Aaa… Maria en güzel kadın ismi", diye iltifat ediyor.

Hoş beş faslından sonra hayatından kesitler anlatıyor bizlere. Biz derme çatma İngilizce ile o az çok bildiği Türkçe ile sıcak bir muhabbetin içine giriyoruz. Aslen İtalyan olduğunu ancak İtalya'da doğduktan sonra Kanada'ya göçtüklerini anlatıyor.

Ben öğretmenim ve emekli oldum diyor Mauro Martino. Kanada da öğretmenlik yaptığı yıllarda Türk sinemasının ünlü ismi Kurtlar Vadisi oyuncusu (Polat Alemdar) Necati Şaşmaz'ın Kanada'da öğrencisi olduğunu anlatıyor ve ekliyor:

”Ancak Necati, Türkiye'ye döndükten sonra kısa sürede çok tanınanbiroyuncuoldu, kendisini çok seviyorum, o çok iyibiröğrenciveinsan. Necati çok iyibiroyuncu. Ben de KurtlarVadisi Irak filmindeotelmüdürü rolünde oynadım Polat sayesinde.”


hocajpg_h61.jpg



Sonra bizlere dönüp mensup olduğumuz bir tarikat olup olmadığını soruyor ve yakın durduğumuz tarikatın “Nakşibendî” tarikatı olduğunu söyleyince gülümsüyor ve büyük bir olgunlukla anlatıyor:

“Ben Kadiriyim, Abdülkadir Geylani Hazretlerinden çok etkilendim, onu okudukça ona karşı sevgimve muhabbetim arttı ve kendimi buldum. Şimdi İslamı yaşıyorum ve çok mutlu ve huzurluyum. Zaten tarikatlar o büyük gerçeğe yürüdüğümüz basamaklardır. Önemli olan bir basamakta yürüyor olmamızdır.”


Ve Türkiye sevdası…


Türkiye'de en çok Karadeniz bölgesini sevdiğini söylüyor ve mutlaka bu yaz Karadeniz'e gideceğini anlatıyor. Doğduğu İtalyan şehrinin Toronto'nun, Karadeniz kentlerine benzediğini, karalâhana yediklerini, dik yamaçların yeşilinde güzele yaslandıklarını anlatıyor anlatıyor.

Burada İlahiyatçı -Yazar Mürsel Gündoğdu araya girip Mauro Martino'yu bu yaz için Karadeniz'deki köylerine davet ediyor. Ramazan ayı olmaz diyor, ibadetlerimi aksatmak istemiyorum, ancak ramazandan sonra olabilir diye ekliyor.

Tam bu sırada Yazar Mürsel Gündoğdu'ya dönüp “sende İtalyan tipi var, ne kadar çok İtalyanlara benziyorsun, çok yakışıklısın” diye espri yapıyor.

Ve kitaplarından söz ediyor Yazar Martino… Anatolia Yayınlarından çıkan tasavvufi kitaplarından özellikle bahsediyor. “Aşka Dönüş” ve “ Lokman Hekim Sokağı” adını taşıyan ve büyük ilgi gören eserlerini yazma amacını anlatıyor. Ve Lokman Hekim Sokağı adlı eserinde yazar,'Günümüzde insanların kalbinin bir köşesinde sessiz bir devrimin gerçekleştiğini düşünüyorum' diyor.


Türkiye vatandaşı olmak istiyor!

İslamı seçtiği için ailesi tarafından terk edildikten sonra gelip Türkiye'ye yerleşiyor! Mauro Mevlud Martino, Türkiye vatandaşlığı için müracaat ettiğini yakın bir zamanda olumlu cevap geleceğini umduğunu ve bu Türk vatandaşlığının gerçekleşmesi halinde resmen “Mevlud” ismini almayı düşündüğünü coşkuyla ve ümitle anlatıyor.

İletişim adreslerini veriyor ve radyo programımda buluşmak üzere sözleşip vedalaşıyoruz. Böylelikle 2. Malatya Anadolu Kitap Fuarında bir derviş yürekli İtalyan hem Malatya'dan hem de kalbimizden de geçiyor…

Muhabbetle Kalınız…


 
Üst