Joomla Siteyi Yeni Sunucuya Taşıma

Bu konuyu okuyanlar

kobenes

Öğrenci
Katılım
16 Şubat 2009
Mesajlar
80
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Çeşitli nedenlerden dolayı Joomla kurulu sitenizi farklı bir sunucuya taşımak isteyebilirsiniz. Yani belki mevcut hostinginizden memnun olmayabilirsiniz, fiyatı pahalı gelebilir, hizmetleri yetersiz olabilir ve yeni bir hostinge geçmek isteyebilirsiniz, mevcut hostin şirketinizde farklı bir sunucuya geçmeniz gerekebilir, veya kendi yönetiminizde olan sunucular arasında sitenizi taşımanız gerekebilir. İşte bu makalemizde bu taşıma işlemini nasıl yapacağınızı anlatıyoruz...

Lütfen aşağıdaki adımları sırasıyla ve doğru olarak takip ettiğinizden emin olun:


Sunucu (Server) Ayarlarını Kontrol Edin

Mevcut hostinginiz ile taşımayı düşündüğünüz hosting özelliklerini karşılaştırarak kontrol edin. Özellikle yeni sunucunuzun Joomla kurulumuna uyumlu olup olmadığını, eklentilerinizin o sunucuda çalışığ çalışmayacağından emin olun.


Tüm Sitenizin Yedeğini Alın

Bu aşamada sitenizde kullanmakta olduğunuz ve sunucunuzda bulunan tüm dosya ve klasörleri yedek alın. Sadece Joomla ile ilgili olan dosya ve klasörleri almakla kalmayın, aynı zamanda sitenizde kullandığınız tüm resimleri, videoları v.b. dosyaları da yedekleyin. Yani mevcut sitenizde kullanıp da yedek almadığınız hiç bir öge kalmasın.


Veritabanını Dışa Aktarın

Yapmanız gereken 3. şey ise Joomla sitenizin kullandığı veritabanını dışarı aktarmak. Bu dışa aktarımı, daha sonradan içe aktarma işlemimizi kolaylaştırma adına, SQL dosyası formatında yapmamız iyi olacaktır. SQL dosya formatındaki veritabanı, veritabanı tablolarınızı oluşturmak adına gerekli olan tüm SQL yönergelerini barındırır ve bu tabloları verilerinizle doldurur. Bu arada veritabanı yedekleme işlemi sırasında tüm tablolarınızı yedeklediğnizden emin olun. Veritabanı dışa aktarma işlemini phpMyadmin ile yapmanız durumunda sizin için büyük kolaylık olacaktır. Eğer bu konu hakkında bilginiz yoksa sunucunuzun phpMyadmin özelliği olup olmadığını hosting şirketinizden öğrenebilirsiniz. Böylece kolay bir şekilde tüm tablolarınızı hem dışa aktarabilirsiniz, hem de yedek yükleme sırasında kolayca tekrar içe aktarabilirsiniz.


Sitenizin configuration.php Adlı Dosyanızı Düzenleyin

Her Joomla sitesinin kendine ait yapılandırma dosyası olan configuration.php adlı dosyası mevcuttur ve bu dosya Joomla kurulumunu gerçekleştirdiğiniz, yani Joomla dosyalarının bulunduğu dizinde bulunmaktadır. Bu dosyanın içerisinde ise Joomla siteniz için gerekli olan genel yapılandırma bilgileri mevcuttur ve sistem bu bilgiler sayesinde Joomla sitenizi çalıştırır. Aslında sitemizi taşıma işlemi için bu dosyadaki bilgilerin bir çoğu aynı kalacak. Fakat taşıyacağımız sunucu ve mevcut sunucu arasındaki bazı farklılıklar için bazı değişiklikler yapılması gerekmektedir.
Bu değişiklikleri yapmak için ilk önce FTP ile sunucunuza bağlanarak configuration.php adlı dosyayı bilgisayarınıza indirin. Bu dosyanın yedeğini mutlaka bir kenara alın ve bu dosyayı bilgisayarınızdaki herhangi bir editör ile açın. Editör olarak neredeyse tüm bilgisayarlarda bulunan Not Defteri'ni kullanabilirsiniz. Şimdi configuration.php adlı dosyadaki bilgilere gelelim:



