Glikoz şurubu zararlı mı?

Bu konuyu okuyanlar

by efsane

Rektör
Cezalı
Emektar
Katılım
10 Aralık 2008
Mesajlar
14,680
Reaksiyon puanı
2,135
Puanları
113
Enzimatik hidrolizi yöntemi ile nişastadan üretilen şuruplara glikoz şurubu denir. İçeriğinde nişasta özü bulunan taneli yiyeceklerden öğütme sistemi uygulanılarak elde edilir. Bu taneli ürünleri şöyle sırlayabiliriz: • Patates • Mısır • Buğday • Arorat kökü • Manyok kökü Bu bitki ve bitki köklerinden elde edilmektedir. Bu ürünler tüm dünyada kullanılan nişasta özlü bitkilerdir. Glikoz şurubu da işte bu bitkilerden oluşur. İlave olarak da asit ve bir takım destekleyiciler ile karşım yapılarak oluşturulur. Glikoz şurubunun zararlı olmasının nedeni yukarda saydığımız nişastalı bitkilerin nişastası alınarak glikoz şurubuna çevriliyor daha sonra genetiği ile oynayıp fruktoza çevriliyor. Früktoz ise daha aza kalorili fakat daha tatlı olduğu için tüm dünyada kabul gördü. Oysa genetiği ile oynanmış her gıda zararlıdır. Belli bir işlemden geçip üzerinde oynanmış bu şurupların hemen her gıdayı koruyucu özelliğe sahip oldukları için birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde bu tarz şurupların kullanımı yasaktır. Glikoz şurupları başta obezite ve çeşitli hormon hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorunlarına neden olabilirler. Vücudun doğal yapısına uygun bir gıda olmadığı için kanser gibi, vücudun çalışma sistemine aykırı, vücutta anormal hücrelerin oluşmasına neden olabilmesi ile alakalı henüz tam saptanmasa da bu alanda ciddi araştırmalar söz konusudur. Hakkında bu kadar şaibe ve şüphe var olan glikoz şuruplarından en azından araştırmaların kesin sonuçları oluşana kadar uzak durmalıyız.

Glikoz şurubu zararlı mı?
 

ScienceNET

Asistan
Katılım
21 Eylül 2012
Mesajlar
454
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Açıklamada birçok yanlış mevcut...

Fruktoz şurubu glikoz şurubunun bilmem genetiği ile oynanarak elde edilmez. Olay genetiksel değil, tamamen kimyasal yöntemler kullanılır.

Fruktoz; normalde doğal bir meyve şekeridir. Örneğin; çay şekeri olarak bildiğimiz sakkarozu parçaladığımızda glikoz + fruktoz açığa çıkar. Fruktoz doğal bir şekerdir. Ancak Glikoz ve Fruktoz şurubu için doğal diyemiyorum. Bu ürünlerin elde edilmesi tamamen kimyasal yöntemler kullanılır. Eğer glikoz veya fruktoz şurubunun elde edildiği ürün genetik modifiye bir ürün ise ondan elde edilecek ürün de genetiği değiştirilmiş bir ürün olacaktır. Yani, her glikoz şurubu veya fruktoz şurubu genetiği değiştirilmiş organizma olarak tanımlanan ürün değildir.

Fruktoz ve glikoz şurubunun gıda sektöründe çok yaygın olarak kullanılması glikoz şurubundan elde edilen şekerimsi tat, normal şekerden birkaç kat daha fazla olması. Bu da, masrafları düşürerek, giderleri azaltır. Son zamanlarda NBŞ olarak bilinen Yüksek Fruktozlu Mısır Şurupları hakkında yapılmış çalışmalar, bu ürünün bazı kanser vakkalarının tetiklenmesine neden olduğu anlaşılmıştır. Ancak, bu konuda hala muğlak ve tam olarak bilimsel araştırmalarla kanıtlanamamıştır. Özellikle NBŞ'lerin pankreas kanserine neden olduğu da, Sağlık Bakanlığı tarafından onay almamıştır, kabul görmemiştir.

Glikoz ve fruktoz şurubunun kullanımı gıda sektöründe çok yaygındır. Nerdeyse yediğimiz, içtiğimiz her üründe rastlıyoruz bu ürünlere. Bu ürünlerin kullanımı Türkiye'de yasak değildir. Şekerleme üretimi yapılan bir işletmede bir süreliğine bulunmuşluğum oldu. Gerçkten tiksindirici bir ürün. Mümkün olduğunca uzak durmakta fayda olduğunu ancak maalesef çoğu zaman bunun pek mümkün olmadığını düşünüyorum. Bu tamamen yanlış beslenme ve alışkanlığımızda kaynaklanıyor.

Beni en çok ürküten şey, glikoz şurubunun kan şekerini ayarlayan hormonlardan insülin hormonunda önemli tahribatlara neden olması. Bu da diyabet dediğimiz şeker hastalığına neden olmaktadır. İnsülin hormonu, pankreas denilen organımızdan salgılanan bir hormondur. Kandaki glikoz oranı arttığı zaman, salgılanmaya başlar. Kan şekeri, normal değerleri düşmeye başladıktan sonra durma eşiğine gelir. Bu sistem; beyin - pankreas - karaciğer organları arasında geçen bir mekanizma. Hergeçen gün artan diyabet tip-2 nin baş sorumlusu olarak görmesem de, ancak çok önemli bir katkısı olduğuna inanıyorum... Bu yanlış beslenmenin sonucu olarak, dünyada diyabet hastalarını sayısı her geçen gün artmakta ve gelecek yıllarda, çok ciddi bir problem olacağı konusunda bütün bilimadamları hemfikir durumda.

Özellikle, ailesinde şeker hastası olanlar genetik yatkınlığı olacağından mümükün derecede bu tür ürünlerden uzak durması tavsiye edilir... :)
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Türkiyede glikoz şurubunun normal gösterilmesi gayet doğal. Türkiyede glikoz şurubu satan ülker firmasıdır dünyanın en büyük suni gdo lu şurup üreticisi olan CARGİL firması ile ortaktır
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
bu saçma yazıyı hangi kaynaktan almışsanız yanlış bilgilendirmekten başka bir şey değil bu yazıyı okuyup da yanlış fikre kapılanlar olacak kaldırılmasını talep ediyorum
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Fruktoz ve glikoz şurubunun gıda sektöründe çok yaygın olarak kullanılması glikoz şurubundan elde edilen şekerimsi tat, normal şekerden birkaç kat daha fazla olması.

değildir en tatlı glikoz şurubu ancak sakkaroz kadar ( sofra şekeri) kadar tatlıdır endüstride kullanmasının amacı maliyet düşürmek değil ürün standartlaşmasını sağlamaktır, maliyet yönünde suyun şekerle karıştırılıp eritilmesi şeker miktarının farklılık gösterebilmesi farklı oranda buharlaşması, su kalitesinin değişmesi ürün kalitesini etkiler bu yüzden endüstri firmaları standart kaliteyi korumak adına bu hazır şurupları kullanır, üründe kimyasal bir madde yoktur üretim aşamasında yanlızca asit kullanılır ki bu asit zaten gündelik olarak kullanılan asitlerdir ( strik asit gibi ) herhangi bir kimyasal karışmaz.
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Bu şurupların kullanımı yasak olmadığı oransal olarak avrupa ve dünya ortalamasının bir hayli üzerindedir. kişi başı yıllık 5,5 kg !!!
 
Üst