Bizi Evlendirin!

Bu konuyu okuyanlar

|Ⓢєччαh|

Müdavim
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,323
Puanları
113
Bizi Evlendirin!

353_290520130152_559898764.JPG



Bu bir çığlıktır. Gençlerin duyuramadıkları, büyüklerin ise duymak istemedikleri bir çığlık... Niye gündeme getiriyoruz bu çığlığı? Çünkü evlenmek geciktirilmemesi gereken hayırlı bir iştir. Daha da önemlisi bu hayırlı işe ön ayak olmak gençlerin değil büyüklerin işidir, çünkü kitabımız “evlendirin” diyerek öncelikle gençlerin etrafındaki büyükleri elini taşın altına koymaya davet ediyor. Biz de büyüklere bu sorumluluklarını hatırlatmak istiyoruz. Gençlerin dilinden: “Bizi evlendirin, engel çıkarmayın; işin olsun, evin olsun, araban olsun, mobilyaların eksik, daha vaktin var gibi mazeretlere sığınmayın, Allah’ın fazlı ile bizi zenginleştireceğini unutmayın...”

Yalnızlık Allah’a mahsus der eskiler, doğrudur. İnsan eş ister, eşe ihtiyaç duyar. Fıtratında vardır bu ihtiyaç. Ruhunun da ihtiyacı vardır, bedeninin de. Bu ihtiyacı karşılamanın en doğal ve doğru yolu evliliktir. Dolayısıyla evliliği geciktirmek insanın doğasındaki en temel ihtiyaçlardan birini yok saymaktır. Ancak bir ihtiyacı yok saymak o ihtiyacın karşılandığı anlamına gelmez. O ihtiyaç karşılanmadığı sürece de bir insandan ihtiyacını karşılamış gibi davranmasını beklemek nafiledir. Evliliğini geciktiren insan yarımdır, tam gibi hareket edemez. Ancak eş insanı tamamlar, tam bir insan yapar.


Evlilik üzerine gerek ülkemizde, gerekse dünyada yapılan istatistikler evliliğin yaşının her geçen gün daha geç yaşlara bırakıldığını, evliliğin çeşitli sebeplerle geciktirildiğini söylüyor. Aynı istatistikler boşanma oranlarının da ciddi anlamda arttığını gösteriyor. Bu iki istatistik yan yana koyulduğunda çok net görünen bir bağlantı var: Geç evliliklerin boşanmayla sonuçlanması daha muhtemeldir. Nitekim bu bağlantıdan yola çıkarak evlilik ve boşanma üzerine yapılan çok sayıda araştırmanın ortak bulgusu; zamanında yapılmış evliliklerin geç evliliklere oranla kesinlikle daha uzun sürdüğünü ve boşanmayla sonuçlanmadığıdır.


Peki bütün bunlara rağmen evlilikler neden geciktiriliyor?


Neden Geciktiriliyor?


Evliliklerin geciktirilmesinin sebepleri fiziksel ya da psikolojik olmaktan çok toplumsal sebeplere dayanıyor. Özellikle yakın zamanlarda toplum gençlerin önüne en temel hedef olarak diploma ve iş sahibi olmayı koyuyor. Diploma ve iş sahibi olmadan evlenmeye ne kız tarafı ne erkek tarafı sıcak bakıyor. Evliliği ister istemez geciktiren bu durum esasında diploma ve işin evlilikten daha önemli olduğuna dair gizli bir anlayışı da içinde saklıyor. Bu mesajı ister istemez alan gençler de mesajın gereğini yapıp eşlerine kendi insani özelliklerinden ziyade diplomalarına göre değer biçiyorlar. Diğer taraftan ise iş ve evlilik herhangi bir sebeple karşı karşıya geldiğinde işi tercih ediyor, fedakarlığını, emeğini, sabrını evliliğinden çok işine yapıyor. Sonrasında evlilik yürümediğinde ise insanlar küçük sebeplerin peşine düşüyor ancak temelde birbirlerine iş kadar, diploma kadar değer vermediklerini, ilgi, sevgi ve tahammül göstermediklerini fark edemiyorlar. Halbuki evlilik değeri ne işle ne diplomayla kıyaslanmayacak kadar önemlidir. İşler başlar işler biter ancak evlilikler bitmesin için başlar. Diplomada ise maksat eğitimse evlilikle beraber de eğitim devam eder hem de evliliğin getirdiği zihin ve ruh rahatlığıyla çok daha verimli devam eder.


