Azerbaycanda ne yenir

Bu konuyu okuyanlar

Murataltug

Müdavim
Katılım
15 Ekim 2017
Mesajlar
5,873
Reaksiyon puanı
3,096
Puanları
113
Yaş
38
Azerbaycan Mutfağı

Çok çeşitli olan Azerbaycan
yemekleri genellikle etli, sebzeli, sütlü, hamur işli yemekler, pilavlar ve çorbadan oluşur Zeytinyağlı yoktur.

Azerbaycan Mutfağında dikkat çeken bir özellik de şudur: Aynı türe ait yiyeceklerin pek çok çeşidinin olması. Söz gelişi dolma ve sarmanın 30'dan çok, pilavın 100'den fazla çeşidinin olduğu bilinmektedir.

Şah Pilavı

Azerbaycan mutfağı denilince akla ilk gelen yemeklerden biri pilavların şahı Şah pilavdır.

Kuzu eti, kayısı kurusu, erik kurusu, kuru üzüm, kestane ve pirinçten yapılan Azerbaycan pilavı pilavların şahı Şah pilavdır yemesi zor olduğu gibi bir o kadar da lezzetlidir.

Piti Şeki şehrinin mutfağından

Piti, içinde kuzu eti, domates, erik kurusu, patates, nohut ve baharat olan, özel güveçte en az 7-8 saat pişirilen
Azerbaycanın en özel yemeklerinden biri

Dolma

Çok fazla söze gerek yok Türk mutfağındaki sarmayla aynı, yalnız ölçüsü ve şekli farklıdır. Yoğurtla yenmesi lezzet katar.

Düşbere

Soğuk kış ayının vazgeçilmez yemeklerindendir. Çok ufak kesilen yufkaların içine kuzu veya dana eti koyularak yapılan bu yemek sirke ve sarımsak karışımlı sosla yenir.

Şekerbura ve paxlava

Azerbaycan'ın en en en ünlü tatlılarındandır. Özellikle Nevruz bayramında her evde mutlaka bulunur. Şekerbura ve paxlava

Azerbaycanda Öğütülmüş fındık ve cevizden yapılan bu tatlıları hayatınızda bir kere olsun tadın derim. Şekerbura ve paxlava

Qoğal

Yine Nevruz bayramına özel bir hamur işi. Tatlı ve tuzlu olarak ayrılır.

İnanışa göre Nevruzun son salı gecesi gelinlik yaşındaki kızlar yatmadan önce tuzlu qoğal yerler ve rüyasında gördüğü ona su veren kişiyle gelecekte evlenicekleri tabir edilir.

Dovğa

Hem soğuk hem de sıcak tüketilebilen dovğa yoğurt ve yeşilliklerle yapılan çorbadır.

Levengi Lenkeran şehrinin meşhur yemeklerinden

levengi yemeğini hem balık hem de tavukla yapmak mümkün. Balık veya tavuğun içi öğütülmüş ceviz, salça ve soğanlı karışımla doldurulur ve tandırda pişirilir.

Qutab Azerbaycan yemeğidir
bir çok çeşidi vardır. Yeşillik
etle, balkabağıyla hatta deve etiyle olan çeşidi bile mevcut

Badambura Azerbaycan
tatlısıdır Görünüşü şekerburayı andırır aynı hamurula yapılıyor. Çok tercih edilen tatlılardandır.

Şeki Helvası Hiç bir yerde bulamayacağınız eşsiz bir tatlıdır

Şeki Helvası eşsiz bir tatlıdır
evde yapmak mümkün değil. Şekiye yolunuz düşerse mutlaka yemeniz gerek

3 Bacı İsmi çok tartışılan bir yemek ve her şehirde farklı anılır. Aslında Türk mutfağının hiç yabancı olmadığı yemektir.

Reçel

Azerbaycan çayı en çok tüketen ülkelerdendir tam 80 çeşit reçeli vardır. Qebele şehrinde her sene reçel festivali düzenlenir.

Azerbaycan da tam 80 çeşit reçel vardır Ceviz, patlıcan, karpuz, domates gibi ilginç ama lezzetli reçellerin tadına baka bilirsiniz


Azerbaycan'ın Yemek Kültürü
Anadolu Türk mutfağıyla bir çok yönden ortak özelliklere sahiptir.

Azerbaycan’da özellikle etli, sebzeli ve hamur işli yemekler beslenme kültürlerinin temelini oluşturuyor.

Çorba ve pilav çeşitlerinin büyük bir zevkle tüketildiği Azerbaycan mutfağında, farklı tariflerle yapılan 100 çeşitten fazla pilav türü bulunmaktadır.


Gelişmiş yemek kültürleriyle 100 farklı pilav yapılan ülkede, dolma ve sarmanın 30’dan fazla türü damakları şenlendiriyor


Düşbere Azerbaycan yemekleri arasında en bilinenlerden olan Düşbere, mantıya benzer bir teknikle yapılıyor.

