Kahvaltılık Krep Tarifi ve Krep Hakkında Daha Fazlası

Bu konuyu okuyanlar

egemenozbeyli

Asistan
Katılım
25 Ocak 2012
Mesajlar
121
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
İçeriği yumurta,süt ve undan oluşan tavada pişirilerek hazırlanan tatlı ve tuzlu olarak yenebilen bir lezzettir. Krep dışında Akıtma, Pancake, Cızlama veya Pankek olarak da bilinir. Yaklaşık 3-3,5 yıl civarında yaptığım vücut geliştirme sporunda haftasonları kahvaltılarımı süsleyen bu lezzet kilo sorunu olmayanların tercih edebileceği çok faydalı bir besindir.
Ufak bir bilgilendirmeden sonra şimdi esas konumuza dönüyor ve krep tarifine geçiyoruz.

Krep Tarifi

Krep yapımı ve pişme süresi düşünüldüğünde çok pratik ve doyurucu bir öğündür. Gerekli malzemeler hemen hemen her yerden rahatça tedarik edebileceğiniz türdendir.
Krep hamuru için gerekli malzemeler : Süt + Yumurta + Un ( tercihe göre Yoğurt )

krep-nasil-yapilir.jpg

  • Krep malzemelerini karıştırabileceğimiz derin bir kap
  • Tavamıza krep hamurunu dökmek için kepçe
  • Krep hamurunu pişirmek için krep tavası
İlk olarak 2 adet yumurtayı derin bir kapta kırıyor ve iyice çırpıyoruz, daha sonrasında 1,5 su bardağı unu ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. Kıvamı kek hamuru gibi katılaşmaya başladığı zaman toplamda 1 su bardağı sütü yavaş yavaş ekliyor ve çırpma işlemini sürdürüyoruz.

krep-tarifi.jpg

Son olarak üzerine yarım bardak daha süt ilave edip son kez iyice karıştırıyor ve krep hamurumuzu pişirmeye hazır hale getiriyoruz.

krep-hamuru.jpg


Pişirme işlemi için tavamızın altını açıp içine biraz sıvı yağ ekliyoruz. Fazla olan yağı kağıt havlu yardımıyla temizliyor ve tavanın her bölgesine yağın yayılmış olmasına dikkat ediyoruz.

krep-tarifi-kesfethayati-1.jpg

Daha sonrasında ısınan tavamıza 1 kepçe ölçekli hamuru döküyor ve yuvarlak şekli verene kadar yaydırıyoruz.
Krep pişmeye başladığında yüzeyinde gördüğünüz ufak delikler oluşmaya başlayacaktır, sürekli kontrol edip hamurun yanmadığına dikkat edelim.
pankek-tarifi.jpg


Yaklaşık 2 dakika pişirdikten sonra krepin diğer tarafını çevirip eşit oranda pişiyoruz, afiyet olsun.

krep-nasil-yapilir-kesfethayati-1.jpg

Krep Yapımı Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Krep yaparken kullanılan malzemelerin oranlarına dikkat etmek gerekir. Elde ettiğiniz hamurun kıvamı görseldeki gibi akıcı olup tavaya yayılmalıdır. Hamuru tavaya döktüğünüzde kalıp gibi kalıyorsa ölçülerde bir yanlışlık olduğu anlaşılmalıdır.Bu durumda kıvamı biraz açmak için süt veya su takviyesi yapabilirsiniz. Yoğun kıvamda hazırlanan hamur tavada yayılmayacak, geç sürede pişecek ve dışı pişmesine rağmen içinin çiğ kalmasına sebep olacaktır, buda krep keyfinize engel olacaktır.
Bunun dışında evinizde o anda süt bulunmuyor ve canınız krep çekiyor ise süt yerine yoğurt ve su kullanabilirsiniz. Yoğurtla suyu karıştırıp ayran kıvamına getirip süt yerine kullanarak aynı sonucu elde edebilirsiniz.