Evliliklerin geciktirilmesinin bir diğer sebebi evlenmenin, “ev”lenmek olarak kelime manasıyla anlaşılmasıdır. Yani tam bir evi donatmaya yetecek imkâna erişmeden, müstakil bir evi döndürecek işe ve maaşa sahip olmadan ve oldukça masraflı bir düğün/nikâh yapmadan evlilik yapmanın her iki taraf için de imkansız görünmesidir.


Hâlbuki ev donatmak için mecbur görünen o uzun listedeki çeyizinden mobilyasına, ev eşyasından kocaman vitrinlerine her şey bir insanın uzun yıllar birikim sonucu olarak sahip olabileceği imkanlardır. Herhangi bir şekilde babanın böyle bir imkanı veya birikimi yoksa evlilik o imkanlar olana kadar imkansız görünmektedir.


Öte yandan gencin ya da gençlerin müstakil bir evi döndürecek işe sahip olması bekleniyor. Kirasından, elektrik, doğalgaz, su, telefon ve internet faturalarına, mutfak masrafına kadar kariyerinin başında ya da henüz çalışmaya başlamamış bir gencin altından kalkamayacağı kadar ağır bir yük yükleniyor. Gençlerden birinin ailesiyle aynı evde oturmak, beraber yaşamak ve masrafları azaltmak ise uzayda daire tutmak gibi garip karşılanıyor. Bir şekilde bunu deneyenler ise küçük beklentilerin yarattığı büyük hayal kırıklıkları sebebiyle çok sıkıntılar yaşıyorlar. Kayınpeder ve kayınvalidenin hizmet ve hürmet beklentileri, gelin ve damadın takdir ve anlayış beklentileri bir türlü yeteri kadar karşılanmadığı için beraber yaşama acı tecrübelerin ardından sonlanmak zorunda kalıyor.


Bütün bunlardan önce ise düğün meselesi evliliği olduğundan zor yapan önemli faktörlerden bir tanesi. Gelinliğiydi, fotoğrafçısıydı, gelin arabasıydı, kuaförüydü derken ortaya çıkan rakam mütevazı bir evi döşemeyle aynı hesaba denk geliyor. Evlenmeden önce gençler sabırlarını ve tahammüllerini evlilik öncesi hazırlıklara harcadığından evliliğin ilk günlerinin olmazsa olmazı sabır ve tahammül olmadan evliliğe başlayıp, ilk günlerde sonrasında yıllarca hatırlanıp evliliği şekillendirecek yanlış sözler söyleyip, yanlış davranışlarda bulunuyorlar.


Evliliği geciktirmenin bir diğer önemli sebebi olan doğru insanı bulma meselesi ise bir başka imkansızı istemedir. Çünkü doğru insan bulunmaz doğru insan olunur. Evlilik insanı değiştiren, umulur ki geliştiren bir süreçtir. Dolayısıyla evlenen insan eşinin ve evliliğin etkisiyle doğru ya da yanlış insan olur. Evlilik ve eşlerle ilgili aşk filmlerinden devşirilmiş beklentilere sahip olmak yorucu, üzücü ve nafile bir süreci beraberinde getirir. Hem evlenilecek eşi bu tür kriterlere göre arayarak zaman kaybedilir hem de evlilik sürecinde bu tür kriterler aranırsa hayal kırıklıkları yaşanır. İdeal olan eşlerin temel bir uyumu paylaştıktan sonraki süreçte birbirlerinin ihtiyaç ve ilgilerine duyarlı olarak hem kendilerini hem de eşlerini kırmadan incitmeden şekillendirmeleridir.


