Fenerbahçe’de Mali Genel Kurul Günü! Fenerbahçe'nin Borcu Açıklandı!

Bu konuyu okuyanlar

bilicimustafa12

Müdavim
Katılım
24 Mayıs 2017
Mesajlar
7,164
Reaksiyon puanı
626
Puanları
113
Yaş
25
Fenerbahçe'de Olağan Mali Genel Kurul gerçekleştiriliyor. Ali Koç, başkan seçildikten sonra ilk kez üyelerin karşısına çıkıyor. Fenerbahçe'nin Olağan Mali Genel Kurulu ise başladı. Ali Koç açılış konuşmasında eski başkan Aziz Yıldırım'ın, 2018 yılının son 4 ayındaki yönetiminin ibra edildiğini duyurdu. Ali Koç, Aziz Yıldırım'ın kendilerine mektup gönderdiğinin de altını çizdi. Genel Kurul'da Fenerbahçe'nin borcu da açıklandı.

Fenerbahçe’de Olağan Mali Genel Kurul saat 13:00’te başladı. Ali Koç, 2018 Olağan Mali Genel Kurul’un açılışında yaptığı konuşmada “Bugün çok konuşacağım. Bu ilki… 2018 yılında 2 farklı yönetim olduğu için 2 ayrı ibra yapmak istedik. Ancak bu konu, sanki eski yönetim ibra edilmeyecekmiş gibi algılandı. Sayın Başkan Aziz Yıldırım da böyle bir hisse kapılmış ve bize bir mektup göndermiş. Yaptığımız görüşmelerden sonra buna gerek olmadığına karar verdik. Geçen senenin ibrası bizim için yeterlidir” dedi. Ali Koç, genel kurulda ilerleyen saatlerde de konuşma yapacağını belirtti.
Fenerbahçe’nin Ülker Stadı’nda gerçekleştirilen 2018 yılı olağan mali genel kurul toplantısında üyelere mali konularla ilgili sunum yapıldı. Fenerbahçe Kulübünün 31 Aralık 2018 itibarıyla kısa vadeli yükümlülüklerinin 1 milyar 284 milyon 100 bin 806 lira, uzun vadeli yükümlülüklerinin ise 2 milyar 232 milyon 502 bin 779 lira olduğu belirtildi. Toplam borcun 2018 sonunda 3 milyar 516 milyon 603 bin 585 lira olduğu kaydedildi.
Kulübün 31 Aralık 2017 itibarıyla borcunun 2 milyar 821 milyon 354 bin 860 lira olduğu açıklanmıştı.
“BİR LİRALIK KUR ARTIŞI 300 MİLYON LİRALIK ZARARA NEDEN OLUYOR”
Fenerbahçe Başkan Yardımcısı ve muhasip üyesi Burhan Karaçam, dövizdeki artıştan olumsuz etkilendiklerini söyledi.
Borç ve faaliyetlerin döviz üzerinden yapıldığını aktaran Karaçam, şunları kaydetti:
“Faaliyetlerimizin büyük bir kısmı döviz cinsinden. Fenerbahçe’nin dövize karşı hassas bir yapısı var. Döviz varlıklarımız, döviz borçlarımızdan 300 milyon dolar daha az. Kurlarda artış olduğu zaman dövizli borçlarımızın çokluğu nedeniyle zarar ediyoruz. Her 1 liralık kur artışı bize o dönem içinde 300 milyon liralık zarara neden oluyor. Toplam borç ve yükümlülüklerimiz 3,5 milyar lira. Bu kadar kurun arttığı ortamda lira cinsinden borçların artması normal. Yıllardan beri birikmiş bir zarar var. Bu zarar 2017 yılı sonunda 1,461 milyar lira iken 2018 yılı sonunda 1,912 milyar liraya yükseldi.”
Karaçam, 2018’de bir önceki yıla göre 2 kat gelir elde ettiklerini vurgulayarak, “2017’de 763 milyon lira gelir üretmişiz. 2018’de 1,260 milyar gelir, 242 milyon lira da bağış gelirleri olmuş. İki katı gelir elde edilmesine rağmen zarar etmekten kurtulamamışız. Çünkü giderlerimiz 1,034 milyar liradan 1,4 milyar liraya yükselmiş. İki katı kadar gelir elde etmemize rağmen toplamda dönem zararı 598 milyon liradan, 570 milyon liraya inmiş” şeklinde görüş belirtti.
BAĞIMSIZ DENETÇİDEN UYARI
Bağımsız denetçi firma adına açıklamada bulunan Kaan Birdal, sarı-lacivertli kulübün sürekliliği açısından ciddi şüphe olduğunu kaydetti. Birdal, kulübün öz kaynaklarının negatifte olduğuna değinerek, “31 Aralık 2018 itibarıyla grubun net dönem zararının 569 milyon 899 bin 139 lira olduğuna, aynı tarih itibarıyla kısa vadeli yükümlülüklerinin dönem varlıklarını 831 milyon 404 bin 18 lira geçtiğine ve net öz kaynaklarının negatif 1 milyar 912 milyon 411 bin 791 lira olduğuna değinen tabloya dikkat çekeriz. Bu durum işletmenin sürekliliğinin devamına ilişkin ciddi bir şüphe oluşturabilecek önemli bir belirsizliğin varlığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.
fenerbahce-ic.jpg

