Ayak mantarları ve tırnak batmaları

Bu konuyu okuyanlar

michuozawa

Guru
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
Ayakta mantar oluşumu çok sık rastlanan bir problemdir. Ayak derisinde ve tırnaklarda görülür. Ayakkabı içerisinde havasız, nemli ve karanlık ortamda kalan ayaklarımız mantarın oluşumu için çok uygun bir ortam sağlamaktadır. Mantarın bulaşıcı özelliği vardır diyen Uzm. Dr. Serap Öztürk Durur konuyla ilgili görüşlerini aktarıyor.
2_2981794919d2ecd45.jpg


Tüm gün ayakkabıların içine hapsettiğimiz ayaklarımıza bir de yanlış ayakkabı seçimi, yanlış çorap seçimi ile mantarı nerdeyse davet ediyoruz. Örneğin; sentetik çoraplar, hava almayı önleyen, terleten ayakkabılar, spor ayakkabılar gibi yan unsurlar mantara davetiye çıkarıyor.

Tabii bir de mantarın bulaşıcı özelliği vardır diyen Uzm. Dr. Serap Öztürk Durur konuyla ilgili görüşlerini aktarıyor. ' Bundan dolayı ortak kullanım alanları (spor salonları, yüzme havuzları, ıslak zeminler gibi), başkasına ait ayakkabılar, terlikler, tırnak makasları ve hijyenik olmayan ortamlarda yapılan ayak bakımları da mantarın kolayca bulaşmasını sağlamaktadır. Elbette bazı hastalıklar da mantarın oluşmasında etkili olur. Başta diyabet, terleme, sedef ve egzama gibi deri hastalıkları da mantar oluşumunu hızlandırır.'

Ayak mantarı nasıl tedavi edilir?

Ayak ve tırnak mantarı çok yaygın bir cilt problemidir. Birçok insanda hayat boyu en az bir kere ayak mantarı gelişir. Daha çok erişkin ve ergenlik çağındaki erkeklerde görülür, kadınlarda ve 12 yaşından küçük çocuklarda ise daha nadirdir. Ayak mantarı kolaylıkla tedavi edilebilmesine rağmen başarılı bir tedaviden sonra bile tekrarlayabilmektedir. Sebep olan mikroplar, mantar adı verilen ufak bitki benzeri organizmalardır. Mantar en iyi karanlık, nemli ve ılık ortamlarda büyür.

Ayak mantarı tedavisi, tanısı konulduktan hemen sonra geciktirilmeden başlamalıdır. Hafif durumda sürülen anti-fungal (mantara karşı etkin) kremler etkilidir ve yanma hissi ve kaşıntı şikayetlerini de rahatlatır. Daha şiddetli veya mantar hastalığının sürülen ilaç kullanımı ile geçmediği durumlarda anti-fungal ilaçların ağızdan alınması gereklidir. Bitkisel içerikli kremler ve kapsüller de ayak mantarının tedavisinde kullanılabilir.

Tırnak mantarının ise tedavisi güçtür, aylar boyunca ağızdan ilaç kullanmayı gerektirir. Ağızdan alınan ilaçların ve kremlerin düzenli ve doktorun reçete ettiği süre boyunca kullanılması mantar hastalığının tekrarlamaması için önemlidir. Çünkü cildin görüntüsü düzelse de mantar hastalığı aktif olarak kalabilir ve tedavi kesildikten bir süre sonra tekrar ortaya çıkabilir. Bu sebeple tedavisi kadar korunma yollarına da önem verilmesi gereken bir hastalıktır.

Ayak mantarından nasıl korunabiliriz?

• Ayakkabı seçiminde doğal deri seçmeliyiz. Ayakkabı çok dar olmamalı ki içinde hava dolaşımı olabilsin. Bol ayakkabı da sürtünme yapacağından sağlıklı bir seçim değildir.

• Pamuklu veya yün çoraplar tercih edilmelidir.

• Ayaklarımızı ayakkabıdan çıkarttıktan sonra gün boyu biriken bakterilerden temizlemek için yıkayıp, kurulamak gereklidir. Böylece günlük hijyen sağlanmış olur. Sonrasında gün boyu havasız kalan ayaklarımızı açıkta bırakmak hava almasını sağlayacaktır.

• Yazın açık ayakkabılar tercih edilmelidir.

• Özellikle parmak aralarında biriken neme dikkat edilmeli, parmak araları temizlenip iyice kurulanmalıdır. Başkasına ait çorap ve ayakkabı veya terlik kullanılmamalıdır.

• Tırnak makası ve törpü gibi evde kullanılan aletleri kişisel olmalıdır.

