En İyi SEO Ajansı Nasıl Anlaşılır?

Bu konuyu okuyanlar

StratejikSEO

Öğrenci
Katılım
21 Şubat 2017
Mesajlar
47
Reaksiyon puanı
7
Puanları
8
SEO Ajansı Ne Yapar?

SEO çalışmalarına ilgisi olan kişilere yönelik bu hafta başka bir yazı hazırladık. Yazımızın içeriği genel olarak SEO ajansları ile ilgili soruların cevaplarından meydana gelecek. Yazı boyunca ‘SEO ajansı ne iş yapar?’, ‘SEO ajansında kimler çalışır?’, ‘En iyi SEO ajansları nasıl bulunur?’, ‘İlk sıra garantili SEO olur mu?’, ‘SEO ajansları fiyatları neden değişiklik gösterir?’ ve ‘SEO çalışmaları ne kadar sürer?’ gibi sorularınızın yanıtlarını sunacağız.

Dijital pazarlama yöntemlerinin bir parçası olan SEO, diğer dijital pazarlama yöntemlerinden farklı olarak ödemeli bir reklam çalışması olmasından ziyade bir optimizasyon çalışmasıdır. SEO ajansları da bu doğrultuda kişi ya da kurumların web sitelerine yönelik destek veren kurumlardır. SEO ajansları bu kapsamda site içi SEO ve site dışı SEO olmak üzere onlarca kuralı olan optimizasyon süreçlerini yöneterek web sitenin hedef kitle gözünde daha görünür ve faydalı kılmasını sağlar.

seo-ajansi-ekibinde-kimler-olmalidir.jpg


SEO Ajansı Ekibinde Kimler Olmalıdır?

Daha önceki blog yazılarımızda belirttiğimiz gibi SEO ajanslarında yapılan çalışmalar çok yönlüdür. Dolayısıyla SEO ajanslarının ekipleri farklı alanlarda uzmanlaşmış kişilerden meydana gelmektedir. SEO ajanslarının ekipleri içerisinde içerik editörü, yazılımcı, grafik tasarımcı, dijital pazarlama uzmanı ve farklı sektörlerde başarıya ulaşmış SEO uzmanlarının yer alması gerekmektedir. Site içi ve site dışı SEO çalışmaları kapsamında atılan adımlar ajans çalışanları tarafından senkronize bir şekilde yürütülmektedir. Bu süreci baştan oluşturulan bir web sitesine ait düşünerek kurgulayacak olursak:

• Web sitesine ait tasarım ve yazılım aşamasında, ajans çalışanlarından UX sorumlusu, grafik tasarım uzmanı, SEO uzmanı ve doğal olarak yazılım uzmanı çalışmaları birlikte yürütmektedir. Burada yazılım ve tasarımın gerekliliklerini yerine getirirken, kullanıcı deneyimi ve site performansını arttıracak yönlendirmeler de diğer uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

• Web sitesinin oluşturulmasının ardından SEO uzmanı site içi SEO çalışmalarını yürütmeye başlar. Bir yandan da görsel optimizasyon, açılış hızı optimizasyonu, kullanıcı deneyimi ile ilgili yapılması gereken testler devam ettirilmelidir.

• SEO çalışmalarına ve teknik alana ait yazılımcı ve SEO uzmanının belirli bir temel çalışmayı tamamlaması ardından yürütülecek diğer dijital pazarlama çalışmalarıyla alakalı çalışmalar yapılmaktadır. Dijital pazarlama uzmanının yürüteceği kampanyaları kurgulanması ve site içi etkileşim, dönüşüm planlaması için süreci devam ettirilir. Dijital pazarlama tarafındaki bu süreç grafik tasarım, UX uzmanı, yazılım ve SEO uzmanlarıyla ortak yürütülmesi gereken bir alandır.

Neden SEO Ajansı İle Çalışılmalıdır?

