43 milyon seçmenli SEÇSİS tamamlandı

Bu konuyu okuyanlar

cacar

Müdavim
Katılım
24 Mart 2006
Mesajlar
1,607
Reaksiyon puanı
13
Puanları
38

Seçmen kütüklerinin yönetiminde hataların azaltılması ve bilgilerin güncel tutulması için bilişim projelerinin büyük önem taşıdığı Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1979 yılında 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu'nda yapılan değişiklikle seçmen kütüğünü tanımlamış ve bilgisayar ortamında tutulmasını öngörmüştü. Bu yasa çerçevesinde hayata geçirilmesi kararlaştırılan Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi (SEÇSİS) projesi, uzun yıllar süren çalışmaların ardından 2007 yılında Sun Microsystems altyapısı üzerinde hayat buldu.

SEÇSİS, Türkiye'deki tüm seçmenlere ilişkin bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılması, bilgisayar ortamında doğru, güncel ve tutarlı bir bütün olarak saklanması, sürekli güncellenmesi, çevrimiçi takip edilebilmesi, seçimlerde bu bilgilerin ve teknolojik olanakların kullanılması amaçlarını taşıyor. Projenin hedefleri arasında, elektronik seçim sistemine geçişin temelini atmak da bulunuyor.

Açık yapılarla müşterilerinin mevcut yatırımlarını korumayı amaçlayan Sun Microsystems, SEÇSİS Projesi’nde de Sun Solaris işletim sistemi ve CMT (Chip Multithreading) teknolojisine sahip UltraSparc işlemci ailesinin kullanıldığı yüksek performanslı sunucuları ile geriye dönük uyumluluğun korunmasını sağladı. Böylece YSK daha önce merkezde yapılmış mevcut yatırımını koruma ve yeniden değerlendirme olanağı buldu. Projenin ana veritabanı, çift çekirdekli işlemci yapısı ve bellek yapısı nedeniyle Sun sunucular üzerinde yedekli bir şekilde tutulurken, proje için oluşturulan portal da yine Sun sistemi üzerinde çalışıyor. Bu yapıda, ana veri tabanından belirli kriterlere göre seçilecek veriler, portal veritabanına aktarılarak Türkiye'ye sunulacak.
Türkiye’nin en büyük üç e-devlet projesinden biri olan ve seçmen kütüklerinin dijital ortama aktarılacağı SEÇSİS, Sun Microsystems'ın katkılarıyla tamamlandı.



SEÇSİS Projesi’nde Sun Microsystems’ın sunucuları, Teyp kütüphanesi ve depolama ünitesi kullanıldı. Projede kullanılan Sun’ın yüksek ölçekli depolama ünitesi sanallaştırma (virtualization) gibi özellikleri sayesinde hiçbir güvenlik açığı olmadan dışarıdaki portale hizmet verebiliyor. Bu depolama ünitesi sayesinde ayrıca, gelecekte SEÇSİS kapsamında hayata geçirilebilecek felaket yedekleme çözümlerine şimdiden hazır hale gelindi.

DİE kayıtlarına göre 72 milyon nüfuslu Türkiye'nin 43 milyon seçmenini içeren, yani nüfusumuzun yüzde 60'ını ilgilendiren SEÇSİS projesinin, MERNİS ve UYAP ile birlikte Türkiye'nin en büyük üç projesinden biri olduğu vurgulanıyor. Toplam 4 ay gibi kısa sürede hayata geçirilen SEÇSİS Projesi, e-devlet projeleri arasında ülke çapında en hızlı yaygınlaşarak çevrim-içi çalışan proje olma özelliğini de taşıyor.


Kaynak: http://teknoajan.com/43-milyon-secmenli-secsis-tamamlandi-haber_777.html
 
Üst