Hentbol hakkında genel bilgi

Bu konuyu okuyanlar

wagger

Öğrenci
Katılım
10 Kasım 2014
Mesajlar
8
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
THF_4270.jpg


Hentbol Nedir

Hentbol hızlı fiziksel güce dayanan ve atışların neredeyse 100km/saate ulaştığı bir spordur. Hentbolün ne denli heyecanlı bir spor olduğuna dair bir örnek. 1996 yılı Atlanta Olimpiyatları'nda Danimarka ve Güney Kore berabere kalmıştı. Güney Kore bir penaltı kazandı. Kore'nin hızlı golcüsü, Danimarkalıların en güçlü oyuncusuna karşıydı ve Danimarka penaltıyı kurtardı ve kalan vakitte Güney Kore'yi yenmeyi başardı.

Hentbol olimpiyatlara 1972 Münih Olimpiyatları'nda girmiştir ve bayanlar dalı ise 1976 yılında eklenmiştir. Şu anda hentbol olimpiyatlarda en fazla ilgi çeken sporlardan biridir.

İki takım arasında uygulanan bir takım oyunudur. Her takım sahaya 10'u saha oyuncusu, 2'si kaleci olmak üzere 12 oyuncu ile çıkar. Maç başlarken bunlardan 6'sı oyuncu, biri kaleci olmak üzere toplam 7'si sahada bulunurken; 5'i yedek bankında oturur. Oyun süresi içerisinde çizgi ile belirlenen bölümde, kendi aralarında her an istedikleri kadar değiştirilebilirler.

Oyunda amaç, rakip kaleye gol atmaktır. Eğer bir oyuncu topu kapıp kaleye atar veya sokabilirse bu 'gol' olarak kabul edilir. Takımlar, birbirlerinin kalelerine topu atıp gole çevirmeye çalışırken, gol olmaması için de savunma ile kendi kalelerini korurlar. Top sadece elle oynanır ancak, kaleci kalesini vücudunun tümüyle koruyabilir. Oyuncu, topu elinde en sazla 3 saniye tutabilir ve topla sadece 3 adım atabilir. Oyunun her devresi 30'ar dakikadan iki devre olarak oynanır. İki devre sonunda en çok gol kaydeden takım galip gelir. Gol sayıları eşitse karşılaşma beraberlikle son bulur. Galibiyette 2 puan, beraberlikte 1 puan alınırken, yenilgide puan alınmaz.

Modern Hentbol kuralları 1917 yılında belirlendiğinde hentbol tesadüfen ortaya çıkmış bir spor görünümünde idi. Kurucuları arasında Carl Anton Hirchmann vardı. Hinchman 1912 yılında devre arasında futbol oyuncularına hentbol oynamalarını tavsiye eden kişiydi. Hentbol günümüzde futbola kıyasla oldukça farklılıklar göstermektedir. Daha süratli ve elle oynanan bir spor olan Hentbol 30 dakikalık iki devreden oluşmaktadır.

Oyun Basketboldaki gibi hava atışı ile başlar ve top çelindikten sonra tutan oyuncunun hava atışı yapılan yere 3 metre uzaklıkta olması zorunluluğu vardır. Defans hücum eden takımı ceza sahasının önünde kalelerine yaklaştırmamaya çalışır.

D şeklindeki 6 m uzaklıktaki ceza sahasına oyuncuların girmesi yasaktır. Müdafaa sırasında, defans oyuncuları belirli ölçüde obstürksiyon yapabilirler. Hentbol sahası 40 metre uzunluğunda ve 20 m genişliğinde olmak zorundadır.
Kaleye 9 m uzaklıkta kesik çizgilerle belirlenmiş ceza sahasında yapılan fauller penaltı olarak nitelendirilirken, penaltı atışları kalenin tam 7 m karşısından yapılır.Bu atışlara 7 m atışı da denir. topun çapı bayanlar müsabakalarında 54-56 iken erkeklerde 58-60 cm’dir.
Topun ağırlığı 425 ile 475 bayanlar için 325 ile 400 gramı geçmemesi gerekir. Oyuncular topu sürerken iki kez tutabilirler ancak tuttuktan sonra üç saniye içinde ellerinden çıkarmak zorundalar ve topla en fazla üç adım atabilirler.

