Linux'un 26. doğum günü kutlu olsun !

Bu konuyu okuyanlar

eronis

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
113
Bu hafta dünyanın en başarılı yazılım projelerinden olan Linux'un 26. doğum gününü kutluyoruz. Bu 26 yıl içinde linux hayatımınız önemli bir parçası haline geldi. Modemlerimizin, telefonlarımızın, televizyonlarımızın, uydularımızın, süper bilgisayarların, internetin çok büyük bir bölümü, nükleer deniz altları, araştırma laboratuvarları, bunların hepsi Linux kullanıyor.

Linux'un masaüstü marketinden Windows'u yenemediği bir gerçek olmasına karşın dünya üzerindeki milyonlarca kullanıcı tarafından da tercih ediliyor. İlginçtir ki Microsoft da yakın zamanda Linux'a ve açık kaynak teknolojilerine karşı olan yoğun ilgilerini belirttiler.

26 yıl sonra Linux, 24 milyon satır kaynak kodu ile dünyanın en başarılı açık kaynak projelerinden biri haline geldi. Bize bu sistemi verdiğin için sağol Linus ! :) Ve Linux'un 26. yaşı hepimize kutlu olsun :)
 

lgsever

Müdavim
Katılım
5 Nisan 2017
Mesajlar
3,004
Reaksiyon puanı
1,457
Puanları
113
Yaş
22
Senin linux ubuntu veya diğer dağıtımlarla ilgili yazıların var mı ?
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
113
Hadi Linux'un bir yaşında ne tarz eleştirilere maruz kaldığını görelim:
İki haftadan beri ABD'de olduğum için Linux hakkında pek yorum yapamadım fakat ne olduğu hakkında iki çift kelam etmeyi uygun gördüm.

Çoğunuzun bildiği üzere, benim için Minix bir hobi. Kitap yazmaktan sıkıldığım zaman ve ciddi bir savaş, devrim veya CNN'de canlı olarak senato'da ciddi bir konuşma olmadığı akşamlar bununla uğraşıyorum. Benim asıl işim işletim sistemleri hakkında profesörlük ve araştırmacılık yapmaktır.

Mesleğimin bir gereği olarak işletim sistemleri hakkında ne olup bittiği hakkında önümüzdeki on yıl boyunca bir bilgim olduğunu düşünüyorum. (Eleştirilerim) iki açıdan öne çıkıyor.

1-Mikroçekirdek ve Monolitik sistem
Pek çok eski işletim sistemleri monolitiktir, yanı bütün işletim sistemi tek bir a.out olarak "çekirdek modunda" çalışır. Bu dosya süreç yöneticisi, hafıza yöneticisi, dosya sistemi ve gerisini kapsar. Buna örnek olarak Unix, Ms-Dos, VMS, MVS, OS/360, Multics gibi pek çok işletim sistemi örnek verilebilir.

Mikroçekirdek temelli bir sistem ise buna bir alternatiftir. Bu tarz işletim sistemleri süreçleri ayrıca çekirdeğin dışarısında çalıştırır. "Message passing" [Bir çeşit paralel süreç olarak düşünün] ile süreçler çalışır. [Bu tarz yapılarda] çekirdeğin görevi Message Passing, İnterrupt Handling, düşük seviyeyi süreç yönetimi ve Girdi/Çıktı'yı kontroldür. Buna örnek olarak RC4000'ü, Amoeba'yı, Chorus'u, Mach'ı ve henüz piyasaya sürülmemiş olan Windows/NT'yi verebiliriz.

Bu yapılar hakkında uzunca bir geçmişe gidersek işletim sistemlerini tasarlayan insanların görüşlerine değinmemiz bile tartışmayı bitirmek için yeterli olacaktır. Mikroçekirdekler üstün gelecektir. Tek geçerli argüman Monolitik sistemlerin performasa sahip olduğu olur ve Mikroçekirdek sistemlerin Monolitik sistemler kadar hızlı olabildiğine dair elimizde gayet iyi deliller var. (Mesela Rick Rashid Mach 3.0'ı Monolitik sistemlerle kıyasladığı bir döküman yayınladı.)

Minix Mikroçekirdek temelli bir sistem. Dosya sistemi ve süreç yöneticisi ayrı süreçlerdir, kernelın dışarısında çalışırlar. Girdi/çıktı çekirdekleri de ayrı süreçlerdir. (Çekirdektedir, çünkü beyinsizce tasarlanmış Intel CPUları henüz bunu farklı türlü yapmayı fazlasıyla zorlaştırıyor.) Linux ise monolitik bir sistemdir ve bu 1970lere doğru gözardı edilemez bir geri dönüştür. Bu C ile [yazılmış] takır takır çalışan bir programı Basic ile baştan yazmak [kadar saçmadır.]. Bana göre 1991'de monolitik bir sistem yazmak gerçekten kötü bir fikirdir.

