Bu konuyu okuyanlar

_X_

Müdavim
Katılım
22 Ağustos 2013
Mesajlar
3,017
Reaksiyon puanı
1,544
Puanları
113
IMG_1258.JPG





Baştan söylemek gerekli, bugün "Bilim ve Teknik" kıvamında bir yazıyla karşınızdayız.

Keyifli okumalar ...

Zaman, her zaman geçmişten geleceğe doğru mu ilerler? İnsan zihni buna hemen EVET diye cevap verir. Fakat bazı argümanlara göre, zamanın ilerleyişi aslında algıladığımızdan farklı şekilde gerçekleşiyor olabilir ve kuantum teorisi bize doğrusal olmayan bir zaman anlayışı ile bunu sağlayabilir.


IMG_1253.JPG



İnsan zihni, zamanın tek yönlü ve doğrusal olduğunu (zamanın oku), yani geçmiş-şimdi-gelecek hattını takip ettiğini düşünmeye şartlanmıştır. Ne var ki, George Ellis gibi bazı bilim insanları ve felsefeciler, geleceğin geçmişi etkileyebileceğini ve bunun “kuantum mekaniğinin ortaya çıkan bir özelliğinden kaynaklanabileceğini” ileri sürmekteler. Şöyle ki:


IMG_1254.JPG



Gündelik deneyimlerimize göre, olaylar sadece tek yönlü gerçekleşir ve bunlar geri döndürülemezdir. Örneğin, bir masadan bir bardağı düşürdüğünüzde bardak paramparça olur ve bütün kırık parçalar etrafa saçılır. Kırık parçaların hepsini tek tek yapıştırsanız bile bardak bir daha asla eskisi gibi olamaz. Parçaları birleştiren bağ tamamen kopmuş, onların bir arada kalmasını sağlayan yapı tamamen yok olmuştur.

Fiziğin temel yasaları, atomların birbirlerine çarptıktan sonra birbirlerinden sekerek uzaklaştıklarını tarif eder ve bunu yaparken aslında günlük deneyimlerimizi de destekler. Fakat hareket yasaları daha karmaşıktır. Örneğin, bilyelerle oynarken, birbirine çarpıp harekete geçen bilyeler sizden uzağa gidiyor gibi görünse de onların aslında tam olarak hangi yöne gittiğini söyleyemezsiniz.


IMG_1255.JPG



Atom seviyesinde durum, bilyelerin davranışına çok benzerdir. Ne kadar çok atom birbiriyle etkileşime geçerse ve çarpışırsa o kadar rastgelelilik ortaya çıkacaktır. Bu rastgelelilik hakkındaki ve rastgelelilik miktarının bir nicelikle ölçülmesi anlamına gelen "entropi" hakkındaki bazı argümanlar, “Zamanın yönünün ilerisi olduğunu gösteren hiçbir şey yoktur,” der. Örneğin, kahveniz ısısını onu saran havaya verir, yani atomların enerjileri eşitlenir, enerji yitimi denen olay gerçekleşir. Bu sırada atomların zamanda ileri mi gittiğine yoksa geri mi gittiğine karar veremezsiniz. Önce kahveniz ısıyı vermiş ve hava ısınmış olabilir ya da önce hava ısıyı almış ve kahveniz bu yüzden soğumuş olabilir.


IMG_1256.JPG



Tam da bu noktada, “kuantum mekaniğindeki tek yönlü bir süreç” devreye girer. Bu sürece kuantum uyumsuzlaşması, başka bir deyişle kuantum bileşenleri arasındaki uyumun kaybolması denir. Kuantum uyumsuzlaşması inanılmaz hızlı bir şekilde meydana gelir çünkü atomlar arasındaki etkileşimler, kuantum uyumsuzlaşmasını yaymakta son derece etkilidir. Bu uyumsuzlaşma, enerji yitiminden daha hızlıdır, gerçekleştiğinde daha az ısı yayar ve şimdiye kadar elde edilen bilgilere göre tek yönlü olarak gerçekleşir. Başka bir deyişle uyumsuzlaşma, zamanın okunun enerji yitiminden daha hızlı olduğunu, yani atomların enerjileri eşitlenmeden önce zamanda ileriye harekete geçtiklerini gösterir.


IMG_1258.JPG



Uyumsuzlaşmanın enerji yitiminden daha hızlı gerçekleştiği göz önünde bulundurulduğunda, zamanın ilerleyişinin beyinlerimizin algıladığından farklı olması ihtimal dahilindedir. Buna bağlı olarak, geçmiş ve gelecek tanımlarının yenilenmesi, hatta geçmişin değiştirilmesi ve geleceğin ön görülmesi bile mümkün olabilir. Fakat bu yöndeki argümanlar, yürütülen bazı deneylerle destekleniyor gibi görünse de kesin karara varmak için henüz erken çünkü bu argümanlar hala tartışmaya açık durumdalar.
 

