"Limitsiz" iddialara dikkat!

Bu konuyu okuyanlar

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Öncelikle bu yazıyı yazma sebebimi açıklayayım. Yaklaşık olarak 10 yıldır web teknolojileriyle bazen uzaktan bazen de yakından ilgilenmişimdir. Buradaki arkadaşlardan bir kısmı beni SMF Türkiye moderatörü olduğum dönemden, bir kısmı SDN'de forum teknik direktörü olduğum dönemden tanırlar. Bu süre içerisinde hosting sektörünün her zaman sıkıntılı olduğuna tanık olmuşumdur. Yıllardır aynı sorular sorulur ve çoğu zaman da ilgisiz firmalar veya bilgisiz müşteriler nedeniyle hep çıkmaza girer. İşte bu sorunlardan bir tanesine değinmek ve yanlış bilgilerden en azından bir tanesini ortadan kaldırmaya bir katkı sağlayabilmek için yazıyorum.

Hem dünyada hem de Türkiye'deki hosting firmaları arasında birbirini tutmayan çok miktarda paket fiyatları ve çeşitleri mevcuttur. Birine bakıyoruz 100 MB disk alanı için aylık 10 $ isterken, diğeri 5 GB disk alanına 5 $ istiyor. Bunlardan hangisi doğru veya makul? Daha da ilginci, bir kısım firmalar ya bilgisizlikten ya da yanlış bilgilendirmekten dolayı kaynakların limitsiz olduğunu iddia ediyor; ki bu yazının da konusu budur.

Deseydik ki bir otomobil satıyoruz; bir litre benzinle sonsuza kadar gidiyor. Buna kim inanırdı? İşte aynı sebeple, bir kaç lira para ile "limitsiz" bir hosting satın almanın mümkün olacağına da inanmamamız gerekiyor; fakat maalesef ki çok miktarda insan bu tuzağa düşüyor.

Peki bunu gerçekten sattığını iddia eden firmalar neden böyle yapıyor? bu sorunun cevabını bulmak için önce hosting nedir buna cevap verelim.

Domain (alan adı) ve hosting (barındırma) konusunu hep şuna benzetmişimdir: Alan adı (örnek.com) sanal ortamdaki iş yerinizin bir tabelası gibidir. Barındırma hizmeti yani hosting ise, iş yerinizin mağazasıdır.

Dolayısıyla tabiri caizse dükkan ne kadar büyükse (disk alanı) ve de dükkana girip çıkan müşteri sayısı ne kadar çok ise (trafik - bant genişliği) yani dükkanın yeri ne kadar popüler ise, kirası da aynı oranda olur.

Öyleyse nasıl ki "aylık 10 lira kira ile sınırsız mağaza büyüklüğü" olması mümkün değilse; 10 lira aylık ücretle "sınırsız, limitsiz" host mümkün değildir. Çoğu insanda sistemin getirdiği şöyle bir algı oluştu: "Sanal dünya sonsuzdur, sınırsızdır, ne yüklersek yükleyelim asla bitmez". Halbuki işin gerçeği şudur; sanal ortamda gördüğümüz her şey, ama istisnasız her şey; yazı olsun, fotoğraf olsun, video olsun, hepsi fiziksel olarak dijital bir ortamda kayıtlıdır. Yani bir web sitesine girdiğinizde o sitedeki harflere varana kadar her bilgi, aslında bir yerlerde bir bilgisayardadır ve biz o bilgisayara bağlanarak o bilgileri okuyor ve görüyoruz.

Bu durumda sınırsız harddisk diye bir şey olmadığına göre, bir sunucuyu tek başımıza bile kullansak, sınırsız host olamayacaktır.

İkinci olarak, bant genişliği, yani trafik ise, sunucunun bağlı olduğu ağ ile sahip olduğu ağ donanımına bağlıdır. Örneğin bir sunucu 100 Mbps eternet bağlantısı ile ağa bağlanıyorsa; bu sunucuyu tam verimle 7/24 kullanacak olsak bile; teorik olarak ayda 100 / 8 / 1024 x 60 x 60 x 24 x 30 =~ aylık 31 TB trafik sağlayabilir demektir.

Bir örnek verecek olursak; Amerika merkezli GoDaddy isimli firma, bir sunucuda yaklaşık olarak 3.000 site barındırmaktadır ve bunların hepsine de 5 GB disk alanı ve 250 GB bant genişliği vaat etmekte ve bunu yaklaşık 4-5 $ aylık fiyatla satmaktadır. Hatta yıllık aldığınızda daha uygun fiyatlara.