Gecikince Ne Oluyor?


Evliliği geciktirmek insanın fiziksel ve ruhsal anlamda ciddi gerilimler yaşamasına sebep olur. Çünkü temel bir ihtiyaç göz ardı ediliyor hatta yok sayılıyordur. Evliliği geciktirenlerin söz konusu fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarını karşılamak için başvurdukları evlilik harici her yol bir hastalığı veya bir bağımlılığı ya da ahlak sınırlarının zorlandığı davranış problemlerini beraberinde getirebilmektedir. Evlilik öncesinde evliliğin geciktirilmesi sebebiyle başlayan bütün bu sorunlar genellikle evlilik gerçekleşse bile devam etme potansiyeline sahiptir.


Diğer yandan evlilik geciktirildikçe eşlerin birbirlerinden beklentileri artmakta, karşılanması çok zor hatta imkansız noktalara ulaşmaktadır. Bu noktaya geldiğinde ise yaşanan mutlak hayal kırıklıkları ve onu takip eden mutsuzluklardır.


Son olarak da evlilik geciktirildikçe çocuk sahibi olmak ve çocuk yetiştirmek zorlaşmaktadır. Evliliğini geciktirenler istedikleri kadar çocuk sahibi olamamakta ve çocuklarını doğru bir şekilde yetiştirmek için gerekli olan zamanı, sabrı ve enerjiyi bulamamaktadırlar.


Evlilik insan hayatında diploma, kariyer, toplumun beklentileri vs. gibi sebeplerle geciktirilmeyecek kadar önemli bir dönüm noktasıdır. Her ne sebeple olursa olsun geciktirilmiş bir evlilik hiçbir zaman vaktinde yapılmış bir evliliğin yerini tutmayacaktır. İnsan hayatında diplomanın, kariyerin, toplumun beklentilerinin ulaşamadığı, ancak ve ancak bir eşin ulaşabildiği yerler ve zamanlar vardır. O yerlere ve zamanlara ulaşarak kişiye şifa olan o yegâne insanı geciktirmek bir insana yapılabilecek herhalde en büyük kötülüklerden biridir. Bu kötülüğü de her ne sebeple olursa olsun insan kendisine de çocuklarına da yapmamalıdır.



KaynaK
 

goodolddays

Müdavim
Katılım
30 Ağustos 2010
Mesajlar
6,907
Reaksiyon puanı
202
Puanları
63
Bunu bize değil, anne babalara okutmak lazım :D

bana kalırsa 25'den önce evlenmek lazım. Bunu da en kolay şekilde yapmak sanırım en iyisi.
 

nailasmu

Müdavim
Katılım
6 Mayıs 2013
Mesajlar
2,166
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
Yaş
29
Bence evlilik boş, ben böyle düşünüyorm, asla da evlenmek fikrim yok, her günü rahat yaşamak en iyisi bana göre
 

Buğra Y.

Müdavim
Katılım
6 Şubat 2013
Mesajlar
1,397
Reaksiyon puanı
36
Puanları
48
Evlilik iyidir ya ama 30umdan önce düşünmüyorum. Allah kısmet ederse tabi :)
Başlığı görünce aklıma direk bu geldi :D
[video=youtube;flV25Uf9yxg]http://www.youtube.com/watch?v=flV25Uf9yxg[/video]
 
D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Bizim olayimiz bu iste. Yok isin var mi, evin var mi, kizimiza bakabilecek misin vs.. Bu yüzden zengin bi hatun bulana kadar evlenmeyi düsünmüyorum :D

Insani pisman ediyorlar arkadas. Evlilik güzel olayda, evlenene kadar insan sinir hastasi oluyor. Rabbim hayirlisi neyse bana onu nasip eylesin.
 

