İnternet üzerinden ve sosyal medyada siyasi tercihini farklı göstermek, olduğundan farklı görünmek...

Olduğundan farklı görünen siyasi "troll" hesaplara rastladınız mı?

  • Diğer...

    Kullanılan: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    9

Bu konuyu okuyanlar

HÜDHÜD

Rektör
Katılım
5 Mayıs 2017
Mesajlar
10,093
Reaksiyon puanı
6,555
Puanları
113
SODİGEM raporu: FETÖ sosyal medyada “troll ordusu” kuruyor, fenomen hesapları alıp propoganda yapıyor

FETÖ’nün sosyal medyada kullandığı taktik ve stratejilerin araştırıldığı raporda, saldırıların dijital alanda yoğunlaştırıldığı belirtildi. Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, "FETÖ, 15 Temmuz’da yapamadığını sosyal medya üzerinden yapmaya çalışıyor" dedi


Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) bünyesinde kurulan Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) tarafından hazırlanan "Dijital bir terör örgütü olarak FETÖ" başlıklı analiz çalışmasının sonuçları açıklandı.
Raporda, FETÖ’nün bilişim, telekomünikasyon, yazılım gibi alanlara dönük yatırım yapmış, eleman yetiştirmiş bir yapılanma olduğuna vurgu yapıldı:
Örgütün 2000-2008 döneminde kurumlara yerleşme ve yayılma sürecinde FETÖ mensubu polisler, 2006 yılından itibaren ABD, Almanya ve İsrail'de siber güvenlik ve siber saldırı eğitimleri almaya başlamıştır. ABD'de emniyet kökenli akademisyenler aracılığı ile dijital güvenlik, sosyal medya ve algı yönetimi usul ve yöntemlerini öğrenmişlerdir.
1571216548094.png


6 dilde kara propaganda
SODİGEM'in analizinde FETÖ’nün para karşılığı milyonlarca takipçili fenomen hesapları satın alarak geniş kitlelere ulaşmaya çalıştığı, daha sonra da bu hesaplardan Türkiye aleyhinde 6 dilde kara propaganda yaptığı belirtildi.
Raporda, örgütün Türkiye aleyhinde panel ve toplantıları sosyal medya üzerinden organize ettiği bilgisine de yer verildi.
SODİGEM’in analizinde sosyal medyada paylaşılacak mesajların önce tek bir merkezden yayınlandığı, daha sonra “distribütör hesaplar” aracılığıyla yayıldığı aktarıldı.
Küfür, hakaret ve tehdit yağdıran bu kişilerin, yayınlanmasını istemedikleri hesapların şikayet etme yoluyla askıya alınmasını ya da kapatılmasını sağladığı kaydedildi.

FETÖ’nün sosyal medya taktikleri
SODİGEM raporunda FETÖ’nün sosyal medya taktikleri şöyle sıralandı:
Gündem yaratma, hukuku yanıltma, devletin organlarını suçlu, hukuksuz gösterme, tehdit, sindirme, yıldırma ve şantaj, değerlerin istismarı, hedef saptırma, terör örgütü mensuplarına moral motivasyon, mağduriyet algısı oluşturma.
Sosyal medyada algı yönetiminde prime-time etkisi
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, FETÖ’nün sosyal medyada, özellikle prime-time saatlerindeki faaliyetlerine karşı internet fenomenlerini uyardı:
Terör örgütünün bu konudaki bazı taktiklerine değinen Çomaklı, "Hepsi bu toprağın çocukları, hepsine de iyi gözle bakıyoruz ama bu dijital terör örgütünün 20.00-23.00 saatlerindeki kriminal dönemde özellikle ödül verme, insanları o saatlerde sosyal medyada tutma alışkanlığını sağlamak için yaptıkları girişimlere, fenomen olan popüler kişilerin de dikkat etmesi gerekir. Bu da onlara bizim bir uyarımız olsun.
Prof. Dr. Çomaklı, 15 Temmuz darbe girişiminde başarısız olan FETÖ'yü, "dünyanın ilk dijital terör örgütü" olarak tanımladı:
FETÖ, 15 Temmuz 2016'da silahlı saldırıyla, devletin, milletin sahip olduğu tankla, topla, füzeyle gerçekleştiremediğini şu anda sosyal medya alanında korkunç bir şekilde gerçekleştirmeye çalışıyor. O gün üstün gelemediği bu yüce milletin azminin üstesinden gelmek için şu anda sosyal medya ve dijital alanda büyük bir saldırı başlattılar. Biz bu terör örgütünü bu saatten sonra silahlı eylem gerçekleştiremediği için yaptığı eylemlerden dolayı artık dijital bir terör örgütü olarak adlandırıyoruz. Dünyanın ilk dijital terör örgütünün de bu örgüt olduğunu düşünüyoruz.