Çok ufak kesilen yufkaların içine dana ya da kuzu eti konularak katlanır ve suda pişirildikten sonra sirke ve sarımsak karışımlı sosla yenir.
Düşbere Azerbaycan mantısı

Bir anlamda Düşbere, Azerbaycan mantısıdır denilebilir.

Azerbaycan’ın meşhur yemekleri arasında olan Piti de Anadolu’nun pek çok yerinde yapılan etli güvece benzeyen bir yemek türüdür.

Şeki Şehri’nde ün yapan bu yemek, özel tasarlanmış bir güveçte kuzu eti, erik kurusu, nohut, patates, domates ve çeşitli baharatlar konularak yapılan ve yaklaşık 8 saat kadar pişirildikten sonra servis edilen bir yemek türüdür.

Şah Pilavı Azerbaycan'ın pilav çeşitleri içerisinde belki de en bilineni olan bir pilav türü,

Azerbaycan pilavların şahı olarak kabul edildiği için bu isimle anılmıştır. Şah pilavı

Azerbaycanda pirincin içinde kuru kayısı, kuzu eti, kuru erik, kuru üzüm, kestane bulunur dış perdeyle çevrilmektedir. Bu hâliyle adeta Osmanlı ürünüdür

Osmanlı mutfağının bir ürünü olan Şah Pilavı, yapılması bir hayli zor ama lezzeti emsalsiz bir Azerbaycan yemeğidir.

Azerbaycan dolması Anadolu
dolmasına göre çok küçük sarılır ve muhakkak etli yapılır.

Azerbaycan dolması Kıymaya
karıştırılan kuyruk yağı tadı ağırlaştırsa da hiç fena değildir servis edilirken üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür. Yanında ise soğan, domates
salatalık söğüş ve tandır ekmeği olmazsa olmazı.

Levengi iran sınırına yakın astara bölgesinde her gün tüketilen bir yemek dersek abartmış olmayız. En çok balıkla yapılan bu yemek, kaz ve tavukla da yapılıyor.

Levengi iran sınırına yakın
Astara bölgesinde yapılan bu
Azerbaycan Yemeğine lezzeti salça turşusu denilen erik ekşisi sağlıyor. Salça, erik ekşisi, ceviz içi ve karabiberle doldurulan et fırına veriliyor. Farklı bir lezzet damak uygun.

Azerbaycan Mutfağı’nda çeşit çeşit dolmalar, Qoğal, Dovğa, Qutab gibi farklı tür lezzetler vardır her birisi Azerbaycanın zenginliğine kanıttır. yolunuz Azerbaycan’a düşerse, bu yemekleri tatmadan dönmeyin.
 

Gece baykuşu

Doçent
Katılım
13 Ocak 2019
Mesajlar
500
Reaksiyon puanı
291
Puanları
63
Komşumuz ağzının tadını iyi biliyormuş Bu yemek işlerinden Türk Milleti çok iyi anlıyor ama ya biz sahip çıkmıyoruz ya da anlatamıyoruz. Azerbaycan'a gitsek aç kaldık o zaman mecburi diyet işi bozuyor umarım bir gün Bakü'ye gitmek nasip olur
 

_Zaur_

VİP üye
Cezalı
Katılım
17 Kasım 2017
Mesajlar
13,779
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
22,839
Puanları
113
Yaş
30
Pitinin türkiyedeki karşılığı güveçtir
Bu varya bu vayyyy ? Direk Saksı kabında Yemeyen tadını bilmez ki.

Безымянный.jpg
 

Murataltug

Müdavim
Katılım
15 Ekim 2017
Mesajlar
5,873
Reaksiyon puanı
3,096
Puanları
113
Yaş
38
Geçmiş olsun. Tez bir zamanda sağlığına kavuşasın abi.
Allah razı değerli abicim saygılar tabi türk usülü ekmek kadayıfı yersek 2 porsiyon kebap yersek şeker çıkar tansiyon çıkar sonrası infilak yani her şeyin ölçüsü denge ve ölçü en kutsal tatlı hurmadır ama istersen 10 tane yede gör istikamet hastane
 
Katılım
25 Ekim 2020
Mesajlar
33
Reaksiyon puanı
46
Puanları
18
Yaş
18
Azerbaycan Mutfağı

Çok çeşitli olan Azerbaycan
yemekleri genellikle etli, sebzeli, sütlü, hamur işli yemekler, pilavlar ve çorbadan oluşur Zeytinyağlı yoktur.

Azerbaycan Mutfağında dikkat çeken bir özellik de şudur: Aynı türe ait yiyeceklerin pek çok çeşidinin olması. Söz gelişi dolma ve sarmanın 30'dan çok, pilavın 100'den fazla çeşidinin olduğu bilinmektedir.

