GNU/Linux kullanıcılarına alternatif: FreeBSD (Unix-like-system)

Bu konuyu okuyanlar

Redlonmas

Spectator
Katılım
16 Mart 2020
Mesajlar
2,474
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
3,093
Puanları
113
freebsd_nedir.png


Öncelikle FreeBSD'yi açıklayıp ardından nasıl kurulacağına hangi distrosunu tercih etmemiz gerektiğini anlatacağım.

FreeBSD Nedir?
FreeBSD x86 Uyumlu, AMD64, IA-64, PC-98 ve UltraSPARC® mimarileri için ileri seviye bir işletim sistemidir. Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde geliştirilmiş UNIX® türevi olan BSD'yi temel almıştır. FreeBSD birçok kişi tarafından geliştirilmekte ve devam ettirilmektedir. Ayrıca başka mimariler için geliştirim değişik aşamalardadır.

FreeBSD Türkiye'de çoğunlukla Metin2, Silkroad gibi birçok PvP oyun sunucusunda tercih edilir.

FreeBSD'nin avantajları
FreeBSD ileri seviyede , performans, güvenlik ve uyumluluk özellikleri sunar. Bu özellikler ücretli olan bazı işletim sistemlerinde bile bulunmamaktadır. Ayrıca KDE ve GNOME pencere yöneticileriyle ve ücretsiz ofis uygulamalarıyla son kullanıcı için de uygun bir işletim sistemidir.
FreeBSD ideal bir İnternet ya da İntranet sunucusu olabilir. Ağır ağ yüklerinde sağlam ağ hizmetleri verecek yapıdadır ve aynı anda çalışan binlerce işleme cevap vermek için sistem hafızasını verimli bir şekilde kullanır.
FreeBSD kalitesi günümüzde kullanılan düşük maliyetli PC donanımları ile birleşince mevcut ticari UNIX® masaüstü sistemlere çok ekonomik bir alternatif olmaktadır. FreeBSD masaüstü ve sunucu uygulamaları için hazır durumdadır.

Program uyumluluğu (Unix-like-system)
Linux üstünde çalışan çoğu yazılım FreeBSD üzerinde de herhangi bir uyumluluk katmanına ihtiyaç duymaksızın çalıştırılabilir. FreeBSD yine de Linux da dahil olmak üzere diğer UNIX® türevi işletim sistemleri için bir uyumluluk katmanını desteklemektedir. Linux temelli uygulamaları kullanmanın FreeBSD temelli uygulamaları kullanmaya karşı dikkate değer bir performans kaybı söz konusu olmamaktadır ve hatta, bazı durumlarda bu programlar Linux üstünde olduklarından daha yüksek performans göstermektedirler[1] FreeBSD ücretsiz bir işletim sistemidir ve bütün kaynak kodu ile beraber gelir.



FreeBSD'nin MacOS ile bağlantısı nedir?
(Yazıyı bir siteden aldım. Link yazının en altında kaynaklar kısmında var.)

macos-big-sur-11-0-ozellikleri-15.jpg




MacOS'un tarihi biraz daha karışık. Mach'ın bir Unix sistemi kurmanın daha hızlı bir yolu olarak dünyaya atılmasından dolayı 90'ların sonlarında bununla çok ilgilenmiştim.


Çekirdeğin kökeni biraz daha karmaşıktır.


Her şey AT&T'nin işletim sistemlerini bazı üniversitelere ücretsiz dağıtmasıyla başlıyor. Bu Unix, Berkeley'de kapsamlı bir şekilde geliştirildi ve Unix'in BSD varyasyonlarının temeli oldu ve "Hızlı Dosya Sistemi" (UFS) gibi birçok yeni yeniliği birleştirdi, sembolik bağlantılar ve soketler API'sini tanıttı. AT&T kendi yoluna gitti ve aynı zamanda System V'i kurdu.


Bu arada, araştırmalar devam etti ve bazı insanlar BSD'den gelen çalışmaları vakıf olarak kabul ettiler. CMU'da BSD çekirdeği birkaç yeni fikri prototiplemenin temeli olarak kullanıldı: iş parçacığı, sanal bellek sistemini kontrol etmek için bir API (takılabilir "çağrı cihazları" aracılığıyla - kullanıcı seviyesi mmap), bir çekirdek düzeyinde uzaktan işlem çağrı sistemi ve çoğu En önemlisi, bazı çekirdek seviyesindeki işlemlerin kullanıcı alanına taşınması fikridir. Bu Mach çekirdeği oldu.


Mmap'in Mach'dan gelip gelmediğinden ve daha sonra BSD tarafından kabul edilip edilmediğinden veya Mach yalnızca fikre öncülük ettiğinden ve BSD'nin Mach fikirlerine dayanarak kendi mmap'lerini eklediğinden emin değilim.


Her ne kadar Mach çekirdeği bir mikro çekirdek olarak tanımlansa da, 2.5 sürümüne kadar sadece iplik, mmap, mesaj iletme özelliklerini sağlayan ancak monolitik bir çekirdeği kaldıran bir sistemdi, tüm hizmetler çekirdek modunda çalışıyordu.


