Karışık Turşu

Konusu 'Konu Dışı' forumundadır ve hüzün_ tarafından 16 Ağustos 2011 başlatılmıştır.

  1. hüzün_

    hüzün_ Dekan Onursal Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.804
    Beğenileri:
    172
    Ödül Puanları:
    63

    - Karışık Turşu

    [​IMG]


    İyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir. Aksi halde,turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur. Tuz oranının az olması ise, istenmeyen zararlı canlılann üremesine ve yumuşamaya neden olur.
    Turşu yapımında sebzeler, %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılır. Sebzeler üzerine salamura döküldügünde, sebze ve salamura arasındaki tuz alışverişi nedeniyle, salamuranın tuz oranı azalır. Bunun için, hazırlanacak salamuranın, baslangıçtaki tuz oranı daha yüksek olmalıdır. Ya da, kontrol edilerek ekşilen tuz ilave edilebilir. salamura, turşusu kurulacak sebze üzerine döküldügü zaman, tuzun bir kısmı sebzenin içerisine girer. Böylece birkaç gün sonra tuz oranı %4’e düşer ve daha aşağı inmez.
    Salamura hazırlanırken;
    %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr. tuz 1 litre suda eritilir. Eger bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.
    Eğer tuz tartılamıyorsa, o zaman %8 tuzlu su, pratik olarak şöyle yapılabilir: Suyun her litresi için 5 yemek kaşığı silme tuz hesap edilir.
     tuzlu su hazırlamak için 100 gr (veya 6 yemek kaşığı) tuz 1 litre suda eritilir.
    Eğer istenirse, turşuya, salamuranın ’u oranında sirke ilave edebilirsiniz.
    Sebze Seçerken;
    Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar. Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.
    Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin.
    Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin. Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin.


    KARISIK TURŞU( 2 adet 5 litrelik kavanoz)
    Malzemeler:

    1 kg havuç
    1 kg salatalık
    1 kg körpe yeşil biber
    1 kg yeşil domates
    5-6 çorba kaşığı turşu tuzu
    1 su bardağı sirke
    10-12 diş sarımsak
    Yapılışı:
    Havuçların dışını kazıyın.
    Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin.
    Salatalıkların baslarını alın.
    Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritip: sirkesini ilave ederek salamurasını hazırlayın.
    Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin.
    Aralarına sarımsak dişlerini ekleyin.
    Salamurayı kavanoza sebzeleri geçecek kadar bosaltın.
    Maydanozu üzerine yerleştirip kapağını sıkıca kapatın.
    Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin.
     
  2. 7/24

    7/24 Profesör

    Katılım:
    5 Kasım 2007
    Mesajlar:
    3.846
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    48
    Cinsiyet:
    Bay
    Kurban olurum ben bu turşuya hele turşu suyuna bayılırım en acılısından :D Teşekkürler hüzün_lü çok güzel ve sağlıklı bir paylaşım olmuş. Turşu her derde devadır :)
     
  3. hüzün_

    hüzün_ Dekan Onursal Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.804
    Beğenileri:
    172
    Ödül Puanları:
    63
    Rica ederim umarım yemiş kadar olmuşsundur:D
     
  4. 7/24

    7/24 Profesör

    Katılım:
    5 Kasım 2007
    Mesajlar:
    3.846
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    48
    Cinsiyet:
    Bay
    Nedense ilk defa bu kadar canım çekti turşucu bir kızla mı evlensem ne :D
     
  5. hüzün_

    hüzün_ Dekan Onursal Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.804
    Beğenileri:
    172
    Ödül Puanları:
    63
    Ahahah var mı öyle biri:D
     
  6. 7/24

    7/24 Profesör

    Katılım:
    5 Kasım 2007
    Mesajlar:
    3.846
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    48
    Cinsiyet:
    Bay
    Aklıma adile naşit ve münir özkulun filmi geldi turşu ile ilgili ismini unuttum ama :D
     
  7. hüzün_

    hüzün_ Dekan Onursal Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.804
    Beğenileri:
    172
    Ödül Puanları:
    63
    Neşeli günlerdi galiba
     
  8. Alnair Alsad

    Alnair Alsad Profesör

    Katılım:
    27 Ocak 2011
    Mesajlar:
    4.889
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    38
    Evet.. :)

    Bayılıyorum o filme ya hu! :)
     
  9. 7/24

    7/24 Profesör

    Katılım:
    5 Kasım 2007
    Mesajlar:
    3.846
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    48
    Cinsiyet:
    Bay
    Evet 12' den vurdunuz :D

    ---------- Post added at 19:42 ---------- Previous post was at 19:41 ----------

    Bende çok severim ama oradaki turşuları :D
     
  10. Alnair Alsad

    Alnair Alsad Profesör

    Katılım:
    27 Ocak 2011
    Mesajlar:
    4.889
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    38
    Ben de Ziya'sını. :D
     
  11. 7/24

    7/24 Profesör

    Katılım:
    5 Kasım 2007
    Mesajlar:
    3.846
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    48
    Cinsiyet:
    Bay
    Makaraydı ya evden kovulur öteki eve geçer hiçbir şey olmamış gibi :D
     
  12. Alnair Alsad

    Alnair Alsad Profesör

    Katılım:
    27 Ocak 2011
    Mesajlar:
    4.889
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    38
    Almanya'daki boyu 10 m olan aslanları avlamasını anlatışını tek geçiyorum. :D
     
  13. hüzün_

    hüzün_ Dekan Onursal Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.804
    Beğenileri:
    172
    Ödül Puanları:
    63
    Nerden düştüm bu konuya yahu:D
     

Sayfayı Paylaş