Dual Boot yaparken dikkat etmeniz gerekenler

Bu konuyu okuyanlar

eronis

Dekan
Emektar
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
113
Çoğu Windows kullanıcısının bir Linux dağıtımını deneme serüveni olmuştur sanırım ? Meraktan ya da macera arayışından. Ama şu var ki bugün çoğu yazılım, oyunlar Windows'un elinde. Bir Linux kullanıcısı olarak ben de iPhone'uma iTunes'dan müzik ya da kitap atarken ya da favori oyunlarımdan Warframe ya da Tera gibi oyunları oynayabilmek için Windows'a geçiyorum. Çoğu Linux kullanıcısı da bu şekilde kullanıyordur bilgisayarını sanırım. Ama iş dual boot'a gelince iş biraz kafa karıştırıcı hal alıyor. Dual Boot'ta dikkat etmeniz gereken bir kaç şeyden bahsedeceğim.

  • Önce Windows'u kurun.
Çünkü ne yaparsanız yapın Windows birincil diskteki 1. bölümün kendinin olmasını istiyor ve değilse kesinlikle kuramazsınız.
  • İkisini de aynı diske kurun
Bu bilgisayarında 2 tane hard disk/SSD bulunduranlara hitap ediyor. Genelde farklı disktelerse Windows tarafında açılma/kapanma sorunları ve yeniden başlatmada Linux yüklü olan diski görememe, aşırı geç kapanma gibi sorunlarla karşılaşacaksınız.
  • Windows'ta hızlı başlatmayı kapatın
Windows 10 üzerinden konuşuyorum;
Denetim masası > Sistem ve güvenlik > Güç seçenekleri > Güç düğmelerinin ne yapacağını seç bölümünden hızlı başlat'ı devre dışı bırakın. Aksi halde Linux üzerinden Windows dizinine ulaşamayacaksınız.
  • Read Only bölüm sorununu çözmek
Eğer sisteminizde "NTFS-3G" isimli paket yüklü değilse sadece okuma izniniz olacaktır. Muhakkak ki bu paketi kurun ve yine düzelmezse
Kod:
sudo ntfsfix /dev/sdxy (Windows'un bulunduğu bölüm, genelde /dev/sda1 ve /dev/sda2 dir durumumuzda)
Şeklinde deneyin. Bilgisayarınızı yeniden başlatın olmazsa. Windows'un yeniden başlat seçeneğinin bilgisayarı tam kapatmadığını sanıyorum ve bu yüzden read only hatası almanız muhtemel ya da Arch Linux'tan kaynaklı bir sorun da olabilir. Bilmiyorum. Eğer sizde çalışıyorsa bir şey yapmanıza gerek yok zaten. Ubuntu tabanında sorunsuz çalışır sanıyorum.
  • UEFI donanımlarda EFI dizinini kurulumda /boot bölümüne bağlayın
Yapmazsanız çalışmayacak ! Uyarıldınız !

Hepinize kolay gelsin. Kafanıza takılan bir soru olursa konu altında sorabilirsiniz. İyi günler.
 

Ben Kenobi

Dekan
Katılım
6 Kasım 2011
Mesajlar
7,336
Reaksiyon puanı
3,155
Puanları
113
UEFI kurulumu ben anlatayım.
Yaklaşık 1 GB boyutunda fat32 bir bölüm oluşturun ve bunu boot/efi kısmına bağlayın.
Bu kadar, diğer kısımlar aynı, misal boot partition kısmını en genel olan dev/sda şeklinde seçin, sayılı olanları seçmeyin.
Böylelikle hem Windows hem de Linux için iki adet boot loader kurulacak, yarın Linux tamamen bozulsa bile Bios'tan Windows Bootloader'a geçip Windows'unuzu açabilirsiniz. (Linux'un boot loaderından da zaten Windows'a girebilirsiniz.)
Not : Her kurulumdan sonra bir önceki bootloader ile başlayacak, bunun için her kurulumdan sonraki ilk yeniden başlatmada Bios'tan bootloaderı değiştirmeniz lazım.

Ancak sürekli yeni Linux kurdukça boot loader sayısı artacak ve temizlik yapmanız gerekecek.
Bunun için efibootmgr paketini yükleyin.
sudo efibootmgr komutuyla listeyi alın.
sudo efibootmgr -b 5 -B komutuyla misal 5. sıradaki bootloaderı silin.
 
Üst