_X_

Müdavim
Katılım
22 Ağustos 2013
Mesajlar
3,017
Reaksiyon puanı
1,544
Puanları
113
@F1kan ilgini çekebilicek bir konu paylaştım
 

mystiqueLeo

Öğrenci
Katılım
27 Ağustos 2017
Mesajlar
5
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
eğer bu doğruysa geçmişe babamı vurmaya gidiyorum ulan! gelmeyecektim bu rezil dünyaya :mad::mad::(
 

F1kan

Müdavim
Katılım
14 Ekim 2016
Mesajlar
3,771
Reaksiyon puanı
1,882
Puanları
113
Yaş
28
@F1kan ilgini çekebilicek bir konu paylaştım
Buna benzer bir yazıyı çok kısa süre önce okumuştum. Aslında ne var biliyor musun, neden biz ortadayız hep ?
Hemen örnek veriyim [ Geçmiş (==== Şimdiki zamanda yaşayan biz ====) Gelecek] yani burda aslında 3 konum var ama 1. konumu yaşadık, 2. konumu yaşıyoruz, 3. konum ise muamma fakat tahmin edilebilir.
Mesela 5 km lik bir çizginin sonunda veya başında 1 kişi olsun birinin elinde uzun menzili olan bir lazer olsa, elinde lazer olmayan birazdan lazerin üzerine geleceğini tahmin edebelir fakat o sırada lazerin bozulma ihtimalı veya X cisminin lazerin önünde bir engel teşkil etmesi geleceğe olan öngörünün farklı kombinasyonlar ile gerçekleşmesine neden olur ama içlerinden yinede bir tanesi doğru çıkabilir. Fakat bir tunelin içinde yapılsa bu ve içeri hiç bir X cismi girmese ve elinde lazer olan adamın 2. bir lazeride olsa peki o zaman ? Geleceğe olan öngörü daha yakın bir tahminle sonuca varılırdı.
Bu kuantum mekaniği konusu cidden çok lanet bişey ya. Elindeki işi bırakıyorsun bazen araştırıp düşünmeye başlıyorsun. Yanlış doğru nedir bilinmiyor. Bugünun yanlısı yarın doğru, bugunun dogrusu yarın yanlış. Ama çok fazla soru var hala. Ama sanırım zamanın anlamını çözebilmek için Dünyadaki zamandan değil evrenin zaman akışı mantığını çözmek gerekıyor. Çünkü biz Dev bir makinenin yalnızca küçük bir dişlisi gibiyiz. Peki bu Makinenin büyük dişlisi nerde ? Ve nasıl işliyor
 

mirinkirin

Doçent
Katılım
4 Temmuz 2016
Mesajlar
708
Reaksiyon puanı
358
Puanları
63
Zamanın ne olduğunu açıklamadan, zamanın yönünün ne olduğu hakkında yazılmış berbat bir yazı. Orijinal kaynağından okudum, hiçbir şey anlamadım.
 

F1kan

Müdavim
Katılım
14 Ekim 2016
Mesajlar
3,771
Reaksiyon puanı
1,882
Puanları
113
Yaş
28
Birde ellerine sağlık cidden böyle konular çok yararlı olur diğer üyelerimiz için. Farklı düşünmek her zaman iyidir
 

ConfickerBelasi

Müdavim
Katılım
8 Ekim 2011
Mesajlar
53,871
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
16,116
Puanları
113
kimi hitleri yok eder kimi ...
ama bence gene aynı olaylar olur değişmez bişey o dede ölürse başka dede gelir.
 

DarkCrescent

Öğrenci
Katılım
25 Temmuz 2016
Mesajlar
6
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
34
Geçmişi değiştirebilmek mümkünse paralel evrenlerde vardır demek oluyor. Çünkü değiştireceğin gerçekçeklik farklı bir boyut yaratacaktır. Yani o boyutta insanlar senin geçmişte yaptığın etkiye göre kompleten daha farklı şekillenecek. Paralel evrenler varsa geçmişe dönmekte geçmişi değiştirmekte var demektir bence.
 

HÜDHÜD

Müdavim
Katılım
5 Mayıs 2017
Mesajlar
10,093
Reaksiyon puanı
6,555
Puanları
113
Dini ilimlerden öğrendiğim kadarıyla geçmişi değiştirmek adına bir kıssa veya hadise ben rastladığımı hatırlamıyorum ama geleceği şekillendirmek adına Hızır A.S. efendimizin ayet-kıssaları ve hadisler mevcuttur. Yani bu demek oluyor ki geçmiş değiştirilemez ama gelecek önceden şekillendirilebilinir yani geleceği bilen biri daha geçmemiş bir zamanda geleceğin tohumlarını atabilir.

Kur'an'da tekrar edilen Hz. Musa ve Hz. Hızır hadisesi nedir? | Sorularla İslamiyet

Screenshot - 14_01.png

Screenshot - 14_01 002.png

Screenshot - 14_01 003.png

Screenshot - 14_01 004.png

Burada geçmişe dönüp işleri yoluna koymak yerine geleceği bilip yaşanılan zamanda düzenlemeler yapıldığını düşünmekteyim. Sırf bu yüzden geçmişe dönmek imkansızdır diyebilirim, eğer böyle bir şey olsa idi bu mutlaka ibreti alem için dini ilimlerde yazılırdı (ya da yazılmışsa bile ben bilmiyorum - duymadım, hatırlamıyorum?)...
 
Üst