Armutun Faydaları Nelerdir? Armut Hakkında Kısa Bilgiler!

Şu anda konuyu okuyanlar (Üyeler: 1, Ziyaretçi & Botlar: 0)

Katılım
29 Ocak 2018
Mesajlar
1
Beğeniler
0
Puanları
1
Konum
Samsun
#1
Armutun Faydaları Nelerdir? Armut Hakkında Kısa Bilgiler!

Genel olarak ülkemizin neredeyse her bölgesinde yetişen armut, muhteşem tadının yanı sıra, insan vücuduna sağladığı birçok önemli yarar ile de ön plana çıkmaktadır. Yazımızın devamında, armudun faydaları hakkında, detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Armudun yararları nelerdir?

Önemli bir lif kaynağıdır: Sonbahar ve kış aylarının en fazla tercih edilen meyveleri arasında yer alan armut, bol ve kaliteli lif kaynağı olarak bilinmektedir. Yiyeceğiniz birkaç armut, vücudun ihtiyacı olan lif kaynağını büyük oranda karşılamış olacaktır.

Armudun Faydaları Nelerdir?

Serbest radikallere karşı düşmandır: İnsan sağlığına zarar veren serbest radikallere karşı oldukça etkili olan armut, serbest radikallerin hücrelere vereceği zararların etkisini, en aza indirir. İçeriğinde bol miktarda C ve K vitaminleri bulunan armut, vücudun serbest radikallerle savaşması konusunda, son derece önemli bir besin kaynağıdır.

Kalbe iyi gelir: Kolesterolü düşürücü özelliğe sahip olan armut, içerdiği bol ve kaliteli lif sayesinde, kalp sağlığı açısından da önemli ölçüde faydalıdır. Özellikle mevsiminde günlük bir tane armut tüketilmesi, inme riskini yarı yarıya azaltmaktadır.

Kanseri riskini azaltır: Yine içeriğindeki lif sayesinde kolon kanseri riskini azalttığı bilinen armut, kadınlarda ise menopoz sonrası görülebilecek meme kanserine yakalanma riskini de, önemli ölçüde azaltmaktadır.

Kan Şekerini Düzenler: Armudun faydaları arasında, kan şekerini düzenleyici özelliği de önemli yer tutmaktadır. Her ne kadar tatlı bir meyve olsa da, yine içeriğindeki lifler sayesinde kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: C vitamini açısından oldukça zengin olması nedeniyle, düzenli bir şekilde armut tüketenlerin bağışıklık sisteminin daha kuvvetli olduğu ortaya çıkmıştır.

Armut enerji kaynağıdır: Her ne kadar kalori açısından fazla yüksek olmasa da, içeriğindeki mineral ve vitaminler sayesinde vücuda enerji vererek, vücudun daha dinç kalmasına yardımcı olur.

Sindirim sistemini güçlendirir: Armudun yararları arasında, sindirim sistemini güçlendirici özelliğe sahip olduğu da bilinmektedir. 1 orta boy armutta, vücudun ihtiyacı olan lifin yaklaşık yüzde 20’si bulunmaktadır. Lif içeren besinlerin, sindirim sistemine sağladığı faydalar ön plana çıkmaktadır. Özellikle mide sağlığı ve bağırsakların çalışma oranını artırmak için, düzenli bir şekilde armut tüketebilirsiniz.

Gebelikte çocuklar için faydalıdır: Hamilelik döneminde ve doğumdan sonra kaybedilen enerjiyi toparlamak için, annenin folik asit alımı oldukça önemlidir. Bu ihtiyacı gidermek için, gebelik döneminde düzenli bir şekilde armut tüketilmesi oldukça yararlıdır.

Armudun diğer faydaları
  • Kan basıncını düzenleyici etkisi olması, armudun yararları arasındadır.
  • Ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır.
  • Yaz mevsiminde, nefes darlığı problemine iyi gelmektedir.
  • Çeşitli cilt problemlerine karşıda iyileştirici etkiye sahip olması, armudun faydaları arasında yer almaktadır.

