Kiracı sözleşme bitiminden önce evi boşaltırsa?

Bu konuyu okuyanlar

-Left-

Öğrenci
Katılım
18 Kasım 2011
Mesajlar
9
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Merhabalar ;

Bir konu hakkında danışmak istiyorum.

Kiracım bana haber vermeksizin kontrat bitim tarihinden önce ''Yeni Ev Aldım Ay sonu evi boşaltıyorum '' dedi.

ve ay sonuna an itibariyle 3 gün var.

Depozito alma hakkı var mı ? Ya da 1 Ay Öncesinden yazılı veya sözlü beyan etmesi gerekmez miydi?

Bilir kişiler bi destek olursa sevinirim.:clover:

Teşekkürler.
 

eSa

Dekan
Katılım
5 Kasım 2011
Mesajlar
9,782
Reaksiyon puanı
352
Puanları
83
Borçlar Kanunu'nun 98. maddesinin yollamasıyla, sözleşme ilişkilerinde de uygulanması gereken 44. madde hükmü uyarınca, kiralayan da, zararın artmasını önlemek için gereken tedbirleri almak, kiralananı aynı şartlarla yeniden kiraya vermek konusunda gereken gayreti göstermek zorundadır. Taraflar, sözleşmede kiralayanın bu yükümlülüğünü ortadan kaldıracak şekilde kararlaştırmada bulunabilirler. Haklı neden olmaksızın kiralananın erken tahliye edilmesi durumunda kiracının kalan süreye ait kira parasının tümünden sorumlu olacağına ilişkin hüküm sözleşmeye konulabilir ve böylesi bir kararlaştırma, bir cezai şart olarak hukuken geçerlidir. Ancak, böylesi bir cezai şart, kiracının tacir olmadığı hallerde, B.K.nun 161/son maddesi hükmüne tabidir ve dolayısıyla hakim, bu cezai şartın fahiş olup olmadığı hususunu re’ sen değerlendirecektir. Burada genel olarak kiralananın kiralayan tarafından ne kadar sürede tekrar kiraya verilebileceği değerlendirilip buna göre hesaplama yapılmaktadır




- - - Mesaj Güncellendi - - -


http://www.hukuki.net/kanun/6570.13.text.asp
Madde 11 - Kiracı kira müddetinin bitmesinden en az on beş gün evvel mecuru tahliye edeceğini yazı ile bildirmediği takdirde sözleşme aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılır.

Bu madde "kiracı ihtarı tebliğ ettikten 15 gün sonra çıkabilir." demek değildir. Kira sözleşmesi yıllık olarak kendiliğinden yenilenir.

Dolayısıyla dönem ortasında çıkan kiracı ev yeniden kiralanana kadar boş kalan sürenin kirasından sorumlu olur. (Yani daire boş kaldıkça her ay kirayı öder.)

Eğer muacceliyet şartı varsa, durum daha kötü. Muacceliyet şartı gerçekleştiğinde dönem sonuna kadar olan tüm kiralar muaccel olur. Yani boş kalan ayların kirası her ay değil, dönem sonuna kadar olan kiralar toptan ödenmek durumunda olur.

Alıntı
 

-Left-

Öğrenci
Katılım
18 Kasım 2011
Mesajlar
9
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Açıklayıcı bilgilendirme için teşekkür ederim.
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Benimde bir sorum olacak mümkünse cvplarsaniz sevinirim yillik kira ödemesi yaptim ancak yaklaşik 3 ay sonra kalp sorunum çikti ciddi derece daire 5. Kat merdivenli merdiven normaldede yasak bana sikinti yaşamaya başladim ev sahibi sikinti yaratiyor parayi alamiyorum hatta hakaretlere marus kaliyorum kiraci aradim bulamadim ve evin degeri 3 ayda 450 hatta 500 oldu ben 350 tutmustum bana ev senin 9 ay daha oturacaksin diye şart koşuyor ank ev tutdum 10 yildir başkent hastanesinin hastasiyim ank takip ediliyorum git gel git gel yolda yormaya başladi buradaki hastane tam teşekküllü bir hastane değil daha önce kalp ameliyati olmustum hatta evi görmeden tuttum bana 5. Kat demediler ama ben çok zor durumdaydim eşyalarim hatta kargodaydi mecburen tuttum evi şimdi kalp sikintili felç riskim %70 miş yalniz kalamiyorum başima bi iş gelir diye doktor yalniz kalma diyor biraz fikir edindim elimdeki raporlari mahkeme ye sunacağim ancak anahtari kime nasil teslim edeceğim arkamdan evime zarar vermiş felan demesin iftira atmasin diye nasil olacak ev sahibim cadoloz anlayişli bir insan değil ve bana kontrat yapmadi bir protokol var elimde sadece kanunen geçerli diyorlar elektriği suya abonelik istemediler hatta size şöyle deyim elektrik su faturam bile hiç gelmedi çünkü evde durmuyorum bile hastanelerden dolayi git gei ank ank da kaldiğim dönem oldu yardimci olursaniz sevinirim
 

zeynepuslu

Öğrenci
Katılım
12 Aralık 2016
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
46
Kiracı sözleşme bitmeden evden çıkabilir mi sorusu sık sorulan soruların arasında gelmektedir. Fiziki şartlarda olumsuzluk olmasa bile kiracılar, daha düşük bir kira bedeline sahip başka konut bulduğunda evi boşaltmak istemektedir. Bu durumda ev sahibinin sözleşmede belirtilen tarihe kadar kira alma hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle bir mülkü kiralamadan önce gerek konumuna, gerek emlak kira durumuna, gerekse mülkle ilgili diğer ayrıntılara dikkat edilmesi gereklidir. Bilindiği gibi konut kiraları genellikle bir yılla sınırlıdır ve bu yıl dolmadan kiralanan mülk boşaltılmak istendiğinde, kalan kira bedelleri tahakkuk ettirilmektedir. Kiralanan yen, kiracının kendinden kaynaklanan bir nedenle kullanılmadığında da kiracının kira bedelini öreme yükümlülüğü bulunmaktadır. Mülkün sözleşmenin bitiminden önce boşaltılması durumunda da sözleşmeden doğan tüm borçları, benzer şartlarda kiraya verilene kadar kiracı tarafından ödenmektedir. Bu da yasalarla belirtilmiştir.

Bu durumda kiracı sözleşme bitmeden evden çıkabilir mi sorusu çok net olmaktadır. Evle ilgili sağlık sorunu oluşturabilecek bir durum varsa, can güvenliği için risk oluşturuyorsa kiracının sözleşme bitmeden evden çıkabilmesi mümkündür. Ancak bunun için de noterden bildirimde bulunulması gereklidir.
Kaynak Kiracı Sözleşme Bitmeden Evden Çıkabilir mi?
 
Üst