Markanızın web sitesi için SEO çalışması yapmayı planlıyorsanız, aklınıza gelen sorulardan bir tanesi muhtemelen ‘Neden SEO ajansları ile çalışmalıyım?’ sorusudur. SEO çalışmaları site içi ve site dışı SEO olmak üzere çok geniş kapsamlıdır. Dolayısıyla SEO ajanslarında farklı alanlarda uzmanlaşmış kişiler birlikte çalışmaktadır. Her ne kadar belli bir uzmanlık seviyesi elde edildikten sonra bireysel olarak SEO çalışmaları yapmak mümkün olsa da, farklı alanlardan gelen çalışanlardan oluşan SEO ajansları ile çalışmak verim açısından daha faydalı olacaktır. Yani iyi bir SEO ajansı ile birlikte çalışmak daha kısa sürede daha verimli sonuçlar elde etmenize yardımcı olur. Nitekim birçok kuruluş kadrolarında SEO uzmanları barındırsa da verimlerini daha hızlı arttırmak adına dışarıdan, yani SEO ajanslarından da destek almaktadır. Öte yandan freelance olarak hizmet veren SEO uzmanları yerine bir SEO ajansı ile çalışmanız daha faydalı olur. Birey ile yapılacak çalışmalarda SEO’yu bilmediğinizden ya da az bildiğinizden dolayı yapılan işin takibini yapmak epey zor olabilir. Bundan dolayı freelance olarak çalışan bir kişiden aldığınız hizmetin kalitesini ölçemeyebilirsiniz ve bu kişi SEO uzmanlığı için gerekli yetkinliklere sahip olmayabilir. Diğer yandan bu kişiye istediğiniz her zaman ulaşamayabilirsiniz ve beklemediğiniz bir anda iş durabilir. Bu gibi beklenmeyen aksilikler de zaman ve verim açısından size olumsuz yansıyabilir.

Tüm bu sebeplerden dolayı SEO açısından hem daha kaliteli işler ortaya koyabilmek hem de zaman verimi için SEO ajansı ile çalışılmalıdır.

en-iyi-seo-ajansi-nasil-anlasilir.jpg


En İyi SEO Ajansı Nasıl Anlaşılır?

Bir SEO ajansı ile çalışmaya karar vermenizin ardından muhtemelen ‘En iyi SEO ajansı nasıl seçilir?’ sorusu aklınıza gelir. Sektörde SEO hizmeti veren birçok ajans bulunmaktadır. Sunduğu paketler ve fiyatlar ajanstan ajansa farklılık göstermektedir (Bunun sebebine daha sonra değineceğiz). Bu noktada fiyat-fayda dengesi açısından size en uygun olan ajansı seçmelisiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken kriterlere bu başlık alt başlık altında değineceğiz. En iyi SEO ajansları arasında yer alan ajansların sahip olması gereken başlıca özellikler şu şekilde olmalıdır:

• Hizmet sunduğu markalar için genellenen site içi SEO ve site dışı SEO çalışmalarının üzerinde bir optimizasyon hizmeti vermelidir.

• İçerik pazarlamasını göz önünde bulundurarak stratejiler geliştirip kullanıcı deneyimini iyileştirebilmelidir.

• SEO uyumlu makaleler adı altında marka itibarını zedeleyecek, kurumsallıktan uzaklaştıracak içerikler oluşturmamalı, içerikleri hedef kitle ve marka kültürüne uygun şekilde hazırlamalıdır.

• Google yönergelerine hakimiyeti sayesinde tamamen organik çalışmalar gerçekleştirmeli, markalaşmanız ya da markanızı güçlendirmeniz adına danışmanlık verebilecek kapasitede olmalıdır.

• ‘Ne kadar backlink, o kadar trafik’ gibi klişelerden uzak durup, sitenizin optimizasyonu için neyin gerçekten iyi, neyin kötü olduğunu bilerek hareket etmelidir.

• Birlikte ne kadar sürede neler başarabileceğinizi öngörebilmeli ve bununla ilgili somut bilgiler sunabilmelidir.

• Çalışmalarını şeffaf olarak yürütüp, yapılan çalışmalar ile ilgili ayrıntılı raporlar sunabilmelidir.

• Sunduğu raporlar doğrultusunda site optimizasyonu için veriler ışığında ne gibi bir yol izlenmesi gerektiği konusunda marka yöneticilerini ikna edebilmelidir.

• Referans markalar önemlidir. Daha önce çalışılmış ya da halihazırda hala çalışılmaya devam edilen markaların web sitelerinde ne kadar sürede ne gibi iyileştirilmeler yapıldığı söz konusu SEO ajansının size vereceği hizmet hakkında öngörü oluşturmanızı sağlar. Öte yandan referans markaların farklı sektörlerden olması SEO ajansının birbirinden farklı sektörlere yönelik stratejiler oluşturabileceğinin göstergesidir.

• Hizmet verdiği firmalar ile çalıştığı süre o SEO ajansı ile ilgili bir izlenim verebilir. Genel olarak müşterileriyle 1 yıldan fazla çalışması, müşteriyi tatmin eden verimli sonuçlar ortaya koyabildiği izlenimini verebilir. SEO ajansı seçiminde, ajanların hizmet verdiği markalara ait çalışma süreci ve devamlılığı, hizmet kalitesinin ve müşteri memnuniyetinin en önemli göstergeleri arasında yer almaktadır.