Bir hesap yapalım. 3.000 x 5 GB = 15 TB disk yapar. Bant genişliği olarak ise 250 GB x 3.000 = 750 TB yapar. Diyebiliriz ki bu sunucu 2 adet gigabit eternet kullanıyor. Bu durumda bile ağ üzerinde 620 TB aktarım yapabilir. Sayıyı arttırabiliriz; fakat her durumda bu miktarlarda ağ aktarımının yüksek maliyetleri vardır; dünyanın her yerinde. Ütelik bu rakamlar, sunucu hiç durmaksızın tam kapasite çalıştığında geçerli olacaktır; yani teorik olarak imkansız koşullarda.

Böylece bu firma, müşterilerine olmayan kaynaklarını satarak köşeyi dönmektedir. Bir evi 5 kişiye birden satmak gibi..

Bunları değerlendirdiğimizde "limitsiz kaynak" olmadığını ve düşük tutarlara yüksek kaynak satmanın mümkün olmadığını anlıyoruz. Bir de "limitsiz e-mail", "limitsiz veritabanı" gibi tabirler kullanılıyor. Bunlar da gerçekte "kaç tane veritabanı oluşturacağınıza karışmıyoruz, sunucuyu içinden çıkılmaz perişan bir hale sokana kadar veritabanı oluşturabilirsiniz (fakat o kadar veritabanını kullanamazsınız)" demek oluyor. Teorik olarak bir su bardağına bir ton su doldurmaya çalışmak gibi.

Bu hostlardan bir tanesini satın aldığınız zaman, size sözde vadedilmiş bu kaynakları kullanmak istediğinizde, başta sunucunun sonra da şirketin çıkaracağı her türlü limite takılacaksınız. Yıllardır yapılan uygulama böyledir. Diyelim ki 5 $ fiyatla aldığınız hostu bırakın sınırsız olmasını; 50 GB trafikle kullanmaya çalıştığınızda en iyi ihtimalle sunucu tıkanacaktır ve siteniz erişelemez duruma gelecektir. Kötü ihtimal ise; firmanın sitenizi dışlaması ve "kaynakların adil kullanılmamasından ötürü" sitenizi belirsiz bir süre dondurması söz konusu olacaktır. Türk Telekom'un icat ettiği "adil kullanım kotası" gibi.

Yabancı piyasada bazı firmalar iyi niyetle, bazıları ise kelime oyunu yapmak maksadıyla "limitsiz" sözcüğü yerine "unmetered" yani ölçüme tabi tutulmayan sözcüğünü kullanırlar. Makul ve gerçekçi fiyatlarla satış yapan firmalar sadece bir veritabanı açabilirsin, iki mail kullanabilirsin gibi anlamsız limitler yerine, kullanabileceğin kadarını kullan diyebilmek için belirli bir limit koymazlar, ki bu çoğu zaman kullanıcının yararınadır. Bazı firmalar ise bu uygulamayı "limitsiz" yalanını örtmek için kullanırlar.

Sorumuza dönecek olursak; firmalar neden böyle tutamayacakları vaatleri bile bile veriyorlar? Çünkü konuya hakim bir kimsenin bu fiyata zaten bir host almayacağını; bu fiyatlara bu kadar kaynak satın alabileceğini düşünen insanların zaten o kaynakları hiç kullanamayacağını biliyorlar. Kullanmaya kalkışanlar olursa da zaten onların ipini çekebilecekleri için böyle istisnaları sorun etmiyorlar. Böylece yukarıda söylediğim gibi; hayal satarak köşeyi dönme hedefini güdüyorlar.

Bu tür hostların çok ciddi sorunlarından bir tanesi de hizmet noksanlığı olacaktır her zaman. Çünkü yüzlerce kişiye gerçek değerinin çok altında fiyatlara host sattıkları için hiçbiriyle gerektiği gibi ilgilenemezler; zaten de ilgilenmek de istemezler; ilgilenecek olsalar bile bunun külfeti batmalarına neden olur.

O yüzden host alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun cevapları arasına şunu kesinlikle ekleyelim; limitsiz kaynak sattığını iddia eden firmalardan uzak durmak gerekir.
 

Kurşun Kalem

Müdavim
Katılım
7 Ocak 2011
Mesajlar
2,601
Reaksiyon puanı
58
Puanları
48
Okumaya üşenenler için bu yararlı yazının ana fikrini söylüyorum:
1- Ucuz etin suyu yavan olur.
2- Limitsiz hosting diye bir şey yoktur. Bu "limitsiz" ibaresi, ticari bir kandırmacadır.
Eline sağlık [MENTION=18256]Elmacik[/MENTION] .
 

