Fedora'da, RPM Fusion eşliğinde free & non-free repoları etkinleştirmek

Bu konuyu okuyanlar

Hopeツ︎

Go for the EYES BOO. Go for the EYES! ?
Katılım
9 Mart 2016
Mesajlar
2,397
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
2,271
Puanları
113
Yaş
26
70161
Merhaba değerli Linux kullanıcıları,

RHEL tabanlı dağıtımları incelediğimizde, Debian'ın aksine daha karmaşık bir evrende var olduğumuzu düşünüyoruz genellikle. Aslında bu noktada bir şeylerin ters gittiğini söyleyebiliriz. Evet, Fedora RPM yöneticisini kullanıyor olabilir. Hattâ bunu DNF ve YUM gibi ekstralar ile de taçlandırıyor olabilir... Bu noktada Fedora'nın, Debian dağıtımlarının geleneğine aykırı davrandığını da söyleyebiliriz. Debian ne yapıyordu? APT, APT-GET gibi paket yöneticilerini kullanıyordu tabii ki. Fedora aykırı davranıyor dedik ama ikisinin de Linux dağıtımları olduğunu unutmamak gerekiyor bu noktada. İkisi de GNU/Linux'a ait fakat yapıları farklı, yani farklı dağıtımlardan söz ediyoruz.

Konumuz repolar, depolar ve paketler ile alakalı olduğundan, naçizane örneklendirmeleri de takdir edersiniz ki aynı konular, yollar üzerinden vurgulamaya çalışıyorum. Yoksa RHEL tabanlı dağıtımların ve Debian tabanlı dağıtımların ayrımını yapmak o kadar da güç olmasa gerek. Bunu ise, makinenize bu dağıtımların kurulumlarını başarılı şekilde gerçekleştirerek ulaşacağınız ana ekranlardan anlayacaksınızdır. Bu da mı olmadı? bolca vakit geçirin, merak edin, kurcalayın çözeceksinizdir. Bazı endişelerinizi duyar gibiyim. "Tamam güzel ama ben Debian'a alışkınım nasıl olacak bu iş?" Olur yani... Bal gibi olur. Şöyle oluyor; Linux dünyasında az çok bir şeyleri benimsemiş biriyseniz, Uçbirim (Terminal) ekranı ile bir kez de olsun bir işlem gerçekleştirdiyseniz sorun kalmıyor otomatik olarak. Yani aynı galaksinin gezegenleri ile uğraşacaksınız farklı bir galaksi ile değil. Mesela gidip de Windows'da yapmayacaksınız ki bu işlemleri... Eğer öyle olsaydı tamam, farklı bir galaksi.

Şunu söyleyebilirim ki Fedora, Linux dünyası içerisinde favori dağıtımlarımdan biri. Kurulumundan sonra karşılaştığım GNOME 3'ü ve karşılaşmaya alıştığım sade arka planıyla bile yetiyor insana. Tabii şimdi Fedora gönüllüleri ben söylemeden bilecekler... İlk o bahsettiğim sade ekranı görürsünüz ve sonrasında masaüstünde dosya oluşturmaya çalışırsınız. Sonra baktınız ki yapamıyorsunuz, aradan biraz zaman geçer iş masaüstü ortamını değiştirmeye kadar gider ya da ortamı değiştirmek istemiyorsanız farklı bir çözüm bulursunuz. Korkmayın bulacaksınız.

Esas bahsetmek istediğim bölüme doğru gelelim. Bundan biraz zaman önce, NVIDIA kartımla Fedora üzerinde bazı gerginlikler yaşandı. İkisinden biri çıkıpta darp var diyebilirdi. Ama yok, sakin kalmayı başardım ne olursa olsun... Her zamanki gibi nouveau ya da gallium açık kaynak sürücülerin istediğim performansı göğüsleyemeyeceğinden emin olduğum vakit, NVIDIA'nın kapalı kaynaklı ekran sürücülerinden birini makineme tanıtmaya karar verdim. Debian'da mevcut olan "Sürücüler" sekmesi burada karşınıza çıkmıyor. Siz de farklı çözümler üretmek ve bulmak zorundasınız. Güncel sürücüyü official siteden indirip derlemeye çalışmak, acaba blacklist'e eklediğim parametreler yanlış mı? diyerek tekrar düzenleyip kaydetmek, daha eski bir sürücüyü indirip derlemeye çalışmak, belli bir sürüme ait sürücüyü patchleyip çözüm olmasını beklemek, yanlış komutlar sonucu kernelin kafayı yemesi onu düzeltmeye çalışmak... Yok, hiçbiri bana istediğimi vermedi. Şu ekran kartımı Fedora 29'da doğru düzgün çalıştırana kadar çektiğim çileyi en iyi bilecek kişi, sevgili moderatörlerimizden @rise. Kendisiyle problem başlangıcından itibaren iletişim halindeydik. Kendisi de trajikomik bir şekilde etiketi görüp buraya gelecek ve doğrulayacaktır... Unutmuyorum o akşamı, dedim ki bu işi çözeceğim az kaldı. Öyle de oldu.

Evet dostlar, çözümü RPM Fusion repoları ile bulduğumu iyi hatırlıyorum. Fedora 29'da uzun uğraşlar sonucu bir çözüme kavuşturamadığım sürücü problemimi sahipli bir .rpm uzantısı ile halletmiştim. Şimdi altın vuruşu yapalım ve bu repoları nasıl etkin hale getirebiliriz bakalım.

RPM Fusion'u web browser üzerinden etkinleştirmek


*Linke tıkladığınızda dosyanın .rpm uzantısı şeklinde indiğini göreceksinizdir. Download işlemi tamamlanan dosyaya tıkladığınızda yazılım merkezi ile karşılaşmanız gerekiyor. Burada basitçe RPM Fusion'u makineye dahil edebilirsiniz ve istediğiniz zaman makineden tekrar kaldırabilirsiniz.

RPM Fusion'u terminal üzerinden etkinleştirmek


*Spoiler'ı açtıktan sonra direkt copy paste yöntemi ile de uçbirime komutları düşebilirsiniz. Bir uyarı gelirse "y" basarsınız ve kurulumun aşamalarını onayladığınız belli olur. Gerisini Fedora'ya bırakın. AppStream, Multimedya vb. ekstraları işe dahil etmedik. Lazım olursa onları da başka bir konuda inceleriz. Umarım bu kadarı şimdilik kâfi olur...

Dostlarım, Linux'la kalın ve en önemlisi güzel kalmaya çalışın.

SDN/Forum adına hazırlanmıştır, alıntı değildir.
 

rise

Müdavim
Emektar
Katılım
12 Ocak 2009
Mesajlar
9,893
Reaksiyon puanı
3,247
Puanları
113
Ellerine sağlık kardeşim. Uğraşıp, zaman harcayıp sonucunu paylaştın, bu kadarı bile Fedora kullanmak için yeterli. Nvidia ve AMD kullanıcılarına yönelik bir rehber de gelir belki..
 

Hopeツ︎

Go for the EYES BOO. Go for the EYES! ?
Katılım
9 Mart 2016
Mesajlar
2,397
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
2,271
Puanları
113
Yaş
26
Ellerine sağlık kardeşim. Uğraşıp, zaman harcayıp sonucunu paylaştın, bu kadarı bile Fedora kullanmak için yeterli. Nvidia ve AMD kullanıcılarına yönelik bir rehber de gelir belki..
Kazasız belasız çıkabilirsek yarınlara, o rehberleri de arayı fazla açmadan paylaşırız. :)
 
Üst