Bell Laboratuvarları'na Yedinci Nobel Ödülü

Bu konuyu okuyanlar

Ecevit BIKTIM

Profesör
Katılım
11 Şubat 2009
Mesajlar
2,443
Reaksiyon puanı
26
Puanları
0
Alcatel-Lucent, şirketin araştırma kolu Bell Laboratuvarları'nın iki eski araştırmacısı Dr. Willard Boyle ve Dr. George Smith'e, Bell Laboratuvarları'ndaki çalışmalarından ötürü Nobel Fizik Ödülü verildiğini açıkladı.

Bilimadamları, geliştirdikleri çift şarjlı cihazla (charge-coupled device - CCD) ödüle layık görüldüler. Bu teknoloji, farklı ışık yapılarını yararlı dijital bilgiye dönüştürüyor ve pek çok modern dijital görüntüleme uygulamasının temelini oluşturuyor.
Madeni para büyüklüğündeki CCD, icat edildiği tarihten bu yana, yepyeni sektör ve pazarlar yarattı. Halihazırda, dijital fotoğraf makineleri, video kameralar ve barkod okuyucuları dahil çok geniş bir yelpazede kullanılıyor. Ayrıca, güvenlik takibi, medikal endoskopi, modern astronomi ve video konferans gibi alanlarda da bu cihazdan yararlanılıyor.

bell%20lab1255002162.jpg
Boyle ve Smith'e verilen ödül, Bell Laboratuvarları'nın yedinci Nobel Ödülü oldu. Bu ödülle birlikte, Nobel Ödülü alan Bell Laboratuvarları araştırmacılarının sayısı 13'e yükseldi.

Bell Laboratuvarları'nda Yarıiletken Bileşenler Birimi'nde görev yapan Boyle ve Smith, CDD üzerindeki ufuk açıcı çalışmalarına 1969 yılında başladılar. Dr. Boyle, 1953-1979 arasında, optik ve uydu iletişimi, dijital ve kuantum elektroniği, bilgi işlem ve radyo astronomisi alanında araştırmalar yaptı. Ayrıca, 1969 yılında Apollo'nun Ay'a ilk inişini gerçekleştireceği yerin belirlenmesinde NASA'ya yardımcı olan bilimsel ekipte yer aldı. Dr. Smith ise 1959-1986 arasında Bell Laboratuvarları'nda araştırmalar yaptı. Bu sürecin önemli bir bölümünde, yeni lazerler ve diğer yarıiletken cihazların yaratılmasını hedefleyen araştırmaları yönetti.
:: Dünyanın en prestijli ödülü hangisi?
Yazan: Ecevit Bıktım
SDN - http://shiftdelete.net
 

DogukanDogu

Profesör
Katılım
9 Mart 2009
Mesajlar
1,529
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
her şey insanlık ve çevre için.Adamlar adlarını şimdiden tarihe yazdırdılar hem de altın harflerle.Bizim gerçekten böyle bir buluşumuz var mı? Bir tek dahimiz var; Mustafa Kemal Atatürk.Onunda izinden gitmemek için hatta devrimlerini yıkmak için elimizden geleni yapıyoruz.
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Bizim ülkemizde bilim adına adım atmak ilerlemek bir yana bu yönde planlanan çalışmaları engellemek adına tüm imkanlar seferber ediliyor. Ülkemizde adını altın harflerle tarihe yazdıracak bilim insanı yok değil, çok, Çok ama çok olmak yetmiyor imkan verilmiyor kaynak ayrılmıyor malesef. Ülkemin alışılmış mantığı, yatırımı bu gün yaptım yarın sonucu görmek isterim zihniyeti bu zihniyetle nereye varılabilir. Bilim dediğin alana kaynak ayırıp yatırım yapıyorsan sonucu 3 5 da da alırsın 5 10 yılda da alırsın, şunu bir anlaya bilse sayın yöneticilerimiz. Sayın yöneticilerimiz bilimin temeli olan üniversitelerimizin fizik bölümlerini kapatmaktan vazgeçelim lütfen kapatmak yerine destek verelim kaynak ayıralım, kaynak ayırma imkanımız yoksa arayalım bulalım. İki alana ayrılan kaynak ve yatırım mutlaka katlanarak size geri döner, bu iki alan fizik ve tarım.
 
Üst