WebNick

Müdavim
Katılım
18 Mart 2012
Mesajlar
3,000
Reaksiyon puanı
12
Puanları
0
çok güzel yazı önce başladım okumaya sonra kaytardım vazgeçtim :D Allahtan [MENTION=115737]Kurşun Kalem[/MENTION] özetlemiş onu okuduk olayı çözdük. Teşekkürler
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Bu yazıyı yazmak aslında her platformda bir sivriye düşer ve çoğu yerde birileri yazma ihtiyacı hisseder. Yıllardır bu sektörde bu sivriliği yapanların sayısı az olduğu için ve hususi olarak SDN'den bugünlerde reklam desteği alan ve limitsiz kaynak sattığını iddia eden bir firma "ee artık yeter ama" dedirttiği için ben de yazma ihtiyacı hissettim.

Uzun olduğu için okunmayacağını yazarken de biliyordum; fakat referans yazılar her zaman uzun olur ve kimse okumasa da orada dururlar. Yani tahminim bu yazı okunmasa bile referans olarak internetin köşesinde hep duracağı için, en azından bir miktar insanın tuzağa düşürülmesine engel olacağını ümit ediyorum.
 

eSa

Müdavim
Cezalı
Katılım
5 Kasım 2011
Mesajlar
9,782
Reaksiyon puanı
352
Puanları
83
Gayet akıcı ve bilgilendirici bir anlatım olmuş. Teşekkürler.
 

uA23uA

Müdavim
Katılım
19 Ağustos 2011
Mesajlar
3,448
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
Yaş
36
emeğine sağlık
 

svskskn

Öğrenci
Katılım
21 Aralık 2011
Mesajlar
71
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
Çok güzel yazmışsınız sonuna kadar sıkılmadan okudum faydalı bilgiler vermişsiniz teşekkürler.
 

nsgnc

Müdavim
Katılım
6 Nisan 2008
Mesajlar
1,572
Reaksiyon puanı
10
Puanları
38
Okunamayacak kadar uzun değil. Hepsini bir çırpıda okudum. Çok haklı bir yazı. Elinize sağlık.
Şunu da eklemek isterim. Disk ve bandwidth sınırı olmayanlardan uzak durmak gerekir diye düşünüyorum. Email hesabı gibi ozellikler zaten disk kotasından kullanıldığı için adet olarak sınır koyulmasını saçma buluyorum. Asla da öyle firmalara uğramam.
 

HRNKC

Müdavim
Katılım
1 Ağustos 2008
Mesajlar
4,155
Reaksiyon puanı
20
Puanları
38
Bu yazıyı yazmak aslında her platformda bir sivriye düşer ve çoğu yerde birileri yazma ihtiyacı hisseder. Yıllardır bu sektörde bu sivriliği yapanların sayısı az olduğu için ve hususi olarak SDN'den bugünlerde reklam desteği alan ve limitsiz kaynak sattığını iddia eden bir firma "ee artık yeter ama" dedirttiği için ben de yazma ihtiyacı hissettim
... Uzun olduğu için okunmayacağını yazarken de biliyordum; fakat referans yazılar her zaman uzun olur ve kimse okumasa da orada dururlar. Yani tahminim bu yazı okunmasa bile referans olarak internetin köşesinde hep duracağı için, en azından bir miktar insanın tuzağa düşürülmesine engel olacağını ümit ediyorum.
Sonuna kadar okudum, 250 $ yıllık ücret ile sınırsız hosting aldı arkadaşım... Bana da sınırsız, şudur budur anlattı ben soğuk baktım biraz, sizce 250$ lık hosting sınırları cidden kaldırabilir mi ? Satın almayı düşünüyorum fakat tereddüt etmiyorum desem yalan olur, yeni yeni bu işe başladım pek bilgim yok...
 

xismailaydin

Müdavim
Katılım
28 Eylül 2008
Mesajlar
1,379
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Yaş
34
Sektörün içinde olduğum için tümünü okumak hiç sıkmadı.

Sadece sektördekiler okuyup son kullanıcılara izah etse bile Elmacik amacına ulaşmış olur diye düşünüyorum.

Tecrübelerini paylaştığın için teşekkür ederim Elmacik.
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Sonuna kadar okudum, 250 $ yıllık ücret ile sınırsız hosting aldı arkadaşım... Bana da sınırsız, şudur budur anlattı ben soğuk baktım biraz, sizce 250$ lık hosting sınırları cidden kaldırabilir mi ? Satın almayı düşünüyorum fakat tereddüt etmiyorum desem yalan olur, yeni yeni bu işe başladım pek bilgim yok...