Rint

Müdavim
Katılım
8 Nisan 2013
Mesajlar
1,654
Reaksiyon puanı
360
Puanları
83
Güzel paylaşım...

Çoğumuz zamanla kazandığımız kaygılar yüzünden evlilik yapmıyoruz... Sonumuz hayır ola :)
 

|Ⓢєччαh|

Müdavim
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,323
Puanları
113
Bence evlilik boş, ben böyle düşünüyorm, asla da evlenmek fikrim yok, her günü rahat yaşamak en iyisi bana göre


Yav iyi de mübarek, senin anne baban da senin gibi düşüneydi bu mesajı burada atamayacaktın ama! :)
 

Ay Parçası

Müdavim
Katılım
9 Şubat 2009
Mesajlar
3,821
Reaksiyon puanı
27
Puanları
0
hocam eline koluna sağlık güzel bir konu olmuş ve aynen beni tarif etmişsin tam 10 sefer kız istemeye gittimde kızın annesi hemen evin varmı araban var mı diye konuya dalınca arkama bakmadan çıktım o evden bu zamanda gözü yüksekte olmayan kız bulmakta çok zor be hocam kolay evlenipte mutlu olmak öncedenmiş maalesef şimdinin kızları çok şey istiyor ve bizim gibiler bu yüzden evlenemiyor maalesef rabbim herkese herşeyden önce hayırlı birini nasip etsin
 

neskalii

Profesör
Katılım
25 Mayıs 2008
Mesajlar
3,932
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Yaş
38
Allah nasip ederse seneye evlenicem artık çok uzadı :D
 

__kadıköyRAP__

Müdavim
Katılım
3 Mart 2007
Mesajlar
29,207
Reaksiyon puanı
2,146
Puanları
113
evin var mı araban var mı :D

[video=youtube;0THO274kJc4?rel=0&start=96&end=100&autoplay=0]http://www.youtube.com/watch?v=0THO274kJc4[/video]
 

Vikings

Müdavim
Katılım
5 Aralık 2013
Mesajlar
9,621
Reaksiyon puanı
91
Puanları
48
evin var mı araban var mı :D

[video=youtube;0THO274kJc4?rel=0&start=96&end=100&autoplay=0]http://www.youtube.com/watch?v=0THO274kJc4[/video]

Ben buna güvendim sen neyine güvendin A:SD Adaşım ya adam fena :p

- - - Mesaj Güncellendi - - -

İphonenin şarjı %1 gösteriyor fakat batarya şeysi yarıya kadar dolu ve kırmızı :D cok saçma :D herşey içinden buna dikkat ettim evet :mrgreen:. Bide yeni fark ettim Genccell nedir ya:4:

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Bence evlilik boş, ben böyle düşünüyorm, asla da evlenmek fikrim yok, her günü rahat yaşamak en iyisi bana göre

Ah bir aşık olsan varya o zaman anlarsın :)

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Evleneceksin ama, çocuk yapmayacaksın.

Aynen katılıyorum herşey sarpa sarıyor ondan sonra insan eve gelmek istemez ya :p
 

ck-xe

Müdavim
Katılım
4 Nisan 2010
Mesajlar
5,558
Reaksiyon puanı
39
Puanları
48
Forumda mesajlar düzenlenemiyor :D Yarın öbür gün evlenince birileri mesajlarınızı görüp kızmasın :p
 

El Padrino

Müdavim
Emektar
Katılım
15 Şubat 2007
Mesajlar
6,045
Reaksiyon puanı
70
Puanları
48
Evlenmek değilde bi çocuğum olsun isterim.Evlenmeden çocuk sahibi olmak!? (Öz çocuk)

Bu arada evlenmek için kendime bir hedef koydum.Banka hesabımda 1 ve yanında altı tane 0 görmeden evlenmeyi düşünmüyorum :D

Kim bilir belkide sonsuza dek evlenemicem :D
 

Oekry

Asistan
Katılım
7 Kasım 2013
Mesajlar
260
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Valla imkan verseler on numara evlenirim ama imkan yok işte :D
 