  • $host - Bu değerin karşısındaki bilgi genel olarak "localhost" olarak bırakılacaktır. Fakat siz yine de emin olmak için taşıma işlemini gerçekleştireceğiniz hosting şirketiniz ile görüşebilirsiniz. Eğer farklı değil ise bu bilgiyi "localhost" olarak bırakın.
  • $user - Bu bilgi veritabanı kullanıcısının isminin yer aldığı yerdir. Yeni sunucudaki veritabanınızın kullanıcı ismi eğer farklı ise, burayı uygun şekilde değiştirin.
  • $password - Bu kısımda ise veritabanı kullanıcısının şifresi yer alacaktır.
  • $db - Buraya taşıyacağınız sunucudaki veritabanı ismini yazacaksınız.
  • $ftp_host - Genel olarak FTP host bilgisi "127.0.0.1" olarak kullanılmaktadır fakat sizinki farklı ise (yine hostinginiz ile görüşebilirsiniz) buraya gerekli bilgiyi girebilirsiniz.
  • $ftp_port - Buradaki bilgi de genel olarak "21" olarak ayarlıdır.Fakat hostinginiz farklı bir port kullanıyorsa buraya o değeri girmeniz gerekir.
  • $ftp_user - Buraya FTP kullanıcı adınızı yazacaksınız.
  • $ftp_pass - Buraya FTP şifrenizi yazacaksınız.
  • $ftp_root - FTP kullanıcınızın erişim izni olan dizin yolu.
  • $tmp_path - Bu kısımda ise tmp dizininize giden tam yolu yazmanız gerekmekte. Bu yol şu şekilde bir şeydir genel olarak: "/path/to/joomla/installation/tmp."
  • $log_path - Burası ise sunucunuzdaki log dizinine olan yolu belirteceğiniz yer. Bu bilgi ise muhtemel şu şekilde birşey olacaktır: "/path/to/joomla/installation/logs."
  • $offset - Buraya zaman dilimi bilgisi girilmektedir. Eğer bulunduğunuz yer ile sunucunuzun bulunduğu yer arasında zaman dilimi farkı var ise buraya gerekli bilgiyi girebilirsiniz mesela sunucunuz sizin bulunduğunuz yerden 2 saat ilerde ise buraya "-2" şeklinde bilgi girebilirsiniz.
  • $live_site - Bu kısmı boş geçebilirsiniz, yani tamamen size kalmış. Fakat burayı doldurmak isterseniz yazmanız gereken şey sitenizin tam adresidir. Yani siteniz sunucunuzda anadizinde kurulu ise şu şekilde olacaktır "http://www.siteadresiniz.com" veya siteniz sunucuda alt dizinde kurulu olacak ise "http://www.siteadiniz.com/altdizinismi"
  • $sendmail - Bu kısma ise sunucunuzdaki sendmail programının yolunu yazacaksınız. Eğer sendmail kullanmıyorsanız bu kısmı boş geçebilirsiniz.
  • $smtpuser - Bu kısımda SMTP server bilginiz yer alacak. Eğer sitenizden eposta gönderme işlemleri için SMTP kullanmıyorsanız veya ne yaptığınızda emin değilseniz bu kısmı da boş bırakabilirsiniz.
  • $smtppass - Yukarıda belirtilen SMTP özelliğini kullanıyorsanız SMTP şifrenizi buraya yazın. Eğer SMTP kullanmıyorsanız burayı da boş bırakabilirsiniz.
  • $smtphost - Burası ise SMTP için host ismi veya IP adresi kısmıdır. SMTP kullanmıyorsanız burayı da geçebilirsiniz.

Yeni Sunucunuza Tüm Dosyalarınızı Yükleyin

Herhangi bir FTP programını (FileZilla önerimizdir) kullanarak daha önceki aşamalarda indirmiş olduğunuz sitenizin tüm dosya ve klasörlerini sunucunuzda sitenizin yer almasını istediğiniz dizine yükleyin.


Veritabanınızı Yükleyin

3. aşamada bilgisayarınıza Dışa aktardığınız (Export) veritabanınızı bu aşamada içe aktarmanız gerekecek (Import). Bunun için phpMyadmin bağlanarak Import seçeneğini kullanabilirsiniz.


Yeni Sitenizi Kontrol Edin

Artık site taşıma işlemimiz bitti. Sitenizi kontrol ederek, sitenizde sorun olmadığından emin olun.


Kaynak
 
Üst