Gilaburunun faydaları saymakla bitmiyor

Bu konuyu okuyanlar

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
492
Puanları
83
Sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu bilinen Kayseri yöresine özgü gilaburu meyvesinin üretiminin daha profesyonelce yapılarak ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.
490297.jpg


İçeriğindeki asit ve mineraller dolayısıyla "gençlik iksiri" olarak ifade edilen gilaburu bitkisi Kayseri'nin Bünyan ilçesi ve çevresinde üretiliyor.


Ekimi yörede ilk kez 1. Dünya Savaşı sonrasında yapılan gilaburu, ilçe halkı tarafından amatörce üretiliyor. Üzüm salkımına benzeyen kırmızı renkte ve nohut tanesi büyüklüğünde meyvesi olan gilaburu salamura yapılarak suyu tüketiliyor.


Ekim ayı ortalarında hasadına başlanan gilaburu, son yıllardaki tanıtım faaliyetleri sonucu Türkiye'nin başka yerlerinden de talep görüyor.


-"Bünyan ile özdeşleşmiş meyve türü"


Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gilaburunun ülke çapında hak ettiği yere gelmesi için yoğun şekilde çalıştıklarını söyledi.


"Gilaburu" denince akla Bünyan'ın geldiğini vurgulayan Gülcüoğlu, "Bünyan zengin su kaynakları olan bir yerleşim yeri. Gilaburu da suyu oldukça seven meyve türü. Toprağımız da bunu yetişmesine uygun elemente sahip" değerlendirmesinde bulundu.


Gilaburu üreticilerinin kooperatif çatısı altında bir araya gelmek için yürüttükleri çalışmaları desteklediklerini belirten Gülcüoğlu, şöyle devam etti:


"Gilaburu, birçok hastalığa faydası artık bilimsel olarak da izah edilmiş ve tez konusu çalışması olmuş bitki. Bugüne kadar üzülerek söylüyorum ki profesyonel olarak tarımı yapılamamış, gereken rekoltelere ulaşılamamış. Son iki yıldır gilaburu ile ilgili değişik yerlerde yaptığımız çalışmalarda ürüne karşı bir talep doğduğunu da gördük. Böbrek taşları için oldukça yararlı bir bitki, aynı zamanda kanseri engelleyici özelliği de biliniyor. Kadın hastalıklarında kullanılan ve yine ağrı kesici özelliğiyle de bilinen meyve. Bunun ülke çapında tanıtımıyla birlikte profesyonel üretime geçilmesiyle ilçemize çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz."


Gülcüoğlu, bu yıl yaklaşık 25-30 ton civarında üretim olduğunu, profesyonel yaklaşım olduğu takdirde rekoltenin artacağını bildirdi.


İlçede gilaburu üretimi yapan Mustafa Akyol ise yılda 500-600 kilogram ürün aldığını, bidonlara koyarak salamura yaptığı bitkiyi kilosu 4 liradan Ankara ve İstanbul'un da aralarında bulunduğu kentlere gönderdiğini söyledi.


-Gilaburunun yararları


Gilaburu ile ilgili bilimsel çalışmalar yürüten Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aksoy da bitkinin birçok hastalığa iyi geldiğini belirtti.


Gilaburu suyunun, içeriğindeki asitler nedeniyle antikanserojen ve antioksidan özelliğe sahip bulunduğunu dile getiren Aksoy, bitkinin ayrıca C vitamini deposu olduğunu söyledi.


Aksoy, "Fareler üzerinde deneyler yaptık. Kolon ve meme kanserine iyi geldiği tespit edildi. Bu konuda çalışmalar sürüyor" dedi.


trthaber
 
D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Sevdigim bir meyve türü. Fiyati diger meyvelere göre biraz daha yüksek oluyor. Premium meyve desek yeridir :)
 

SmH51

Müdavim
Katılım
27 Ocak 2010
Mesajlar
1,259
Reaksiyon puanı
61
Puanları
48
Diyabet(Şeker Hastalığı) 'e iyi geldiğini biliyordum.
 

topalsolucan

Müdavim
Katılım
25 Mart 2010
Mesajlar
15,674
Reaksiyon puanı
555
Puanları
113
kayseriye özgü olduğu için ülke geneline yayılamamış. pastırma gibi. ulen cimri kayserililer :D
 

Oteki

Öğrenci
Katılım
13 Ekim 2015
Mesajlar
21
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
İsmini bir kez daha duymuştum ismi merak uyandırıcı faydaları da çok dikkatimi çekti, mutlaka tüketilmeli temin edilip.
 
Katılım
16 Aralık 2017
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
46
böbrek doktorudur diğer adı...şimdilerde kolon kanserine de iyi geldiği yönünde klinik çalışmalar yapılmakta.ama satın alırken kompedan esnaflara dikkat.işin erbabını bulup almak en doğrusu.
 

NESDelisi

Müdavim
Katılım
12 Temmuz 2011
Mesajlar
2,686
Reaksiyon puanı
1,294
Puanları
113
Yaş
29
Kayserililer cimridir, evet hocam. Çünkü bende Kayseriliyim. Sabah sabah güldürdünüz beni iyi mi?
 

mualla bayrak

Öğrenci
Katılım
16 Aralık 2017
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
39
ben çok araştırdım.özellikle nereden alacağımı.gilaburu dünyası diye kayseriden bir site buldum ve sipariş verdim.gelen meyvede,paketleme ve kargoda 10 numaraydı.
 
Üst