Eric Cartman

Müdavim
Katılım
11 Şubat 2013
Mesajlar
1,089
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Doğru insanı bulmak lazım öncelikle yanlış kişiyle yapan evlilik insana hayatı zehir eder .
 

pcwolf

Müdavim
Katılım
21 Ocak 2009
Mesajlar
7,545
Reaksiyon puanı
33
Puanları
48
Cem yılmaz çok iyi anlatmış olayı zaten.
Ev var mı araba var mı ne onlar olmadan evlilik olmuyor sanki, oluyor da mutluluk mu olmuyor yoksa?
O programlarda insanların sırf parası konuşuluyor ve millet de bunları izleye izleye para düşkünü oluyor. Banu avarın vidyosu vardı konuyla ilgili, onu izleyenler demek istediğimi anlar.
Programlar bildiğin çıtayı yükseltiyor, artık millet evlilik düşünmüyor. Nüfus diye birşey kalmayacak yakında.
 

|Ⓢєччαh|

Müdavim
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,323
Puanları
113
Evlenmek değilde bi çocuğum olsun isterim.Evlenmeden çocuk sahibi olmak!? (Öz çocuk)

Bu arada evlenmek için kendime bir hedef koydum.Banka hesabımda 1 ve yanında altı tane 0 görmeden evlenmeyi düşünmüyorum :D

Kim bilir belkide sonsuza dek evlenemicem :D


Yan çizme el padrino, evlilikte bereket vardır. senin koyduğun hedef sittin sene beklesen gene olmaz. çünkü Allah Teala Peygamberliği ve zenginliği kendi istediğine verir. çalışarak her tür makam mevki sahibi olabilirsin... de bu ikisi olamyorsun işte. Allah dilemedikçe tabii...

ha bu arada, unutmadan yazayım... yeni nesil beyaz atlı prens-prenses hayaliyle yaşıyor. da, prensler de, prensesler de tarih oldu, atların da otobana girmesi yasak olduğundan boşuna hayal kurmaya kalkmayın yani! :D

şair ne demişti, "güzel insanlar güzel atlara bindiler ve gittiler"
 

Spy.94

Asistan
Katılım
30 Mayıs 2010
Mesajlar
302
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Yan çizme el padrino, evlilikte bereket vardır. senin koyduğun hedef sittin sene beklesen gene olmaz. çünkü Allah Teala Peygamberliği ve zenginliği kendi istediğine verir. çalışarak her tür makam mevki sahibi olabilirsin... de bu ikisi olamyorsun işte. Allah dilemedikçe tabii...

ha bu arada, unutmadan yazayım... yeni nesil beyaz atlı prens-prenses hayaliyle yaşıyor. da, prensler de, prensesler de tarih oldu, atların da otobana girmesi yasak olduğundan boşuna hayal kurmaya kalkmayın yani! :D

şair ne demişti, "güzel insanlar güzel atlara bindiler ve gittiler"
Direk at olmasa da olur, yok mu şöyle Ferrari'li, Mustang'li bir prenses :D
 

|Ⓢєччαh|

Müdavim
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,323
Puanları
113
Direk at olmasa da olur, yok mu şöyle Ferrari'li, Mustang'li bir prenses :D


ı ıh, yok öyle gözü kapalı şapşal!
ferrarili, mustanglı prensesler de uçaklı prensler arıyor-lar-MIŞ! :D
devir o devir yani, sen şansını kaybettin yeğenim. :)
 

Mali400

Asistan
Katılım
11 Mayıs 2014
Mesajlar
215
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
30 dan önce evlenmeyi düşünmüyorum evlilik iyide erken yaşta kendimizi yıpratmaya gerek yok 18 yasında evleniyolar abicim yangından mal mı kaçırıyosun bu ne acele bi gel 25'ine kısacası bekarlık sultanlıktır tabi 30'a kadar :)
 

topalsolucan

Müdavim
Katılım
25 Mart 2010
Mesajlar
15,674
Reaksiyon puanı
555
Puanları
113
gençlere yöneltilmemesi gereken bir soru bu. "evlenmiyor musun sen?" sorusu. karşılık olarak hep aynı cevaplar geliyor çünkü. "ne evlenmesi ya, daha gencim ben. daha yapacak çok şeyim var. aklımı mı oynattım" vs. vs. aslında demek istiyor ki evlendiren vardı da evlenmedik mi.