Bu sırada Rick Rashid (şimdi Microsoft'ta) ve Avie Tevanian (şimdi Apple'da), Unix'i hızlandıracak yeni bir fikir ortaya attı. Buradaki fikir, kullanıcı alanından kopyalanacak verileri dosya sistemini kullanan "sunuculara" aktarmak için mmap sistemi çağrısını kullanmaktı. Bu fikir temelde aynı verilerin kopyalarını yapmaktan kaçınmaya çalışmanın bir çeşitlemesiydi, ancak özellik bir mikro çekirdekten izole edilebilse bile, mikro çekirdeğin bir yararı olarak gösterildi.


Bu VM destekli hızlı Unix sisteminin referansları, NeXT ve FSF'deki insanları Mach için çekirdeklerinin temeli olarak kullanmaya iten şeydi.


NeXT, Mach 2.5 çekirdeğiyle (BSD 4.2 veya 4.3'e dayanarak) gitti ve GNU aslında yıllarca çalışmaya başlamayacaktı. NeXTSTEP işletim sistemlerinin kullandığı şey buydu.


Bu arada CMU'da Mach devam etti ve nihayet 3.0 sürümünde bir mikro çekirdeğin üzerinde çalışan birden fazla sunucunun vizyonunu gerçekleştirdiler. Vahşi doğada hiç kimsenin Mach 3.0'ı AT&T kodunu kullanan ilginç kullanıcı seviyeli sunucular olarak çalıştırabilmesinin farkında değilim.


Bu süre zarfında Jolitz ekibi 386 mimarisine 4.3+ BSD limanı yapmıştı ve DrDobbs'daki taşıma çabalarını yayınladı. 386BSD aktif olarak sürdürülmedi ve NetBSD ekibi 386BSD'yi devam ettirmek ve ilerletmek için bir grup ortaya çıktı. NetBSD grubundaki iç kavgalar ilk bölünmeye neden oldu ve FreeBSD bunun dışında oluştu. O sırada NetBSD, platformlar arası bir BSD'ye odaklanmak istedi ve FreeBSD, x86 platformlarında harika olan bir Unix'e odaklanmak istedi. Biraz sonra, NetBSD diğer anlaşmazlıklar nedeniyle tekrar ayrıldı ve bu da OpenBSD'nin oluşmasına yol açtı.


X86 platformları için BSD 4.3'ün bir çatalı BSDi adlı bir şirketle ticari oldu ve orjinal Berkeley ekibinin çeşitli üyeleri orada çalıştı ve Üniversitede BSD takımıyla iyi ilişkiler kurdu.


AT&T hiç eğlenmedi ve daha sonra Üniversiteye dava açacak şekilde genişletilen AT & T'ye karşı BSDi davası başlattı. Dava, AT & T'nin Berkeley tarafından yeniden yazılmamış özel kodunu kullanarak BSDi hakkındaydı. Bu, BSD'yi gelecekteki Linux işletim sistemine kıyasla geri getirdi.


Sanıklar için işler iyi gözükmese de, bir noktada birisi SystemV'nin BSD lisansı altında büyük BSD kodu kodları eklediğini ve AT&T'nin lisanstaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini fark etti. AT&T'nin ürünlerini piyasadan çekmek zorunda kalmayacağı bir uzlaşmaya varıldı ve Üniversite hala AT&T koduna dayanabilecek herhangi bir kodu çıkarmayı kabul etti.


Üniversite daha sonra şifrelenmiş BSD 4.4 ve 4.4 lite'ın iki versiyonunu yayınladı. Kodlanan sürüm önyüklenir ve çalışır, ancak AT&T kodunu içerir. Lite sürümü AT&T’den herhangi bir kod içermiyor, ancak işe yaramadı.


Çeşitli BSD çalışmaları, yeni 4.4 lite sürümünün üstündeki çalışmalarını tekrar yaptı ve aylar içinde bir önyükleme sistemine sahip oldu.


Bu arada, Mach 3.0 mikro çekirdeği, hiçbir kullanıcı ülkesi sunucusu olmadan çok kullanışlı değildi.


İskandinav bir üniversiteden bir öğrenci (inanıyorum ki bu yanlış olabilir sanırım), 4.4 lite sürümüne dayanan tam bir işletim sistemi ile tam bir Mach 3.0 sistemi yaratan ilk kişi oldu, bunun "Lites" olarak adlandırıldığına inanıyorum. Sistem çalıştı, ancak yavaştı.


1992-1996 döneminde ve şimdiye dek BSD zaten birçok Unix sisteminin yanı sıra mmap () sistem çağrısı yaptı. Orada olmayan "mikro çekirdek avantajı" hiçbir zaman meyve vermedi. NeXT hala monolitik bir çekirdeğe sahipti. FSF hala Mach'ı kurmaya çalışıyordu ve BSD koduna dokunmak istemiyordu ya da açık kaynaklı BSD çabalarının herhangi birine katkıda bulunmak istemiyorlardı, kötü tanımlanmış bir çekirdek vizyonunda şarj olmaya devam ediyorlardı ve kendileri için RPC protokollerini boğuyorlardı. çekirdek. Mikro çekirdek kağıt üzerinde harika görünüyordu, ancak üzerinde fazla çalıştığı ortaya çıktı ve her şeyi daha da yavaşlattı.


Bu noktada, Linus vs Andy'nin mikro çekirdeğe karşı monolitik çekirdeğe karşı tartışması vardı ve dünya, tüm bu ekstra döngüleri bir mikro çekirdeğe eklemenin ve hala iyi tasarlanmış bir monolitik çekirdeğin önüne geçmenin imkansız olduğunu fark etmeye başladı. .


