Mangal kansere neden olabilir

Bu konuyu okuyanlar

michuozawa

Guru
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
Yaz aylarının en keyifli aktivitelerinden mangal kansere neden olabilir. Diyetisyen Şebnem Kandıralı, mangalın yanlış uygulanmasının kansere yol açabileceğini açıkladı.
mangal-kansere-neden-olabilir-9602446.Jpeg


Çok yüksek sıcaklıklarda et pişirmenin heterosiklik aminler denilen kansere neden olan bileşikleri üretebildiğini belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, "Özelikle kömürleşmiş etlerin sık tüketiminin prostat, pankreas ve kolon kanserine yakalanma riskini arttırdığı biliniyor.

Ayrıca çok fazla ızgara tüketim yapan ülkelerde mide kanseri vakaları da yüksek oranda görülmektedir" dedi.

Güvenli mangal yapmanın püf noktaları:

-Birkaç saat önce etleri marine etmek heterosiklik amin oluşumunu azaltır. Bunun için biberiye, zerdeçal, zeytinyağı ve sarımsak kullanabilirsiniz.
- Izgara etlerin kömürleşmiş kısımlarının ayrılması da maruziyeti azaltır.
- Izgara yapmadan önce etler folyoya sarılabilir. Folyo yiyecek ve ızgara arasında bir bariyer görevi görür ve heterosiklik amin oluşumunu azaltır.
- Eti ızgara yapmadan önce buharda pişirmek veya kaynatmak ızgaradaki pişme süresini azaltır.
-Sağlıklı beslenme sadece doğru gıdayı seçmek değildir aynı zamanda doğru pişirme yöntemlerini de uygulamaktır. En güvenli pişirme yöntemi de düşük sıcaklıklarda uzun süre pişirmektir.

milliyet
 

KNMX

Dekan
Katılım
2 Temmuz 2017
Mesajlar
6,936
Reaksiyon puanı
3,747
Puanları
113
Yaz aylarının en keyifli aktivitelerinden mangal kansere neden olabilir. Diyetisyen Şebnem Kandıralı, mangalın yanlış uygulanmasının kansere yol açabileceğini açıkladı.
mangal-kansere-neden-olabilir-9602446.Jpeg


Çok yüksek sıcaklıklarda et pişirmenin heterosiklik aminler denilen kansere neden olan bileşikleri üretebildiğini belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, "Özelikle kömürleşmiş etlerin sık tüketiminin prostat, pankreas ve kolon kanserine yakalanma riskini arttırdığı biliniyor.

Ayrıca çok fazla ızgara tüketim yapan ülkelerde mide kanseri vakaları da yüksek oranda görülmektedir" dedi.

Güvenli mangal yapmanın püf noktaları:

-Birkaç saat önce etleri marine etmek heterosiklik amin oluşumunu azaltır. Bunun için biberiye, zerdeçal, zeytinyağı ve sarımsak kullanabilirsiniz.
- Izgara etlerin kömürleşmiş kısımlarının ayrılması da maruziyeti azaltır.
- Izgara yapmadan önce etler folyoya sarılabilir. Folyo yiyecek ve ızgara arasında bir bariyer görevi görür ve heterosiklik amin oluşumunu azaltır.
- Eti ızgara yapmadan önce buharda pişirmek veya kaynatmak ızgaradaki pişme süresini azaltır.
-Sağlıklı beslenme sadece doğru gıdayı seçmek değildir aynı zamanda doğru pişirme yöntemlerini de uygulamaktır. En güvenli pişirme yöntemi de düşük sıcaklıklarda uzun süre pişirmektir.

milliyet
Duman zararlı olabilir. Ama dumanı çekmezsek içimize sıkıntı olmaz..
 

SmH51

Profesör
Katılım
27 Ocak 2010
Mesajlar
1,259
Reaksiyon puanı
61
Puanları
48
Kansere neden olmayan birşey var mı?
 
Katılım
14 Eylül 2016
Mesajlar
684
Reaksiyon puanı
125
Puanları
43
herşeyi böyle düşüneceksek yemek de yemeyelim o zaman . nefes borumuza kaçarsa direkt öldürür. zaten her şey potensiyel tehlike.
 

mirinkirin

Doçent
Katılım
4 Temmuz 2016
Mesajlar
708
Reaksiyon puanı
358
Puanları
63
Haberin kaynağı milliyet gazetesi, bunu söyleyen de doktor değil diyetisyen, nasıl gülsem bilemedim:)
 
Üst