• SEO dışında yürüttüğü diğer hizmetleri öngörerek, pazarlama bütçenizi doğru yönetebilme kabiliyetinizi ölçebilir ve hatta farklı yürütülen dijital pazarlama çalışmalarından, SEO çalışmalarına ek faydalar sağlanabilmesi için gerekli yönlendirmeler yapabilir.

SEO ajansı seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise sözleşme şartları, sağlayacağı hizmet içeriğiyle beraber sunduğu garantilerdir. Bu garantiler arasında en çok sorgulanması gereken ise “Birinci Sıra Garantili SEO” ironisidir.

Birinci Sıra Garantili SEO Olur mu?

birinci-sira-garantili-seo.jpg


Birinci sıra garantili SEO hizmeti verilmesi mümkündür. Ancak farklı faktörler tarafından etkilenen uzun bir süreç gerektirir. Bu durum ile ilgili karmaşık yapıyı sizler için daha net hale getirmeye çalışacağız.

Diyelim ki çanta ürünlerinin satıldığı başlangıç seviyesinde bir e-ticaret siteniz var ve arama motorlarında daha görünür olmak adına SEO hizmeti almak istiyorsunuz. Anahtar kelime olarak ‘Çanta’ yazıldığında üst sıralara tırmanmak istiyorsunuz. Bu dışarıdan göründüğü kadar kolay bir hedef değildir. ‘Çanta’ kelimesi çok geniş bir kelimedir ve arama motorları açısından düşündüğümüzde büyük bir pastadır. Dolayısıyla henüz başlangıç seviyesinde olan e-ticaret siteniz için bu anahtar kelimeye oynamak zorlu bir süreç gerektirebilir. Ancak yine de bu anahtar kelimede birinci sıraya çıkmak imkansız değildir. Buradaki önemli nokta manipülasyon yapıp ilk sıraya çıkmamaktır. Nitekim manipülasyon yapıp ilk sıraya çıkılması halinde bu arama motorları tarafından tespit edilir ve birinci sırada kalma durumunuz düşündüğünüzden çok daha kısa sürer.

Öte yandan henüz başlangıç seviyesinde olan bir e-ticaret sitesi için ‘Çanta’ kelimesinin küçük ve orta ölçekli long-tail anahtar kelime türevleri üzerine de çalışmak mantıklıdır. Ancak daha önce belirttiğimiz gibi bu uzun ve sabır gerektiren bir süreçtir. Öte yandan spesifik bir anahtar kelimede yükselmenin hızını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Başlıca faktörler şu şekildedir:

• Hizmet verilen sitenin halihazırdaki durumu ve otoritesi,

• Hizmet verilen sitenin yer aldığı sektördeki rakiplerin durumu ve rekabet koşulları,

• Marka ile SEO ajansının birlikte çalışmayı planladığı süre,

• Marka ile SEO ajansının yapacağı iş birliğinin kapsamı olarak sıralanabilir.

Sonuç olarak birinci sıra garantili SEO çalışması tabi ki mümkündür. Ancak bunun bir süreci olamaz. Birinci sıra için ya da ilk sırada çıkacak anahtar kelime adedi için süreç, sayı vermek imkansızdır. Bu yüzden bu tutumla sunum yapan kişi ve kurumlara karşı ön yargı oluşturmakta haklısınız. Bununla beraber bazı sektör ve anahtar kelimeler için birinci sıraya çıkabilmek sadece optimizasyon çalışmasıyla yeterli değildir. Çok güçlü rakipleri geçebilmek için online ve offline reklam çalışmalarına, marka bilinirliğine, ürün yelpazesinde genişliğe vb. birçok kritere daha ihtiyacınız olacaktır. Bunları bilerek size vaad edilen garantileri ve sözleşme şartlarını değerlendirmeniz daha sağlıklı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

SEO ajansı seçiminde ki en önemli noktalardan bir tanesi de başarı için sunulan çalışma sürecidir. Şimdi de genel olarak bir SEO çalışması ne kadar sürer sorusunu yanıtlayalım.

SEO Çalışması Ne Kadar Sürer?