Yaklaşık olarak aylık 21$ ödüyor arkadaşın. Bu fiyata sunucuyu komple ona verseler dahi "sınırsız" olmaz. Örneğin ben aylık 33 $ fiyatla sanal sunucu kullanıyorum, 30 GB disk alanı ve 100 GB trafiğim var. 21 $ aylık fiyatla hiçbir firma sunucu kiralamaz; ancak bir ihtimal sanal sunucu kiralayabilir. Yine de bütün sunucuyu ona verdiklerini hesap etsek bile, belirli bir disk alanı ve trafik miktarı olacaktır.

Arkadaşına ancak "ölçümsüz" host satışı yapmış olabilirler. O da şu anlama gelir: "kaynaklarımız sınırlı ama biz bu kaynakları bölmek yerine herkesin ortak kullanımına açtık, ihtiyacın kadar kullan ve lütfen suyunu çıkarma". Hal böyleyken bile doğal olarak "sınırsız" kaynak kullanmaya kalkışırsa kulağını çekebilirler. :)
 

ProIrc

Öğrenci
Katılım
21 Mayıs 2012
Mesajlar
4
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Merhaba;

Forum'a üye oldum çünkü yazınızda birçok eksik yan olduğunu düşünmekteyim. Bu noktaları vurgulamak ve bazı noktalarınızı çürütmek istemekteyim.

Öncelikle, Limitsiz diye tabir edilen hosting türü vardır ve uygundur. Bunda ticari bir kandırmaca genel olarak bulunmamaktadır. Elbette, hizmet sözleşmesinde yer alan noktalar dışında...

Gelelim nasıl limitsiz hosting türü olabilir sorusunun yanıtına,

Limitsiz hostinglerde, kişilerin Mysql, E-posta boyutu olarak sıkıntı yaşamamaları amaçlanmıştır. Birçok firma, 100 MB'lık Mysql veritaban boyutu limiti koymaktadırlar. Burada amaç, butür olayların yaşanmasının engellenmesidir. Limitsiz diye tabir edilen hosting çeşitlerinde, arşiv dosyalarının barındırılması, MP3, Video eklenmesi limitlendirilmiştir. Bunlar hizmet sözleşmesinde yer almaktadır. Bunun dışında, hiçbir nedenden ötürü, web dosyaları, Mysql veya E-posta'dan kaynaklı hiçbir durumdan dolayı disk sınırı koyulmamıştır.

Küçük bir hesaplama yapalım, ProIrc.Org Internet Hizmetleri olarak Limitsiz hosting paketlerinde her dosya için maksimum dosya boyutu 512 KB olarak sınırlandırılmıştır. Kişi, maksimum dosya boyutuyla devamlı olarak resim eklese ( dosya eklese ) 20 GB'lık veriyi 40.000'den fazla resim ekleyerek ulaşacaktır.

Gelelim sunucu boyutuna, 5 TB'lık bir sunucunun maliyeti 4000 TL'yıl olarak tahmin edilebilir. ProIrc.Org Internet Hizmetleri aracılığıyla verilen hizmette, limitsiz hosting paketi 59 TL'dir. Yani, 70. açılan hosting paketinden sonra kâr elde edilebilir. Sunucuya, 120 adet hosting eklenmiş olsa, 41 GB'lık bir veri alanı meydana gelecektir.

Şimdi, bunu doldurabiliriz 1 yılda diyebilirsiniz. İşte bu anda da CPU ve RAM limiti devreye girecektir. Yani, bu kadar veriyi barındırdığınızda Mysql, aşırı derecede RAM tüketecek ve RAM kısıtlama limitini geçecektir. Diğer yandan, bu kadar büyük bir sitenin hiti de büyük olacağı için rahatlıkla CPU limitini de geçecektir.

Sonuç olarak, Limitsiz hosting vardır. Yani, Disk ve Trafik limitlendirilmesi olmaksızın limitlendirilebilir. Ancak, her hosting paketi CPU ve RAM yönünden kısıtlıdır ve belirli oranlar aşıldığında VPS, VDS veya Dedicated sunucuya müşteriler yönlendirilmektedir. Bunu siz 10 GB'lık limitli hosting de olsanız bu şekildedir!..

* Trafik limitini de benzer şekilde açıklayabilirim. Aylık 100 GB trafik kullanmak için günlük hitinizin kaç olmasını siz düşünün? Sonra da ne kadar CPU kullanacağınızı düşünün ve Web Hosting hizmeti ile bu sağlanabilir mi bunu düşünün...

* Limitsiz Hosting Paketleri Vardır ve Gayette Mantıklıdır... Tek yönden bakılarak yoktur demek yapılacak hatalardan büyüğüdür diye düşünmekteyim.

