Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı?

Bu konuyu okuyanlar

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
Dt. Nil Kasuto, diş fırçalamanın orucu bozmayacağını, diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde orucun bozulabileceğini belirtti.
dis-fircalamak-orucu-bozar-mi-9678363_2932_o.jpg


Ramazan ayının gelmesi ile birlikte ağız ve diş sağlığımız ile ilgili özelikle iftar ve sahur yemeklerinden sonra dikkat etmemiz gereken birçok önemli konu var. Ağız ve diş sağlığı için diş fırçalamanın her yaşta ve her dönemde düzenli olarak yapılması gerektiğini belirten DentGroup'tan Dt. Nil Kasuto, Ramazan ayında oruç tutan insanların dişlerini fırçalamasının daha fazla önem taşıdığını hatırlattı.

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZMAZ

Diş fırçalamanın orucu bozmayacağını, diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde orucun bozulabileceğini belirten Dt. Nil Kasuto, orucun bozulma ihtimalini dikkate alarak, dişlerin iftar ve sahurdan sonra fırçalanmasının uygun olduğunu söyledi.
Ramazan'da oruçlu bir kimsenin anesteziliveya anestezisiz dişlerini tedavi ettirmesinin, dişlerini çektirmesinin de orucu bozmayacağını hatırlatan Dt. Kasuto, ancak tedavi sırasında kan veya tedavide kullanılan maddelerden herhangi bir şeyin yutulması durumunda orucun bozulacağını ifade etti.

DİŞ SAĞLIĞI İÇİN RAMAZAN AYINDA YEDİKLERİMİZ ÖNEMLİ

Dişler, ramazan ayında daha çok bakım, özen ister. Bütün gün hijyen ortamından uzak kalan ağız ortamı mikroorganizmaların yerleşmesine, dişlerin hızlı çürümesine neden olabilir.
İftarda ve sahurda yenilen yiyeceklerin diş ve ağız bakımı açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Dt. Nil Kasuto şöyle konuştu:
"Ramazan ayında diş sağlığı için karbonhidratlı, şekerli veya nişastalı gıdalar tüketilmemeli. Bu gıdalardan sonra, dişler fırçalanmazsa bütün bir gün ağızda gıda artıkları ve asit yapıcı organizmalar birikir ve dişlerin çürümesine neden olur.
Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması gerektiği biliniyor olsa da, ramazan ayında oruç tutan kişiler yemek düzenleri aksadığı için bunu unutuyor ve ya uygulamıyor olabilir. Iftar ve Sahur sonrası da her yemekten sonra olduğu gibi asit atakları meydana gelir ve çürük oluşumu için uygun bir ortam sağlanır. O yüzden yemeklerden 30dk sonra da her yemekten sonra olduğu gibi dişler fırçalanmalıdır.
Tüketilen gıdalar ne kadar yapışkan ve yumuşak olursa, diş çevrelerinde birikip çürüğe sebep verme ihtimalleri de o kadar yüksek olur. Karbonhidrat ağırlıklı yapışkan gıdalardan uzak durulmalı, et ve sebze gibi sert ve lifli gıdalar tercih edilmelidir.

AĞIZ KOKUSUNA DİKKAT

Ramazan'da yeme, içme fonksiyonlarımız azaldığından tükürük bezlerinin ürettiği salgı da azalır. Bu nedenle bakteri varlığı açısından vücudun en zengin bölgesi olan ağzımız, temizlenemediği için sürekli kirli kalır. Daha çok açken ortaya çıkıyor gibi görünen ağız kokusunun asıl nedeni budur. Özellikle, midenin tüm gün boş olması, iftarda ve sahurda yediğimiz gıdalar da ağız kokusunu artırabilir.
Gece yatmadan önce ağız ve diş temizliğinin çok iyi bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Dt. Nil Kasuto, dişleri fırçalamanın yanında, diş aralarının diş ipiyle, ağızda hareketli protezler varsa bu protezlerin de ağızdan çıkartılıp içlerinin fırçayla temizlenmesinin ağız kokusu önleyebileceğini söyledi.

kaynak haberler
 

Dentist23

Doçent
Katılım
10 Nisan 2016
Mesajlar
502
Reaksiyon puanı
165
Puanları
43
Yaş
33
Diş macunu kullanımının oruca zarar vereceği kanaatindeyim. Vücudun beslenmesi için yutma eylemi şart değildir, dil altındaki zengin damarlanma sebebiyle emilim ağızda başlar.
 

root61

Müdavim
Katılım
22 Şubat 2016
Mesajlar
1,243
Reaksiyon puanı
459
Puanları
83
Ehli Sünnet vel Cemaat Alim hocalara göre bozar. Her sene ayni muhabbet.
 

Sx105rRomules

Müdavim
Katılım
30 Mayıs 2017
Mesajlar
1,404
Reaksiyon puanı
177
Puanları
63
anneme sordum bozar dedi ve her sahur yaptıktan sonra ezan okunmadan dişlerimi fırçalattırıyor ağzımda kalanları yemeyim diye
 

_X_

Müdavim
Katılım
22 Ağustos 2013
Mesajlar
3,017
Reaksiyon puanı
1,544
Puanları
113
Ehli Sünnet vel Cemaat Alim hocalara göre bozar. Her sene ayni muhabbet.

Aynen bu şekildedir.

Ayrıca yutma olayı riski olduğu halde yanaşmak caiz değildir.
Yine bu ve duş almak, dudakları ıslatmak vb gibi eylemler orucun sıhhatini bozduğu gibi nefse zulümdür.
Netice olarak duş ve dudak ıslatmak orucun sıhhatinin bozulması olayı; orucu bozmaz ama kazanılacak sevaptan eksilme olarak yorumlanır.
 
Üst