SEO çalışmaları SEM (Search Engine Marketing) çalışmalarına kıyasla daha uzun sürmektedir. SEM çalışmaları kısa vadede etkili sonuçlar verirken, SEO çalışmaları görece uzun vadede kalıcı sonuçlar verir. Yani genel anlamda SEO çalışmalarında sabır, programlı ve disiplinli çalışmak önemlidir. Öte yandan SEO çalışmalarının süresi kendi içerisinde farklılıklar gösterir. Bu süre genel olarak hem site sahibinin isteklerine, hem sitenin yapısına hem de sitenin yer aldığı sektöre bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Anahtar kelime özelinde düşünürsek, her anahtar kelimenin belirli bir arama hacmi ve rekabet zorluğu olduğunu hatırlatmalıyız. Bu arama hacmi ve rekabet zorluğuna, web sitesinin mevcut durumuna ve rakiplerine göre bu süreler farklılaşmaktadır. SEO çalışmaları kapsamında yaptığımız çalışmalarda 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde onlarca kelimede ilk sıraya çıkarmayı başardığımız firmalar da bulunmakta, 1 yıl süren çalışmalar sonrasında güçlü anahtar kelimelerde yavaş yavaş aramalarda ilk sayfada çıkanlar da bulunmaktadır. Bu konuda genel bir ortalama vermek gerekirse;

• SEO çalışmaları en düşük rekabet hacmine sahip sektörlere yönelik için bile minimum 2-4 ay civarında çalışma devam etmelidir.

• Rekabet hacmi orta seviyede olan sektörlere yönelik yapılan SEO çalışmalarında minimum 6-9 ay civarı bir çalışma yapılmalıdır.

• Rekabet seviyesi yüksek olan sektörlere yönelik yapılan SEO çalışmalarında ise en az 9-15 ay civarında bir çalışma yapılmalıdır.

SEO Ajanslarının SEO Fiyatları Neden Bu Kadar Farklı ?

Bildiğiniz üzere SEO çalışmaları dijital pazarlama aşamalarından sadece bir tanesidir. Diğer dijital pazarlama araçlarına göre genel olarak maliyeti daha az ve sürdürülebilirliği daha fazladır. Kalıcılığı daha yüksektir. Çünkü dijital platformlarda reklam için bütçe ayırmadığınız dönemlerde bile yapılmış olan SEO çalışmalarından dolayı hizmetleriniz ya da ürünleriniz aramalarda üst sıralarda çıkmaya devam eder. Öte yandan SEO çalışmaları çalışılan SEO ajansına, taleplere, oluşturulan pakete gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bundan dolayı yazımızın bu bölümünde ‘SEO fiyatları neye göre belirlenir?’ sorunuza yanıt arayacağız.

• Yazımızın ‘En iyi SEO ajansı nasıl seçiilir?’ bölümünde belirttiğimiz ajans yetkinlikleri fiyatı en çok etkileyen faktördür.

• Markanızın gücü, marka bilinirliği ve web sitenizin mevcut durumu fiyatı etkiler. Büyük ölçekli bir markaya verilecek hizmetin boyutu ile küçük ölçekli bir markaya verilecek hizmetin boyutu farklılık gösterir.

• Çalışmayı planladığınız SEO ajansının sektördeki algısı yani bir bakıma kendi marka gücü talep edeceği hizmet bedelini etkiler. Bu aynı zamanda sunulan SEO ajansının yetkinlikleriyle paralel bir sebeptir.

• Üzerine çalışılmak istenen anahtar kelimelerin aylık aranma hacmi SEO fiyatlarını belirleme konusunda belirleyici faktörlerdendir. Nitekim ‘Kıyafet’ kelimesi ile ‘En iyi motosiklet aksesuar markası’ kelimelerinin aylık aranma hacimleri farklıdır. Bundan dolayı kıyafet kelimesinde üst sıralara tırmanabilmek adına daha çok ve uzun süreli çaba gösterilmelidir. Bu da SEO fiyatını etkiler.

• Üzerine çalışılması planlanan sitenin durumu ve otoritesi SEO fiyatlarınının bir başka belirleyenidir. Nitekim sektöründe orta seviye otoriteye sahip bir site ile düşük seviye otoriteye sahip site üzerine yapılacak çalışmalar birbirinden farklı olur.

• Yapılacak SEO çalışmaları ile müşterinin ne gibi hedefleri olduğu sorusu da SEO ücretlerini etkiler. Nitekim hedefler doğrultusunda yapılacak SEO çalışmalarının kapsamı değişiklik gösterir.

Forum ortamlarında genellikle bireysel olarak ve çoğunlukla backlink odaklı hizmet verenleri göz önünde bulundurduğumuzda aylık 100 TL ile 500 TL arasında bir SEO fiyatı ön plana çıkmaktadır. Ancak bu şekilde optimizasyon süreci olmaksızın direkt tanıtım odaklı bir paketin satın alınması, alınan paketlerde ki etkileşimlerin düşüklüğü başlangıçta olası maliyetten kaçınmak isterken, uzun vade de sitenize zarar verebilir. Bu şekilde sunulan hizmetler gerçek bir SEO çalışmasını içermemekle beraber her web sitesine uygulanabilecek bir konseptte sunulmamaktadır.

