İstanbul'da 4 Kişide Ölümcül Olabilen Batı Nil Virüsü Tespit Edildi!

Bu konuyu okuyanlar

cengaver51

Müdavim
Katılım
5 Nisan 2009
Mesajlar
5,118
Reaksiyon puanı
169
Puanları
63
Sağlık Bakanlığı'ndan önemli uyarı

Sağlık Bakanlığı, bu yıl tamamı temmuzda olmak üzere İstanbul'un Avcılar semtinde, sivrisinek sokması ile bulaşan, insanlarda nörolojik hastalıklara neden olabilen ve nadiren ölüme yol açabilen bir hastalık olan Batı Nil Virüsü (BNV) enfeksiyonu taşıyan 4 vakanın tespit edildiğini bildirdi

Batı Nil Virüsü

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, BNV enfeksiyonunun, sivrisinek sokması ile bulaşan, insanlarda nörolojik hastalıklara neden olabilen ve nadiren ölüme yol açabilen bir hastalık olduğu belirtildi.
Hastalığın genelde mevsimsel olduğu, yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görüldüğü ifade edilen açıklamada, salgın bölgelerinin başlıca kuş göç yolları üzerinde yer aldığı aktarıldı. Kuşların virüsün esas konağı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, sivrisineklerin taşıyıcı kuşlardan beslenmesi halinde virüsü alarak insanlara bulaştırabildiği kaydedildi.

"TÜRKİYE'DE İLK OLARAK 2010'DA TESPİT EDİLDİ"

Hastalığın kuluçka süresinin 3-14 gün olduğu belirtilen açıklamada, "Virüsün bulaştığı kişilerin yüzde 80'inde herhangi bir belirti görülmez. Hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma, ciltte döküntü görülebilir. Yaklaşık bir haftada iyileşme beklenir. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur, destek tedavisi esastır" ifadeleri kullanıldı.
Çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da görülen BNV'nin Türkiye'de ilk olarak 2010'da tespit edildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"2018'de başta İtalya ve Yunanistan olmak üzere Avrupa ülkelerinde vaka sayıları artmış, aynı yıl Türkiye'de de 26 vaka görülmüştür. Bu yıl ülkemizde, tamamı İstanbul Avcılar'da ve temmuz ayında olmak üzere 4 vaka tespit edilmiştir. Aynı bölgeden 3 şüpheli numunenin daha referans laboratuvarımıza gönderileceği bildirilmiştir.
Bölgede hastalığın kontrolüne yönelik olarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde gerekli koruma tedbirleri alınmıştır. Tespit edilen hastalara ve yakınlarına gerekli bilgilendirmeler yapılmış, başka vaka olup olmadığı araştırılmıştır. Hastalıktan korunmada temel yaklaşım sivrisinek üreme alanlarının azaltılması ve sivrisinek sokmalarından korunmaktır. Bu çerçevede bölgede sivrisinek kaynağı olabilecek yerler tespit edilmiş, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bildirilerek larvasit uygulamaları yapılması istenmiştir. Ayrıca bölgede sivrisinek üreme alanı olabilecek durgun suların ıslahı için İSKİ'ye bilgilendirme yapılmıştır."




bati-nil-virusu.jpg


BATI NİL VİRÜSÜ NEDENLERİ, BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Batı Nil virüsü son yıllarda oldukça ilgi çekmiştir. Batı Nil virüsü insanlara enfekte sivrisineklerin ısırması ile yayılır. Birleşik Devletler’de ilk görülmesi 1999 yılında olmuştur. Virüs ile enfekte olan bazı çocuklar veya bireyler hastalansa da, çoğu olguda semptomlar (belirtiler) hafiftir. Batı Nil virüsü ile enfekte sivrisinekler Birleşik Devletler’in sadece bazı bölgelerinde (ancak artan sayıda) bulunur. Bu bölgelerde bile sadece çok az sayıda sivrisinek virüs taşır.

BATIL NİL VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Enfekte kuşlardan beslenen sivrisinekler batı Nil virüsünü taşıyıcı hale gelirler. Atlar, yarasalar, sincaplar ve evcil hayvanlar da enfekte olmalarına rağmen, kuşlar en sık rastlanan rezervuardır.

BATI NİL VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Bir kez enfekte sivrisinek ısırması ile insana geçen virüs, insan kanında çoğalıp bazı durumlarda hastalığa neden olur. Fakat çocuk veya birey enfekte sivrisinek tarafından ısırılsa da, ya hiç semptom göstermez ya da semptomları çok hafif olur. Isırılan ve enfeksiyonu alan kişilerin yüzde yirmisinde hafif, grip benzeri bulgular (ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları) ve bazen deri döküntüleri görülebilir. Bu semptomlar sadece birkaç gün içinde sona erer.
Enfeksiyonların %1’inden azında yüksek ateş, ense sertliği, titreme, kas zayıflığı, kasılmalar, felç ve bilinç kaybı gibi semptomlar ile karakterize ciddi bir hastalık (Batı Nil ansefaliti veya menenjiti) meydana gelebilir.
BATI NİL VİRÜSÜNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Her yetişkine ya da çocuğa Batı Nil virüsü, sivrisinek ısırıklarından bulaşır. Batı Nil virüsü, çocuğunuza veya size bir arkadışınızdan veya enfekte bir kişiye dokunmanızdan veya öpmenizden (hatta enfekte bir kuşa dokunmanızdan bile) geçmez.
Batı Nil virüsünden çoğun veya sizin korunmanız için hastığa özgü ve kesin koruyan bir aşı yoktur. Hastalık gelişmesini, ancak virüs ile enfekte sivrisinekler tarafından ısırılmayı engelleyici tedbirler alarak önleyebilirsiniz.
Aşağıda, akılda tutulması gereken önlemler belirtilmiştir:

Batı Nil virüsünden korunmak için çocuk veya yetişkinlerin açıkta kalan bölgelerine yeterli miktarda böcek kovucu sürmeleri gerekir.
Batı Nil virüsünden korunmak için çocuk veya yetişkinler eve girdikten sonra dışarıda bulaşan kalıntılar yıkanmalıdır.
Batı Nil virüsünden korunmak için çocuk veya yetişkin dışarıda iken mümkünse uzun pantolon ve uzun kollu giydirilmeli, var ise bebeklerde cibinlik kullanılmalıdır.
Sivrisineklerin toplandığı veya yumurta bıraktığı durgun suların bulunduğu yerlerden uzak durulmalıdır.

Sivrisinekler günün belirli saatlerinde en çok akşamüstü ve gece insanları ısırdıklarından, bu saatlerde dışarıda geçirilen zaman kısıtlanmalıdır.
Pencerelerdeki delikler sivrisineklerden korunmak için kapatılmalıdır.


video haber
 

ConfickerBelasi

Müdavim
Katılım
8 Ekim 2011
Mesajlar
53,870
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
16,121
Puanları
113
Sivrisinekler olmasa sorun olmazdi kuşlar daha önemli.
 
Üst