Namazdaki tabirler ve anlamları

Bu konuyu okuyanlar

Ufukozt

Öğrenci
Katılım
16 Mart 2017
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
2
Puanları
1
Yaş
32
Tekbir: Allah’ü ekber demektir.

Kıyam: Ayakta durmaktır.

Kıraat: Kur’an-ı Kerim’den bir miktar okumaktır.

Rükû: Lûgatta “eğilmek” demektir. Din ıstılahında “namazda kıraatten sonra eğilerek baş ile arkaya düz bir vaziyet vermektir.”

Kavme: Rükûdan kıyama kalkıp bir kere “Sübhane rabbi yel âzim” diyecek kadar durmaktır.

Secde: Namaz kılarken eğilerek yüzün bir miktarını Hak Teâlâ’ya tazim için yere koymaktır. Birbiri ardınca yapılan iki secdeye“secdeteyn” denir. “Sücud”. tabiri de secde etmek ve secdeler mânasına gelir.

Celse: İki secde arasında bir defa “Sübhane rabbi yel azîm” denilecek kadar oturmaktır.

Ka’de: Namazda teşehhüt için, yani “Ettehiyyatü lillâhi”yi okumak için oturmaktır. Bir namazda iki defa oturulursa birincisine “ka’de-i ula = ilk oturuş”, İkincisine de “ka’de-i ahire = son oturuş”denir.

Rekat: Namazın bölüklerinden her biri demektir. Şöyle ki, bir namazda kıyam ile rükû ve iki secdenin toplamı bir rekattır. Bir namazda iki defa kıyam ile rükû ve sücut bulunursa o namaz, iki rekatlı bulunmuş olur. Üç veya dört defa bulunursa namaz da üç veya dört rekatlı olmuş bulunur.

Şef = çift: Namazların her iki rekatı demektir. Dört rekatlı bir namazın evvelki iki rekatına“şefi evvel” diğer iki rekatına da “şefi sâni”denir. Üç rekatlı bir namazın üçüncü rekatı da bir “şefi sâni” demektir.

İlim Köşesi
 
Üst