Dünyanın en sağlıklı diyetleri!

Bu konuyu okuyanlar

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
529
Puanları
0
Yetersiz ve dengesiz beslenme ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Kalp hastalığı, bazı kanser türleri ve şeker gibi birçok hastalık riskinin azaltılmasında, beslenmenin önemi inkar edilemez.

diyet.jpg


Sağlıklı yaşam ve beslenme yazarı Amerikalı Harley Pasternak, son kitabında farklı ülkelerin sağlıklı yemeklerini anlatıyor.

Sağlıklı yaşam ve beslenme yazarı Amerikalı Harley Pasternak, en düşük obezite oranları ile en uzun yaşam süresine göre seçtiği ülkelerde, insanların sağlıklı kalmayı nasıl başardıklarını araştırdı ve onların beslenme alışkanlıklarını yeni kitabında yazdı:

Japonya/Obezite oranı: Yüzde 1,5; Ortalama ömür: 82 yıl
Japon mutfağı lahana, brokoli, Çin lahanası ve karalâhana gibi turpgillere özgü sebzelere odaklanıyor. Japon diyetindeki proteinin temel kaynağı olan balık ve soya kalp dostudur. Japonlar yüzde 80 oranında doyunca yemeyi kesiyor.

Singapur/Obezite oranı: Yüzde 1,8; Ortalama ömür: 82 yıl
Gün boyunca beyaz pirinç yiyen Singapurlular, en sağlıklı diyetlerden birini uyguluyor. Karbonhidrat hammaddesi genellikle sebze ve balık porsiyonlarından geliyor. Eti idareli tüketiyorlar. Tatlıları tropikal meyve ya da az yağlı mango puding.

Çin/Obezite oranı: Yüzde 1,8; Ortalama ömür: 73 yıl
Yemeklerin üçte ikisi sebze, meyve, tam tahıllar ve fasulyeden oluşuyor. Bunlar arasında ise Çin lahanası gibi yapraklı yeşillikler; soya, sarımsak, zencefil ve daikon turpu gibi kök sebzeler var. Yemekleri daha çok kızgın yağda çabucak kavurarak, buharda ya da kaynatarak pişiriyorlar.

İşveç/Obezite oranı: Yüzde 1,8; Ortalama ömür: 81 yıl
Süt ürünleri, koyu renk ekmekler, çilekler ve balık bakımından zengin. Çavdar ekmeği lifle doluyken, çilekler ise antioksidan özelliğe sahip. Somon ve ringa balığı da kalp dostu. İsveçliler, kalorilerinin çoğunu yıl boyunca karda kayak ve diğer kış sporlarını yaparak yakarlar.

Fransa/Obezite oranı: Yüzde 6,7; Ortalama ömür: 81 yıl
Fransızlar düzenli olarak peynir ve çikolata gibi bol yağlı gıdalar tüketiyor. Ana yemek et olunca, sebzeler başrol oynuyor. Tereyağı kullanmaktan korkarken yemeklerini fırında, kızartarak, kavurarak yapıyor ve az yağlı yemek pişirme yöntemlerini kullanıyorlar.

İtalya / Obezite oranı: Yüzde 13; Ortalama ömür: 80 yıl
Geleneksel İtalyan mutfağında fasulyeler ve sebzeler bol bulunuyor. Hamur işi çok seviliyor, ancak sınırlı miktarlarda yeniliyor. İtalyanlar, yemeklerini zeytinyağı ile buharda, ızgarada, kaynatarak ve kaynar suya atarak hazırlıyorlar.

Güney Kore / Obezite oranı: Yüzde 10; Ortalama ömür: 79 yıl
Güney Koreliler, tofuya, erişteye, balığa ve kimçiye (lahanadan yapılan Kore'ye özgü turşu) önem veren az yağlı beslenmeden hoşlanıyorlar. Barbeküde biftek en sevilen ana yemek olmasına rağmen, Güney Koreliler, yılda sadece 7,2 kilogram biftek tüketiyorlar. Amerika'da bu oran ortalama 30 kilogram.

İsrail / Obezite oranı: Yüzde 24; Ortalama ömür: 81 yıl
İsrail mutfağı, kuru baklagiller, patlıcan ve zeytinyağını da kapsayan sağlıklı gıdalardan oluşuyor. Ayrıca, baharat, şifalı bitki ve çekirdekler; anti-inflamatuar özelliğe sahip olan zerdeçal, baharatlı yemeklerde sık kullanılıyor. Tabouli (maydanoz salatası) olarak bilinen salatada nane de kullanılıyor. Humus yapımında etkin olan tahin, kalsiyum, çinko ve folik asit bakımından zengin olan susam çekirdeğinden yapılıyor.

Yunanistan / Obezite oranı: Yüzde 25 Ortalama ömür: 80 yıl
Yunanlılar göründükleri gibi zayıf değil, yüzde 60'ından fazlası aşırı kilolu. Bu mutfakta doymamış yağlar, tam tahıllar, kuru baklagiller, sebzeler ve balığa ağırlık veriliyor. Et az tüketiliyor. En yaygın besinler omega-3 bakımından zengin olan sardalye, leblebi, arpa ile patlıcan ve biber gibi sebzelerdir.

ZAMAN
 
Üst