Hareketsizliğin vücudunuzda yaratacağı 5 etki!

Bu konuyu okuyanlar

Akkara

Müdavim
Emektar
Katılım
3 Şubat 2018
Mesajlar
8,003
Çözümler
4
Reaksiyon puanı
9,356
Puanları
113
Oturduğunuzda vücudunuzun rahat ettiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Tam tersine, insan bedeni, 360 eklem ve 700'den fazla kasla, hareket etmek için tasarlanmış bir makinadır.



Kısa süreli oturmalar tabii ki vücudun dinlenmesi için olmazsa olmaz ancak iş hayatında, okulda, vs. saatlerce hiç hareket etmeksizin, çoğunlukla omuzların ve omurganın öne doğru büküldüğü pozisyonda oturuyoruz. İşte bu masum ve rahat oturma pozisyonunun, hareketsiz vücudun yol açabileceği 5 problem.

1) Kambur oturmak disklerde, bağlarda ve eklemlerde dengesiz yüklenme, zorlanma ve gerilime sebep olur. Omurga zamanla aşınır, esneklik, hareket kabiliyeti ve gücünü kaybeder.

2) Kambur oturduğumuz süre boyunca, göğüs kafesinin kapasitesi de azalır. Akciğerlerin nefes alırken sahip olduğu alan daraldığı için az oksijen alımına, dolayısıyla kandaki oksijen miktarının azalmasına sebep olur. Kan dolaşımı yavaşlayıp alınan oksijen miktarı azaldığında konsantrasyonumuz da bir süre sonra düşer.

3) Aynı şekilde, uzun süre oturduğumuzda, damar ve sinirlerin yavaş yavaş bloke olması sebebiyle bacaklarda şişme ve uyuşma meydana gelir.

4) Kısa süreli bu etkilerin yanında daha uzun vaadeli yan etkileri de var: Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bazı kanser çeşitleri, kalp hastalıkları, diyabet, böbrek, karaciğer problemleri de hareketsizlikten beslenir.

5) Daha kötüsü ise hareketsizlik her yıl %9 oranında erken ölüme sebep olmaktadır.

Tüm bu korkutucu yan etkilerin çözümü çok basit. Hareket edin! Sabah erken kalkarak, işten çıktıktan sonra ya da gün içinde spor yapmak, ilk başlarda fikir olarak bile zor gelebilir. Ama karar verip uygulamaya geçtikten sonra hareket etmenin yarattığı fiziksel ve ruhsal değişiklik bir çeşit alışkanlık halini alacaktır. Başlamak her zaman en zorudur. Hadi daha fazla ertelemeyin, bugün kendiniz için harekete geçin.

Kaynak: İlkay Bayatlı / İyilik Sağlık / cnnturk.com
 

seydifter

Öğrenci
Katılım
6 Mart 2019
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Yaş
48
muhasebeciler, web tasarım ve kodlamacıların ömürleri kısa oluyor demek ki :(
 
Üst