İyi forumlar...
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
@ProIrc, belki farklı açılardan yaklaşıyorsundur diye düşünerek mesajını okudum fakat gerçekte hiçbir açıklama yapmadığını gördüm.

Örneğin hem "limitsiz" hosting vardır diyorsun, hem de rakamlardan bahsediyorsun. Herhangi bir rakam vermek, "limitsiz" sözcüğünün anlamına baştan başa muhaliftir.

MySQL, e-mail vs gibi şeylerin kısıtlanmamasından bahsetmişsin, ki yazımda zaten bunu anlatmıştım. "Kaç tane e-mail adresi açarsan aç" demek "limitsiz" demek değildir. Şöyle düşün, "sana araba satıyoruz, limitsiz! istediğin kadar kişiyi bindirebilirsin hiç karışmıyoruz!". Bu ne kadar saçma değil mi? Öyleyse aynı şekilde "sana hosting satıyoruz, istediğin kadar e-mail açabilirsin" demek de o kadar saçmadır. Öte yandan, aynı örnekten devam edersek, sana araba satan adamın "en fazla iki kişi binebilirsin" gibi bir limit koyması da saçma olacağından, doğal olarak e-posta adreslerinin sayısına veya veritabanı kayıt miktarına bir sınır getirmemek en gerekli ve zaten doğal olanıdır; böylece bunun da "limitsiz" olmakla alakası olmadığını anlamış olduk. Buna önceki yazımda da söylediğim gibi "ölçüme tabi tutulmayan" denir.

Trafik limitini de benzer şekilde açıklayabilirim. Aylık 100 GB trafik kullanmak için günlük hitinizin kaç olmasını siz düşünün?

Buna gerçekten bir "açıklama" mı diyorsun? Sen kendin söylüyorsun, bir süre sonra sunucuya eklenen site sayısından ötürü RAM ve CPU limitleri devreye girecektir diye; öyleyse nasıl limitsiz diyebiliyorsun? :)

Toparlamak gerekirse, yazımda zaten söylemiş olduğum bir konuyu dile getirerek bir şey açıklamış olmuyorsunuz. Disk sınırı koyulmamış olması diskin "limitsiz" olduğu anlamına gelmez. Daha nasıl açıklanabilir bilmiyorum, örneğimize dönersek; bir arabayı satın alırken arabanın 5 kişilik olduğunun belirtilmemiş olması, onun "limitsiz" miktarda insan alabileceği anlamına gelmez.
 

Shoulder

Öğrenci
Katılım
13 Mayıs 2008
Mesajlar
15
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Limitsiz hosting olabilmesi için limitsiz sunucular olması gerekir.Var mı öyle bir şey?Kesinlikle yok.Ancak sunucular üzerinde limitlendirilmemiş şekilde alan sağlanabilir.Zaten piyasada şuan limitsiz hosting diye yapılan satış da budur.
 

ProIrc

Öğrenci
Katılım
21 Mayıs 2012
Mesajlar
4
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Merhaba Elmacik;

Söylemek istediğimi ya tam anlamıyla anlatamadım ya da anlamak istemediniz.

Limitsiz hosting sağlanmasında elbette ki rakamlar olacaktır. Sunucuda belirli miktarlarla belirlenmiş disk limiti, CPU limiti bulunmaktadır. Elbette ki işin mantığını kavramak için rakamlara gözatmak gerekmektedir. Nasıl limitsiz hosting sağlanabilir bunu anlamak için rakamlara iyice bakmak gerekmektedir.

Siz hiç gördünüz mü, CPU ve RAM limiti olmayan bir hosting? Elbette VPS, VDS, Dedicated veya diğer konumlu sunucular dışında...

Paylaşımlı her hostingde bu sınırlama vardır. Burada amaç, diğer hosting projelerinin etkilenmemesidir.

Limitsiz olan ve gösterilen de Disk alanı, trafik, mysql alanı, sayısı vb. özelliklerdir. CPU limitlendirilmesi vardır. Yani, başlığı limitsiz hosting diye her özellik limitsiz değildir. Bunlar kişilere kurallar çerçevesinde anlatılmakta ve yazılı olarak bildirilmektedir.

Sonuçta, ana sunucuda 1000 civarında hosting paketi barınmaktadır ve 1 site limitsiz paket aldı diye %90'larda CPU kullanırsa, diğer siteler ne kullanacaktır?

Limitsiz hosting paketini de bu tür bir kısıtlama ile kısıtlamak gereklidir çünkü orada amaç, kısıtlanmış olan Mysql, disk alanı, trafik gibi verilerin müşteriyi zora sokmamasıdır.