• Banyo ve benzeri ıslak zeminlerde aile bireylerinde mantar varsa, dikkat edilmeli ve hijyen sağlanmalıdır.

• Ayakkabı içerisinin havalanması için gün aşırı farklı ayakkabı giyerek diğerinin gün boyunca havalanması sağlanabilir.


Eğer terleyen ayak ise, sabunlu bir bez ile silip havalanması için bırakmak son derece faydalı olur.

• Parmak aralarına krem sürmekten kaçınılmalı, bunu yerine özel pudralar veya spray şeklindeki koruyucu ürünler tercih edilmelidir.

Tırnak batması

Tırnak batması pek çok insanda görülen, kişinin yürümesini, iş görmesini engelleyecek derecede rahatsızlık ve ağrı verebilen bir sorundur. Tırnak batması tüm ayak parmaklarında olabilmekle beraber genellikle başparmakta oluşur. Tırnak büyürken bir veya iki taraftan derinin içine doğru batma eğilimi gösterir, bu esnada oluşan enflamasyon sonucu tırnak kenarındaki doku da tırnağın üzerine doğru ilerler.

Tırnak batmasının sebepleri:

1- Hatalı ve derinden kesilen ayak tırnakları

2- İyi uymayan dar ve sivri burunlu ayakkabılar

3- Devamlı darbelere maruz kalma

4- Hamilelik ve doğum sonrası dönem

5- Şişmanlık

6- Tırnaklarda mantar enfeksiyonu

Tırnak batmasını önlemek için, ayak tırnaklarını düz kesmek, çok kısa kesmemek ve güzelce törpüleyip kenar keskinliğini gidermek gerekir.

Ayrıca hastaların giydikleri ayakkabılara dikkat etmeleri gerekmektir. Önü dar ve ayağı sıkan ayakkabılardan uzak durmaları gerekmektedir. Ayakların hiçbir şekilde nemli kalmaması ve parmak uçlarında kurumaya ve kabuklanmaya bağlı olarak küçük çatlakların oluşmaması önemlidir. Aksi takdirde burada yerleşen mantarlar parmak arası ve beraberinde tırnak mantarına sebep olacak, bu da şekil değişikliğine uğrayan ve kalınlaşan tırnağın batmasına sebep olacaktır. Spor yaparken uygun ayakkabı seçimi çok önemlidir, sıkan veya sert ayakkabılar tırnakların zarar görmesi ve batmasına sebep olmaktadır. Ayağa uyan spor ayakkabılar tercih edilmelidir. Uzamış tırnaklar mümkün olduğunca düz olarak kesilmelidirler.

Tırnak batması nasıl tedavi edilir?

Tedavi açısından tırnak batmasını iki kısma ayırıyoruz. Tırnak batmasının yeni geliştiği, henüz cerrahi bir müdahale veya çekim gerektirmeyen hafif vakalar veya birkaç haftadan uzun süren, iyileşmeyen kronikleşmiş vakalar. Hafif batma durumunda, tırnağa günde 2-3 kez tekrar edilen ılık su banyoları, antiseptiklerle tırnağın batan kısmının temizlenmesi, antibiyotikli krem uygulamaları veya enfeksiyon varlığında ağızdan antibiyotik uygulanması iyi sonuç verebilir. Yine hafif batma durumunda tırnak ile tırnak yatağı arasına sıcak su içinde tırnak bir süre bekletilip antiseptik uygulaması takiben bir pamuk parçası koymak ve bunu günlük değiştirmek tedavi edici olabilir. Böylece tırnak ile cilt arasında bir tampon alan oluşturup tırnağın ete batmadan buradan büyümesi sağlanır.

Tırnak büyüyünce kavisli değil düz şekil de kesilir. Hafif batma durumunda pamuk uygulaması yerine son zamanlarda tırnak teli uygulaması gündeme gelmiştir. Özel hazırlanan tırnak telleri birçok tırnak çekimi işlemini gereksiz kılmıştır. Cerrahi ve çoğu zaman anestezi gerektirmeyen bu işlem batan tırnağın konveks yapısını kaldırıp her iki kenarını tırnak yatağı ve deriden hafifçe yukarı kaldırarak batmayı engellemekte böylece şikayetleri ortadan kaldırmaktadır. Yaklaşık 3-4 hafta süre takılan bu teller birçok kez sorun çözücü olmaktadır. Bu yöntem, çok daha az ağrılı olması, iş gücü kaybına yol açmaması nedeni ile giderek daha çok tercih edilen bir yöntem olacaktır.

Yeni Şafak
 
Üst