SADECE ALİ KOÇ’UN DÖNEMİ OYLANACAK
Başkan Ali Koç’un görevde bulunduğu 5 Haziran-31 Aralık 2018 döneminin ibraya sunulacağı kongrede, kulübün 2019 yılı bütçesi oylanacak.
Bu arada, genel kurul gündeminde yer alan eski başkan Aziz Yıldırım’ın görevde bulunduğu 1 Ocak-4 Haziran 2018 dönemi için, mevcut yönetim kurulunun isteğiyle yapılan oylama sonrasında ibra oylamasına gerek olmadığı açıklandı.
Ali Koç, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“20 sene sonra yönetim değişti. Bu senenin mali genel kuruluna hazırlanırken 2018’in ibrası nasıl olacak diye konuyu ele alırken yaptığımız görüşmeler sonrasında geçen senenin son 4 ayının ibra edilmemesi konuşuldu. Biz acaba bu senenin tümünü mü yoksa bir bölümünü mü oylamamız gerekiyor diye Vefa Bey ile konuştuk. İkiye bölelim dedik. Eski yönetimin ibra edilmemesi ile ilgili bir polemik oldu ancak bu konu teknik bir konudur. Geçen sene yapılan ibranın yeterli olduğunu uygun gördük. Sayın başkanımız Aziz Yıldırım da aynı düşüncelere sahip olmuş. O da bize bu konu ile ilgili mektup yolladı. Dernekler kanununa göre 3 ay bir itiraz söz konusu. Dolayısıyla geçen senenin ibrası kabul görmüştür ve bugünkü gündemden çıkaracağız. A.Ş’de mevzuat ayrıdır derneklerde ayrıdır. Herhangi bir usulsüzlük, yanlışlık olmadığı taktirde teamül ibra üzerinedir. Neticede ibrayı etkileyecek bir şey söz konusu değildir.”
“FENERBAHÇEMİZİN MAHKEME KAPILARINDA OLMAMASI BİR GELENEKTİR”
Derneklerin yapısı ile ilgili bilgiler veren Ali Koç, “15 asil 7 yedek üye var. Yedek üyelerin bir kısmı çok faaldir, bir kısmı günlük kararlarda rol alır. Fenerbahçemizin mahkeme kapılarında olmaması bir gelenektir. Buradaki ana amaç 2018’in tümünü bir şekilde ibra edip zabıtlara geçirmekti. Avukatlarla da yaptığımız görüşmeler sonrasında geçen senenin ibrasını kabul ediyoruz. Burada önemi olan tekniğin yanı sıra gönüllerde olandır. İnşallah kulübümüz için faydalı bir toplantı olur” diye konuştu.
ali-koc-ic.jpg

Ali Koç, başkan seçildikten sonra ilk kez üyelerin karşısına çıkıyor.

