MHP Ne Zaman Kuruldu, MHP Kuruluşu, MHP Tarihi , MHP Neler Yaptı, MHP Kim Kurdu, MHP Ne Zaman Kuruldu, MHP Hakkında Bilgiler

Bu konuyu okuyanlar

Dora

Müdavim
Cezalı
Emektar
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
5,728
Reaksiyon puanı
9,728
Puanları
113
Yaş
30
MHP
MHP Ne Zaman Kuruldu, MHP Kuruluşu, MHP Tarihi , MHP Neler Yaptı, MHP Kim Kurdu, MHP Ne Zaman Kuruldu, MHP Hakkında Bilgiler
1569907194914.png

Milliyetçi Hareket Partisi, 9 Şubat 1969 tarihinde kuruldu. Ateşli bir Türk milliyetçiliği savunucusu olan MHP, komünizm karşıtı, Türkçü – Turancı ve sağcı bir yapıdadır. Kurucusu partinin savunucularının deyimiyle Başbuğ yani Alparslan Türkeş’tir. Logosu kırmızı zemin üzerine yerleştirilmiş 3 hilaldir. Bu üç hilal, Asya Avrupa ve Afrika’da hakimiyeti ve 3rengi temsil eder. Bu üç renk kırmızı (Şehitlerimizin kanı), yeşil (İslamiyet’in sembolü) ve beyazdır. (Devletin adaletli ve şeffaf olması) Ayrıca MHP’nin sloganı haline gelen başka bir şeyse sağ elle bozkurt işareti yapmaktır. MHP’nin gençlik kolları, Ülkü Ocakları’dır.


1569907203639.png

Dokuz Işık Doktrini
Alparslan Türkeş tarafından ortaya atılmıştır daha sonradan partinin resmi doktrini ilan edilmiştir.
Dokuz Işığıın ilkeleri Milliyetçilik, Ülkücülük, Ahlakçılık, Toplumculuk, İlimcilik, Hürriyetçilik ve Şahsiyetçilik, Köycülük, Gelişmecilik ve Halkçılık, Endüstricilik ve Teknikçilik’tir.

MHP, 1969’da Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin adının değiştirilmesi ile kurulmuştur. 1969 seçimlerinde Alparslan Türkeş, Adana’dan milletvekili seçildi, MHP başka milletvekili çıkaramadı. 1973 seçimlerinde bu sayı 3e çıktı. 1977’de 16 milletvekili ve senatoya bir üye soktu. MHP, 41. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni 5 bakanlıkta temsil etti. 12 Eylül’de MHP kapatıldı. 1994 Yerel Seçimlerinde 188 belediye başkanlığı kazanan MHP, 1995 Genel Seçimlerinde %10luk barajı geçemedi. Alparslan Türkeş’in vefatından sonra Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş ile Devlet Bahçeli arasında rekabet başladı ve kazanan Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli, hâlâ MHP’nin genel başkanı. MHP 1999 Genel Seçimlerinde DSP’den sonra en çok oy alan parti oldu ve DSP ANAP MHP koalisyonu kuruldu. MHP, son yerel seçimlerde 166 belediye kazandı.

Sizler de bildiğiniz/ bilinmesini istediğiniz MHP hakkındaki bilgileri bu konu altından paylaşabilirsiniz.
 

KamtariR

Müdavim
Katılım
2 Nisan 2019
Mesajlar
2,506
Reaksiyon puanı
2,697
Puanları
113
MHP, kurulduğu yıllarda Türk-İslam sentezli bir yapıda idi, ilerleyen süreçte Nihal ATSIZ etkisi ile İslam etkisi azaldı, kafatasçı bir hale geldiler. Bu kaymanın en büyük etkisi rahmet Muhsin Yazıcıoğlu'nun ayrılığı ile hissedildi. Çünkü Yazıcıoğlu, Türk-İslam davasının savunulması gerektiğini düşünüyordu. Türkeş ise asker kökenli idi, bu nedenle dine mesafeli idi.

97'den sonra başa Bahçeli geçti, ilk etapta o da dine mesafeli başladı. AKP iktidarından sonra ise (Bahçeli sanırım bu milletin karakterini çözdü) partiyi Türk-İslam sentezli bir zemine çekti.
 
Üst