Şu araba meselesine gelelim, şu ana kadar üretilmiş hiçbir arabanın limitsiz binilmesi gibi birşeyi olmamıştır. Her arabanın ruhsatnamesinde limiti belirtilmiştir. Limitsiz araba üretilirse veya birisi bu araba limitsizdir der ve size bunu kanıtlarsa bu örneğiniz hayata geçmiş olacaktır. Şu an olmayan birşey için örnek vermeniz abes durumdur... Limitsiz hosting üretilmiş ve kanıtları da yukarıdaki rakamlarla açıklanmıştır. Anlatabiliyor muyum?

Diyelim ki bir araba buldunuz ve zaman içerisinde limitsiz binilmesi ibaresini aldı. Ozaman da şöyle bir kural mutlaka olacaktır. Koltuk sayısı dolana ve içerisinde boş yer kalmayana kadar limitsizdir. Yani, mutlaka koşullara bağlı olacaktır... Burada yapılan da benzerdir...

Natro, Isimtescil gibi firmalar Limitsiz Hosting satışı yapıyorlar ve bu firmalar Türkiye'de önde gelen firmalardır. Siz de diyorsunuz ki bu yalandır... Kimse kusura bakmasın da adamlar satıyorlar ve problem de çıkmıyor... Burada kim haklı? Siz mi, ben mi yoksa Natro/Isimtescil mi?

İyi günler...
 

orcnd

Müdavim
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
63
[MENTION=18256]Elmacik[/MENTION] boşuna çaba sarfetme. ben ProIrc'ye donanımhaberde uzun uzun anlattım. Bazen ticari hırs gözleri böyle kör edebiliyor.
http://forum.donanimhaber.com/m_60330816/tm.htm


limitsiz kelimesini bir özellik için kullandıysanız 2-3 kelimeyede limit koymanız gerekir.

örneğin natro limitsiz disk alanı verip 2 veya 10 domaine sınırlamış ödemeye göre.
uygulamadaki karşılığını canlandırırsak. 2 domainli limitsiz hostingi aldık ama 2 site kurabiliyoruz.
çok büyük yapıda bir site kurduk limitsizden faydalanmak için ancak bu seferde cpu limitine takıldık.
sonuç olarak limitsizden limitsizce faydalanamadık. normal bir hosting kadar fayda sağlayabildik.

isimtescil ise daha farklı bir yöntem uygulamış. daha kârlı diyebilirim. 3 domainli "limitsiz" paketi 155$.
zaten yine domain sayısından dolayı pek bir aktif kullanamıyoruz. ama üstüne mysql database'e 1 gb limit koymuşlar.
hatta mailbox içinde en fazla 1 gb demişler. sonuç olarak google'ın bedava verdiği 7 gb'ı bile veremeyen bir limitsiz paket sahibi olduk.

tamam limitsiz adı altında satış yapabilirler pazarlama tekniği sonuçta ancak gerçekten limitsiz olduğunu ispat etmeye çalışmak insanların zekâsına hakaret etmektir.
 

ProIrc

Öğrenci
Katılım
21 Mayıs 2012
Mesajlar
4
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Merhaba orcnd;

Burada ticari bir hırstan ziyade, pazarlama payındaki dilimi artırma kelimesi daha uygun olacaktır.

Ayrıca, sizin o verdiğiniz link ile bu konu arasında hiçbir bağlantı yoktur. Bilmem anlatabiliyor muyum?

Sadece, biraz düşünürseniz ve iyi hesap ederseniz, bilişim dünyasında yapamayacağınız şey yoktur. Bu hosting paketleri için de geçerlidir. İyi hesap edildiği taktirde herşey mümkündür...

Limitsiz paket isimlerinde nelerin limitsiz olduğunu söyledim ve limitsiz paketler var demekteyim. Siz de farklı birşey söylememişsiniz. Yani, aslında aynı sonuç. Limitsiz paketler vardır... Fakat, mevcut koşulları da vardır...

Mesela, siz kişiye 1 GB alan ve 10 GB trafik veriyorsunuz. Paket içerisinde CPU limiti yer almıyor fakat bir CPU limiti vardır. Hizmet koşullarında bunu belirtirsiniz. Limitsiz paketler için de aynısı geçerlidir. Adam şunu söyleyemez, sayın hosting yöneticisi, 1 GB alan ve trafiğimi kullanıyorum, yani limitlere uyuyorum, niye bana birde CPU limiti var diyorsun? Bunu söyleyemez çünkü bunlar farklı konulardır... Limitsiz paketlerde de benzeri geçerlidir. Disk alanı ve trafik kullanımından ötürü kişilere birşey söyleyemeyiz ancak mesele CPU'ya gelince dur demek zorundayız.