28 yaşıma geldim ve evlenmek için daha kendimi çok genç hissediyordum. 7 ay kadar önce nişanlandım ve 3 ay sonra düğünüm var. şimdi de diyorum ki ne kadar geç kalmışım. resmen yaşlanmışım.

hülasası bu.
 

Mg.

Müdavim
Katılım
18 Ocak 2010
Mesajlar
2,070
Reaksiyon puanı
24
Puanları
38
Yalnız yaşamak, tek başına gezmek bana göre değil onun için evleniyorum ben de :)
 

pcwolf

Müdavim
Katılım
21 Ocak 2009
Mesajlar
7,545
Reaksiyon puanı
33
Puanları
48
gençlere yöneltilmemesi gereken bir soru bu. "evlenmiyor musun sen?" sorusu. karşılık olarak hep aynı cevaplar geliyor çünkü. "ne evlenmesi ya, daha gencim ben. daha yapacak çok şeyim var. aklımı mı oynattım" vs. vs. aslında demek istiyor ki evlendiren vardı da evlenmedik mi.

28 yaşıma geldim ve evlenmek için daha kendimi çok genç hissediyordum. 7 ay kadar önce nişanlandım ve 3 ay sonra düğünüm var. şimdi de diyorum ki ne kadar geç kalmışım. resmen yaşlanmışım.

hülasası bu.

Bazıları da geç evlilik yüzünden çocuğuyla dede torun gibi oluyor orası da kötü.
 

neskalii

Profesör
Katılım
25 Mayıs 2008
Mesajlar
3,932
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Yaş
38
gençlere yöneltilmemesi gereken bir soru bu. "evlenmiyor musun sen?" sorusu. karşılık olarak hep aynı cevaplar geliyor çünkü. "ne evlenmesi ya, daha gencim ben. daha yapacak çok şeyim var. aklımı mı oynattım" vs. vs. aslında demek istiyor ki evlendiren vardı da evlenmedik mi.

28 yaşıma geldim ve evlenmek için daha kendimi çok genç hissediyordum. 7 ay kadar önce nişanlandım ve 3 ay sonra düğünüm var. şimdi de diyorum ki ne kadar geç kalmışım. resmen yaşlanmışım.

hülasası bu.

Allah mesut etsin darısı başıma yaşıtım :)
 

|Ⓢєччαh|

Müdavim
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,323
Puanları
113
gençlere yöneltilmemesi gereken bir soru bu. "evlenmiyor musun sen?" sorusu. karşılık olarak hep aynı cevaplar geliyor çünkü. "ne evlenmesi ya, daha gencim ben. daha yapacak çok şeyim var. aklımı mı oynattım" vs. vs. aslında demek istiyor ki evlendiren vardı da evlenmedik mi.

28 yaşıma geldim ve evlenmek için daha kendimi çok genç hissediyordum. 7 ay kadar önce nişanlandım ve 3 ay sonra düğünüm var. şimdi de diyorum ki ne kadar geç kalmışım. resmen yaşlanmışım.

hülasası bu.

Desene sultanlar(!) seni kaybetmiş! :D
***
Bu arada tebrik ediyorum Emre'cim, bir ömür mutluluk ve saadetler diliyorum.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Düğün istemeyen hatunla evlemek isterim. :p

cirkin-kadin_58086.png


aha sana despi, "yeter ki evlensin benimle, ondan düğün istemem" diyor...-muş-! :D
 
Üst