Kefir nedir, nasıl mayalanır? İşte, kefirin faydaları

Bu konuyu okuyanlar

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
Kefirin faydaları son günlerde dillerden düşmüyor. Kafkasya kökenli doğal probiyotik kaynağı kefir sağlığımıza yaptığı katkılarla şaşırtıyor. Mide ve bağırsak üzerinde inanılmaz etkili olan kefir nasıl mayalanır? Kefir nedir? İşte, kefirin bilinmeyen faydaları...
kefir_nasil_yapilir_kefirin_sasirtan_faydalari_1512126764_7177.jpg


Özel mayası ile mayalanarak elde edilen kefirin yaygın bilinen faydalarından biri sindirim sistemi üzerinedir. Mide ve bağırsak problemlerinde ilaç niteliğinde olan kefir nasıl yapılır? Faydaları saymakla bitmeyen kefirin zararı var mıdır? İşte, kefirin faydaları...

Kefir nedir? Neden bu kadar önemlidir?
Kefir Kuzey Kafkasya kökenli bir süt ürünüdür. Keçi veya inek sütünden özel bir maya mantarı ile yapılan ekşimsi ayrana benzeyen bir içecektir. Kefir, Kafkas Türklerinin ve Rusların uzun yılladır tükettiği bir üründür. Bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan kefir içerisinde yüksek derecede B12 vitamini, kalsiyum, magnezyum, K2 vitamini, biotin, folik asit, enzimler ve probiyotik bulundurur. Doğru kullanım ile cilde, saçlara ve diyet konusunda çok faydası olduğu görülmüştür.
kefirin faydaları

Kefirin faydaları nelerdir?

*Kefir bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Böbrek taşı rahatsızlıklarını giderir.
*Kolesterolü düşürür.
*Vücudu ağır metal, tuz ve alkolik maddelerden temizler.
*Kanser hücrelerinin büyümesini engeller.
*Bağırsakları temizler.
*Ülser rahatsızlığına iyi gelir.
*Sindirimi kolaylaştırır.
*Sedef ve Egzama tedavilerinde kullanılır.
*Vücut fonksiyonlarını düzene sokar.
*Gastrit tedavisinde kullanılır.
*Patojen mikro organizmalara karşı savaşır.
*Mantara iyi gelir.
*Yüksek tansiyonu düşürmede etkilidir.
*Kan damarlarını temizler
*Kalp rahatsızlıklarını giderir.
*Kolon kanserini önler
*Pankreas sorunlarına karşı direnç sağlar.
*Vücut direncini artırır. Enerji verir.
*Karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
*Safra kesesi taşlarının dökülmesini sağlar.
*Tümör büyümesini önler.
*Metabolizmayı çalıştırır.
*Kilo vermeye katkı sağlar.
*Saçı canlandırır.
*Akne ve sivilcelere iyi gelir.
*Vücutta oluşan bakterileri korur.
*Diş eti hastalıklarını tedavi eder.
*Yağ asidi seviyesini düşürür.
*İshale iyi gelir.
*Şişkinliği azaltır.
*Enflamatuvar hastalıklara karşı etkilidir.
*Alerjiye iyi gelir.
*Sindirim sisteminde bulunan mikrofloranın korunmasını sağlar.
*Stresi azaltır.
*Dikkat eksikliğini giderir.
*Uyku sorununa iyi gelir.
*Migrene iyi gelir.
kefir nedir
*Depresyon sürecinde kullanılır.
*Mide gazını azaltır.
*Kırışıklıkları azaltır. Cilde gerginlik kazandırır.
*Gut haslığını tedavi edici özelliği vardır.
*Romatizmal rahatsızlıklara iyi gelir.
*Enfeksiyonlara karşı etkilidir.
*Mide ve bağırsak sağlığını korur.
*Vücudu tonksinlerden arındırır.
*Huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelir.
*Ağız kokusunu iyileştirmeye yardımcıdır.
*Regl döneminde oluşan mide kıramplarına iyi gelir.
*B3, B6 ve Folik asidi üretimine yardımcı olur.
*Protein alımını ve sindirimini sağlar.
*Beynin nörofoksiyonlarını geliştirir.
*Ağız kokusunu giderir.
*Bronşite iyi gelir.
*Soğuk algınlığı sonucu boğazda oluşan iltihaplanmayı giderir.
*Kansızlığa iyi gelir. metastazı engeller.
*Karaciğer enfeksiyonlarına iyi gelir.