Anlamayan kişilere anlatmak gerçekten zordur. Burada bir ticaret hilesi falan da yoktur. Çok para kazanılacağını düşünenlere de sözüm olsun, para web hosting işinde de değildir... Paranın nerede olduğunu onlara birebir anlatabilirim!.. Amacımız sadece para olsa bu işte olmazdık emin olsunlar...

Konuya son yazımdır. Birşeyi 10 defa anlatmanın kimseye yararı olmaz. Anlamak isteyen anlar, istemeyene eyvallah demek bize düşer...

Son tavsiyem, kişilerin düşüncelerine saygılı olmadığınız taktirde asla başarılı olamazsınız. Yani, yoktur deyip kesip atmaktansa, nasıl yapılabilir bunu araştırmak en iyisidir...

İyi günler...
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
"Limitsiz"in nasıl yapılabilirliği yoktur. En iyi ihtimalle donanımın miktarıyla limitlidir. Hem kendiniz rakam verip hem de limitsiz diyemezsiniz güzel kardeşim; bu ticareti dürüst yapmadığınız anlamına gelebilir; bence müşterilerinize daha doğru bilgi vermeniz "pazardaki diliminizi" daha yükseğe çekecektir. Olmayan iddialarla o dilimi yükseltmeye çalışmak bir başarı değildir.

Nitekim örneğini de veriyorum: Bir araba alırken "limitsiz insan binebilir" demek, gerçekten de sınırsız miktarda insan sığacağı anlamına gelmez. Fakat otomobil şirketi "kaç kişi bindiğinize karışmıyorum, isterseniz 100 kişi binin" anlamında bir şey söyleyebilir. Aradaki farkı anlayabildiniz mi?
 

telif69

Öğrenci
Katılım
4 Mayıs 2008
Mesajlar
20
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Yazıyı üçe bölüp ilk kısmını sabahleyin, ikinci kısmını öğleyin, üçüncü kısmını da akşam üzeri okudum. Anladım. Sonraki yazıları da okudum ve anladım. Sonuç olarak şuraya vardım: ttnet sahtekarlık yapıyor...
 

excelente

Doçent
Katılım
29 Mayıs 2009
Mesajlar
685
Reaksiyon puanı
17
Puanları
18
Burda kullanıcıları bilinçlendirmek için imitsiz hosting yoktur diye anlatmaya çalışıyorsunuz fakat sdn nin sitesinde doruknetin reklamları dönüyor bir sürü.
Sınırsız hosting sınırsız mysql vb. şeklinde.Bu bir çelişki değil midir sitede ??
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Burda kullanıcıları bilinçlendirmek için imitsiz hosting yoktur diye anlatmaya çalışıyorsunuz fakat sdn nin sitesinde doruknetin reklamları dönüyor bir sürü.
Sınırsız hosting sınırsız mysql vb. şeklinde.Bu bir çelişki değil midir sitede ??

Eh.. :) Belki ShiftDelete bize kızar ama işin gerçeği böyledir, yazımda da buna değinmiştim.
 

uma350

Müdavim
Katılım
15 Ocak 2010
Mesajlar
4,411
Reaksiyon puanı
70
Puanları
0
Güzel bir metin olmuş.İşin gerçeğinin bu şekilde olduğu aşikar..Elinize sağlık..
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
arkadaşım sana şunu şerefim üzerine yeminle söyleyebilirim ki natrohost dan limtisiz hosting limitsiz trafik diye 99$ a hosting paketi aldım..

Host adı: sevgimiz
10 DOMAIN HOST ETME HAKKI..
SINIRSIZ HOST ALANI..
SINIRSIZ TRAFIK..
fiyat 99$ 178.5 tl ödedim kredi kartından..

Ancak 7 site ekledim sitelerin toplamından 15 k hit alıyordum.. ki.... olan oldu..

bi baktım sözleşmelerinde sunucu limitinin %25 ni kullanabilir en fazla diye..
dedim bu %25 ne anlama geliyor kac gb trafiğim var yani dedim?
aldıgım cevap şu o sunucuda kac site varsa bölünür herkese eşit miktarda trafik dagıtılır siz 15k hit yapıyorsanız derhal sunucu alın yoksa arkadaşlar incelerken 15 k aldıgınızı görurse sitenize erişimi durdurur dediler..