2- Port edebilmek [Normalde Portability taşınabilinirlik olarak çevililir, lakin burada farklı bir durum söz konusu]

Bir zamanlar 4004 Cpular vardı. Zamanla olgunlaşınca 8008'e dönüştü. Daha sonra 8080 olması için değişikliğe maruz kaldı. 8086 8088'e dönüştü, 8088 80286'ya dönüştü, 80286 80368'e dönüştü, 80486'a dönüştü ve böylece N jenerasyonu ortaya çıktı. Bu esnada Risc mimarisi ortaya çıktı, bir kısmı 100 MIPS hızlarda çalışıyor. Bu yıl da 200 MIPS'ın üstüne çıkabilenler geliyor. Bunun gibi şeyler aniden kaybolmayacaklar ve kademeli olarak 80x86'nın yerini alacaklar. Eski MS-DOS programlarını 80386'ı yorumlayarak çalıştırabilecekler. (Hatta ki kendi IBM bilgisayarımda C ile yazdığım bir bilgisayar simlatörü var. Eğer isterseniz falanca filanca adresinden bunu indirebilirsiniz.)[Yıl 1992 tabii, acaba o sunucuyu çalıştran bilgisayarın atomu kaldı mı?] Bana göre herhangi bir mimariye özel bir işletim sistemi tasarlamak büyük bir hata, hele ki mimarinin ömrü de çok uzun süreli değilse.

Minix fazlasıyla portatif olması için tasarlandı. Intel 680x0 işlemcilerin mimarisine (Atari, Amiga, Machintosh), Sparc'a ve NS32016'ya port edildi. Linux ise sadece 80x86'ya uygun, başka bir şeye değil.


Beni yanlış anlamayın, Linux hakkında mutsuz değilim. Minix'i arkamdan BSD Unix'e çevirecek insanların hepsinin ilgisini çekecektir. Fakat dürüstlük adına, bu insanlara "Modern" ve "Özgür" bir işletim sistemi istiyorlarsa Microçekirdek temelli, portatif bir işletim sistemi bulmalarını öneriyorum. Belki GNU [Hurd] veya ona benzer herhangi bir şey olabilir.

Andy Tanenbaum ([email protected])
 

Halktan Biri

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,163
Puanları
113
Doğum günün kutlu olsun penguen :)
linux-300x300.jpg
 

Ben Kenobi

Müdavim
Katılım
6 Kasım 2011
Mesajlar
7,336
Reaksiyon puanı
3,155
Puanları
113
Tüm insanlığa şüphesiz büyük katkılar sağladı ve sağlamaya son hız ile devam ediyor.
İyi ki doğdunuz GNU programlar, Linux çekirdek ve GPL lisansı.
Ben de işimi GNU/Linux sayesinde buldum.

 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
113
The progress completed with 0 errors and 12 warnings.
Check /var/log/cake.log for more information.
13dbbaddd282ec197dc0f865f786f462.jpg
Ben ne zaman derlemeye kalkissam "There is tons of errors equal to your accoucheuse's pussy" şeklinde hata mesaji alıyorum. Bana mı garezleri var?
 

MrtAltg

Müdavim
Emektar
Katılım
22 Şubat 2007
Mesajlar
9,826
Reaksiyon puanı
12,058
Puanları
113
yıl olmuş 2017 halen derleme yapan mı var :)
 

Ben Kenobi

Müdavim
Katılım
6 Kasım 2011
Mesajlar
7,336
Reaksiyon puanı
3,155
Puanları
113
Her 100 program veya kütüphaneden 97'si depolarda zaten mevcuttur.
Depolarda olmayan programları derleme yoluyla yüklemek mümkündür.
Derlemede bir hata verirse, bunun tek sebebi ancak ve ancak gerekli başka bir kütüphane eksikliğidir.
Eksik olan kütüphane çok yüksek ihtimalle depoda bulunur ve yüklenir, eğer yoksa onun da kaynak kodları indirilip derlenir.
Sonunda amaca ulaşılır.

Windows 10 sağolsun insanları artık, regedit, cmd scriptleri, vbs scriptleri, ayar pencereleri arasında turlar atmak gibi konulara alıştırdı, dolayısıyla artık çoğu kimse nadir olabilen böyle bir durumda karşılaştığında dahi zorluk çekmeyecektir.
 
Üst