Kefirin zararı var mıdır?

Kefir dünyada pek fazla tanınmayan çok faydalı bir süt ürünüdür. Fakat yanlış kullanım sonucunda bazı sorunlara sebep olabilir. Bilinçli tüketilmesi gerekir.
*Aşırı kefir tüketimi sonucu mide ve bağırsaklarda kramp oluşumuna yol açabilir.
*Hamile veya emziren kadınların tüketmemesi tavsiye edilir.
*Günlük bir bardaktan fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olur.
*Kefirdeki bakterilerin bazı kişilerde ishale neden olabildiği görülmüştür.
*Şeker hastalarının tüketmemesi gerekir.
*1 yaş altındaki bebeklere verilmemesi gerekir.
*AIDS gibi bağışıklık sistemini hedef alan hastalıkları bulunan kişiler için kefir sağlıklı bir içecek değildir. Kefir içerisinde bulunan bakteri ve mayalar zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olanlarda enfeksiyona yol açabilir.

*İçeriğinde bulunan iyi ve faydalı bakteriler sayesinde kefir, vücudu doğal yollardan temizlemekte ve iyileştirici etki göstermektedir. Bundan dolayı da kefir tüketildikten sonra birtakım geçici yan etkiler meydana gelebilmektedir. Baş ağrısı, bulantı, şişkinlik, gaz, cilt üzerinde akne oluşumu gibi belirtiler.
kefir nasıl yapılır
Kefir çabuk bozulan bir süt ürünüdür hızlı tüketim gerektirir.
Kefir, diğer süt ürünleri gibi çabuk bozulabilme ihtimali vardır. Hızlı tüketilmesi gerekir. Bu yüzden satın alacağınız ya da yapacağınız kefiri mutlaka buzdolabınızda ya da soğuk bir yerlerde saklamanız gerekmektedir. Bozulan bir kefir asla tüketilmemeli ve bozulduğu anlaşıldığı zaman atılması gerekmektedir.

Kefir nasıl yapılır?
Malzemeler;
1 litre süt (Bulabilirseniz taze keçi sütü, yoksa çiğ veya pastörize süt olabilir)
30-50 gram kefir mayası
Yapılışı:
-İlk olarak çiğ süt kaynatılır ve soğumaya bırakılır ve üzerinde oluşan kaymak alınır,
-Soğuyan süt 20-25 dereceye geldiğinde kefir mayası ilave edilir,
-Kavanozun ağzı hava alacak, ama toz girmeyecek bir şekilde peçete veya temiz gevşek dokulu bir bezle kapatılır,
-20-25 derecede kalacağı bir yerde bırakılır, hava soğuk ise kavanozun etrafı bezle sarılır,
-18-24 saat sütün pıhtılaşması beklenir,
-Süt pıhtılaştığında kefir olmuş demektir,
-Olgunlaşması için buzdolabında bir gece bekletilir,
-Sonra kefir plastik bir süzgeçle süzülür,
-Süzülen kefir içilmeye hazırdır, 2 gün kadar buzdolabında bekletilebilir.
Dikkat! Kefirin bileşiminde %1 kadar süt asidi ve % 0.5-2.0 düzeyinde etil alkol bulunmaktadır, bekledikçe içindeki alkol oranı artar.
 

SmH51

Müdavim
Katılım
27 Ocak 2010
Mesajlar
1,259
Reaksiyon puanı
61
Puanları
48
Güzel bir içecek, ekşi ayran tadı var.
 

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
kışın kullanılan probiyotikler gribi ve hastalanmanızı engeller. :)
 

imhotep

Müdavim
Katılım
21 Ekim 2017
Mesajlar
1,089
Reaksiyon puanı
192
Puanları
63
Yaş
43
meyveliside var ama çok pahalı... aşırı pahalı... ******** sevmediğinden vergilerle şişirme yapmışlar heralde...
 

demirdmr

Asistan
Katılım
28 Şubat 2017
Mesajlar
128
Reaksiyon puanı
21
Puanları
18
Yaş
34
Kefir Nedir?

Kefir, ayrana benzerliği ile bilinir ve yararlı bakteri kültürleri içerir. Maya, bakteri gibi probiyotik yapılar nedeniyle yoğurda benzetilirken; ekşi ve ferahlık verici bir içecek olmasıyla da tıpkı ayrana benzer. Düzenli kullanıldığında sağlık açısından çok faydalı bir içecektir.

