4.5G Tam 1 Yaşında

Bu konuyu okuyanlar

SONG JOONG KI

Dekan
Emektar
Katılım
16 Eylül 2016
Mesajlar
8,217
Reaksiyon puanı
3,025
Puanları
113
Yaş
21
358


Geçen yıl bu zamanlar, Türkiye telekomünikasyonda 4.5G ile tanışmıştı. Hayatımıza hızlı bir şekilde girince, cep telefonlarından bile rahatlıkla televizyon izlememize imkân tanıyan bir teknolojiye terfi etmiştik. Hasılı mobil cihazlardaki hızımızı 12 kat artıran 4.5G birinci yaşını 1 Nisan’da doldurdu. Ortaya çıkan rakamlar da, vatandaşın ciddi ilgi gösterdiğini ortaya koyuyor. Peki, bu ilginin ekonomik kazanım, teknolojik yükseliş ve ülkemizin bir adım daha gelişmişlik göstermesine ne kadar katkısı veya etkisi oldu? İhale şartnamesinde belirtilen birinci yıl için % 30 yerlilik şartının yüzde kaçı karşılanabildi? Karşılanmadıysa bunun muhasebesini hangi kurumumuz yaptı veya yaptı mı?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, 4.5G kullananların sayısının, 2016 sonu itibarıyla 51.6 milyonu geçtiğinin altını çiziyor. Ama bu bilgiler, büyük meblağlı yatırımlardan, ülkemiz için ekstra katma değerler bekleyen benim gibilerine yeterli gelmiyor. Neden mi?

Mesela, şu soruları soralım:

Yerli teknoloji anlamında ne kazandık? 4.5G yatırımının istihdama ne kadar katkısı oldu? İthalat-ihracat dengesine etkisi nedir? 4.5G ihalesindeki yerlilik kriterinin ne kadarı karşılandı? Daha açık ifadeyle 4.5G yatırımı yapılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hassaten ihaleyle ilgilenip yerlilik kriterlerine yukarı çekmesine rağmen, bu şartlara neden uyulmamıştır?

Herhalde kamu otoriteleri, yerlilik kriterlerinin karşılanması için zamanında sektörü teşvik edecek çalışmaları yapmamalarının günahını şirketlerden çıkarmayacaklardır. Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom’a; “Neden 4.5G yatırımında telekomünikasyonun altyapı şirketleri Ericsson, Huawei, ZTE, Nokia, Alcatel ve Samsung gibi şirketlerle çalıştınız, onlardan malzeme aldınız” diye sormayacaktır? 3 GSM operatörü için “Oxford vardı da biz mi gitmedik” meselesi gibi bir şey.

Eğer 4.5G’ye, eldeki yerli baz istasyonu ULAK’ı entegre edecek bir model bulamamışsak, “BTK olarak 4.5G ihalesinde yer verilen yerlilik şartı ile ülkemizin yerli ve milli bir altyapıya kavuşması için çalışmalar aynı hızla sürdürülmektedir. Buradaki ana hedef 5G’de öncü ülkelerden olabilmek ve 5G’ye yerli imkânlarla geçebilmektir” sözleri de havada kalır. Sadece 5G için havanda su dövülmüş olunur.

kaynak:HaberTürk
 

wolkhy1903

Profesör
Katılım
6 Haziran 2008
Mesajlar
2,379
Reaksiyon puanı
79
Puanları
48
Valla 4.5 g şarjın anasını ağlatıyor bunu bilirim bunu soylerim
 

gunayc

Asistan
Katılım
19 Şubat 2017
Mesajlar
261
Reaksiyon puanı
91
Puanları
28
4.5G daha tatmin edici seviyeye gelemedi diye düşünüyorum. Bir çok noktada 3.5G'den farkı yok. Sadece bildirim panelinde adı geçiyor o kadar.
 
Üst