404 Hataları Sona Mı Eriyor? Chrome'a Wayback Machine Desteği

Bu konuyu okuyanlar

Hakan Göçmez

Asistan
Katılım
11 Ocak 2017
Mesajlar
343
Reaksiyon puanı
24
Puanları
18
Yaş
33
qjp52Q.jpg


Google'ın Chrome tarayıcısı için yeni Wayback Machine uzantısının geliştirildiği ve bu yeni eklenti sayesinde artık internet sitelerinde 404 hatasının alınmayacak.

İnternet arşivleri, kaldırılan web sayfalarına erişilmesi noktasında çok önemli bir görevi yerine getirirken, Google için bu noktadan hareketle yeni bir proje geliştirildi. Resmi olmayan uygulama, özel geliştiriciler tarafından sunulurken, eklentinin kullanımındaki temel nokta, 404 hatası alan kişilerin ilgili içeriklere ulaşılabilmesi.

Wayback Machine adı verilen web sitesi ile kişilerin özel aramlar ile sitelerin eski yıllardaki görüntülerine ulaşabilmesi mümkün olurken, yeni eklenti Wayback Machine üzerinden arama yaparak ilgili içeriğe ulaşılmasını daha da kolay hale getiriyor. Bu açıdan 404 hatası alınabilecek bir sayfa için eklenti otomatik bir şekilde devreye girerken, uzantısı eski bir sürümün mevcut olup olmadığını öğrenmek için Wayback Machine web arşivlerini tarayarak herhangi bir sonuç olup olmadığını kontrol edecek. Eğer arşivlerde kayıtlı sayfa tespit edilirse, kullanıcıların bu arşivlenmiş sayfası ziyaret etmesi sağlanacak ve böylece kaldırılmış olsa da içerikler erişime açılacak.

Wayback Machine’de Milyarlarca Sayfa Saklanıyor!

20 yıldır web sayfaları düzenli bir şekilde Wayback Machine ile kayıt altına alınırken, sistemde şu anda tam sayı bilinmese de milyarlarca sayfanın kayıt edildiği belirtiliyor. Bu bakımdan web sitelerinde sayfalar silinse de Wayback Machine belleğine alınan sayfaların yönetim müdahalesi olmadan silinmesi mümkün değil. Böylece kişiler çok istediği ya da merak ettiği sayfalar için Wayback Machine üzerinden kolayca destek sağlayabilir.
 
Üst