Apple henüz NeXTSTEP'i satın almamıştı, aynı zamanda Mach'ı gelecekteki işletim sistemleri için potansiyel bir çekirdek olarak görmeye başlamıştı. Linux'u Mach çekirdeğine taşımak için Open Software Foundation'ı kiraladılar ve bu Grenoble ofislerinden yapıldı, buna "mklinux" denildiğine inanıyorum.


Apple, NeXT'i ellerinde bulundurduklarını satın aldıklarında, nispeten eski bir Unix vakfıydı, 4.2 ya da 4.3 tabanlı bir Unix'ti ve şimdiye kadar, özgür yazılım bile bu sistemlerdeki kutusundan çıkmadı. Unix yığınlarını yükseltmek için Jordan Hubbard'ı FreeBSD'den uzaklaştırdılar. Ekibi, kullanıcı toprağını yükseltmekten sorumluydu ve MacOS kullanıcı alanının BSD'deki en son sürümlere yükseltilmesi şaşırtıcı değil.


Apple, Mach'larını bir noktada 2,5'ten 3,0'a değiştirdi, ancak mikro çekirdeğe yaklaşma ile devam etmemeye karar verdi ve her şeyi süreç içinde tuttu. Apple'ın Lites kullanıp kullanmadığını, iskandinavya korsanını işe alıp almadığını veya 4.4 lite'ı işletim sistemi olarak kabul edip etmediklerini onaylayamadım. Yaptıklarından şüpheleniyorum ama Linux'a çoktan geçtim ve BSD / Mach dünyasını izlemeyi bıraktım.


90'ların sonunda, Apple'daki Avie'nin, bu noktada zaten ünlü olan Linus'u bebeği üzerinde çalışmak için işe almaya çalıştığına dair bir söylenti vardı, ancak Linus, Linux üzerinde çalışmaya devam etmeyi seçti.


FreeBSD nasıl kurulur?

Öncelikle Saf FreeBSD kurmayı ilerideki konularımda anlatacağım. (Biraz uzun)

1- İSO dosyasını indirin.

Bu anlatımda kullanacağımız FreeBSD'nin bir distrosu.
GhostBSD - Anasayfa
GhostBSD - İndirmeler


Screenshot at 2021-04-10 21-54-35.png


Bu sayfaya geldikten sonra aşağı azıcık kaydırın ve
1618091826086.png

Yazan yere gelip direc downlod'a basın. Seçenekler çıkacaktır en üstekini seçip inmesini bekleyin.


2- İSO dosyasını USB disk'e yazdırın. (Windows'da BelenaEtcher kullanın.)

Linux üzerinden yazdırmak için;

cd komutu ile iso dosyamızın inili olduğu yeri açalım.
Bash:
cd Downloads

1618092188743.png


Arından
Bash:
sudo dd if=GhostBSD-13-21.04.08.iso of=/dev/sdc1 bs=4M

Yazdırma işlemi süresince bekleyin. (Yazdırma olurken herhangi bir hareket olmaz terminalde)

Yazdırma bittikten sonra USB Belleğinizi boot edin. Ardından Bir süre bekleyin. (Kendi kendine boot edecek.)
Sistem masaüstüne atacak boot ve read/write kontrol bittikten sonra.
1618092433580.png

Bu şekilde Masaüstüne düşeceksiniz. Ardından "İnstall GhostBSD" yazana basarak kuruluma başlayabilirsiniz.
(Herhangi bir sorun olursa bu konuya yorum olarak yazabilirsiniz.)


Benim Masaüstüm:

 

basit

Müdavim
Cezalı
Katılım
24 Kasım 2020
Mesajlar
6,306
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
6,530
Puanları
113
PS4'ünde tabanı x86 tabanlı BSD. Yani kaynak kodları ve dosyaları paylaşılırsa, normal bilgisayarlarda belki kullanılır.
 

silindi

Profesör
Katılım
10 Aralık 2020
Mesajlar
4,336
Reaksiyon puanı
3,580
Puanları
113
Ekli dosyayı görüntüle 147194

Öncelikle FreeBSD'yi açıklayıp ardından nasıl kurulacağına hangi distrosunu tercih etmemiz gerektiğini anlatacağım.

FreeBSD Nedir?
FreeBSD x86 Uyumlu, AMD64, IA-64, PC-98 ve UltraSPARC® mimarileri için ileri seviye bir işletim sistemidir. Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde geliştirilmiş UNIX® türevi olan BSD'yi temel almıştır. FreeBSD birçok kişi tarafından geliştirilmekte ve devam ettirilmektedir. Ayrıca başka mimariler için geliştirim değişik aşamalardadır.

FreeBSD Türkiye'de çoğunlukla Metin2, Silkroad gibi birçok PvP oyun sunucusunda tercih edilir.