Krep Tarifleri

Yukarıda kahvaltılık krep tarifini anlatmış olsak da bu tarif üzerinden ekstra malzemeler kullanılarak çok farklı lezzetler elde etmek de mümkündür. Ben sizlere alternatif olması için bir kaç farklı lezzet tarifi daha eklemek istiyorum.
  • Akşam yemekleriniz için Tavuklu Krep
  • Kahvaltı ve öğle yemeği alternatifi olan Tuzlu Krep
  • Tatlı ihtiyacı hissedenler için Tatlı Krep
  • Ve son olarak meyve ve çikolatayla apayrı bir lezzet kazanan Waffle
Tavuklu Krep ile başlayalım
Bu tarif biraz ayrıntılı olduğundan video paylaşmayı uygun gördüm. Bu sayede daha net olarak anlaşılacağını düşünüyoruz, sormak istediklerinizi yorum bölümünden cevaplayabiliriz.

https://www.youtube.com/0JcAdiGJt9I

Tuzlu Krep


Tuzlu krep yukarıdaki tariften farklı olmamakla birlikte ekstradan hamur içerisine dereotu, maydonoz, peynir gibi malzemelerin katılmasıyla yapılır. Burada dereotu, peynir gibi bir sınırlama olmadığını belirtip, ağız tadınıza uygun tuzlu ürünlerle güzel tatlar elde edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta hamuru tavaya koymadan önce tüm malzemelerin iyi şekilde karıştığından emin olmaktır. En son bakıldığında dereotunun hamur kıvamını yoğunlaştırdığını düşünebilirsiniz, bu durumda süt ilave ederek kıvamı açmanızı tavsiye ederiz.
Tatlı Krep

Tatlı krep waffle hamurunun yapımıyla hemen hemen aynıdır. Diğerlerinden farklı olarak tatlı bir lezzet katmak için şeker ve vanilya ilavesi yapılır.
2 adet yumurtayı iyice çırpıyor, 1 yemek kaşığı toz şekeri ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Karışıma 1 paket vanilya ve kabartma tozu ekleyip iyice karıştırdıktan sonra un ve sütü kahvaltılık krep tarifimizdeki ölçülerde ekleyip hamurumuzu elde ediyor ve pişiriyoruz. Sonuç waffle hamuru
Waffle

Krep yapımından yola çıkarak hazırlayabileceğiniz en güzel lezzetlerden biridir bana göre waffle . Dışarıda hamurunu pişirmek için özel waffle makinaları bulunsada bu lezzetin bir benzerini evinizde de kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Waffle ‘ın lezzetine lezzet katan malzemeleri yine herhangi bir marketten rahatça alabilir evinizde bu keyfi 20 dakika sonunda elde edebilirsiniz.
Waffle malzemeleri nelerdir ?
Waffle hamuru için Tatlı Krep tarifindeki malzemeleri kullanıyoruz.
Waffle içine koymak için ise : sürme çikolara ( nutella tercihimdir ) + muz + çilek + kivi + parça çikolata + fındık + ceviz ve daha canınız tatlı olarak ne isterse.
Hamurumuzu pişirirken dikkat etmemiz gereken nokta, hamuru tava içerisinde çok yayıp inceltmemek çünkü malzeme fazla olduğundan krep hemen dağılabilir. Bana göre hamur için en uygun kalınlık 0.8-1 cm arası olandır. Bu ölçülerde hamurumuzu pişirip sıcakken içine çikolatamızı sürüyoruz ve sonrasında eklemek istediğimiz tüm malzemeleri ekleyip waffle keyfi yapıyoruz.
 

egemenozbeyli

Asistan
Katılım
25 Ocak 2012
Mesajlar
121
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Bu arada ek bilgi olması için yazıyorum,
Ben 2011 - 2014 yılları arasında haftada en az 5 gün olmak üzere vücut geliştirme sporuyla uğraştım.

5439901.jpg


Bilenler bilir, bu sporun en önemli şartlarından biri beslenmedir. Kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve bunlara ek 3 adet ara öğünle günlük protein ve karbonhidrat dengenizi kurmak için uğraşırsınız.
Benim haftaiçi erken kalkmam sebebiyle hazırlamak için zamanım olmasa da haftasonları iki günden bir kahvaltı öğünüm kesinlikle krep olurdu.

Anlattığım tariften farkı ise yumurta sayısını 5 adet ( 2 si tam, 3 adet beyaz ) çıkartmak, beyaz un yerine kepek unu kullanmaktır.

Bu şekilde hazırlanmış krep sporcular için mükemmel bir protein ve karbonhidrat kaynağı oluyor. Ekstra olarak karışıma protein tozu ekleyenleride gördüm fakat tozun protein özelliği yüksek ısıdan etkileneceğinden ben bu şekilde bir deneme yapmadım, protein tozlarının genelde çikolatalı olması krebinize farklı bir tat ve renk katacaktır çok merak edenler deneyebilir :)

Umarım faydalı bir ekleme olmuştur.
 
Üst