Hematokrit (Hct) Nedir? Hct Yüksekliği Ve Düşüklüğü Ne İfade Etmektedir?

Bu konuyu okuyanlar

preator1986

Öğrenci
Katılım
11 Temmuz 2018
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
24
Vücutta, hayati öneme sahip görevler üstlenen kırmızı kan hücreleriyle ilgili problemlerin sebebini belirleyebilmek amacıyla farklı testler yapılmaktadır. HCT veya hematokrit testi de bunlardan birisidir. Peki, Hematokrit nedir? HCT test değerleri nasıl değerlendirilmelidir? HCT yüksekliği ne anlama gelmektedir? HCT düşüklüğü hangi riskleri beraberinde getirmektedir?

HCT nedir? sorusunun ve bununla birlikte merak edilen birçok sorunun cevabı aşağıda detaylı olarak yer almaktadır.

Hematokrit Nedir?

Hematokrit, kanda bulunmakta olan kırmızı kan hücrelerinin, yani diğer adıyla alyuvarların hacminin, toplam kan hacmine oranı olarak tanımlanmaktadır. HCT nedir? sorusunun cevabı ise, hematokritin kısaltması şeklinde ifade edilebilir. HCT değeri, tam kan sayımı ölçümü testinde görülmektedir ve sonuçları yüzde olarak belirtilmektedir. Hematokritin normal değerlerine bakıldığında, yaş ve cinsiyete göre değişmekle birlikte, yetişkin bir erkekte %42-52, yetişkin bir kadında ise %36-46 aralığında olması gerektiği söylenebilir.

Hangi Durumlarda Hematokrit (HCT) Testi İstenmektedir?

HCT testi, kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların, üretimiyle ve yaşam süresiyle ilgili olarak bir sorun olması ve bu duruma bağlı belirtilerin gözlemlenmesi halinde istenilen bir testtir.

HCT testi şu nedenlerle istenebilir;

– Ciddi halsizlik, güçsüzlük, yorgunluk hissi ve nefes darlığı sorunları,
– Çok sık gözlemlenen baş dönmesi sorunları,
– Cilt renginin solgunlaşması,
– Sıklıkla göz kararması ve baş ağrısı,
– Dalak büyümesi,
– İdrara çıkmada sorunlar,
– Ani ve sebepsiz kilo kayıpları,
– Vücudun ter atamaması,
– Sürekli susuzluk hissetme.

HCT Düşüklüğü Ne İfade Etmektedir?

HCT test sonucunun referans değerlerin altında olması halidir. Bu durum kansızlık yani anemi olarak da ifade edilmektedir. HCT düşüklüğü belirtileri şöyle değerlendirilebilir; Halsizlik, çabuk yorulma, ciltte solgun görüntü, nefes darlığı, zayıflama, saç dökülmesi.

HCT düşüklüğünün tedavisi için; Uygun bir beslenme düzeni belirlenmelidir. Kansızlığı giderici uygun besinler tüketmek gerekir. Et, yumurta, balık, süt, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler, bezelye, fasulye gibi besinleri sıklıkla tüketmek ve gerekli miktarda demir, B12 vitamini ve folik asit almak gereklidir. HCT düşüklüğü, bu beslenme programına dikkat edilmesi halinde düzelme gösterecektir.

HCT Yüksekliği Ne İfade Etmektedir?

HCT test sonucunun referans değerlerin üstünde olması halidir. Bu durum, Polisitemi olarak da adlandırılmaktadır. HCT yüksekliği belirtilerine bakıldığında; Aşırı halsizlik ve yorgunluk, ciltte kaşınma ve kolay morarma, kas ve eklem ağrıları ile dışkıda kan tespit edilmesi gibi belirtiler sayılabilir.

Şu hususlara dikkat edilmek suretiyle HCT yüksekliği için önlem alınabilir; Beslenmede demir içerikli gıdalar azaltılmalı ve demir takviyeleri kullanılmamalıdır. Et, balık, yeşil yapraklı sebze, midye gibi demir içeriği yüksek gıdaların tüketimi azaltılmalıdır. Kafeinli içecekler asla tüketilmemelidir. Çay, alkol ve kahveden uzak durulmalıdır. Bol bol su içilmelidir.

HCT (Hematokrit) Nedir? HCT Düşüklüğü ve Yüksekliği
 

preator1986

Öğrenci
Katılım
11 Temmuz 2018
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
24
Arkadaşlar kaynak silinmiş Ayrıntılı Bilgiyi buradan bilgi alabilirsiniz. Hct Nedir
 
Üst