FreeBSD'nin avantajları
FreeBSD ileri seviyede , performans, güvenlik ve uyumluluk özellikleri sunar. Bu özellikler ücretli olan bazı işletim sistemlerinde bile bulunmamaktadır. Ayrıca KDE ve GNOME pencere yöneticileriyle ve ücretsiz ofis uygulamalarıyla son kullanıcı için de uygun bir işletim sistemidir.
FreeBSD ideal bir İnternet ya da İntranet sunucusu olabilir. Ağır ağ yüklerinde sağlam ağ hizmetleri verecek yapıdadır ve aynı anda çalışan binlerce işleme cevap vermek için sistem hafızasını verimli bir şekilde kullanır.
FreeBSD kalitesi günümüzde kullanılan düşük maliyetli PC donanımları ile birleşince mevcut ticari UNIX® masaüstü sistemlere çok ekonomik bir alternatif olmaktadır. FreeBSD masaüstü ve sunucu uygulamaları için hazır durumdadır.

Program uyumluluğu (Unix-like-system)
Linux üstünde çalışan çoğu yazılım FreeBSD üzerinde de herhangi bir uyumluluk katmanına ihtiyaç duymaksızın çalıştırılabilir. FreeBSD yine de Linux da dahil olmak üzere diğer UNIX® türevi işletim sistemleri için bir uyumluluk katmanını desteklemektedir. Linux temelli uygulamaları kullanmanın FreeBSD temelli uygulamaları kullanmaya karşı dikkate değer bir performans kaybı söz konusu olmamaktadır ve hatta, bazı durumlarda bu programlar Linux üstünde olduklarından daha yüksek performans göstermektedirler[1] FreeBSD ücretsiz bir işletim sistemidir ve bütün kaynak kodu ile beraber gelir.



FreeBSD'nin MacOS ile bağlantısı nedir?
(Yazıyı bir siteden aldım. Link yazının en altında kaynaklar kısmında var.)

Ekli dosyayı görüntüle 147196




MacOS'un tarihi biraz daha karışık. Mach'ın bir Unix sistemi kurmanın daha hızlı bir yolu olarak dünyaya atılmasından dolayı 90'ların sonlarında bununla çok ilgilenmiştim.


Çekirdeğin kökeni biraz daha karmaşıktır.


Her şey AT&T'nin işletim sistemlerini bazı üniversitelere ücretsiz dağıtmasıyla başlıyor. Bu Unix, Berkeley'de kapsamlı bir şekilde geliştirildi ve Unix'in BSD varyasyonlarının temeli oldu ve "Hızlı Dosya Sistemi" (UFS) gibi birçok yeni yeniliği birleştirdi, sembolik bağlantılar ve soketler API'sini tanıttı. AT&T kendi yoluna gitti ve aynı zamanda System V'i kurdu.


Bu arada, araştırmalar devam etti ve bazı insanlar BSD'den gelen çalışmaları vakıf olarak kabul ettiler. CMU'da BSD çekirdeği birkaç yeni fikri prototiplemenin temeli olarak kullanıldı: iş parçacığı, sanal bellek sistemini kontrol etmek için bir API (takılabilir "çağrı cihazları" aracılığıyla - kullanıcı seviyesi mmap), bir çekirdek düzeyinde uzaktan işlem çağrı sistemi ve çoğu En önemlisi, bazı çekirdek seviyesindeki işlemlerin kullanıcı alanına taşınması fikridir. Bu Mach çekirdeği oldu.


Mmap'in Mach'dan gelip gelmediğinden ve daha sonra BSD tarafından kabul edilip edilmediğinden veya Mach yalnızca fikre öncülük ettiğinden ve BSD'nin Mach fikirlerine dayanarak kendi mmap'lerini eklediğinden emin değilim.


Her ne kadar Mach çekirdeği bir mikro çekirdek olarak tanımlansa da, 2.5 sürümüne kadar sadece iplik, mmap, mesaj iletme özelliklerini sağlayan ancak monolitik bir çekirdeği kaldıran bir sistemdi, tüm hizmetler çekirdek modunda çalışıyordu.


Bu sırada Rick Rashid (şimdi Microsoft'ta) ve Avie Tevanian (şimdi Apple'da), Unix'i hızlandıracak yeni bir fikir ortaya attı. Buradaki fikir, kullanıcı alanından kopyalanacak verileri dosya sistemini kullanan "sunuculara" aktarmak için mmap sistemi çağrısını kullanmaktı. Bu fikir temelde aynı verilerin kopyalarını yapmaktan kaçınmaya çalışmanın bir çeşitlemesiydi, ancak özellik bir mikro çekirdekten izole edilebilse bile, mikro çekirdeğin bir yararı olarak gösterildi.


Bu VM destekli hızlı Unix sisteminin referansları, NeXT ve FSF'deki insanları Mach için çekirdeklerinin temeli olarak kullanmaya iten şeydi.


NeXT, Mach 2.5 çekirdeğiyle (BSD 4.2 veya 4.3'e dayanarak) gitti ve GNU aslında yıllarca çalışmaya başlamayacaktı. NeXTSTEP işletim sistemlerinin kullandığı şey buydu.


Bu arada CMU'da Mach devam etti ve nihayet 3.0 sürümünde bir mikro çekirdeğin üzerinde çalışan birden fazla sunucunun vizyonunu gerçekleştirdiler. Vahşi doğada hiç kimsenin Mach 3.0'ı AT&T kodunu kullanan ilginç kullanıcı seviyeli sunucular olarak çalıştırabilmesinin farkında değilim.