Şah Pilavı

Azerbaycan mutfağı denilince akla ilk gelen yemeklerden biri pilavların şahı Şah pilavdır.

Kuzu eti, kayısı kurusu, erik kurusu, kuru üzüm, kestane ve pirinçten yapılan Azerbaycan pilavı pilavların şahı Şah pilavdır yemesi zor olduğu gibi bir o kadar da lezzetlidir.

Piti Şeki şehrinin mutfağından

Piti, içinde kuzu eti, domates, erik kurusu, patates, nohut ve baharat olan, özel güveçte en az 7-8 saat pişirilen
Azerbaycanın en özel yemeklerinden biri

Dolma

Çok fazla söze gerek yok Türk mutfağındaki sarmayla aynı, yalnız ölçüsü ve şekli farklıdır. Yoğurtla yenmesi lezzet katar.

Düşbere

Soğuk kış ayının vazgeçilmez yemeklerindendir. Çok ufak kesilen yufkaların içine kuzu veya dana eti koyularak yapılan bu yemek sirke ve sarımsak karışımlı sosla yenir.

Şekerbura ve paxlava

Azerbaycan'ın en en en ünlü tatlılarındandır. Özellikle Nevruz bayramında her evde mutlaka bulunur. Şekerbura ve paxlava

Azerbaycanda Öğütülmüş fındık ve cevizden yapılan bu tatlıları hayatınızda bir kere olsun tadın derim. Şekerbura ve paxlava

Qoğal

Yine Nevruz bayramına özel bir hamur işi. Tatlı ve tuzlu olarak ayrılır.

İnanışa göre Nevruzun son salı gecesi gelinlik yaşındaki kızlar yatmadan önce tuzlu qoğal yerler ve rüyasında gördüğü ona su veren kişiyle gelecekte evlenicekleri tabir edilir.

Dovğa

Hem soğuk hem de sıcak tüketilebilen dovğa yoğurt ve yeşilliklerle yapılan çorbadır.

Levengi Lenkeran şehrinin meşhur yemeklerinden

levengi yemeğini hem balık hem de tavukla yapmak mümkün. Balık veya tavuğun içi öğütülmüş ceviz, salça ve soğanlı karışımla doldurulur ve tandırda pişirilir.

Qutab Azerbaycan yemeğidir
bir çok çeşidi vardır. Yeşillik
etle, balkabağıyla hatta deve etiyle olan çeşidi bile mevcut

Badambura Azerbaycan
tatlısıdır Görünüşü şekerburayı andırır aynı hamurula yapılıyor. Çok tercih edilen tatlılardandır.

Şeki Helvası Hiç bir yerde bulamayacağınız eşsiz bir tatlıdır

Şeki Helvası eşsiz bir tatlıdır
evde yapmak mümkün değil.
seki helvasi muhtesem oluyor en iyi tatli diye bilirim bi de su deve etiyle yapilan qutab ayni dana etiyle yapilan qutaba benziyor cok farki yok
Mesaj otomatik birleştirildi:

Şeki halvasi | Еда, Рецепты
seki halvasi bu
 
Son düzenleme:

_Zaur_

VİP üye
Cezalı
Katılım
17 Kasım 2017
Mesajlar
13,779
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
22,839
Puanları
113
Yaş
30
seki helvasi muhtesem oluyor en iyi tatli diye bilirim bi de su deve etiyle yapilan qutab ayni dana etiyle yapilan qutaba benziyor cok farki yok
Mesaj otomatik birleştirildi:

Şeki halvasi | Еда, Рецепты
seki halvasi bu
Bakıda orijinal bulmak mümkün değil sanırım. Anca Şekiye gutmek lazım.

Burda Bakıda olanlar 90% içi küngütlü. Yiyince sanırsın taşları üyütüp üyütüp içine doldurmuşlar.
Helvayı Sevmek yerine aksine nefret ederler.
 

Murataltug

Müdavim
Katılım
15 Ekim 2017
Mesajlar
5,873
Reaksiyon puanı
3,096
Puanları
113
Yaş
38
Azerbaycan mutfağı şah pilavı

Mesaj otomatik birleştirildi:

Azerbaycan mutfağı piti

Mesaj otomatik birleştirildi:


Mesaj otomatik birleştirildi:

 
Son düzenleme:
Katılım
25 Ekim 2020
Mesajlar
33
Reaksiyon puanı
46
Puanları
18
Yaş
18
Bakıda orijinal bulmak mümkün değil sanırım. Anca Şekiye gutmek lazım.

Burda Bakıda olanlar 90% içi küngütlü. Yiyince sanırsın taşları üyütüp üyütüp içine doldurmuşlar.
Helvayı Sevmek yerine aksine nefret ederler.
evet burdakiler kuru oluyor oraya gidince yemek lazim
 
Üst