Armut Sirkesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Sirkelerin kendi içlerinde farklı faydaları bulunur. Ancak ev yapımı sirkelerin faydaları daha da fazladır. Evde yapılabilecek sirkelerden birisi de armut sirkesi olmaktadır. Sirke sayesinde armudun faydaları da yarar sağlar.

Armut Sirkesi İçin Malzemeler

  • 250 gram armut
  • Bir litre su
  • Yarım çay bardağı sirke
  • Bir çay kaşığı tuz

Armut Sirkesi Yapımı

Armutlar güzel bir şekilde yıkanır. Armutlar kabukları soyulmadan küp şeklinde doğranır. Kesilen armutlar bir cam kavanoz içerisine alınır. Armutların üzerine su ilave edilir. Daha sonra sirke ve tuz da ilave edilerek tahta kaşık yardımı ile karıştırılır. Düzenli bir şekilde her gün tahta kaşık yardımı ile karıştırılır. Sirkenin olma süresi on beş ile yirmi gün arasında değişir. İçerisine kesinlikle metal kaşık değdirilmemelidir. Her gün düzenli olarak karıştırma işlemi uygulanmalıdır. Serin bir ortamda saklanmalıdır. İçerken süzülebilir.

Armut Sirkesinin Sağladığı Faydalar

Armutun faydaları fazla bir duruma sahiptir. Büyümeye yardımcı bir özelliği vardır. Sindirim sistemini düzene sokar. Hazımsızlığı önleyerek yiyeceklerin daha da kolay sindirilmesini sağlar. Kabızlığı ortadan kaldırır. Bağırsak fonksiyonlarının düzene girmesi sağlanır. Bağırsak içerisinde bulunan bağırsak kurtlarının dökülmesine yardımcı olur. İdrar söktürücü özelliği bulunur. Mide de bulunan ağrıların giderilmesi sağlanır. Midenin kuvvetlenmesi sağlanır. Kolesterolün düşmesine yardımcı olunur.

Kolon kanserine karşı bir koruma sağlar. Hipertansiyona iyi gelme özelliğine sahiptir. Tansiyon düşürücü olan bir özelliğe sahiptir. Sinir sistemine fayda sağlar. Diyabet şeker hastalığı bulunan kişilerin tüketmesi mümkündür. Kan basıncının düzene girmesine yardımcı olur. Felci önleme özelliği vardır. Kişilere enerji verir. Kişilerin vücutlarında bir rahatlamaya neden olur. Özellikle yaz aylarında ferahlama sağlar. Vücudun zinde durmasına yardımcı olur. Vücuda güç verir. İçerisinde bol miktarda kalsiyum içerir.

İçerdiği kalsiyum nedeni ile kemiklerin güçlenmesini sağlar. Aynı zaman da dişlerin kuvvetlenmesine de yardımcı olur. Kemik erimesine karşı bir önlemdir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücutta belli nedenler ile oluşan morlukların daha kolay bir şekilde geçmesi sağlanır. Vücutta oluşan kesiklerin hızlı bir şekilde iyileşmesi sağlanır. Göğüs kanserine yakalanma riskini büyük oranda azaltır.

Yorgunluğa iyi gelen bir yapıya sahiptir. Grip ya da nezleye iyi gelir. Vücutta var olan üre gibi zararlı maddelerin vücuttan dışarıya atılımı sağlanır. Bu durum neticesinde böbrekler düzenli bir şekilde çalışır. Kanı temizleyici bir yapısı vardır. Beyne karşı faydalı bir yapıya sahiptir. Kilo vermek ve zayıflamak isteyen kişiler için de faydalı bir yapısı vardır. Kalp krizi geçirme riskini en aza indirir.


Kaynak: Armudun Faydaları | Armutlu Yiyecek Tarifleri, Armut Yetiştiriciliği
 
stat counter