- Katılım
- 10 Aralık 2008
- Mesajlar
- 14,680
- Reaksiyon puanı
- 2,135
- Puanları
- 113
Enzimatik hidrolizi yöntemi ile nişastadan üretilen şuruplara glikoz şurubu denir. İçeriğinde nişasta özü bulunan taneli yiyeceklerden öğütme sistemi uygulanılarak elde edilir. Bu taneli ürünleri şöyle sırlayabiliriz: Patates Mısır Buğday Arorat kökü Manyok kökü Bu bitki ve bitki köklerinden elde edilmektedir. Bu ürünler tüm dünyada kullanılan nişasta özlü bitkilerdir. Glikoz şurubu da işte bu bitkilerden oluşur. İlave olarak da asit ve bir takım destekleyiciler ile karşım yapılarak oluşturulur. Glikoz şurubunun zararlı olmasının nedeni yukarda saydığımız nişastalı bitkilerin nişastası alınarak glikoz şurubuna çevriliyor daha sonra genetiği ile oynayıp fruktoza çevriliyor. Früktoz ise daha aza kalorili fakat daha tatlı olduğu için tüm dünyada kabul gördü. Oysa genetiği ile oynanmış her gıda zararlıdır. Belli bir işlemden geçip üzerinde oynanmış bu şurupların hemen her gıdayı koruyucu özelliğe sahip oldukları için birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde bu tarz şurupların kullanımı yasaktır. Glikoz şurupları başta obezite ve çeşitli hormon hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorunlarına neden olabilirler. Vücudun doğal yapısına uygun bir gıda olmadığı için kanser gibi, vücudun çalışma sistemine aykırı, vücutta anormal hücrelerin oluşmasına neden olabilmesi ile alakalı henüz tam saptanmasa da bu alanda ciddi araştırmalar söz konusudur. Hakkında bu kadar şaibe ve şüphe var olan glikoz şuruplarından en azından araştırmaların kesin sonuçları oluşana kadar uzak durmalıyız.
Glikoz şurubu zararlı mı?
Glikoz şurubu zararlı mı?