şok olmuştum.. sınırsız diye aldıgım host trafiğin kaç gb trafik hakkım oldugunu dahi bilmiyordum..

sonra müşteri hizmetlerine sizi mahkemeye vereceğim dedim..
şu şekilde cevap aldım 15 gün iptal garantiniz var iptal edin hostunuzu paranızı iade edelim dediler..

iptal ettim..

sonra şu şekilde mesaj aldım natrodan paranızı sizin için oluşturdugumuz sanal karta iade ettik bu para ile natrodan başka hizmetlerden satın alabileceğim söylendi..

bir kez daha şok olmuştum..
yani paramı geri alamıyordum..

sonra telefon ettim tekrar dedim ki sabah suc duyurusunda bulunacağım şirketinizi paranızı iade edecez dediği halde başka şeyler alarak kullanın paranızı diyorsunuz dedim..

en az 25 kere telefon görüşmesinden sonra tamam verin bir hesap geri yatıralım dediler..

yani kısacası türk firmalarına hele helede natro ve isimtescile asla güvenmeyin..

benim domainlerim hala natro da ama host almıyorum ordan elimden gelse domainleride sağlam bir firma bulsam taşıyacağım..

bunu yazmamın nedeni bu forumdaki kardeşlerimin kandırılmaması amaçlıdır.
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Bir acı tecrübe daha.. Geçmiş olsun.
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Bir ara da sınırsız kamera kayıt programı vardı cep telefonları için, sınırsızın tek tarifi var o da şu sen gel yetmezse biz artırım yaparız sunucuda disk alırız, bağlantı açarız, ram alırız, gibi buda harici diski hosta atayım bi format çekeyim diyene cazip gelebilir ama güvenebilir miyiz?
 

dedefon

Asistan
Katılım
2 Temmuz 2010
Mesajlar
148
Reaksiyon puanı
6
Puanları
18
Merhaba; bir bilişim firmasının sahibi olarak böyle bir yazıya değindiğiniz için teşekkür ederim.
Limitsiz hosting satışı bir pazarlama biçimidir. Kendi firmam için söylemek gerekirse limitsiz özellikleri tam anlamıyla sağlıyoruz. Bizdeki 1 yıllık limitsiz paketin fiyatı 60 TL dir. Belirttiğiniz üzere 10$ a yıllık limitsiz hosting satanlar var, bazıları 3-4 ay sonra batıyor. Bazılarısı ise gerçekten işini hakkıyla yapıyor ve devam ediyor bu devam edebilenler sürümden kazananlar. Sürümden kazanan firmalar ise belli bir süre sonra sunucunun kaldırmaması sebebiyle yavaşlama vs. problemi yaşıyor.

Birde şöyle bir konuda var biz firma olarak yıl başı kampanyası yaptık kısa süreli, bu kampanyada limitsiz hostingi 5 tl ücrete verdik (yıllık) fakat 1 hafta gibi bir süreydi. Hem kampanya hemde firmanın ismi duyulması için. Kampanya zamanları haricinde sürekli o fiyatlarda satış yapan firmalardan uzak durmanızı öneriyorum. Sonları maalesef hayır olmuyor...

Saygılar
DNS Bilişim
http://dnsbilisim.net
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
dnsbilisim kardeşim daha senin kendi siten açılmıyor, bide senden host alsak bizimki hiç açılmaz.
 

sebastiantr

Müdavim
Katılım
28 Ağustos 2012
Mesajlar
2,617
Reaksiyon puanı
13
Puanları
0
Bende BlueHost dan full sınırsız hizmet alıyorum hemde ayda 3-5$ a :)

Aldım siteyi kurdum, 2. gün bir mail attım dedim ki madem sınırsız alanım var.
Ben bir fotoğrafçıyım, fotoğraflarımın orjinallerini saklamak için bana yer lazım yaklaşık 50gb sonrasında bu 60-70-80gb diye gidecek...
Siteye yükleyip saklayabilirmiyim (paylaşıma kapalı)?

İşin ilginç yani;
"Tabiki istediğiniz gibi özgürsünüz ancak şunu unutmayın, server da çıkacak arızalar sebebiyle dosyalarınızın silinmesi durumunda biz sorumluluk almıyoruz dosyaları sizin yedeklemeniz lazım" demişlerdi.


5$ a sınırsız alan verilir mi? Verilmez tabiki ben flashbellek vermem 5$ a :)
Ancak adamların tutumu vs çok hoşuma gitti o sebepten önümüzdeki ay bitecek olan hizmeti yine onlardan almayı planlıyorum.
 

Bertolt

Öğrenci
Katılım
27 Ocak 2013
Mesajlar
16
Reaksiyon puanı
2
Puanları
3
Teker Teker Okudum.
Helal Olsun Artık Sınırsız Yok :)
 
Üst