Bu süre zarfında Jolitz ekibi 386 mimarisine 4.3+ BSD limanı yapmıştı ve DrDobbs'daki taşıma çabalarını yayınladı. 386BSD aktif olarak sürdürülmedi ve NetBSD ekibi 386BSD'yi devam ettirmek ve ilerletmek için bir grup ortaya çıktı. NetBSD grubundaki iç kavgalar ilk bölünmeye neden oldu ve FreeBSD bunun dışında oluştu. O sırada NetBSD, platformlar arası bir BSD'ye odaklanmak istedi ve FreeBSD, x86 platformlarında harika olan bir Unix'e odaklanmak istedi. Biraz sonra, NetBSD diğer anlaşmazlıklar nedeniyle tekrar ayrıldı ve bu da OpenBSD'nin oluşmasına yol açtı.


X86 platformları için BSD 4.3'ün bir çatalı BSDi adlı bir şirketle ticari oldu ve orjinal Berkeley ekibinin çeşitli üyeleri orada çalıştı ve Üniversitede BSD takımıyla iyi ilişkiler kurdu.


AT&T hiç eğlenmedi ve daha sonra Üniversiteye dava açacak şekilde genişletilen AT & T'ye karşı BSDi davası başlattı. Dava, AT & T'nin Berkeley tarafından yeniden yazılmamış özel kodunu kullanarak BSDi hakkındaydı. Bu, BSD'yi gelecekteki Linux işletim sistemine kıyasla geri getirdi.


Sanıklar için işler iyi gözükmese de, bir noktada birisi SystemV'nin BSD lisansı altında büyük BSD kodu kodları eklediğini ve AT&T'nin lisanstaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini fark etti. AT&T'nin ürünlerini piyasadan çekmek zorunda kalmayacağı bir uzlaşmaya varıldı ve Üniversite hala AT&T koduna dayanabilecek herhangi bir kodu çıkarmayı kabul etti.


Üniversite daha sonra şifrelenmiş BSD 4.4 ve 4.4 lite'ın iki versiyonunu yayınladı. Kodlanan sürüm önyüklenir ve çalışır, ancak AT&T kodunu içerir. Lite sürümü AT&T’den herhangi bir kod içermiyor, ancak işe yaramadı.


Çeşitli BSD çalışmaları, yeni 4.4 lite sürümünün üstündeki çalışmalarını tekrar yaptı ve aylar içinde bir önyükleme sistemine sahip oldu.


Bu arada, Mach 3.0 mikro çekirdeği, hiçbir kullanıcı ülkesi sunucusu olmadan çok kullanışlı değildi.


İskandinav bir üniversiteden bir öğrenci (inanıyorum ki bu yanlış olabilir sanırım), 4.4 lite sürümüne dayanan tam bir işletim sistemi ile tam bir Mach 3.0 sistemi yaratan ilk kişi oldu, bunun "Lites" olarak adlandırıldığına inanıyorum. Sistem çalıştı, ancak yavaştı.


1992-1996 döneminde ve şimdiye dek BSD zaten birçok Unix sisteminin yanı sıra mmap () sistem çağrısı yaptı. Orada olmayan "mikro çekirdek avantajı" hiçbir zaman meyve vermedi. NeXT hala monolitik bir çekirdeğe sahipti. FSF hala Mach'ı kurmaya çalışıyordu ve BSD koduna dokunmak istemiyordu ya da açık kaynaklı BSD çabalarının herhangi birine katkıda bulunmak istemiyorlardı, kötü tanımlanmış bir çekirdek vizyonunda şarj olmaya devam ediyorlardı ve kendileri için RPC protokollerini boğuyorlardı. çekirdek. Mikro çekirdek kağıt üzerinde harika görünüyordu, ancak üzerinde fazla çalıştığı ortaya çıktı ve her şeyi daha da yavaşlattı.


Bu noktada, Linus vs Andy'nin mikro çekirdeğe karşı monolitik çekirdeğe karşı tartışması vardı ve dünya, tüm bu ekstra döngüleri bir mikro çekirdeğe eklemenin ve hala iyi tasarlanmış bir monolitik çekirdeğin önüne geçmenin imkansız olduğunu fark etmeye başladı. .


Apple henüz NeXTSTEP'i satın almamıştı, aynı zamanda Mach'ı gelecekteki işletim sistemleri için potansiyel bir çekirdek olarak görmeye başlamıştı. Linux'u Mach çekirdeğine taşımak için Open Software Foundation'ı kiraladılar ve bu Grenoble ofislerinden yapıldı, buna "mklinux" denildiğine inanıyorum.


Apple, NeXT'i ellerinde bulundurduklarını satın aldıklarında, nispeten eski bir Unix vakfıydı, 4.2 ya da 4.3 tabanlı bir Unix'ti ve şimdiye kadar, özgür yazılım bile bu sistemlerdeki kutusundan çıkmadı. Unix yığınlarını yükseltmek için Jordan Hubbard'ı FreeBSD'den uzaklaştırdılar. Ekibi, kullanıcı toprağını yükseltmekten sorumluydu ve MacOS kullanıcı alanının BSD'deki en son sürümlere yükseltilmesi şaşırtıcı değil.


Apple, Mach'larını bir noktada 2,5'ten 3,0'a değiştirdi, ancak mikro çekirdeğe yaklaşma ile devam etmemeye karar verdi ve her şeyi süreç içinde tuttu. Apple'ın Lites kullanıp kullanmadığını, iskandinavya korsanını işe alıp almadığını veya 4.4 lite'ı işletim sistemi olarak kabul edip etmediklerini onaylayamadım. Yaptıklarından şüpheleniyorum ama Linux'a çoktan geçtim ve BSD / Mach dünyasını izlemeyi bıraktım.


