Akıllı Trafik Işıkları İngiltere'de Kullanıma Girecek

Bu konuyu okuyanlar

ShiftBoss

Asistan
Cezalı
Katılım
15 Mart 2017
Mesajlar
416
Reaksiyon puanı
289
Puanları
63
"Akıllı" trafik ışıkları, önümüzdeki sene trafik sıkışıklığını azaltma konusunda yapay zeka uygulamaları kapsamında Milton Keynes'te kullanılmaya başlanacak.

Teknolojiye 3 milyon £ (günümüz kuruyla yaklaşık 14.03 milyon TL) yatırım yapan şehir, yoğunluğu algılayıp ışık düzenlerine müdahale ederek araçları hareket hâlinde tutmaya çalışacak.

Şu anda kullanılan programlar, trafik ışıklarının yoğunluk olasılığı yüksek yollara öncelik vermesini sağlıyor. Örneğin basit bir tali yol için yeşil ışık süresi 30 saniye civarında olabilirken yoğun bağlantı yollarında bu süre birkaç dakikaya çıkabiliyor. Bu süreler manuel olarak ayarlanıyor ve trafik akışına göre değişmiyor.

Londra merkezli şehir içi ulaşım çözümleri üreten Vivacity Labs adlı firma, bunun için AI (Yapay Zeka) trafik ışıkları geliştirmiş. Markanın CTO'su Yang Lu, "Şu anda şehir içi yolları idare etmek için kullanılan akıllı sistem sayısı çok sınırlı. Trafik ışıklarının örgüleri ayarlanıyor ancak bu, çevredeki güncel ve gerçek zamanlı trafiğe her zaman yanıt veremiyor. Trafik takip sistemi hâlâ manuel yapılıyor." diyerek soruna işaret etti.

Lu, plan dâhilinde Milton Keynes'teki trafik ışıklarına 2,500 tane kamera yerleştirilerek trafik yoğunluğu gözlemleneceğini belirtti.

7a2c995b727944f3bd8c9950f4f92ee5.png


"AI kameralar yol kullanımını doğru bir biçimde tespit ve rapor edebiliyor. Bu sayede külfetli manuel izleme işlemi ve insan hatası faktörü ortadan kalkıyor."

Gelecekte bu teknoloji bağlanılabilir, sürücüsüz araçlarla iletişim kurabilir. Firma tehlike çevresine uyarılar yerleştirerek hem sürücüler, hem de yayalar için yolları daha güvenli hâle getireceğini söyledi.

"Hâlihazırda kullanılan yönetim sistemleri bisikletliler gibi savunmasız kullanıcıları güvende tutmaya çalışıyor. Bu teknoloji ile trafik işaretlerine müdahale edilerek sürücüler yoğun bölgelerden uzaklaştırılabilir."

Kaynak: motor1

 

topalsolucan

Müdavim
Katılım
25 Mart 2010
Mesajlar
15,674
Reaksiyon puanı
555
Puanları
113
istanbulda gerek yok bu sisteme. Pls kullanılıyor tüm kavşaklarda ve yoğun saatlerde kavşak kendini önceden belirlenen sürelere otomatik olarak alıyor. mesela yoğun saatler sabah 7-9 ve akşam 4-6 arası, o saatlerde süreler yoğunluk sürelerine göre otomatik olarak çekiliyor. onun dışındaki sürelerde de normale dönüyor. zaten istanbulun trafik sorunu ışık değil köprü ve araç fazlası kaynaklı. her yere metro şart.
 
Üst