Independent Türkçe, AA


Troll mağduru olmayın
Sosyal ağlarda her an bir troll’ün saldırısına uğrayabilirsiniz. Troller ilgi çekmek için popüler mecraları ve popüler sosyal medya sitelerini tercih ederler. Peki mağdur olmamak için hangi mecrada nasıl hareket etmeniz gerekiyor?
YouTube video yorumları: YouTube, tüm zamanların en kötü yorumlarını bulabileceğiniz bir platform. Popüler bir videonun altındaki yorumları inceleyin, neyi kastettiğimi anlayacaksınız. Bir videonun görüntüleme ve yorum sayısı arttıkça, muhtemelen sahip olacağı daha fazla troll yorumu olur. Dilerseniz bu yorumları Google Chrome eklentisiyle gizleyebilir ya da videonuza gelen yorumları videonun sağ alt köşesinde bulunan menüyü kullanarak silebilirsiniz.
Blog yorumları: Yorumların etkinleştirildiği bazı popüler bloglar ve haber sitelerinde troller küfredebilir, hakaret edebilir ya da suç kapsamına giren yorumlarda bulunabilirler. Bloglar, düşüncelerini dünya ile paylaşmak isteyen insanlar tarafından hazırlanır ve yorumlar blogların trafik kazanması için oldukça önemlidir. Ancak blogunuzda yorumların mutlaka moderasyonla yayınlanması gerekir.

Forumlar: Bilgi paylaşımı amacıyla açılan forumlar, açık fikirli insanların birbiriyle iletişim kurabilecekleri harika platformlardır. Ancak her seferinde bir troll konuya dahil olup, tartışmayı farklı bir yöne götürebilir. Forum moderatörleri tarafında bu paylaşımlar yasaklanmazsa diğer üyeler de konuyla ilgili cevap verecek ve tartışma büyüyecektir. Böyle bir durumda problem çıkaran troll hesaplar askıya alınmalı ya da üyelik iptali yapılmalıdır.
E-posta: Anlaşmazlıkları olan kişiler bazen sorunlarını karşılıklı konuşarak halledemezler. Psikolojik olarak problem yaşayan troller bazen korkunç e-posta mesajları yazarak, sizi duygusal olarak çöküntüye uğratabilirler. Bu konuda zaman ve enerji harcayan pek çok insan var.
Facebook, Twitter, Instagram ve diğer sosyal ağlar: Hemen herkes paylaştığınız bir durum güncellemesi hakkında yorum yapabilir, yazdığınız bir tweet’e cevap verebilir, bir topluluktaki konu ile sohbet edebilir veya anonim olarak bir soru yollayabilir; troller, etkileşim halinde bulunabileceğiniz her yerde karşınıza çıkabilir. Özellikle Instagram profiliniz gizli değil ve yorumlar herkese açıksa hiç tanımadığınız insanların acımasız eleştirilerine hazır olun! Keza Twitter’da da siyasi kavgalar oldukça revaçta. Masumca yazdığınız bir tweet, troll hesaplar tarafından linç edilmenize neden olabilir. Keza Facebook’ta paylaşımlarınızla ilgili hoşunuza gitmeyen, konuyla alakasız yorumlar canınızı sıkabilir.
Sosyal ağlarda anonim hesaplarla varlık gösteren ve kendi isimlerini ifşa etmeyen troller, kimliklerini gizledikleri için sonuçlarına katlanmaksızın öfkelerini veya nefretlerini en acımasız şekilde paylaşabilirler. Çoğu zaman bu paylaşımlar suç kapsamına da girer. Bu konuda siber zorbalık mağduru olabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ilgili kurumlara şikayetinizi yapabilirsiniz.



Trollerle nasıl başa çıkabilirsiniz?
Bir trol sizi kışkırtmaya çalışırsa, onu görmezden gelin. Zamanınızı harcamaya ya da duygusal olarak sıkıntıya girmenize gerek yok. Kişisel olarak tavsiyem hiçbir şey yapmamanız ve sizi rahatsız eden kullanıcıları engellemeniz. Troll davranışı gerçekleştiren kişilerin sizin üzerinizden kendini daha iyi hissettiğini unutmayın.
Diğer taraftan troll hesaplar tarafından yapılan siber zorbalık eylemleri bilişim suçları kapsamında değerlendiriliyor. Türk Ceza Kanunu’nda siber zorbalık davranışına uygulanabilecek pek çok hüküm bulunuyor. Örneğin vermek gerekirse; sanal şiddet uygulayarak bir kimsenin yaşamına son verilmesi halinde kasten insan öldürme, intihara yönlendirme, kişilerin huzur ve sükununu bozma, hakaret ve sövme, özel yaşamı izleme ve kişinin özel yaşamıyla ilgili konuları alay konusu etmek, kişiler arasında konuşmaların dinlenmesi, kayda alınması ve haberleşmeninin gizliliğini ihlal etmek, ayrımcılık söylemlerinde bulunmak, eziyet ve tehdit gibi konular suç kapsamında değerlendiriliyor. Bu noktada internet kullanıcılarının “siber zorbalık” kavramının ne olduğunu bilmesi, bu eylemlerden gençlerin ve çocukların zarar görmemesi için öğretmenlerin öğrencileri bilinçlendirmesi gerekmektedir.




Sosyal medya (forumlarda dahil olmak üzere) ve internette özellikle devlet, hükümet, parti hatta millet taraflı veya destekli logo ve simgeler kullanıp yorum ve mesajlarda ise tam tersi bir tavır, üslup ve içerik sunan bir çok sahte, ikiyüzlü hesaplar önü alınamaz şekilde çoğalmıştır. Bu gibi hesaplar için düşüncelerinizi yazabileceğiniz bir konu olması dileğiyle...

Ancak korkak ve sinsi karakterler başkalarının arkasına sığınıp, olduğundan farklı görünerek işlerini yürütürler..!

1571217862506.png
 
Üst