90'ların sonunda, Apple'daki Avie'nin, bu noktada zaten ünlü olan Linus'u bebeği üzerinde çalışmak için işe almaya çalıştığına dair bir söylenti vardı, ancak Linus, Linux üzerinde çalışmaya devam etmeyi seçti.


FreeBSD nasıl kurulur?

Öncelikle Saf FreeBSD kurmayı ilerideki konularımda anlatacağım. (Biraz uzun)

1- İSO dosyasını indirin.

Bu anlatımda kullanacağımız FreeBSD'nin bir distrosu.
GhostBSD - Anasayfa
GhostBSD - İndirmeler


Ekli dosyayı görüntüle 147197

Bu sayfaya geldikten sonra aşağı azıcık kaydırın ve Ekli dosyayı görüntüle 147198
Yazan yere gelip direc downlod'a basın. Seçenekler çıkacaktır en üstekini seçip inmesini bekleyin.


2- İSO dosyasını USB disk'e yazdırın. (Windows'da BelenaEtcher kullanın.)

Linux üzerinden yazdırmak için;

cd komutu ile iso dosyamızın inili olduğu yeri açalım.
Bash:
cd Downloads

Ekli dosyayı görüntüle 147199

Arından
Bash:
sudo dd if=GhostBSD-13-21.04.08.iso of=/dev/sdc1 bs=4M

Yazdırma işlemi süresince bekleyin. (Yazdırma olurken herhangi bir hareket olmaz terminalde)

Yazdırma bittikten sonra USB Belleğinizi boot edin. Ardından Bir süre bekleyin. (Kendi kendine boot edecek.)
Sistem masaüstüne atacak boot ve read/write kontrol bittikten sonra.
Ekli dosyayı görüntüle 147200
Bu şekilde Masaüstüne düşeceksiniz. Ardından "İnstall GhostBSD" yazana basarak kuruluma başlayabilirsiniz.
(Herhangi bir sorun olursa bu konuya yorum olarak yazabilirsiniz.)


Benim Masaüstüm:

Eline sağlık, güzel olmuş. Acaba Linux uygulamalarını BSD'de çalıştırmak için uygulamaları nasıl kuruyoruz? .tar.gz uzantılı Linux paketlerini kurabilir miyiz? Sistem gereksinimleri nelerdir?
 

proHami

Doçent
Katılım
19 Şubat 2021
Mesajlar
546
Reaksiyon puanı
1,302
Puanları
93
Direk GhostBSD yerine FreeBSD kursak olmaz mı?
Ve Windows'un yanıma kurduğumda yani Dual Boot yaptığımda istediğim zaman BSD distrosunu ve Windows'u açabilir miyim?
 

basit

Müdavim
Cezalı
Katılım
24 Kasım 2020
Mesajlar
6,306
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
6,530
Puanları
113
Özgür yazılım gerçekten çok önemli bir şey ama, macOS güzel bir işletim sistemi değil mi?
 

Redlonmas

Spectator
Katılım
16 Mart 2020
Mesajlar
2,474
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
3,093
Puanları
113
Eline sağlık, güzel olmuş. Acaba Linux uygulamalarını BSD'de çalıştırmak için uygulamaları nasıl kuruyoruz? .tar.gz uzantılı Linux paketlerini kurabilir miyiz? Sistem gereksinimleri nelerdir?
Her paket maleseff dendiği gibi kurulmuyor. Linux'daki programlardan kastı birçok sistem uygulaması ve sadece open source software (açık kaynaklı yazılım) derlenip çalıştırılabiliryor.
 

Redlonmas

Spectator
Katılım
16 Mart 2020
Mesajlar
2,474
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
3,093
Puanları
113
Direk GhostBSD yerine FreeBSD kursak olmaz mı?
Ve Windows'un yanıma kurduğumda yani Dual Boot yaptığımda istediğim zaman BSD distrosunu ve Windows'u açabilir miyim?
Biraz araştırdım. GhostBSD kurulum sırasında rEFInd kurulumuna izin veriyor. Yani İlk önce windows kurup disk'ten 30 GB (en az) bölümlesen. Kurulum sırasında rEFInd kur desen. O şekilde GhostBSD ile Wİndows'u dual boot (çift önyükleme) şeklinde kurabilirsin.
 

proHami

Doçent
Katılım
19 Şubat 2021
Mesajlar
546
Reaksiyon puanı
1,302
Puanları
93
Biraz araştırdım. GhostBSD kurulum sırasında rEFInd kurulumuna izin veriyor. Yani İlk önce windows kurup disk'ten 30 GB (en az) bölümlesen. Kurulum sırasında rEFInd kur desen. O şekilde GhostBSD ile Wİndows'u dual boot (çift önyükleme) şeklinde kurabilirsin.
Bizim bilgisayar UEFİ değil ki Leagcy.
 

