Hayvan Alamayan Çiftçiler, Tarlaları Kara Sabanla Kendileri Sürüyor!

Bu konuyu okuyanlar

bilicimustafa12

Müdavim
Katılım
24 Mayıs 2017
Mesajlar
7,164
Reaksiyon puanı
626
Puanları
113
Yaş
25
Mersin'in Silifke ilçesinde, çiftçilerin vazgeçilmez tarım aletleri arasında yer alan kara saban, at veya öküz yerine insanlar tarafından çekilerek tarla sürülmesiyle ilginç görüntüler oluşturdu. Silifke ilçesine bağlı Ören, Şahmurlu ve Sömek mahallelerinde çiftçiler yaz domatesi fidelerini ekmeye başladı.

ÇİFTÇİLER İMECE USULÜ ÇALIŞIYOR


İlçenin yüksek kesimlerinde insan gücü ile çalışan köylülerden bazıları imkansızlıkları yüzünden vazgeçilmez tarım aletleri arasında yer alan kara sabanı tercih diyor. Şahmurlu'da imece usulü çalışan Uysal ve Ciğer aileleri, tarlayı insan gücüyle kullandıkları kara saban ile sürerek fideleri toprakla buluşturdu.

"MAZOT ALACAK PARAMIZ YOK, SÜRÜNEREK İŞ YAPIYORUZ"


Şengül Uysal, Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi kırsalda da geçim şartlarının çok zor olduğunu söyledi. Uysal, bu nedenle imkanlar ölçüsünde üretim yapmaya çalıştıklarını belirterek, "Kendi işimizi yapmaya uğraşıyoruz. Mazot alacak paramız yok, destek de vermiyorlar. Onun için tarlada 2-3 kişi işimizi sürünerek yapmaya çalışıyoruz" dedi.

"HAYVANLARIN YAPTIĞI İŞİ İNSAN GÜCÜYLE YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Sebze ektikleri küçük parsel tarlalarını sürecek ne traktörlerinin ne de hayvanlarının olduğunu anlatan Halis Ciğer de, kırsal kesimde yeterli ekipmanları olmadığı için insan gücü ile çalıştıklarını belirterek, "Yıl 2017, insan gücü ile hayvanların yaptığı işleri yapmaya çalışıyoruz. Durum böyle olunca, artık bu ülkeyi yönetenlerin bunu görmesi lazım." diyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"İHRACAT YOK, MALİYETİN ALTINDA SATIYORUZ"

"Türkiye dışında dünyanın hiçbir yerinde bu şartlarda yaşayan çiftçi yoktur. Ürün yetiştiriyoruz ihracat yok. İhracat olmayınca üretilen mahsül iç piyasaya fazla geliyor. Satacak bir yer de olmayınca maliyeti 70 kuruş olanı 40-50 kuruşa satıyorsun."

Tarlalarını insan gücü ile süren Kenan Doğlu da bu yıl mahsulün para etmemesi nedeniyle kendi imkanları ile tarlasını hazır hale getirdiğini söyledi. Mehmet Sezer ise tarımın girdisinin pahalı olması nedeni ile maliyetinin de yüksek olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"BU YÜZYILDA BÖYLE BİR ŞEYİ İNSAN GÖRDÜĞÜNDE GÜLER"


"Çift sürümünde mazot pahalı. Bunu gideremiyoruz. Kendi yöntemlerimizle bu işi çözmeye çalışıyoruz. Arkadaşımla beraber kara sabanla tarlamızı nadas yapıyoruz, sürüyoruz. Bu yüzyılda böyle bir şeyi insan gördüğünde gülecektir. Ne yazık ki yaşadığımız kırsalda bu tür şeyleri yapmak zorunda kalıyoruz."

Hayvan Alamayan Çiftçiler, Tarlaları Kara Sabanla Kendileri Sürüyor
 

Son mesajlar

Üst