Arpacığa sarımsakla savaş açın!

Bu konuyu okuyanlar

eSa

Müdavim
Katılım
5 Kasım 2011
Mesajlar
9,782
Reaksiyon puanı
352
Puanları
83
arpa.jpg



Bu aralar görülme sıklığının toplumda yaşanan stres nedeniyle daha da arttığı belirlenen arpacık, etkilediği gözkapağı bezlerine göre ikiye ayrılır. Gözkapağının dışında kirpiklere bağlı yağ bezleri vardır. Bunlar, gözün yüzeyini koruyan yağı (sebum) salgılarlar. Bazen salgı bezi kanalı tıkanır ve içerde kalan bakteriler “dış” arpacığa neden olurlar.


Diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi, genel olarak beden sağlığının bozuk olması ve direnç düşüklüğü de arpacığın sık görülmesine neden olur.
Arpacık ortaya çıkmadan birkaç gün önce gözde kaşınma ve batma hissi başlar. Arpacık bir iki günde ortaya çıkar. Küçük, ağrılı bir nokta biçiminde başlar; sonra şişerek belirgin kırmızı bir püstül (içi irin dolu kabarcık) halini alır. Dış arpacık kolayca tanınır. Ama iç arpacığın görülmesi için gözkapağını dışa doğru çevirmek gerekir. Şişen meibom bezi gözkapağını gerdiğinden iç arpacık, dış arpacıktan daha ağrılıdır.


Ne yapmalı?


Gözlerdeki arpacıklara: 1-2 diş sarımsak alkolle temizlenmiş bir bıçağın keskin yanıyla ezilir. Bir kürdanın ucuna ince bir tabaka pamuk sarılır, sarımsak suyuna batırılıp sürme gibi arpacığın bulunduğu kesime sürülür. Göz yanar, hatta yaşarır ama şifa da bulur.



[SUB]Kaynak[/SUB]
 
Üst