İşte Türkiye'nin hayalet uçağı

Bu konuyu okuyanlar

pcwolf

Müdavim
Katılım
21 Ocak 2009
Mesajlar
7,545
Reaksiyon puanı
33
Puanları
48
önce araba yapsak?

Araba yapılsa sanki millet kullanacak, ben olsam para vermezdim ucuz diye. E pahalı olsa da aklımıza ilk gelen şey, hani kendi üretimimiz olunca ucuz olacaktı mantığı. Bu sefer de pahalı diye almazdık heralde.
E uçak olunca kimse laf diyemez işte:) Araba benim için hiç önemli değil mesela.
Bir devletin gücünü uçaklar tanklar savaş gemileri bilmem neler gösterir bence, araba zayıf ve bunların yanında alakasız kalır.

Bir anket yapılsa keşke, herşeyiyle yerli otomobilimiz olsa kaç kişi alır diye.
Yüzlerce marka var adı bilinmeyen, onlardan biri olacağımıza uçağımızla adımız göklerde gezsin.
 

thekillingroad

Müdavim
Katılım
10 Eylül 2012
Mesajlar
1,510
Reaksiyon puanı
1
Puanları
38
Yazınızın geneline katılmakla beraber bunu doğru bulmuyorum, İranın haftada bir yeni bir şey ortaya çıkarması kadar komik bir şey yok.

Amerika 20 yıldır üzerinde çalışıp F22 projesinin tam olarak altından kalkamadı(ilk uçuşu 1997), aşırı kaynak tüketmesinden dolayı F35'e yöneldi ki onu bile tek başına yapmıyor, biz dahil 5-6 ülke daha bu proje içinde. Proje yıllardır hala devam ediyor.

Koskoca Fransa Eurofighter'ı aynı şekilde tek başına yapamamıştır, yine bir sürü ülkenin ortaklığı söz konusu. Projesi 1980lerde başladı ilk uçuş 1994.

Gelelim İrana, uçması aerodinamik olarak mümkün olmayan çakma uçağa 5000 saatlik uçuş süresi var dediler, onu geçtim, yayınladıkları resimlerdeki uçağın tüm aviyonikleri Amerikan malı üstelik sivil havacılıkta kullanılan malzemeler, yani sen ben yeterli parayla İranın son teknoloji jet dediği uçaktaki tüm elektronik malzemeyi satın alabiliriz.

Kalkıp Amerikaya kafa tutan İran, son model Jet uçağında GPS kullanıyor. Bundan 1 yıl önce yine bu şekilde çıkıp yeni jet yaptık demişlerdi, yaptıkları şeyin orjinali Amerikan F5 olduğu ortaya çıktı rezil oldular.

Uydu yaptık diyorlar, uydu Çin yapımı, Gece görüş dürbünleri ürettik diyorlar, hepsi Amerikanın vietnam savaşında kullandığı modellerin devşirmesi.

Hocam allah aşkına imkanınız varsa İrana 1 hafta tatile gidin, ben de şahsen gitmedim ama arkadaşım orada, bu SÖZDE yaptıkları herşeyi kendi halkını kandırmak için yapıyorlar ve orjinalde kendi ürettikleri bir şey yok.

Bizim Tai ANKA'ya kanatlara 2 tane sidewinder füze monte edin, son model uçak yaptık deyin daha gerçekçi, en azından bizim ANKA uçuyor, bunların yaptığı son jet uçamıyor da, uçuş videolarında RC uzaktan kumandalı uçak uçurdukları da meydana çıktı.

Söylediklerimi savaş uçağı bazında daraltmışsınız ama, dedikleriniz doğru yoksa. Fotoğraflara bakarak bir uçağı asla yargılamam, ama İran'ın sıktığı da ortada. Lakin geliştirilen tek şey bu üst seviye savaş üniteleri de değil ki :)

F22 otu boku olsun diye kasılan bir uçak ve maliyeti de uçtu kaçtı. F35'te bizim gibi para bayılan enayi bol olduğu için ona yöneldiler.

EF'yi zaten Fransa hiç yapmadı, yani yanlış oldu böyle demek de. Fransa bir müddet sonra çekildi, EF bazlı kendisi sonlandırdı.
 

topalsolucan

Müdavim
Katılım
25 Mart 2010
Mesajlar
15,674
Reaksiyon puanı
555
Puanları
113
kim demiş uçak yapamayız diye? daha şuradaki kahve muhabbetinde bile ne cevherler çıktı ortaya. canım yurdumun en sıradan mesleği atom fiziği ve profesörlük. :D
 

RocKhan

Doçent
Katılım
4 Mayıs 2009
Mesajlar
977
Reaksiyon puanı
15
Puanları
18
Söylediklerimi savaş uçağı bazında daraltmışsınız ama,

EF'yi zaten Fransa hiç yapmadı, yani yanlış oldu böyle demek de. Fransa bir müddet sonra çekildi, EF bazlı kendisi sonlandırdı.

Savaş uçağı olarak sınırlandırmadım, dikkatli okursanız Çinin yaptığı ve İrana verdiği uydudanda bahsettim, Amerikanın vietnamda kullandığı gece görüş cihazlarının devşirmesinden de, İran tarihini incelerseniz F15 savaş uçağı alabilmiş ender ülkelerden biri olduğunu bilirsiniz.

EF projesi Fransa, Almanya, İngiltere ve bir kaç EU ülkesi ile beraber başladı, hatta temel tasarımlarda Fransız Rafale de kullanılmış, daha sonra Fransa kendi Rafale sistemini daha da geliştirme amacı nedeniyle projeyi terk ediyor.

Konumuza dönersek, vermek istediğim mesaj şuydu. Bir jet yapımı öyle 1 haftada ortaya çıkacak bir şey değil Amerika ve Avrupa ülkeleri buna 20-30 yıl harcıyor, gözler önünde olan bir sürü test var, İranın her yıl biz yaptık dediği uçakları, Rusya ve Çinden satın aldığı malları kendi malı gibi sunması propagandadan başka bir şey değil.

Soruyorum,Son model savaş uçağı yapan bir ülke, neden tüm uçuş sistemlerini amerikan malı ve sivil havacılık ünitelerinden kurar, cevap: kendi yapamadığı için.

Kahir313_Kokpit.png


Kaynak: http://www.siyahgribeyaz.com/2013/02/irann-volksjager-tasarm-hakknda.html
 

baaydin

Müdavim
Katılım
2 Kasım 2007
Mesajlar
2,173
Reaksiyon puanı
7
Puanları
0
o kadar hayaletki şimdilik sadece rüyalarımızda görüyoruz :)
 

RocKhan

Doçent
Katılım
4 Mayıs 2009
Mesajlar
977
Reaksiyon puanı
15
Puanları
18
Mesajımı editleyemediğim için bu şekilde düzeltiyorum,yukarıda yazmış olduğum F15 değil F-14 Tomcat olacak.
 

fthtsdmr

Profesör
Katılım
5 Ocak 2009
Mesajlar
2,548
Reaksiyon puanı
44
Puanları
48
Ne kadar geri zekalı basınımız var.Adamların isimlerini vermişler.Gerçi o isimleri basına verenlerinde onlardan farkı yok.
 
Üst