Kefirin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kefir o kadar sağlıklı bir içecektir ki herhangi bir zararı bulunmaz. Aşağıda faydalarını sıralayacağımız bu mucizevi içecekle tanıştıktan sonra, eminiz mutfaklarınızdan eksik etmeyeceksiniz. Kefirin saymakla bitmeyen faydaların bazıları şu şekildedir;
  • Kemik gelişiminde özellikle de diş oluşumu ve gelişiminde çok etkilidir. Dokuların sağlıklı işlemesi ve kasların gelişmesi üzerinde çok etkilidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren kefir, vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve daha dinç bir vücut sağlar.
  • Diş gelişiminde faydalı olduğundan çürüklerin oluşumunu da engeller.
  • Sinir hastalıklarında, psikolojik rahatsızlıklarda, gerginliklerde rahatlatıcı etkiye sahiptir.
  • Kansızlık üzerinde olumlu anlamda çok etkilidir. Hatta kansızlık nedeniyle sağlığını kaybetmiş tırnakları eski gücüne kavuşturur.
  • Göz sağlığı için çok faydalıdır. Görme yetisinin iyileşmesine etki eder.
  • Ergenlik dönemlerinde hormon dengesini sağlar, boyun uzamasında etkilidir.
  • Vücudun harcaması için mükemmel bir enerji kaynağı oluşturur.
  • Beyin hücreleri üzerine etkilidir. Hücreleri aktif hale getirir ve konsantrasyonu artırır.
  • Kilo kontrolü sağlar. Aşırı kilo alma ve aşırı zayıflama konusunda engelleyicidir.
  • Protein sentezinin sindirim sırasında olumlu tam anlamıyla gerçekleşmesini sağlar.
  • Bağırsak florasında oluşan bozuklukları giderir. Bakteri dengesini sağlar.
  • Cilt üzerinde çok faydalıdır. Cilde parlaklık verir ve yağlanmayı önler.
  • Bozulan dokuları tamir eder. Yaraların, kesiklerin daha hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Vücuttaki su seviyesini dengede tutarak ödemi ve susuzluğu önler.
  • Cinsel güç üzerinde etkilidir ve cinsel hayatın devamlılığını sağlar.
  • Damar sertliği gibi kalp hastalıklarının engellenmesinde önemli role sahiptir. Kolesterolü de dengeler ve kalp sağlığını uzun süre korur.
  • Herhangi bir sebeple kemoterapi alan kişilerin güçlerini koruması ve sağlıklı beslenmesi için etkilidir.
  • Kaslardaki bozuklukların ve krampların önüne geçer.
  • Yağ dokularını dağıtır ve çözer. Doğal olarak selülitlerin giderilmesinde etkilidir.
  • Üreme için gerekli hormonal dengeyi sağlar.
  • Mide hastalıklarının, asidinin ve salgıların düzelmesini sağlar ve koruyucu etkisi vardır.
  • Saç derisinin sağlıklı kalmasını sağlayarak; dökülmeleri ve kepeği önler.
  • Zehirlenme durumlarında vücudu temizleyerek; zehri vücuttan atar.
  • Antioksidan etkisi vardır ve antioksidanlar; çeşitli vitaminlerin vücut tarafından emilmesini kolaylaştırır. Ayrıca hücrelerin yenilenmesini sağlar.
  • Menopoz döneminin çok daha rahat bir şekilde geçirilmesini sağlar.
  • Alzheimer hastalığına karşı beyni koruyucu etkisi ile direnç meydana getirir.
  • Kanser türlerinden prostat ve bağırsak kanserleri üzerine önleyici etkisi vardır.
  • Kronik hale gelmiş yorgunluğun önüne geçer.
  • Hafıza güçlendirici etkisi vardır. Konulara dikkati kolaylıkla yoğunlaştırır.
  • Huzur verici etkisi ile mutlu bir yaşamı garantiler.
  • Sinirsel hastalıkların önüne geçer. El titremeleri, adale sorunları felç gibi durumların önüne geçer.
  • Göz hastalıklarından kataraktın önüne geçer ve iyileştirme aşamasında yardımcıdır.
  • Detoks etkisi yaparak vücuttan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur.

https://bilgihanem.com
 
Üst