Manjaro Architect ? Gelişmiş kullanıcılar için en iyi yuvarlanan sürüm !

Bu konuyu okuyanlar

eronis

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
113

Architect Linux projesi bir Arch Linux kurulum sihirbazı olarak piyasaya çıkmıştı ve sonunda Arch'ın nimetlerini kullanan Manjaro da bu installer'ı modifiye edip avantajını almayı başarmış görünüyor. Bu tür bir kurulum aracının avantajı nedir ? Bu kadar önemli bir şey mi ? Aklınızan geçen soru bu sanıyorum. Kısaca cevaplayım. Minimal ve her kurulacak paketi, masaüstü ortamını, herşeyi seçebileceğiniz sıfırdan bir kurulum imkanı sağlar. Normalde Manjaro deyince Xfce, KDE, GNOME yada topluluk sürümleri akla gelirdi ama bu araçla bunlar ortadan kalkıyor.

Avantajları
  • Sistem en güncel hali ile kurulacak dolayısıyla yükledikten hemen sonra güncelleme yapmanız gerekmeyecek.
  • Masaüstü ortamı için ayrı spin indirmenize gerek kalmayacak, tek bir disk üzerinden Manjaro Xfce kurulumu da, GNOME kurulumu da yapabileceksiniz.
  • Sisteminizde neyin olup olmadığı hakkında biraz daha fikir sahibi olacaksınız.
  • Sisteminizde sadece istediğiniz şeyler olacak.
Dezavantajları
  • Normal Manjaro kurulumunun aksine bu yöntem internet bağlantısı istiyor ve normal iso kurulumu kadar hızlı bitmeyecek kurulumlar. Yavaş internet bağlantısı sorun olabilir.
Bunlar son kullanıcı için önemli olmasa, daha da ötesi son kullanıcı bunları yaparken zorlanacak olsa da ileri düzey kullanıcıların bu özelliğe bayılacaklarına eminim :) Manjaro'nun yeni kurulum aracını denediniz mi ? Yorumlarınızı bekliyorum :)
 

Ben Kenobi

Müdavim
Katılım
6 Kasım 2011
Mesajlar
7,336
Reaksiyon puanı
3,155
Puanları
113
Manjaro'ya aslında Build Service lazım, bu sayede herkes kendi modifiyeli iso'sunu üretebilecek ve yeni güncellemeler geldiğinde tabi paket isimleri değişmemişse vs iso'nun güncel halini bu sayede otomatik tekrar oluşturup indirecek.
Şunun gibi;
Open Build Service
 

eronis

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
113
@Ben Kenobi ben öyle olsun istemezdim çünkü o şekilde iş biraz komplike hal alıyor. Kendi Manjaro tabanlı dağıtımını yapmak isteyenlere kesinlikle kolaylık olur ona katılıyorum ama bence bu işleri yokuşa sürmek oluyor.
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
113
Peh. Bir şey sanmıştım. Herhangi bir dağıtımın minimal isosu da aynı şeyi yapıyor.

Açıkçası son zamanlarda Linux dağıtımları iyice birbirlerine benzemeye başladı. Paket yöneticileri ve kendilerine has bir kaç uygulama dışında aslında her dağıtım birbirine çok benzer. Bundan epey bir önce öyle değildi mesela. Debian, Gentoo, Slackware kendilerine has farklı felsefeler benimsemiş dağıtımlardı ve en çok da bunlar revaçtaydı zamanın tuzlu su Linuxçuları arasında. Debian'ın "Abi optimal ayarlara sahip tek paketi kullanacaksın diyorum sana, ne kasıyorsun?" tarzı bir dayatmaya karşı Gentoo'yu stage 1'dan kurmak vardı. Şimdi "Abi ne güzel di mi istediğin masaüstünü kur spin mpin uğraşma ya la" diye milleti avutuyorlar işte.
 

eronis

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
113
Manjaro'nun farkı pek çok ön ayar ve Manjaro'ya özel araçlar beraberinde geliyor. Debian, Ubuntu, hatta Arch'ta bile minimal kurulumda ön ayar gelmiyor. Bu ne demek ? Bir şeyleri yoluna sokmak için ayar yapman, paket kurman gerek. Manjaro'da favori programlarını kuruyorsun, Ubuntu/Debian'da codec'leri ve temaları ekten kuruyorsun.
 
Üst