Backlink odaklı çalışmaları bir kenara bırakıp tam anlamıyla SEO hizmeti sunan ajansları değerlendirdiğimizde ise aylık 750 TL ile 10.000 TL arasında değişen SEO fiyatları karşımıza çıkmaktadır. Bu ücretlendirme arasında ki uçurum yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı oluşmaktadır.

Tüm bu bilgiler ışığında hizmet alınacak SEO ajanslarına öncelikle markanızı ve hedeflerinizi iyice anlatmalı ve yapılacak analizler, hizmet içeriklerine göre bir kıyaslama gerçekleştirmelisiniz. Bu noktada fiyattan ziyade sunulacak hizmet içeriği ve markayı yönetebilme yetisi ön plana çıkmalıdır.

Son olarak akıllarda oluşacak diğer soru ise SEO çalışması için kesinlikle bir SEO ajansıyla mı çalışmalıyım? Kendim SEO yapamaz mıyım? Şimdi de bu sorunun cevabına bakalım.

Kendim SEO Yapabilir miyim?

SEO ajansı seçmek yerine ‘Kendi kendime SEO yapabilir miyim?’ gibi sorular da gelmektedir. Bunu kısa vadede düşünüyorsanız cevabı hayır olur. Uzun vadede düşünüyor ve yalnızca işinizi kendi sitenizin SEO çalışmalarıyla sınırlandırabilecekseniz yapabilirsiniz. Bunun dışında kendi web siteniz üzerine SEO çalışmaları yapmadan evvel başka siteler üzerine SEO hakkında geçmiş deneyimlerinizin olmasında fayda vardır. Nitekim o tecrübeler doğrultusunda kendi sitenize yönelik daha doğru stratejiler geliştirebilir ve daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Öte yandan kendi siteniz üzerine çalışmaya başlamadan önce, gerekli deneyimlerin dışında en iyi SEO ajansı olarak nitelendirilen ajansların bünyesinde yer alan uzmanların yetkinliklerine sahip olmak adına her daim kendinizi geliştirme amacı gütmelisiniz.

Sonuç olarak ise siteniz için SEO çalışmalarını yukarıda bahsettiğimiz konuları göz önünde bulundurarak yapabilirsiniz. Ancak bu çok uzun ve karmaşık bir süreç olacaktır. Bu noktada SEO hakkında başlangıç seviyesinde bilgi sahibi olanlar için SEO’nun dışarıdan göründüğünden daha karmaşık ve dinamik yapıya sahip olduğunu hatırlatmalıyız. Site içi ve site dışı SEO çalışmalarında 200’den fazla kriter bulunmaktadır. Bugün SEO hakkında bilinmesi gerekenler yarın yanlış veya eksik olabilir. Bunun temel sebebi ise arama motorlarının algoritmalarını düzenli olarak güncellemeleridir. Tüm bunların takibini yapmak işin profesyonelleri olmayanlar için zor olmakla birlikte imkansız değildir.

Kaynak: StratejikSEO
 
Katılım
6 Aralık 2018
Mesajlar
513
Reaksiyon puanı
142
Puanları
43
Bence googleye "seo" yazınca çıkan sonuçlarda ilk sırada kim varsa, en iyi yer orasıdır. "zeo" ilk sırada.
 

eyupoglumedya

Öğrenci
Cezalı
Katılım
12 Aralık 2015
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
36
Bence googleye "seo" yazınca çıkan sonuçlarda ilk sırada kim varsa, en iyi yer orasıdır. "zeo" ilk sırada.
Fazlasıyla yanlış bir fikir. En iyi seo ajansı müşterisine en iyi hizmet verendir. Bakın şöyle örnek vereyim, ben bir firmada çalışıyordum sonra anlaşmamız bitti orada çalışan biri yüzünden ara bozuculuk diyelim. Sonra bunlar farklı bir seo uzmanı aldılar ve 3 ay bununla çalıştılar. Firmanın ilk 3 e soktuğumuz kelimelerini geriye attırmış çoğu 2.sayfaya gitmiş. Neden mi? Çünkü 3 ayda sadece bir tane haber sitesinden tanıtım almış. Peki bu adamı niye işe aldılar. Çünkü adam izmir seo kelimesinde ilk 3 teydi. Yani ilk 3 te olmak başarılı iş yapacağı anlamına gelmez.
 

Rampage1

Öğrenci
Katılım
8 Temmuz 2019
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
38
İlk sayfaya çıkardığı referanslarından anlarsın gerisi ıvır zıvırdır :)
 
Üst