Diş Eti Hastalıklarından Korunmak Mümkün Mü?

Bu konuyu okuyanlar

sahanebaskan

Öğrenci
Katılım
19 Nisan 2014
Mesajlar
19
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Kişinin dişlerinin temizliğine özen göstermesi ve diş hekimine düzenli kontrollere gitmesi, diş taşlarını temizletmesiyle hastalıklardan korunmak mümkündür.

Plak
Plak, diş, dil ve yanaklarda tükürüğün etkisi ile bakterilerin birikip organize olması sonucu meydana gelir. İçinde milyonlarca bakteri barındırır. Tüketilen gıdaların etkisiyle daha sağlam ve gelişen bir yapıya dönüşür. Plağın yapısına zamanla daha farklı bakteri türleri eklenir. Plaktaki bakterilerin sindirim ürünü asitler diş çürüklerine de yol açar. Günde iki defa diş fırçalama ve bir defa diş ipi kullanma sayesinde plak oluşumu ve sürekliliği önlenir.

Diş Taşı
Bakteri plağı düzenli olarak diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile uzaklaştırılmazsa zamanla tükürükteki kalsiyumun üzerine çökelip birikmesiyle diş taşına dönüşür. Diş taşı bakterileri barındıran bir yuva gibidir. Bu yüzden diş eti hastalıklarının oluşumuna etkisi vardır. Protezler üzerinde de oluşabilir.

Diş taşı oluşum yerine göre sınıflandırılır:
Diş eti üzerinde bulunan (supragingival) diş taşı gözle görülebilir. En çok tükürük bezi kanallarının ağza açılma yeri olan üst 1. büyük azıda ve alt kesici dişlerin dile bakan yüzeylerinde görülür.

Diş eti sınırı altında kalan diş taşına subgingival diş taşı denir. Gözle görülmez. Daha sağlam sıkı yapışıktır.
 

technomind

Profesör
Emektar
Katılım
19 Nisan 2011
Mesajlar
4,978
Reaksiyon puanı
74
Puanları
48
Diş eti hastalığı gerçekten inanılmaz rahatsızlık verisi bir hastalıktır. Bundan korunmak için yapılması gereken işlemlerden bir tanesi kesinlikle paradontax diş macunu kullanmaktır. Diş eti sağlığını düşüşünenlerin tercihi olmalı.. İkincisi de sert ve sulu elma yemek bana göre, çünkü diş etinin diri kalmasını ve diş etinin güçlenmesini sağladığını düşünüyorum.. Yani bir nebze diş etinize kas yaptırıyorsunuz.

Neyse engin bilgilerim bu kadar :)
 

AneztesiPardusu

Asistan
Katılım
16 Mart 2013
Mesajlar
417
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
Bendede diş eti hastalıgı vardı dişleri yukarıdan aşağı dogru fırcalayıp kanatarak fırcalardım, doktorun verdiği birde ilaç vardı sonrada onla gargara yapardım geçti 1 aya etlerim düzeldi

kısaca düzenli fırcalamak ( yukarıdan aşağı dogru - kanasa dahil )
 

technomind

Profesör
Emektar
Katılım
19 Nisan 2011
Mesajlar
4,978
Reaksiyon puanı
74
Puanları
48
Zaten bana göre kanaması iyi düzeltiğine işaret sayıyorum ;)
 

oslun

Dekan
Katılım
2 Aralık 2008
Mesajlar
7,665
Reaksiyon puanı
33
Puanları
48
ben diş etimi de çok hafif bir şekilde fırçalıyorum. hiç ağrı sızı duyduğumu hatırlamıyorum.
 

Son mesajlar

Üst