Bu konuyu okuyanlar

Tuğ-han

Doçent
Katılım
29 Ocak 2018
Mesajlar
973
Reaksiyon puanı
482
Puanları
63
1526663282822.png

Arch Linux, i686 ve x86-64 mimarileri üzerinde çalışmak üzere uyarlanmış hafif bir Linux dağıtımıdır. Arch BSD tarzı girdi sistemi kullanır ve kendine özgü “pacman” paket yöneticisine sahiptir, güncellemelerinde düzeltilmiş versiyon yayınlamaktan ziyade rolling release (her zaman güncel) gelişim sistemini kullanır.

Arch ne kadar kendini “sade” olarak tanımlasa da, Arch Linux; Linux dağıtımları ile ilk kez tanışacaklar ya da deneyimsiz kullanıcılar için uygun bir sistem olmadı.

Arch Linux’un sadelik tanımı; zerafeti ve sistem konfigürasyonunda “olabildiğince az” teknik karmaşayı bir arada sunmaktır. “Olabildiğince az” teknik karmaşa ile kastedilen, kolay kurulum ya da kolay kullanım değildir, gerçi kolay kullanım Arch Linux kurulumunda yardımcı olabilirdi.

Arch grafiksel bir kuruluma sahip değildir, yükleme aşaması ise “yalnız söz konusu kullanıcıya özgü bir sistem ve optimum özellikler” sağlar. Kullanıcı, metin bazlı yükleyici ile hafif bir taban sistem kurar. Söz konusu taban sistem, yalnız “gerekli” ögeleri barındırır, bunlar; çekirdek (kernel), GNU toolchain, kütüphaneler (libraries), ve birkaç araçtır.

Arch geliştiricilerinin temel felsefesi; “üst programlama standartları kullanılarak oluşturulmuş olabildiğince hafif taban sistem ve minimum kaynak kullanımı“dır. “Taban sistemin, zorunlu bileşenleri olumsuz etkileyen her türlü gereksiz birimden arındırılması, bu birimlerin temel bileşenlere ulaşımının zorlaştırılması” da bir diğer temel hedeftir.

Arch, her biriminde olabildiğince öz açıklamalara sahiptir, konfigürasyon dosyaları olabildiğince anlaşılırdır ve dilendiği anda erişime ve düzenleme yapmaya açıktır; hantal grafik birimleri kullanarak olasılıkları kullanıcıdan saklamazlar. Sonuç olarak Arch sistemler, son ve en temel bileşenlerine kadar düzenlenebilir ve değiştirilebilirdir.

Hiçbir Arch kurulumu, bir diğer Arch kurulumunun aynısı olmaz; zira Arch’ın sahip olduğu teknik zerafet, oluşan her sistemin “oluşturucusuna” yani kullanıcısına özgü olmasını sağlar.

Dolayısıyla Arch’ın hedefi “her kullanıcıya Linux” değil, “mevcut kullanıcının tüm beklentilerini karşılayacak bir Linux”tur. Arch Wiki’de de belirtildiği gibi, Arch Linux’un “sadelik ve zerafet” olarak tanımlanması; “hiçbir gereksiz ekleme, modifikasyon ve karmaşıklık barındırmama”sındandır. -ZARİF ve MİNİMALİST YAKLAŞIM-

Yıldızları Hedefleyenlere:

Başlangıçta GNU/Linux dağıtımları “her şeyi” beraberinde getiriyordu, çünkü o zaman “her şey” dediğimiz ortam çok kısıtlıydı.

Eskiden dağıtımların beraberinde getirdikleri arasında; oyunlar, GNU araçları, metin düzenleyiciler, e-mail programları, tarayıcılar, radyo alıcı, Apache, Samba, Maverick eklentileri ve “yıldızları hedefleyenlere” XEphem yazılımını içeriyordu. Her şey bir şekilde sistemde bulunuyordu. Birçok parçayı kullanıcı bir araya getiriyordu, her işleme cevap alınamıyordu, her ne kadar düzeltilebiliyor olsa da.