Redlonmas

Spectator
Katılım
16 Mart 2020
Mesajlar
2,474
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
3,093
Puanları
113
Peki sistem gereksinimleri?
GhostBSD için;

minimum sistem gereksinimleri​


  • 64 bit işlemci
  • 4 GB RAM
  • 15 GB boş sabit disk alanı
  • Ağ kartı
FreeBSD için;

Minimum Donanım Gereksinimleri​

FreeBSD'yi kurmak için donanım gereksinimleri mimariye göre değişir. Bir FreeBSD sürümü tarafından desteklenen donanım mimarileri ve cihazlar, listelenmiştir FreeBSD Sürüm Bilgileri sayfasında . FreeBSD indirme sayfası da farklı mimarileri için doğru görüntüyü seçmek için öneriler vardır.

FreeBSD kurulumu, en az 96 MB RAM ve 1,5 GB boş sabit disk alanı gerektirir. Ancak, bu kadar küçük miktarlarda bellek ve disk alanı gerçekten yalnızca gömülü cihazlar gibi özel uygulamalar için uygundur. Genel amaçlı masaüstü sistemleri daha fazla kaynağa ihtiyaç duyar. 2-4 GB RAM ve en az 8 GB sabit disk alanı iyi bir başlangıç noktasıdır.

Benim tavsiyem en az 3 GB ram olmalı. [amd64 için.]
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bizim bilgisayar UEFİ değil ki Leagcy.
O zaman biraz zor olabilir. Ama mbr bir şekilde kurulabilir. Windows'un yanına kurup diski yoracağına usb disk'e falan kurmak bence daha iyi olur.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Direk GhostBSD yerine FreeBSD kursak olmaz mı?
Ve Windows'un yanıma kurduğumda yani Dual Boot yaptığımda istediğim zaman BSD distrosunu ve Windows'u açabilir miyim?
Ayrıca sade FreeBSD kurulumunu anlatacağım başka bir konuda. İnternette videolar var. Oradanda lazım olursa bakabilirsin. :)
 

proHami

Doçent
Katılım
19 Şubat 2021
Mesajlar
546
Reaksiyon puanı
1,302
Puanları
93
GhostBSD için;

minimum sistem gereksinimleri​


  • 64 bit işlemci
  • 4 GB RAM
  • 15 GB boş sabit disk alanı
  • Ağ kartı
FreeBSD için;

Minimum Donanım Gereksinimleri​

FreeBSD'yi kurmak için donanım gereksinimleri mimariye göre değişir. Bir FreeBSD sürümü tarafından desteklenen donanım mimarileri ve cihazlar, listelenmiştir FreeBSD Sürüm Bilgileri sayfasında . FreeBSD indirme sayfası da farklı mimarileri için doğru görüntüyü seçmek için öneriler vardır.

FreeBSD kurulumu, en az 96 MB RAM ve 1,5 GB boş sabit disk alanı gerektirir. Ancak, bu kadar küçük miktarlarda bellek ve disk alanı gerçekten yalnızca gömülü cihazlar gibi özel uygulamalar için uygundur. Genel amaçlı masaüstü sistemleri daha fazla kaynağa ihtiyaç duyar. 2-4 GB RAM ve en az 8 GB sabit disk alanı iyi bir başlangıç noktasıdır.

Benim tavsiyem en az 3 GB ram olmalı. [amd64 için.]
Mesaj otomatik birleştirildi:


O zaman biraz zor olabilir. Ama mbr bir şekilde kurulabilir. Windows'un yanına kurup diski yoracağına usb disk'e falan kurmak bence daha iyi olur.
Mesaj otomatik birleştirildi:


Ayrıca sade FreeBSD kurulumunu anlatacağım başka bir konuda. İnternette videolar var. Oradanda lazım olursa bakabilirsin. :)
Teşekkürler.
 

Airbus

Müdavim
Katılım
20 Mart 2016
Mesajlar
1,332
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
1,004
Puanları
113
Özgür yazılım gerçekten çok önemli bir şey ama, macOS güzel bir işletim sistemi değil mi?
Çok güzel bir sistem zaten Macbook, iMac vb.ni daha güçlü donanımlı cihazlardan pahalı yapan da bu sistem. Yoksa kimse gidip daha iyi donanımlı bir bilgisayar almak varken Mac almaz.
 

basit

Müdavim
Cezalı
Katılım
24 Kasım 2020
Mesajlar
6,306
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
6,530
Puanları
113
Çok güzel bir sistem zaten Macbook, iMac vb.ni daha güçlü donanımlı cihazlardan pahalı yapan da bu sistem. Yoksa kimse gidip daha iyi donanımlı bir bilgisayar almak varken Mac almaz.
M1 güçlü işlemcidir ama. Oyle diyorlar.
 

Redlonmas

Spectator
Katılım
16 Mart 2020
Mesajlar
2,474
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
3,093
Puanları
113
Çok güzel bir sistem zaten Macbook, iMac vb.ni daha güçlü donanımlı cihazlardan pahalı yapan da bu sistem. Yoksa kimse gidip daha iyi donanımlı bir bilgisayar almak varken Mac almaz.
Kısmen dediğiniz doğru.
 

