Linux'un Kullandığı Dosya Sistemi / Yapısı Hakkında

Bu konuyu okuyanlar

Hopeツ︎

Go for the EYES BOO. Go for the EYES! ?
Katılım
9 Mart 2016
Mesajlar
2,396
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
2,268
Puanları
113
Yaş
26
Linuxpenguin_folder_file_10366.png
Selamlar sevgili Linux kullanıcıları, dağıtımınızı zevkle kullandığınızı biliyoruz yani en azından biz penguenlerle aranızın iyi olduğunu düşünüyoruz... Belki açık dünyaya yeni adım atmış veya atmayı düşünen arkadaşlarımız kendilerini bir an için çok değişik bir ortamda gibi hissetselerde şüphesiz onların da bu geçişe kolayca, yani biraz zamanla alışacağını düşünüyoruz. Kafanızı karıştırmanız gereken hiçbir nokta yok, Linux berrak bir dünyadır size gereken tüm bilgileri sunar ve siz bunları sadece analiz ederseniz. Sonra bir bakmışsınız penguen olmuşsunuz! :)

Windows nasıl halihazırda bir dosyalama sistemine sahipse buna Linux'ta sahiptir, içerisinde değişiklikler olsa da aslında her zaman belirttiğimiz gibi mantık aynı olmakta. Yani nasıl söylememiz gerekebilir... Nasıl ki Windows'ta harflerle betimlenen bölümler partition var ya da program files vb. Var değil mi? evet işte az buz değişikliklerle tam da bu yapılardan bahsetmeye çalışacağız sizlerle.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"/" Kök Dizin: Unix/Linux türevleri, ortalığı dağıtmayı pek sevmedikleri için her şeyi tek bir çatı altında toplamayı planlamıştır. Yani bir / kök dizini mevcuttur ve diğer dizinler, dosya bölümleri bu ana dizine bağlı olarak hayatlarını sürdürürler.

"/bin" Temel Komutlar: Makinede yüklü çekirdeği ve dağıtımı sağlıklı çalıştırmak adına arka planda hangi komutlar yürütülecekse bu /bin'e sorulur, işlem bu sorgu ardından gerçekleşir diyebiliriz. Öyle ki komut dosyalarının bulunduğu alan burasıdır.

"/boot" Booting Başlangıç: Makine başlangıcı ne şekilde gerçekleşecek? buna tabi ki /boot alanı müsaade etmekte. Şöyle düşünün önyükleme için gereken ne var ise işte burada.

"/dev" Aygıtlar: Evet geldik donanım kısmına, burayı sanki bir aygıt yöneticisiymişcesine... düşünebiliriz. Makineye takılı her aygıtın sorgusu burada yapılır. Bilgileri ve aygıtın içerdiği dosyalar bu dizinde saklıdır.

"/etc" Sistem: Makineye ait konfigürasyon ve ayarları barındıran temel dizindir.

"/home" Kullanıcı Dizini: Makinede oluşturulan kullanıcıların her birinin ayarlarının tutulduğu kısımdır. Windows'ta ki Users Files gibi düşünülebilir, yani siz oluşturduğunuz kullanıcı dizininize girerseniz içerisinde Belgeler, Müzikler, Resimler vb. Alt klasörlerin olduğunu fark edeceksiniz...

"/lib" Kütüphane Dosyaları: Yine sistem için belirli görevleri bulunan bir kısımdayız, .dll uzantısı size tanıdık geliyor mu? Linux'un kütüphanesinde bu uzantı .so'dur.

"/media" Bağlama Noktası: Kaldırılabilir, çıkarılabilir... Bağlı ya da bağlanabilir tüm aygıtların göründüğü dizindir, örneğin; USB, CD/DVD, SD Kart gibi.

"/mnt" Otomatik Bağlanan Diskler: Makineyi başlattınız, otomatik olarak hangi diskler ve aygıtlar bağlandıysa buradan /mnt sorumludur. /mnt'i, /media'ya benzetebiliriz zira ikisi de bağlama noktaları.

"/opt" Dış Parti Yazılımlar: Ek bir yazılım kurmak istiyorsunuz bunun default (değiştirilmemiş) dizini /opt olarak belirlenebilir ve yazılım dosyaları bu dizinde yer alabilirler tabi bunu sizin değiştirebilmeniz mümkün yani /opt dışında farklı bir dizin belirleyebilirsiniz kuracağınız yazılımlar için.

"/proc" Sanal Sistem Belleği: Evet bu şekilde adlandırmak doğru olur... Çekirdekle ilintilidir aslında bir bakıma sistem kullanımı ve bilgilerine dair açıklamalar burada yer alır, ek olarak bir ayar gerçekleştirmek için yine burası kullanılabilir.

"/root" Kök Kullanıcı: Yani yönetici hesabı gibi düşünebiliriz, tüm hakların yer aldığı ve yetki kısıtlamasının olmadığı. Bir diğer deyişle oluşturulan süper kullanıcının hanesidir. Bu dizine normal kullanıcı hesabından erişmeye kalktığınızda ya da içeriğini görüntülemeye kalktığınızda hata aldığınızı göreceksinizdir...

"/sbin" Root Ve Yönetim: Tam yetkiye sahip kullanıcının işine neler yarayacaksa burada yer alır. Kök kullanıcı (root)'un komutlarının yer aldığı alandır.

"/usr" Önemli Sistem Dosyaları: Sistem için bir önem arz edebilecek dosyaların depolandığı alandır. Genelde, kurulan dış parti yazılım dosyalarının yer aldığı kısım. Biraz kalabalık olabilir...

"/var" Sistem Detayı: Sistem hakkında detaylara (log files'a) ulaşabilirsiniz zira hepsi burada yer alır.

"/tmp" Geçici Depolama: Linux'un ardiyesidir demek yanlış olmaz sanırım, kurduğunuz yazılımlar tüm geçici dosyalarını buraya kopyalarlar. Windows'ta ki Temp Files gibi düşünün arta kalan dosyalar gibi yani. Arada bir temizlenirse iyi olur ama temizlerken neleri sildiğinize dikkat edin.

"/run" Başlangıç Verilerini Tutma: Makine bir dahaki reboot'a hangi verileri saklasın istiyorsanız buradalardır.

"/srv" Dosya Aktarım Protokolü: Dosya aktarım protokolleri (File Transfer Protocol) ile alakalı bilgilerin yer aldığı dizindir.

"/sys" Çekirdek Ve Modül Bilgileri: Kernel'a ve modüle dair bilgiler edinilebilecek alanın bulunduğu kısım.


SDN/Forum adına hazırlanmıştır, alıntı değildir.
 
Üst