Sonrasında ise GNU/Linux, yazılım tasarımcılarının, hobiseverlerin ve sistemin çalışması hakkında bilgisi olanların “oyun alanı“na dönüştü.

Bu değişimlerden sonra ortaya çıkan, daha modern sayılabilecek Linux dağıtımları çoğunlukla son kullanıcıyı hedefledi. Bu dönemde, göze hitap eden grafik arabirimleri ve görsel tabanlı yükleyiciler ön plana çıktı, kısacası “her kullanıcıya Linux” felsefesi genel olarak benimsendi.

Fakat bu felsefeyi benimseyen dağıtımların dezavantajı; yazılım tasarımcılarının, hobiseverlerin ve bilgili kullanıcıların ilgisine nail olamadı. Çünkü bahsettiğimiz bu kesimden kullanıcının Linux sistemlerde arzuladığı kontrol ve esneklik, son kullanıcıya hitap etmek adına kurban edilmişti.

Arch Linux gibi dağıtımların misyonu ise işte bu noktada devreye girdi. Arch’ın hedefi kullanıcıya, kendisini eğitebileceği, öğrenebileceği ve geleceği yakalayabileceği bir platform sunmaktı.

Arch’ın babası ve baş geliştiricisi Aaron Griffin‘in Arch için söylediği birkaç cümle şöyle; “Arch, “kullanıcı dostu” olmak için üretilmedi. Arch, bir platform olması için üretildi – kullanıcının dilediğini gerçekleştirebileceği bir platform. Bu şu demek, biz kullanıcıyı bizim yolumuzdan gitmesi, bizim konfigürasyon araçlarımızı kullanması, bizim düşüncelerimizi taşıması için zorlamıyoruz. Bu (Arch), onların düşüncesi (rüyası) olmalı.”

Kullanıcıların ne istiyorsa onu yapmasına fırsat tanıdığından olsa gerek, zaman içinde Arch tabanlı birçok varyasyon oluştu. En bilineni ArchBang, Arch temelinin üstünde Openbox pencere yöneticisi kullanarak fark yarattı.

Yine Arch’ın, Hurd’a uyarlanması sonucu ArchHurd oluştu.

Bundan başka denemeye değer Arch varyasyonları arasında Chakra (Arch Linux + KDE4 + Shaman ve birkaç artistik dokunuş) ve Parabola (ücretsiz bir yazılım) var.

Arch aynı zamanda diğer mimarilere de uyarlandı; ne bilineni ise ARM tabanlı işlem birimlerine uyarlanan ” Arch Linux ARM” oldu.
İyi Forumlar :)
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
113
Yazı güzelmiş, belki ben de arch kurulumu hakkında bir rehber hazırlarım. Manjaro varken archbangdan falan bahsetmek saçma, Manjaro arch tabanlı bir dağıtım ve distrowatchda zirveye oynuyor.
 

Halktan Biri

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,163
Puanları
113
Yazı güzel olmuş. Emeğinize sağlık. :)
Bu arada ben de Arch tabanlı bir dağıtım olan Antergos XFCE'yi kullanıyorum. Favori dağıtımlarım arasındadır. :)
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
113
Yalnız hocam sen epey eski bir yazıdan alıntı yapmışsın, chakra kde4 kullanmayı bırakalı epey olmuştu, orada uyandım. Sonra gelişigüzel bir kısmı Google'da aratınca yazının benzerini gördüm. Alıntı yaptığınız yeri bildirmek etik bir davranış.
 

Tuğ-han

Doçent
Katılım
29 Ocak 2018
Mesajlar
973
Reaksiyon puanı
482
Puanları
63
Bizim blog'da ki editörler paylaşıyor bende oradan seçip atıyorum.
 

Son mesajlar

Üst