Airbus

Müdavim
Katılım
20 Mart 2016
Mesajlar
1,332
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
1,004
Puanları
113
M1 güçlü işlemcidir ama. Oyle diyorlar.
M1, kullandıkları intel işlemcilerle kıyaslayınca evet güçlü bir işlemci, zaten İntel kullandıkları modelleri kast etmiştim. M1'i Kullanmadığımdan net bir yorum yapmak istemiyorum tabi. Oyun performası vs. de de iyi sonuç verdiğini iddia ediyor Apple. Tabi bu performans artışına kesinlikle MacOS'un da büyük bir payı var. Hackintosh yapılan sistemler bile render vb.de windows'a göre daha hızlı sonuç verebiliyor bazen. Kıyaslama yapılmak istenirse belki aynı fiyata sahip güçlü donanımlı bir laptop ile windows kurulan bir M1 işlemcili Macbook kıyaslanabilir. Ardından MacOS üzerinden aynı Macbook ile aynı laptopu kıyaslarsak işletim sisteminden dolayı kaynaklanan performans farkı bulunabilir diye düşünüyorum. Biraz bakayım belki bununla alakalı çalışma yapmış birisi vardır.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Mac'in donanimlari kötü degil ki. Ama air modelleri kötü.
Zaten kötü olduğunu iddia etmedik. Fiyat bazında bakıldığında Mac'e verilen parayla daha güçlü donanımdaki bir laptop windows ile alınıp kullanılabilir. Aradaki fiyat farkı Apple'ın müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalarını finanse etmek ve MacOS'tan geliyor.
 

basit

Müdavim
Cezalı
Katılım
24 Kasım 2020
Mesajlar
6,306
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
6,530
Puanları
113
M1, kullandıkları intel işlemcilerle kıyaslayınca evet güçlü bir işlemci, zaten İntel kullandıkları modelleri kast etmiştim. M1'i Kullanmadığımdan net bir yorum yapmak istemiyorum tabi. Oyun performası vs. de de iyi sonuç verdiğini iddia ediyor Apple. Tabi bu performans artışına kesinlikle MacOS'un da büyük bir payı var. Hackintosh yapılan sistemler bile render vb.de windows'a göre daha hızlı sonuç verebiliyor bazen. Kıyaslama yapılmak istenirse belki aynı fiyata sahip güçlü donanımlı bir laptop ile windows kurulan bir M1 işlemcili Macbook kıyaslanabilir. Ardından MacOS üzerinden aynı Macbook ile aynı laptopu kıyaslarsak işletim sisteminden dolayı kaynaklanan performans farkı bulunabilir diye düşünüyorum. Biraz bakayım belki bununla alakalı çalışma yapmış birisi vardır.
Mesaj otomatik birleştirildi:


Zaten kötü olduğunu iddia etmedik. Fiyat bazında bakıldığında Mac'e verilen parayla daha güçlü donanımdaki bir laptop windows ile alınıp kullanılabilir.
Yalnız macbook m1 niye ucuz biliyon mu? İcinde harici GPu yok. Ama Intel olan da Radeon Pro 5500m var ve baya güçlü. Ama fiyatı da pahalı.
Yani M1 güçlü ama oyun performansi yok oyle. Radeon olan mac ise oyun performansi iyi.
 

Airbus

Müdavim
Katılım
20 Mart 2016
Mesajlar
1,332
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
1,004
Puanları
113
Yalnız macbook m1 niye ucuz biliyon mu? İcinde harici GPu yok. Ama Intel olan da Radeon Pro 5500m var ve baya güçlü. Ama fiyatı da pahalı.
Yani M1 güçlü ama oyun performansi yok oyle. Radeon olan mac ise oyun performansi iyi.
Zaten oyun oynamak için Mac almak mantıksız bir hareket. Mac genellikle çalışma koşullarında iyi olan bir bilgisayar. İntel modellerininse fiyatının fazla şişirildiğini düşünüyorum.
 

Redlonmas

Spectator
Katılım
16 Mart 2020
Mesajlar
2,474
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
3,093
Puanları
113
Yalnız macbook m1 niye ucuz biliyon mu? İcinde harici GPu yok. Ama Intel olan da Radeon Pro 5500m var ve baya güçlü. Ama fiyatı da pahalı.
Yani M1 güçlü ama oyun performansi yok oyle. Radeon olan mac ise oyun performansi iyi.
Apple M1 işlemcisi ile kendi rekorunu kırdı. Harici GPU'ya zaten gerek yok o sistemde.
Dahili grafik birimi şuanki birçok harici karttan daha iyi. Ayrıca konu zaten oyun değil. :)
 

basit

Müdavim
Cezalı
Katılım
24 Kasım 2020
Mesajlar
6,306
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
6,530
Puanları
113
Zaten oyun oynamak için Mac almak mantıksız bir hareket. Mac genellikle çalışma koşullarında iyi olan bir bilgisayar. İntel modellerininse fiyatının fazla şişirildiğini düşünüyorum.
Harici GPu'su varya ondan iste. Baya güçlü. Tasarımda falan Harika isler cikariyoe profesyoneller icin. Ama bence her seyde en iyi Windows işletim sistemi.
 

Redlonmas

Spectator
Katılım
16 Mart 2020
Mesajlar
2,474
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
3,093
Puanları
113
Harici GPu'su varya ondan iste. Baya güçlü. Tasarımda falan Harika isler cikariyoe profesyoneller icin. Ama bence her seyde en iyi Windows işletim sistemi.
D-dostum neye göre Windows daha iyi?
Biz burada Open Source konusu açmışız, FreeBSD demişiz. Sen gelip buraya Windows iyidir diyorsun.
Ayrıca benim şahsi fikrim Windows'a vereceğim paraya gider FreeBSD'nin gelişmesi için onlara bağışlarım.
 
Üst