Bankalardan Alınan Kredilerin Dosya Masrafları Hk.

Bu konuyu okuyanlar

ercan3457

Öğrenci
Katılım
19 Kasım 2013
Mesajlar
4
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
[h=2]Dosya Masrafı İadesi Nasıl Geri Alabilirsiniz ?[/h]28/05/2014 Tarihinde yürürlüğe giren 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’a göre Dosya Masrafı :

  • Dosya masrafı Değeri 2,000 TL ye kadar olan dosya masrafı iadesi için İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine,
  • Dosya masrafı Değeri 2,000 TL ile 3,000 TL arasında olan dosya masrafı iadesi için İl Tüketici Hakem heyetlerine,
  • Dosya Masrafı Değeri 3,000 TL üzerindeki dosya masrafı iadesi için de Tüketici Mahkemelerine başvuru yapılması gerekmektedir.
[h=2][/h][h=2]Kredi Dosya Masrafı İadesinde Tüketici Hakem Heyetleri’nin Görevi[/h]Dosya masrafı'nın Parasal sınır 2014 yılı için 1.272,19 TL olmasına rağmen 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile bu dosya masrafı sınırını;
İlçe Tüketici Hakem Heyetleri için 2.000,00 TL Dosya masrafı
İl Tüketici Hakem Heyetleri için 3.000,00 TL Dosya Masrafı iadesi olarak düzenlenmiştir.
Büyükşehirlerde ikamet edenlerin Dosya Masrafı için ;
2.000,00 TL ve altı Dosya masrafı için ikametlerinin bulunduğu İlçe Tüketici Hakem Heyetine;
2.000,00 TL – 3.000,00 TL arası Dosya Masrafı İadesi için İl Tüketici Hakem Heyetine başvurmaları gerekmektedir.
Dosya masrafı İadesi için Büyükşehir statüsü olmayan il merkezlerinde ikamet edenlerin ise 3.000,00 TL ye kadar olan tüm Dosya Masrafı İadesi için İl Tüketici Hakem Heyetine başvurmaları gerekmektedir.
3.000,00 TL nin üzerindeki Dosya masrafı için ise Tüketici Mahkemelerinde, Tüketici Mahkemesi olmayan yerlerde ise Tüketici Mahkemesi Sıfatı ile Asliye Hukuk Mahkemeleri’ nde dava açılması gerekmektedir.
28.05.2014 tarihinde önce Dosya Masrafı İçin işlem yapanlar, yeni yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun maddelerinden etkilenmeyecektir.

Her ilçe ve İl merkezinde toplanan bu heyet, Dosya Masrafı iadesi için tüketicilerin şikayetlerini karara bağlamaktadır. Heyetin Dosya masrafı parasal sınıra kadar verdiği karar ilam niteliğinde olduğundan İcra Takibine Konulması gerekmektedir.. Dosya masrafı Sınırın üstündeki kararlar inceleme niteliğindedir ve ilam niteliği yoktur. İlamlı takip diğer takip türlerinden farklı olarak herhangi bir icra müdürlüğünden yapılabilir. Örneğin görevi dolayısıyla İstanbul’da hakem heyetine dosya masrafı iadesi için başvuran Tüketici, tayini İzmir’e çıktığında İzmir İcra dairelerinden de bu kararı icra takibine koyabilecektir.
Tüketicilerin en büyük sorunu ellerinde dosya masrafı kesintilerine ilişkin dekont ve ekstrelerin olmamasıdır. Uygulamada Maalesef Tüketici Hakem Heyetleri bankalardan talep etme yetkileri olmasına rağmen tüketiciden dosya masrafı ve diğer giderleri belgelendirmesini istemektedirler.
Yani uygulamada elinde dosya masrafı dekontu, ekstreleri olmayan Tüketici Hakem Heyetlerinden faydalanamamaktadır.

[h=3]Dosya Masrafı İadesinde Tüketici Mahkemeleri’ nin Görevi.[/h]
Kredi Dosya Masrafi ücretinin geri alınmasında Tüketici Hakem Heyeti başvuru sınırının üstündeki dosya masrafı bedellerde Tüketici Mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir. Tüketici Mahkemelerinde açılan davalar harca tabi olmayıp posta ve sair masraflar için Gider Avansı olarak adlandırılan bedel (140,60 TL) Mahkeme veznesine depo edilmektedir. Mahkeme taktir ettiğinde Bilirkişi incelemesine başvurulacağından ileriki aşamalarda bu ücret ‘de mahkemeye ödenecektir. Yatırılan gider avansı ve diğer masraflar dava sonunda kazanılması halinde bankadan geri alınmaktadır
Bankaların dosya masrafı genel adı altında aldıkları ücretlerin içinde bir çok kalem bulunmaktadır.
Bunlar kısaca,dosya masrafı , yapılandırma masrafı yapılandırma ücreti ,kredi tahsis ücreti , ekspertiz ücreti, hayat ve konut sigortalarıdır. Yargıtay’ın yerleşik kararlarına göre sigorta ücretlerinin iadesi söz konusu değildir. Ancak unutulmamalıdır ki hayat ve konut sigortalarının yapılması zorunlu değildir ve bu husus banka kredi sözleşmelerinde 16 punto halinde yazılıdır. Tüketici istediği takdirde her zaman için bu sigortaları iptal ettirebilir. İptal edilmesine rağmen bu sigortalar alınmaya devam edilirse bu durumda bu ücretlerde geri alınabilir.
Ekspertiz ücretine gelince bankanın bu zorunlu giderini ispat etmesi gerekmektedir. Uygulamada Tüketiciden 500-600 TL ekspertiz ücreti alan Bankaların değerleme firmalarına en çok 200-250 TL Tutarında fatura kestikleri görülmektedir. Bankaların ispat edemedikleri bu ekstra tutarları iade etmeleri gerekmektedir.
Tüketicilerin dosya masrafı iadesi için bilinçsizce açtıkları davalarda ve hakem heyeti başvurularında bilhassa bu iki kalem giderin reddi söz konusu olmakta bu takdirde tüketici aleyhine vekalet ücretine hükmedilmektedir.


[h=3]İadesi Mümkün Olan Masraflar[/h]

  • Dosya masrafı
  • Kredi tahsis ücreti
  • İstihbarat Ücreti
  • İpotek tesis ücreti
  • İpotek Fek Ücreti
  • Yapılandırma Ücreti ( Refinansman Ücreti )
  • Yapılandırma aşamasında alınan %2 erken kapama ücreti
  • Kredi Kullandırım Ücreti
  • Ekspertiz Ücreti( Kısmen)
  • Hayat Sigortası Ücreti
  • Ekspertiz ücreti ( Kısmen )
[h=3]İadesi Mümkün Olmayan Masraflar[/h]
  • Hayat Sigortası Ücreti
  • Ekspertiz ücreti ( Kısmen )
  • Kredi Kartı Aidatları
  • Kredi Yasal Faizleri
detaylı bilgi için http://www.avukatahmeterpek.com ziyaret edebilirsiniz...
 
Üst