Oyun Alanı
40 m x 20 m ölçülerinde , iki kale sahası ve bir oyun alanını içeren dik dörtgen şeklindedir. Uzun kenarlara kenar çizgisi, kısa kenarların kale direkleri arasında kalan bölümüne kale çizgisi ve kalelerin her iki yanında kalan bölümüne ise dış kale çizgisi adı verilir.

Oyun alanının çevresinde; kale çizgilerinden itibaren en az 2 m ve kenar çizgilerinden itibaren en az 1 m genişliğinde bir emniyet alanının olması gerekir.
Müsabaka süresince oyun alanının özellikleri, bir takıma avantaj sağlayacak şekilde değiştirilemez.

Kaleler
Her bir kale çizgisinin tam ortasına yerleştirilir. Kaleler zemine veya arkalarındaki duvarlara sıkıca tutturulmalı; içten içe 3 m genişliğinde ve 2 m yüksekliğinde olmalıdır. Kale direkleri bir üst direkle birbirine bağlanır. Kale direklerinin arka kenarları, kale çizgisinin arka kenarıyla aynı hizada olmalıdır. Yan direkler ve üst direk bir kenarı 8 cm olan kare kesitinde olmalı; direklerin sahadan görünen üç yüzü de birbiriyle, zeminle ve arka duvarla zıt iki ayrı renkte şeritler halinde boyanmalıdır. Kalelerin, giren topun kalede kalmasını sağlayacak şekilde ağ ile donatılmış olması gerekir.

Oyun alanındaki bütün çizgiler
Sınırladıkları alana dahildirler. Kale direkleri arasındaki çizgi 8 cm, diğer tüm çizgiler ise 5 cm genişliğinde olmalıdır. Çizgilerle sınırlandırılan alanlar, sınırlandıran çizgiler yerine farklı renklerde boyanarak birbirilerinden ayrılabilirler. Her kalenin önünde bir kale sahası bulunur. Kale sahası, kale çizgisine paralel ve kale çizgisinin dış kenarı ile kale sahası çizgisinin dış kenarı arasındaki uzaklık 6 m olan 3 m uzunluğunda düz bir çizgi ile bu çizginin her iki ucunun, kale direklerinin iç arka kenar dip köşesinden ölçülerek çizilen 6 m yarı çapındaki iki çeyrek dairenin birleştirilmesi sonucu belirlenir.

Serbest atış çizgisi, kale sahası çizgisinin 3 m dışından çizilen kesik bir çizgidir. Çizgiler ve aralarındaki boşlukların her biri 15 cm’dir.
7 m çizgisi; kalenin tam karşısında, 1 m uzunluğunda bir çizgidir. Bu çizgi, kale çizgisine paralel ve 7m uzaklıktadır. (Bu mesafe, kale çizgisinin arka kenarından 7m çizgisinin ön kenarına kadardır.).
Kaleci sınır çizgisi (4m çizgisi); kale çizgisinin dış kenarı ile çizilecek çizginin dış kenarı arasındaki uzaklık 4 m olan, 15 cm uzunluğunda, kale çizgisine paralel ve kalenin tam karşısındadır.

Orta çizgi iki uzun kenarın orta noktalarını birleştiren çizgidir. Kenar çizgisinin bir parçası olan değişme çizgisi, her iki takım için orta çizgiden 4,5 m mesafede; orta çizgiye paralel, saha içine ve dışına doğru her iki yönde 15 cm uzunluğundadır.

Oyun Süresi
16 ve daha yukarı yaştaki oyunculardan oluşan bütün takımlar için normal oyun süresi 30 dakikalık iki devredir ve devre arası normalde 10 dakikadır. Yaşları 12 - 16 arasında olan takımlar için oyun süresi 2 x 25 ve 8 - 12 arasında olan takımlar için ise 2 x 20 dakikadır ve her iki durumda da devre arası 10 dakikadır. Kazananın belirlenmesi gereken bir müsabakada, normal oyun süresi berabere biterse 5 dakikalık aradan sonra uzatma bölümü oynanır. Uzatma bölümü 5 dakikalık iki devreden oluşur ve devre arası 1 dakikadır. Birinci uzatma bölümü sonunda oyun hala berabere ise, 5 dakikalık bir aradan sonra ikinci uzatma bölümü oynanır. Bu uzatma bölümü de 5 dakikalık iki devreden oluşur ve devre arası 1 dakikadır. Oyun hala berabere ise, kazanan takım müsabaka yönetmeliğine göre
belirlenir.

 

Son mesajlar

Üst