Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Bu konuyu okuyanlar

Gökçe Asena

Profesör
Katılım
10 Aralık 2017
Mesajlar
1,463
Reaksiyon puanı
2,127
Puanları
113
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Fotor_15350564381263.jpg


Huzursuz Bacak Sendromu ile ilgili bilgiler veren Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, bu hastalığın hamilelikte sıkça ortaya çıktığını ve çoğunlukla romatizma ile karıştırıldığını belirtti. Tarlacı, Huzursuz Bacak Sendromu'nun belirtilerini sıraladı ve hastalığı tetikleyen etkenlere karşı uyardı.

Huzursuz Bacak Sendromu (HBS), çoğunlukla geceleri hissediliyor ve kişide karşı konulamaz hareket etme isteği oluşturuyor. Bireyin yaşam konforunu bozan HBS'nin ilerleyen yıllarda ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten uzmanlar, erken tedavinin önemine işaret ediyor. Demir eksikliğine bağlı olarak hamilelerde sıkça ortaya çıkan HBS, çoğunlukla romatizma ile karıştırılabiliyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, bireyin yaşam kalitesini bozan Huzursuz Bacak Sendromu'nun (HBS) ilerleyen yıllarda ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Huzursuz Bacak Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Huzursuz Bacak Sendromu'nun (HBS), sadece yaşam konforunu bozan bir rahatsızlık değil, ilerleyen yaşlarda karşınıza ciddi sorunlarla çıkacak nörolojik temelli bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “HBS'nin genel tablosu şu şekildedir: Sıklıkla bazı kişiler geceleri yatağa yatar yatmaz kalkar, ayaklarını ovdurur hatta kalkıp leğenin içine sokar. Ya da gece evde odalar arasında volta atar durur. Genelde bu uykuya yatar yatmaz ya da hareketi sınırlayan uzun otobüs yolculukları sırasında da ortaya çıkabilir. Bazen de sinemada uzun süre sabit otururken ortaya çıkar ve kişi sinemayı bırakıp çıkmak durumunda kalır. Bu gibi kişilerin ayaklarında huzursuzluk, hareket etme isteği, uzatıp-çekme isteği gibi hisler oluşur. Bazen hasta bunu tanımlamakta da zorlanabilir. En belirgin ve baskın his ‘karşı konulamaz hareket etme isteğidir.' Bu hareket etme isteği, yoğun olduğu zamanlar uykuya dalmayı ve uyku kalitesini ciddi şekilde etkiler. Uykusuz geceler arka arkaya eklenir” diye konuştu.

Kaynak: Sözcü
 

Mtn S

Guru
Emektar
Katılım
16 Ocak 2017
Mesajlar
23,350
Reaksiyon puanı
15,358
Puanları
113
İşte bu yüzden günlük spor aktivitelerini ihmal etmemek gerekir. :)
 

Gökçe Asena

Profesör
Katılım
10 Aralık 2017
Mesajlar
1,463
Reaksiyon puanı
2,127
Puanları
113
Spor elbette hayatımızın bir parçası. Mühim olan zararlı alışkanlıklardan kurtulmak gerekir. :)
 

Mtn S

Guru
Emektar
Katılım
16 Ocak 2017
Mesajlar
23,350
Reaksiyon puanı
15,358
Puanları
113
Daha çok şeker, elektronik cihazların bağımlılığına örnek verebiliriz. :)
 

Gökçe Asena

Profesör
Katılım
10 Aralık 2017
Mesajlar
1,463
Reaksiyon puanı
2,127
Puanları
113
İnsan sağlıklı düşündükçe herşey yolunda izler. :)
 

Creative

Kör Cerrah
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,857
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,317
Puanları
113
Yaş
39
Başlığı görünce çok sevdiğim bir arkadaşım var, direkt olarak o aklıma geldi. Kendisinde de huzursuz bacak sendromu vardı.
 

Akkara

Dekan
Emektar
Katılım
3 Şubat 2018
Mesajlar
8,003
Çözümler
4
Reaksiyon puanı
9,356
Puanları
113
Huzursuz bacak sendromu iki farklı şekilde meydana gelebilir: birincil “idiyopatik” HBS için şimdiye dek somut bir temel neden bulunamamıştır. Diğer ise ikincil “semptomatik” HBS türleridir ve bazı belirli hastalıklarda (örn. böbrek yetmezliği) veya gebelik sırasında meydana gelebilirler.

İdiyopatik HBS nedir?
.
İdiyopatik HBS’nin nedeni henüz tam olarak açıklanamamıştır. Ancak çok büyük bir olasılıkla, nedenlerden biri de, beyinde önemli bir rol oynayan dopamin nörotransmitter metabolizmasındaki bir bozukluktur. Büyük olasılıkla demir metabolizmasındaki bir bozukluk da rol oynamaktadır. Bu durum, bir L-Dopa (dopaminin bir öncüsü) veya dopamin etkisini taklit eden ilaçlar (dopamin agonistleri) tedavisinin HBS şikayetlerini neden hafiflettiğini de açıklar.

İdiyopatik HBS hastalarının yarısından fazlasında, bir aile üyesinde de aynı hastalık bulunmaktadır. Bu da idiyopatik HBS'in oluşumunda kalıtsal bir bileşene işaret etmektedir. Aileden gelen HBS’si olan hastalar, sıklıkla henüz genç yaşlarda HBS’nin kalıtsal olmayan formuna yakalanır.

Güncel bilimsel çalışmalarda, huzursuz bacak sendromu ile bağlantılı gibi görünen bazı genler tanımlanmıştır. Ancak bir insanın HBS hastası olma olasılığının ne olduğu, genetik bulgularla henüz belirlenememektedir. Bu nedenle, HBS teşhisini desteklemek veya kesinleştirmek için gen testleri kullanılmaz.

İkincil HBS neden oluşur?

Bazı hastalıklar huzursuz bacak sendromunu kendilerine de çekebilir; bu durumda bir ikincil HBS’den bahsedilir. Buna bir örnek de böbrek yetmezliğidir: çalışmalarda yaklaşık her beş diyaliz hastasından birinde HBS semptomları görülmüştür.

Ayrıca, vücutta demir eksikliği veya demir metabolizması bozukluğu ve ayrıca nörolojik hastalıklar da huzursuz bacak sendromuna yol açabilir. Nitekim hamilelik sırasında da HBS semptomları nispeten sık görülür: Hamile kadınların %30 kadarını etkiler, ancak çoğunlukla doğumdan kısa bir süre önce kaybolur. Son olarak, psikolojik ilaçlar başta olmak üzere bazı ilaçlar da huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilir veya iletletebilir.

(Turkish RLS Pat Broschuere Web ansicht)
 
Üst