"Dünya Şiir Günü"nde Yahya Kemal Beyatlı anılacak

Bu konuyu okuyanlar

too_late

Profesör
Katılım
2 Mart 2007
Mesajlar
2,494
Reaksiyon puanı
4
Puanları
38
"Dünya Şiir Günü"nde Yahya Kemal Anılacak


Bilkent Üniversitesi, "21 Mart Dünya Şiir Günü"nde Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önemli temsilcilerinden Yahya Kemal Beyatlı'yı anacak.
Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Merkezi, her yıl 21 Mart'ta düzenlediği "Dünya Şiir Günü" etkinliğini bu yıl, Yahya Kemal Beyatlı'nın ölümünün 50. yıl dönümü nedeniyle, büyük şaire ayırdı.




Bilkent Üniversitesi, "21 Mart Dünya Şiir Günü"nde Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önemli temsilcilerinden Yahya Kemal Beyatlı'yı anacak.

Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Merkezi, her yıl 21 Mart'ta düzenlediği "Dünya Şiir Günü" etkinliğini bu yıl, Yahya Kemal Beyatlı'nın ölümünün 50. yıl dönümü nedeniyle, büyük şaire ayırdı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın açılış konuşmasıyla başlayacak olan "Yahya Kemal: Şiir ve Şarkı" başlıklı anma etkinliği, Prof. Dr. İskender Pala'nın "Yahya Kemal Şiiri ve Aşk", eski Devlet Bakanı Dr. Yılmaz Karakoyunlu'nun "Yahya Kemal'de Şiir ve Şarkı" konulu konuşmalarıyla devam edecek.


-YILDIZ KENTER YAHYA KEMAL ŞİİRLERİ OKUYACAK-


Yahya Kemal'i anma etkinliğinde, konuşmaların ardından Uğur Bayrak yönetimindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı Klasik Türk Musikisi Korosu, Yahya Kemal'in şiirlerinden bestelenmiş şarkıların seslendirileceği bir konser verecek. Bu yıl sanat yaşamında 60. yılını dolduran ünlü tiyatro oyuncusu Yıldız Kenter ve şair Hilmi Yavuz ise bu şarkılara konu olan şiirleri okuyacak.

"Yahya Kemal: Şiir ve Şarkı" anma etkinliği, 21 Mart Cuma günü Bilkent Konser Salonu'nda saat 21:00'de başlayacak. (ANKA)

Kaynak : http://www.haberler.com/dunya-siir-gunu-nde-yahya-kemal-anilacak-haberi/

Sessiz Gemi

Artık demir almak günü gelmişse zamandan,
Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.

Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol;
Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol.

Rıhtımda kalanlar bu seyahatten elemli,
Günlerce siyah ufka bakar gözleri nemli.

Biçare gönüller! Ne giden son gemidir bu!
Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu!

Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler;
Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler.

Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden,
Bir çok seneler geçti; dönen yok seferinden.

Yahya Kemal Beyatlı
 

demirdmr

Asistan
Katılım
28 Şubat 2017
Mesajlar
128
Reaksiyon puanı
21
Puanları
18
Yaş
34
Yahya Kemal Beyatlı’nın Eserlerinin çoğunu okudum. Biraz paylaşmak istiyorum.

Henüz Selanik’te bulunduğu yıllarda Esrar takma ismiyle şiirler yazan şair, İstanbul’da Tevfik Fikret ve Cenap Şehabettin etkisinde kalmıştır. Daha sonra Agah Kemal lakabı ile Servet-i Fünun dönemini destekleyen şiirler kaleme almıştır. Fransız imgeciliğini Türk edebiyatına taşıyan şair, farklı bir bakış açısı kazandırmıştır.

Yahya Kemal Beyatlı, mütareke yıllarında yazdığı şiirlerle İstanbul’da tanınmaya başlanan isimlerden biri olmuştur. İlk eserleri Ati, İleri, Tevhid-i Efkar, Hakimiyet-i Milliye dergilerinde yayımlanmaya başlamıştır. Sonrasında kendi dergisini kurmak isteyen şair, arkadaşlarıyla bir araya gelerek Dergah dergisini çıkarmıştır. Milli Mücadele dönemini yazılarıyla destekleyen yazar, bu süreçte siyasete adım atmıştır.

Yahya Kemal Beyatlı’nın en bilinen eserleri; Kendi Gökkubbemiz, Eski Şiirin Rüzgarıyla, Rubailer ve Hayyam Rubailerini Türkçe Söyleyiş, Bitmemiş Şiirler adı altında bir araya getirilmiştir.

Şiirleri dışında en bilinen düz yazıları Aziz İstanbul, Eğil Dağlar, Siyasi Hikayeler, Siyasi ve Edebi Portreler, Mektuplar Makaleler, Edebiyata Dair isimli eserleri olmuştur. Yazarın kaleme aldığı Çocukluğum, Gençliğim, Siyasi ve Edebi Hatıralarım isimli eseri ise yakın tarihe dair detaylı anılarını içermektedir. Yahya Kemal Beyatlı şiirleri ile tanınan bir isim olsa da düz yazıları da yadsınamayacak kadar başarılıdır.

Alıntı
 
Üst