Öte yandan Fenerbahçe Kulübü’nde mevcut tüzüğün bazı maddelerinin değişikliğine ilişkin olağanüstü genel kurul saat 10:00’da başladı. Ülker Stadı’nda gerçekleştirilen genel kurula sarı-lacivertli kulübün başkanı Ali Koç, yönetim kurulu üyeleri ile kongre üyeleri katıldı.

Tüzük tadiline ilişkin son seçimli genel kurula katılanların yüzde 10’u yani 2 bin 342 kişinin yeterliliği arandı. Yeterli çoğunluktan 1572 üyenin tüzük tadiline katılması üzerine çoğunluk sağlanamadığı gerekçesi ile iptal edildi.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada:

”Son rakamları alacağız ama 1500 civarıydı. Büyük ihtimalle gerçekleştiremeyeceğimiz tadilat olacak. Bizim açımızdan çalışmalarımızı engelleyecek bir durum değil. Mali açıdan daha belirleyici maddeler var. Günlük akışı etkilemeyecek maddeler var. Önemli olan camiamızın önem verdiği tüzüğün ciddi anlamda yapılanması gerekiyor. Çelişkili maddelerin düzeltilmesi gerekiyor. Günümüzün gerçeklerine uygun hale getirilmesi gerekiyor. Seçimin daha demokratik hale getirilmesi ve teknolojik gelişmelere ayak uydurması gibi konular var. Aidat ile ilgili konular var. Bize göre yönetim kurulunun süresi ve dönemin tekrar belirlenmesi gerekiyor. 3 dönem sonra belki kısıtlama olabilir. Tüzük öyle yapılsın ki önümüzdeki 25-30 sene değişikliğe gerek duyulmasın. Çok kapsamlı bir çalışma, madde madde oylanacak. En ince detayına kadar sorgulanmış eleştirilmiş düzeltilmiş , hiçbir takvimsel sıkıntıya gelemeden, 2014’teki değişiklik aceleye gelmişti. Kongre üyesi var, kongre üyesi var. Toplantıdan toplantıya gelen var, parasını ödeyip gelmeyenler var. Bu konular ile ilgili her kongre üyesinin görüşünü söyleyebileceği bir süreç işleteceğiz. Bunun için toplantılar düzenlenecek. Daha çok katılımcı olmak isteyen üyeler ilgili kurullarla çalışmalar yapabilecek. Bugünküler ise mali konulardı. Çok fazla tartışmaya açık olmayan konulardı. Katılan kongre üyelerine teşekkür ederim. Şu anki rakam 1572 kişiyiz. Sizleri yormamak adına öğleden sonraki toplantıya kadara bu toplantıyı tamamlıyoruz, gerçekleşemiyor. Yeni tarih gerekmiyor. Buradaki maddeleri size bahsettim ‘büyük tüzük tadil’ toplantısında ele alacağız.”

Her yapıda olduğu gibi Fenerbahçe´de de bir anayasa olduğunu dile getiren Fethi Pekin, “Bu tüzüğün de gelecekteki Fenerbahçe´ye uyması için çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Mevcut tüzük çerçevesinde yürütmeye başladığımızda mevcudun birbirini tekrar eden bir yapıda olduğunu gördük. Bunun yanında fiilen uygulamaya çalıştığımızla tüzüğümüz arasında farklılıklar olduğunu gördük. Ayrıca kulüp organlarının birbiri ile olan ilişkilerinin daha açık ve net bir şekilde tanımlanması ve kurulların daha aktif çalışmasını sağlamak için tedbirlerin alınması kulüp içindeki denetim mekanizmasının daha etkin ve bağımsız hale getirilmesi için çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu vesile ile tüzüğün mali konularına ilişkin konularını bugün yapılan olağanüstü genel kurulda değiştirmeyi istiyoruz. Olağan üste genel kurul ile genel kurula katılacak üyelerimizin onayına sunmak istiyoruz” dedi.

Kaynak: Skor
 
Üst